Monday, December 30, 2013

Impian Kami 2014

Lagi sehari tutup lah tirai 2013 ini dan buka pula tirai 2014. Pada ku 2013 tahun yg sangat2 biziiiii. Dari segi workload dan juga family.

Perkara pertama utk tahun 2014 nanti ni kami sedang sibuk buat persiapan. Dalam masa sebulan lagi...insyaallah jika lancar semua nya impian kami utk 'ke sana' akan tercapai. Sekarang tengah sangat2 sibuk buat persiapan urusan visa, flight tickets, kursus dan sebagai nya. Semoga Allah permudahkan segala urusan2 kami sebelum berangkat nanti. Maklum lah first-timer kan. Banyak jugak kami study2 tanya rakan2 dan saudara2.

Jauh disudut hati sangatttt tak sabar dah. Benar lah kata rakan2 jika kita betul2 punya niat utk ke sana insyaallah Allah akan buka pintu rezeki luas2.

Lepas dapat visa semua , dan selesai urusan insyaallah akan update di blog segala tips2 moga berguna untuk readers yg lain.

Ok bai.

Thursday, November 21, 2013

Rahsia Kurus dan Selim. Chewahh

Okeh dgn gumbira hati lepas 3bulan setengah lepas bersalin I get back my pre pregnancy weight (berat sebelum mengandung). Ai kembali kepada angka 48...yeehaaa. Berat sblum bersalin 65kg...mokmok tak ai?? Ahahahah 17kilo ko naik sama mcm ngandungkn Myra dulu...

Sekarang suar keje sume dh longgar tapi berat sama mcm dolu..adekah pinggang sudah mengecil pulak? Xukur plak pinggang ni. I concern pada berat jer. Rahsia xde lah sgt...I do believe breastfeeding bnyk bantu dlm penurunan berat ni. Then amik Lecithin dan Alfalfa...mungkin bantu jugak. Org sibuk beli supplement banyak kn susu ahkak sibuk bli supp pecahkan lemak...hehehee.

Ye lah kn ai skeptikal sikit produk bnyk kn susu ni. Yg penting rajin nyusukan ank..rajin pam berbalik pd rules demand supply. Klu mkn 10botol supp bnyk kan susu tapi mak nye malas nk pam susu kt ofis xde hasil gak. Betul x betul x?

Dulu xbape kisah pasal produk Shaklee ni..tapi bila lepas brsalin Nayl sebulan berat masih 55kg...mihmihmih. Ai pon tanye mentor nak kurusss kak nk kurusss. Hahah so dia lah advise amik Lecithin dan Alfalfa. So far walaupun penurunan idak lah mendadak sgt..tapi menten dah skrg. Then jgn lupa eksesais la sesikit yer..kuar kn peluh tu. Bnyk kan sikit berjalan okeh...

Ok lah tu jer rahsia nye...kalau nk tips kurus dan penjagaan pemakanan khas utk ibu BF lagi...contact2 la ai yer... ibu bf pon bole diet tau tapi diet yg sihat. Nanti la free2 ai share on next entry. Sape2 nk consume shaklee n perlukan konsultansi bole la contact2 ai yer di no ni. 0149786771.
Ok bai.

Monday, November 4, 2013

Back on Reality...

After been hiatus for 3months heavenly in maternity leave...now im back to reality. Hahah of course back on work. Yawnnn

I did luv my long maternity leave and enjoying my confinement period. Cuddling little munchkin everyday 24/7. Its a bit emotional at first place thinking of that I need to leave baby Nayl to nursery coz i have been enjoying my direct breastfeeding moment with him. Only Allah knows how sad I am to be away from him for half day during weekdays.

Back at work..received positive feedbacks from colleagues regarding my post natal appearance. 'Wahhh dh kurus' 'wahhh mcm bukan lepas bersalin jer' 'macam anak dara la mommy ni'. And many more...mihmihmih.  yeayyy! Im back on shape after put on 17kgs! Again. Yesss. Again! During 1st pregnancy I gained 17kg. Then back to pre pregnancy weight within 3month. Then got pregnant again. Put on 17kg again. However, thanx god Im back on track. Able to wear my 26 size jeans after 3months giving birth. Not so bad huh? Yippee!!

