Thursday, May 23, 2013

Successful Story of Gentle Birth

I love reading story about Gentle Birth (GB). Banyakkk sangat info untuk kelahiran secara natural ni dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia dan rakan2 yg pro hypnobirth dan gentle birth.

Khadeejah pon dh selamat lahirkan anak ke-2 secara homebirth. Baca amazing story dia kat sini yer..KLIK

Best sangat baca pengalaman dia...rasa sangat enjoy waktu melahirkan tu...

Tapi, tidak lah sy nak homebirth..heheh banyakkk lagi ilmu tak cukup nak homebirth ni. Lagipun mampukah Pak Pais nak teman iols homebirth?kuikui...Course utk Gentle Birth pon susah nak attend. Jadinya, both of us pilih bersalin di hospital tapi trying for gentle and natural birth. Sebenarnya sangat susah nak cari gynae yang support Gentle Birth kat Malaysia ni...dan berdebar jugak nak discuss Birth Plan dengan Dr.Mazita sebab dari komen2 yg pernah consult dengan dia, Dr mazita not so into Gentle Birth ni. She's more on hospital procedure.

Kalau banyak yg dia tak agree, daku tekad akan tukar Gynae ke Dr.Fairuz Asyikin..sebab, schoolmate bersalin dengan Dr.Fairuz bulan Feb aritu. Dia pon last minute tukar gynae...surprisingly, Dr.Fairuz support gentle birth ni. Tu yang ai nak cari...paling penting gynae agree untuk benarkan kami ibu2 yang nak bersalin ni keep mobile dalam labour room (LR)..boleh jalan, cangkung, duduk, kneeling, makan2, keep hydrating dgn minum banyak air, bounce dekat birthing ball, etc.  Takde lah kene ikat dengan belt CTG dan baringgg jer...tu yang buatkan slow dilation progress.

Whatever pon, tunggu hasil discuss pasal Birth Plan rabu depan...Kalau Dr.Mazita tak agree especially tang dalam LR tu...terpaksa lah mak tukar doktor...Pak Pais kata sukati...awk yang nak bersalin. It's your body, It's your choice...not others. Cewahhh...Buku pasal hypnobirth yang dicari-cari selama ni akhirnya jumpa jugak...Dah order tengah tunggu sampai..tak sabar nak baca. Rupanya kat MPH ade jer stock.

Adehh pejam celik pejam celik ade lebih kurang 9-10minngu lagi nih...Rabbi Yassir Wala Tu'assir...Thummassabila Yassarohu....Moga dipermudahkan dan dilancarkan segala urusan melahirkan khalifah kecil ni nanti...

Note: Will share with you sample of Birth Plan/Preferences in next entry..





0 comments:

Thursday, May 23, 2013

Successful Story of Gentle Birth

I love reading story about Gentle Birth (GB). Banyakkk sangat info untuk kelahiran secara natural ni dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia dan rakan2 yg pro hypnobirth dan gentle birth.

Khadeejah pon dh selamat lahirkan anak ke-2 secara homebirth. Baca amazing story dia kat sini yer..KLIK

Best sangat baca pengalaman dia...rasa sangat enjoy waktu melahirkan tu...

Tapi, tidak lah sy nak homebirth..heheh banyakkk lagi ilmu tak cukup nak homebirth ni. Lagipun mampukah Pak Pais nak teman iols homebirth?kuikui...Course utk Gentle Birth pon susah nak attend. Jadinya, both of us pilih bersalin di hospital tapi trying for gentle and natural birth. Sebenarnya sangat susah nak cari gynae yang support Gentle Birth kat Malaysia ni...dan berdebar jugak nak discuss Birth Plan dengan Dr.Mazita sebab dari komen2 yg pernah consult dengan dia, Dr mazita not so into Gentle Birth ni. She's more on hospital procedure.

Kalau banyak yg dia tak agree, daku tekad akan tukar Gynae ke Dr.Fairuz Asyikin..sebab, schoolmate bersalin dengan Dr.Fairuz bulan Feb aritu. Dia pon last minute tukar gynae...surprisingly, Dr.Fairuz support gentle birth ni. Tu yang ai nak cari...paling penting gynae agree untuk benarkan kami ibu2 yang nak bersalin ni keep mobile dalam labour room (LR)..boleh jalan, cangkung, duduk, kneeling, makan2, keep hydrating dgn minum banyak air, bounce dekat birthing ball, etc.  Takde lah kene ikat dengan belt CTG dan baringgg jer...tu yang buatkan slow dilation progress.

Whatever pon, tunggu hasil discuss pasal Birth Plan rabu depan...Kalau Dr.Mazita tak agree especially tang dalam LR tu...terpaksa lah mak tukar doktor...Pak Pais kata sukati...awk yang nak bersalin. It's your body, It's your choice...not others. Cewahhh...Buku pasal hypnobirth yang dicari-cari selama ni akhirnya jumpa jugak...Dah order tengah tunggu sampai..tak sabar nak baca. Rupanya kat MPH ade jer stock.

Adehh pejam celik pejam celik ade lebih kurang 9-10minngu lagi nih...Rabbi Yassir Wala Tu'assir...Thummassabila Yassarohu....Moga dipermudahkan dan dilancarkan segala urusan melahirkan khalifah kecil ni nanti...

Note: Will share with you sample of Birth Plan/Preferences in next entry..





No comments: