Skip to main content

Kisah Pasal PRU13

Hari Jumaat 3hb pagi dah gerak balik ke Johor sebab nak elakkan jammed. Maklumlah mak dah masuk 7bulan, kalau jammed mau patah pinggang duduk dalam kereta lame2. Dah la jauh uolss...Tu pon dah terasa perit2 kat pinggang even tak jammed.

Pengalaman mengundi kali pertama sangat manis...ntah la rase pengalaman yang sangat berharga sebab sy dah tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Rasa besar tanggungjawab tu. Mase tunggu keputusan PRU13, mengalahkan nak dapat keputusan SPM jer. Hahah

Ni calitan dakwat semasa mengundi. Pekat likat.


Ramai yg pertikaikan kesan dakwat tak kekal, hilang dan sebagainya, Until now dh basuh pinggan, mandikan myra, sental2 dgn macam2 sabun, dah 3hari kesan2 dakwat masih ada kat kuku, cuma kat kulit dah hilang tapi kesan biru tu kalau tengok dekat2 kat kulit masih ada. Ayah myra pon sama, kesan dakwat ada lagi kat kuku dia. So far i have no issue about the ink. Mana nak kekal, nama pon dakwat..bukan tatoo..kehkehkeh

Apa pun keputusan election ni, terima dengan redha. Jangan lupa Allah yang tentukan segalanya...Allah dah takdirkan begitu begini. Kalau Allah tak izinkan, tak berlaku lah. Kalau kita marah, tak puas hati, rasa benci..apa yang kita dapat? Sakit hati jer kan...Dengan siapa kita marah dan benci? Marah dengan Allah ke sebab bagi kemenangan kat parti tu? Nauzubillah...

Pada PRU kali ini, banyakkkk sangat daku tengok rakan2 yg dulu nya dikenali dengan sifat rajin dakwah di FB, post perkara2 ilmiah, tapi sejak PRU ni nampak 'sosok sebenar' dalam diri...Don't use FB as a medium to spread hatred to others...Please. Kalau kita dapat 1 artikel yang orang share, baca lah betul2, jangan dok baca tajuk je. Buatlah rujukan sikit...Padahal benda tu hal lama dan dah lama berkuatkuasa. Sahih ke perkara tu? Kalau tak sahih, sama juga lah macam kita menabur dan sebar fitnah.

Sy hormat pilihan masing-masing, cuma...Think wisely...daku sayang kawan2 semua, tapi tindakan few friends telah "menjarakkan" sikit ukhwah yg selama ni terbina..Honestly, terpaksa hide few people sebab tak larat nak baca status caci maki. Maaf, terlalu banyak negative vibes. Kalau dia memang gangster Rembau most wanted selama ni tak ape, daku faham...tapi selama ini daku mengenali dia sebagai seorang yg bijak, banyak ilmu agama, alih-alih jadi somebody else, semua benda tak betul dan tak puas hati. Rindu dia yang dulu...orang yang selalu sebarkan ilmu2 yang bermanfaat pada kawan2. Sedih :(







Comments

ayu said…
suka tang Rembau most wanted tu..hehe...lagu tu hot skrg kan..

aahh la shila..tak larat dah nak ngadap fb lama2..
shilafaizz said…
ayu, aah lagu tu kelakar...heheh

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…