Baby Nayl alhamdulillah grown up healthy. Love to see his smile every time we talked to him. Yup he is kinda 'happy baby'. Sgt senang tersenyum. You dont have to make silly faces to make him smiling. When he woke up and saw his mommy or ayah or kakak beside him, BIG smile already shown. His characters are much more different than kakak myra. He is more clingy and manja. 2nd child syndrome perhaps. Hahah.

My handsome baby...;)

Wednesday, August 14, 2013

Introducing Our Lil' Hero

Kami sepakat memberikan nama anak ke2 ni Nayl Ihrazz yg bermaksud Pencapaian Kejayaan atau Kemenangan. Semoga Nayl Ihrazz menjadi anak yg soleh dan peroleh kejayaan hidup di dunia dan juga Akhirat. Genap 7hari kami beri nama cukur kn kepala dan buat Aqiqah. Alhamdulillah selesai sudah.

Nama ni lamaaa sangat nak cari. Sejak preggy mmg cari nama yg unik, jarang org guna serta bermaksud molek dan indah. Penglibatan 2 org ustazah dan pakar bhs Arab dalam pemilihan nama ni. Terima kasih ustz Nhazz dan juga sis zuzu. Pak pais nk 2 nama je utk anak lelaki. Lastly nama Nayl Ihrazz yg kami pilih ;)

Name: Nayl Ihrazz Bin Nurul Faizz
DoB: 29 July 2013 9.17a.m
Weight: 2.56kg
Length: 49cm
Head circumference: 31.5cm
Blood type: O positif

Setakat ni Nayl Ihrazz yg kami panggil Nayl ni masih exclusive breastfeed which is satu pengalaman yg sangat mencabar bg ku masa awal2 tu. Ok lagi sakit brsalin tau...huuu. kes breast engorgement la ni. Sgt jauh brbeza pengalaman BF myra dan Nayl...beza menyusukan ank girl dan boy ;). Nnt story mory psl my BF journey kt lain entry ye. Daa...Nayl dh panggil nk nyusu.

Thursday, August 1, 2013

My 1st Natural and Gentle Birth

Bismillah...
Syukur Alhamdulillah...hari ini hari ke-12 berpantang. Sy telah selamat melahirkan seorang baby boy 2.56kg pd 29 July 2013 brsamaan 20 Ramadhan 1434H. Dan ini adalah kelahiran alami atau Natural and Gentle Birth pertama sy. Syukur Ya Allah kerana telah memakbulkn doaku selama ini.

Atas permintaan beberapa rakan sy akan brkongsi birth story anak ke2 ini. Klu ade tips2 juga akan sy kongsi kan skali.

*22July @39weeks
Dah start cuti dgn amik mc. Edd 31july tp saja nk cuti awal kali ni sebab nk rehat2 kt rumah n kesian kt hubby rushing nk amik blk keje. Sepanjang kt rumah sy menyibukkan diri dgn kemas rumah dan masak. Keep mobilize and active dan masih dpt meneruskan puasa. Hari2 pak pais teman jalan2 keliling taman. Pernah ktorg jln2 smpi sejam. Tak perasan dh brjalan sejam sebab sambil borak2 kn. Mase tu instict mcm akan brsalin 27/7.hihii tp bila tiba 27hb nan hado anything happen walau sekelumit contraction. Hati dh agak risau akan overdue lg kali ni. So scroll down kt Gentle Birthing Group nk try natural induce. Sy beli nenas. Small size nenas madu. Sempat makan 3biji. Nothing happen. Then tringat 1 benda yg sy xnak amik kali ni iaitu minum air akar fatimah.

Because of im desperately nk naturally induce labor coz due date makin dekat dan nk elakkan kne induce klu overdue tetiba decide nk minum air akar fatimah ni. Call mak tanye bleh ke start minum sbb xde tanda2 lg. Mak kate try la minum tawakal je. So rendam la akar fatimah tuu...rendam mlm 27hb tu. Slowly bunga tu makin kembang dan kembang. Try minum air nya 1/2cwn sambil selawat. Then minum lg setengah cwn total 3x kot minum.

*28 July 2013
Rase xlarat nk puasa hari tu. Juz teman hubby sahur pns kan rendang hati yg buat semalam. Lepas subuh sambung tdo. Then 8.50 am terasa mcm ade surges. Keep monitor dlm 10min gap. Tapi time tu rase sgt mild contraction tu. That day teruskn kms rumah sbb terpk klu tetiba brsalin at least rmh brkemas klu org dtg. Petang tu contraction/surges jd 7-8min skali monitored by contraction apps kt hp. Tapi masih bearable n rase still mild sakit tu. Series mmg rase mild ala2 manja je gitu surges tu. Lps brbuka ajk hubby gi tesco saje nk jln2 n mkn kt Subway. Since ptg tu bila ade rase surges ddk2 kt gymball. But i keep active je kemas2 baju kemas rumah n so on sbb xrase skt sgt pon. Mlm tu surges dh 6-7min skali. Still bearable siap tgk muvie Shutter Island kt tv ngan pak pais smpi kul 2 am sesambil check2 bag spital utk kali trakhir. Seriesly mmg rase bleh layan je contractn kali ni even tho gap tu dh rapat2 sbb keep practiced deep breathing technique. Keep motivating myself utk layan je surges keep on deep breathing mmg works on me. Dan xputus2 baca doa mudah kn brsalin Surah Abasa ayat 20 dan doa nabi yunus.

*29 July 2013
Then pukul 4am tu surges every 5min. Dah rase intense. Ddk kt gymball xselesa dh. So berdiri n pegang kerusi sambil swaying hips. And 'layan'surges tu bukan 'lawan' tringat tips ni dr kak tini wirdas admin KIM n mmber GBG jgk. Sempat lg wassapp kwn2 kt grup RH yg tgh sahur.hehe dorg siap cuak2 lg sbb sakit dh 5min skali tp msh kt rumah.tapi sbb xrase skt sgt tu yg xsure kne gi spital dh ke ni.. Then pukul 6pg tu pak pais siapkn birth pool. Isi air suam. 615 am start masuk pool. Hohoh best sgt rase. Klu tau masuk awl2 sbb tak rase contractn tu bila dlm air. Series best! Tp bila kuar je dr air trus rase zuppp zappp contraction ;) tgk jam dh pukul 645. Xsolat subuh lg. Then trus mandi2 solat n salin baju. Gitu gini nk dkt kul 745 la jgk br kuar rmh. Hantar myra gi nursery dulu n pak pais sempat bgtau cikgu idayu kami nk gi hosp dh ni. Mntk tgk2 kn myra in case lambat amik.

29 July (20 Ramadhan 1434H)
Kelahiran Yg Dinanti

8.25 sampai DEMC Shah Alam. Mmg pesan dgn pak pais bwk rilek2 je xyah rushing2 sgt sakit masih bleh tahan. Sesampai kt demc nurse trus bwk ke level 2 which is LR. Dia tanye nk wheelchair x daku kate xnak xsakit sgt bleh jln. Sampai LR tepat 8.30 midwife trus buat ctg. Time tu mmg nk sgt tau bape dh bukaan pintu serviks time tu. Then 8.40 tetiba rase bunyi 'pop' ;). Time tu contraction mmg tgh max at 105. Oh my water broke! Rase air suam2 mengalir membasahi seluar yg dipakai.huhuu...Pak pais panggil midwife.

8.45 midwife dtg buat VE. Dah 7cm! Sesambil midwife tengok kt tutt dia pandang nurse n borak sesama mereka. 'Sempat ke Dr datang ni?' Aiyoo maa. Trus la ku cuak. Wat ever pon nak Dr mazita gak sambut bby. Trus kuar dr mulut 'mane Dr?lame lagi ke Dr nk sampai?' Midwife ckp Dr dh otw. Lepas je ketuban pecah trus rase kepala bby tu mcm menolak2 nk keluar. Mcm dia 'gerudi' kt bwh tu nk mengeluarkn dirinya. Time tu xrase sgt dh contraction. Cuma yg risau bby kuar sendiri xde org sambut je. Kul 9 tu dh nk meneran sgt2. Pak pais xde plak gi buat registration. Midwife gi mane tah. Seb baik nurse masuk trus bgtau dia nk push sgt dh ni. Nurse srh tahan kejap jgn push dulu. Tsktsktsk...series rase bby nk trkeluar dh ni! Sape sangka within 30mins dh nk push. Everything happen so fast. 9.10am Dr mazita masuk LR. Dia selak kain n bgtau tinggal nk push je ni. Dia dh nmpk crowning kepala bby. Time tu jgk laki ku masuk. Alhamdulillahh...masuk jgk dia. Apo lame sgt register kt bwh tu. Then push punya push tepat 9.17am keluar lah ank bujang emak dan menangis dgn kuat nye. Ayah dia potong sendiri tali pusat. Dr pon puji pandai push. Alhamdulillah ya Allah...syukur sgt dgn proses kelahiran yg mudah ini. Within 45min semua dh selesai.Rase sebak dan terharu semua ada. Mmg Allah permudahkn dr segala segi. Most request dalam birth plan trlaksana.

No episiotomy juz ade minor tear kat skin.
No painkiller.
No induce.

Fast and smooth labor.

*Sy amalkan Surah Abasa ayat 20 serta doa2 lain dr awal pregnant utk mudah brsalin.
*Amalkan minum virgin coconut oil dan makan kurma sepanjang prgnnt utk bg perineum elastik dan kurangkn koyakan.
*Practiced Deep Breathing utk kurangkn rase sakit contraction. Sentiasa visualized kelopak bunga tgh mengembang supaya pintu serviks turut mudah trbuka ;)
*Banyakkkkk kan brjalan. Keep mobilize and active sepanjang mengandung. Tanye la kwn2 opis betapa aktif nye sy brjln2 ms preggy.huhuu

*Time contractn dtg sentiasa rileks supaya muscle2 rileks dan memudahkn bukaan.

Dr Mazita dh siap pesan ank ke3 nnt jgn buat cmni lg. Sakit 10min trus dtg hosp klu x ank ktorg boleh trcicir kt jalan.huhuu. Ok ape doctor mane tau ade rezki sy homebirth plk nnt ;) 2 kelahiran anak 2 pengalaman yg berbeza. Yg pertama induced dan yg ke2 natural birth. Sakit brsalin natural mmg sgt2 bearable dan mild brbanding induced.

Ok smpi sini je ye..nnt update psl confinement plak.

Wednesday, July 24, 2013

39weeks of Pregnancy...Mohon Doa Semua

Salam kawan2...last monday shuld be last checkup kat DEMC (if sy brsalin dlm ms trdekat ni). Alhamdulillah baby sihat estimated weight about 2.68kg...syukur baby membesar dgn sihat. Tengah scan2 tu tanye Dr.mazita bby dh engaged ke sbb klu korg sedia maklum utk ank ke-2 dan setetusnya biasanya bby akn lambat engaged. Ade yg few hours sblum brsalin baru baby engaged dan masuk ke ruang pelvik atau birth canal.

Dr . mazita rase pakai tgn kepala bby dh engaged tinggal sikit je yg belum masuk ruang tulang pelvik. So dia kata tunggu jer show or labor signs yg lain2. Until now cuma rase sakit pinggang je lah pon...dan BH yg xbape kerap. Practiced exercise and walking a lot skrg ni. Tiap hari ler pak pais teman pusing2 taman area rumah ni since ai pon dh cuti so kne kerapkn brjalan la dok rumah ni.

So there will be no new entry until sy selamat giving birth..hehe. Doakan sy selamat dan dipermudahkan melahirkan bby ke2 ni yer...mohon maaf andai ada coretan dan komen2 yg tidak di senangi..sesungguhnya yg buruk itu dr sy dan yang baik2 hanya dr Allah Taala.

Wassalam...



Friday, July 19, 2013

Last Day of Working Before Maternity Leave

Arini hari last day keje utk bulan July merangkap Ramadhan juga..sebab next week daku akn start mc dh sesambil menunggu hari nk brsalin.  Kali ni purposely amik cuti seminggu ++ awal sebab daku rasa rushing sesangat di bulan posa ni.  Sian pak pais nk amik daku kelam kelibut kejar waktu nk bukak posa. Amik dak myra lg.. Klu bukan bulan posa tak pa lg. . Xyah nk rushing sgt. Blk plk kul 515 yg xbape nk awal tu walopon dh diberi relief kuar 30min awal.

Nk masuk 39mggu beberapa hari lagi...monday next week antenatal checkup trakhir sebelum deliver. DR.Mazita ckp tggu jer smpi ade tanda nk melahirkn baru gi DEMC since daku refused for being induce this time. Moga bby kuar dgn sihat selamat dan segala urusan melahirkn zuriat ke2 ni dipermudahkn. Semoga labor pain x trlalu lama dan semoga semuanya smooth sailing ja..

Bila bby nk keluar Waalahua'lam..let him choose the date. Doa sy semoga gentle birth kali ni berjaya.  Insyaallah. ..Aminn. oh ya sahabat sama2 lebih kurang due dare dh brsalin pukul 5.45am td. Tahniah kaksya!! Sgt mudah 45min jer dlm LR. Alhamdullillah syukran lillah...

Tinggal daku la ni yer?? Adoii serems plk mak tetiba jadi org last. Kikikiii.

Next entry will update pasal last checkup nnt. Bai.

Monday, December 30, 2013

Impian Kami 2014

Lagi sehari tutup lah tirai 2013 ini dan buka pula tirai 2014. Pada ku 2013 tahun yg sangat2 biziiiii. Dari segi workload dan juga family.

Perkara pertama utk tahun 2014 nanti ni kami sedang sibuk buat persiapan. Dalam masa sebulan lagi...insyaallah jika lancar semua nya impian kami utk 'ke sana' akan tercapai. Sekarang tengah sangat2 sibuk buat persiapan urusan visa, flight tickets, kursus dan sebagai nya. Semoga Allah permudahkan segala urusan2 kami sebelum berangkat nanti. Maklum lah first-timer kan. Banyak jugak kami study2 tanya rakan2 dan saudara2.

Jauh disudut hati sangatttt tak sabar dah. Benar lah kata rakan2 jika kita betul2 punya niat utk ke sana insyaallah Allah akan buka pintu rezeki luas2.

Lepas dapat visa semua , dan selesai urusan insyaallah akan update di blog segala tips2 moga berguna untuk readers yg lain.

Ok bai.

Thursday, November 21, 2013

Rahsia Kurus dan Selim. Chewahh

Okeh dgn gumbira hati lepas 3bulan setengah lepas bersalin I get back my pre pregnancy weight (berat sebelum mengandung). Ai kembali kepada angka 48...yeehaaa. Berat sblum bersalin 65kg...mokmok tak ai?? Ahahahah 17kilo ko naik sama mcm ngandungkn Myra dulu...

Sekarang suar keje sume dh longgar tapi berat sama mcm dolu..adekah pinggang sudah mengecil pulak? Xukur plak pinggang ni. I concern pada berat jer. Rahsia xde lah sgt...I do believe breastfeeding bnyk bantu dlm penurunan berat ni. Then amik Lecithin dan Alfalfa...mungkin bantu jugak. Org sibuk beli supplement banyak kn susu ahkak sibuk bli supp pecahkan lemak...hehehee.

Ye lah kn ai skeptikal sikit produk bnyk kn susu ni. Yg penting rajin nyusukan ank..rajin pam berbalik pd rules demand supply. Klu mkn 10botol supp bnyk kan susu tapi mak nye malas nk pam susu kt ofis xde hasil gak. Betul x betul x?

Dulu xbape kisah pasal produk Shaklee ni..tapi bila lepas brsalin Nayl sebulan berat masih 55kg...mihmihmih. Ai pon tanye mentor nak kurusss kak nk kurusss. Hahah so dia lah advise amik Lecithin dan Alfalfa. So far walaupun penurunan idak lah mendadak sgt..tapi menten dah skrg. Then jgn lupa eksesais la sesikit yer..kuar kn peluh tu. Bnyk kan sikit berjalan okeh...

Ok lah tu jer rahsia nye...kalau nk tips kurus dan penjagaan pemakanan khas utk ibu BF lagi...contact2 la ai yer... ibu bf pon bole diet tau tapi diet yg sihat. Nanti la free2 ai share on next entry. Sape2 nk consume shaklee n perlukan konsultansi bole la contact2 ai yer di no ni. 0149786771.
Ok bai.

Monday, November 4, 2013

Back on Reality...

After been hiatus for 3months heavenly in maternity leave...now im back to reality. Hahah of course back on work. Yawnnn

I did luv my long maternity leave and enjoying my confinement period. Cuddling little munchkin everyday 24/7. Its a bit emotional at first place thinking of that I need to leave baby Nayl to nursery coz i have been enjoying my direct breastfeeding moment with him. Only Allah knows how sad I am to be away from him for half day during weekdays.

Back at work..received positive feedbacks from colleagues regarding my post natal appearance. 'Wahhh dh kurus' 'wahhh mcm bukan lepas bersalin jer' 'macam anak dara la mommy ni'. And many more...mihmihmih.  yeayyy! Im back on shape after put on 17kgs! Again. Yesss. Again! During 1st pregnancy I gained 17kg. Then back to pre pregnancy weight within 3month. Then got pregnant again. Put on 17kg again. However, thanx god Im back on track. Able to wear my 26 size jeans after 3months giving birth. Not so bad huh? Yippee!!

Baby Nayl alhamdulillah grown up healthy. Love to see his smile every time we talked to him. Yup he is kinda 'happy baby'. Sgt senang tersenyum. You dont have to make silly faces to make him smiling. When he woke up and saw his mommy or ayah or kakak beside him, BIG smile already shown. His characters are much more different than kakak myra. He is more clingy and manja. 2nd child syndrome perhaps. Hahah.

My handsome baby...;)

Wednesday, August 14, 2013

Introducing Our Lil' Hero

Kami sepakat memberikan nama anak ke2 ni Nayl Ihrazz yg bermaksud Pencapaian Kejayaan atau Kemenangan. Semoga Nayl Ihrazz menjadi anak yg soleh dan peroleh kejayaan hidup di dunia dan juga Akhirat. Genap 7hari kami beri nama cukur kn kepala dan buat Aqiqah. Alhamdulillah selesai sudah.

Nama ni lamaaa sangat nak cari. Sejak preggy mmg cari nama yg unik, jarang org guna serta bermaksud molek dan indah. Penglibatan 2 org ustazah dan pakar bhs Arab dalam pemilihan nama ni. Terima kasih ustz Nhazz dan juga sis zuzu. Pak pais nk 2 nama je utk anak lelaki. Lastly nama Nayl Ihrazz yg kami pilih ;)

Name: Nayl Ihrazz Bin Nurul Faizz
DoB: 29 July 2013 9.17a.m
Weight: 2.56kg
Length: 49cm
Head circumference: 31.5cm
Blood type: O positif

Setakat ni Nayl Ihrazz yg kami panggil Nayl ni masih exclusive breastfeed which is satu pengalaman yg sangat mencabar bg ku masa awal2 tu. Ok lagi sakit brsalin tau...huuu. kes breast engorgement la ni. Sgt jauh brbeza pengalaman BF myra dan Nayl...beza menyusukan ank girl dan boy ;). Nnt story mory psl my BF journey kt lain entry ye. Daa...Nayl dh panggil nk nyusu.

Thursday, August 1, 2013

My 1st Natural and Gentle Birth

Bismillah...
Syukur Alhamdulillah...hari ini hari ke-12 berpantang. Sy telah selamat melahirkan seorang baby boy 2.56kg pd 29 July 2013 brsamaan 20 Ramadhan 1434H. Dan ini adalah kelahiran alami atau Natural and Gentle Birth pertama sy. Syukur Ya Allah kerana telah memakbulkn doaku selama ini.

Atas permintaan beberapa rakan sy akan brkongsi birth story anak ke2 ini. Klu ade tips2 juga akan sy kongsi kan skali.

*22July @39weeks
Dah start cuti dgn amik mc. Edd 31july tp saja nk cuti awal kali ni sebab nk rehat2 kt rumah n kesian kt hubby rushing nk amik blk keje. Sepanjang kt rumah sy menyibukkan diri dgn kemas rumah dan masak. Keep mobilize and active dan masih dpt meneruskan puasa. Hari2 pak pais teman jalan2 keliling taman. Pernah ktorg jln2 smpi sejam. Tak perasan dh brjalan sejam sebab sambil borak2 kn. Mase tu instict mcm akan brsalin 27/7.hihii tp bila tiba 27hb nan hado anything happen walau sekelumit contraction. Hati dh agak risau akan overdue lg kali ni. So scroll down kt Gentle Birthing Group nk try natural induce. Sy beli nenas. Small size nenas madu. Sempat makan 3biji. Nothing happen. Then tringat 1 benda yg sy xnak amik kali ni iaitu minum air akar fatimah.

Because of im desperately nk naturally induce labor coz due date makin dekat dan nk elakkan kne induce klu overdue tetiba decide nk minum air akar fatimah ni. Call mak tanye bleh ke start minum sbb xde tanda2 lg. Mak kate try la minum tawakal je. So rendam la akar fatimah tuu...rendam mlm 27hb tu. Slowly bunga tu makin kembang dan kembang. Try minum air nya 1/2cwn sambil selawat. Then minum lg setengah cwn total 3x kot minum.

*28 July 2013
Rase xlarat nk puasa hari tu. Juz teman hubby sahur pns kan rendang hati yg buat semalam. Lepas subuh sambung tdo. Then 8.50 am terasa mcm ade surges. Keep monitor dlm 10min gap. Tapi time tu rase sgt mild contraction tu. That day teruskn kms rumah sbb terpk klu tetiba brsalin at least rmh brkemas klu org dtg. Petang tu contraction/surges jd 7-8min skali monitored by contraction apps kt hp. Tapi masih bearable n rase still mild sakit tu. Series mmg rase mild ala2 manja je gitu surges tu. Lps brbuka ajk hubby gi tesco saje nk jln2 n mkn kt Subway. Since ptg tu bila ade rase surges ddk2 kt gymball. But i keep active je kemas2 baju kemas rumah n so on sbb xrase skt sgt pon. Mlm tu surges dh 6-7min skali. Still bearable siap tgk muvie Shutter Island kt tv ngan pak pais smpi kul 2 am sesambil check2 bag spital utk kali trakhir. Seriesly mmg rase bleh layan je contractn kali ni even tho gap tu dh rapat2 sbb keep practiced deep breathing technique. Keep motivating myself utk layan je surges keep on deep breathing mmg works on me. Dan xputus2 baca doa mudah kn brsalin Surah Abasa ayat 20 dan doa nabi yunus.

*29 July 2013
Then pukul 4am tu surges every 5min. Dah rase intense. Ddk kt gymball xselesa dh. So berdiri n pegang kerusi sambil swaying hips. And 'layan'surges tu bukan 'lawan' tringat tips ni dr kak tini wirdas admin KIM n mmber GBG jgk. Sempat lg wassapp kwn2 kt grup RH yg tgh sahur.hehe dorg siap cuak2 lg sbb sakit dh 5min skali tp msh kt rumah.tapi sbb xrase skt sgt tu yg xsure kne gi spital dh ke ni.. Then pukul 6pg tu pak pais siapkn birth pool. Isi air suam. 615 am start masuk pool. Hohoh best sgt rase. Klu tau masuk awl2 sbb tak rase contractn tu bila dlm air. Series best! Tp bila kuar je dr air trus rase zuppp zappp contraction ;) tgk jam dh pukul 645. Xsolat subuh lg. Then trus mandi2 solat n salin baju. Gitu gini nk dkt kul 745 la jgk br kuar rmh. Hantar myra gi nursery dulu n pak pais sempat bgtau cikgu idayu kami nk gi hosp dh ni. Mntk tgk2 kn myra in case lambat amik.

29 July (20 Ramadhan 1434H)
Kelahiran Yg Dinanti

8.25 sampai DEMC Shah Alam. Mmg pesan dgn pak pais bwk rilek2 je xyah rushing2 sgt sakit masih bleh tahan. Sesampai kt demc nurse trus bwk ke level 2 which is LR. Dia tanye nk wheelchair x daku kate xnak xsakit sgt bleh jln. Sampai LR tepat 8.30 midwife trus buat ctg. Time tu mmg nk sgt tau bape dh bukaan pintu serviks time tu. Then 8.40 tetiba rase bunyi 'pop' ;). Time tu contraction mmg tgh max at 105. Oh my water broke! Rase air suam2 mengalir membasahi seluar yg dipakai.huhuu...Pak pais panggil midwife.

8.45 midwife dtg buat VE. Dah 7cm! Sesambil midwife tengok kt tutt dia pandang nurse n borak sesama mereka. 'Sempat ke Dr datang ni?' Aiyoo maa. Trus la ku cuak. Wat ever pon nak Dr mazita gak sambut bby. Trus kuar dr mulut 'mane Dr?lame lagi ke Dr nk sampai?' Midwife ckp Dr dh otw. Lepas je ketuban pecah trus rase kepala bby tu mcm menolak2 nk keluar. Mcm dia 'gerudi' kt bwh tu nk mengeluarkn dirinya. Time tu xrase sgt dh contraction. Cuma yg risau bby kuar sendiri xde org sambut je. Kul 9 tu dh nk meneran sgt2. Pak pais xde plak gi buat registration. Midwife gi mane tah. Seb baik nurse masuk trus bgtau dia nk push sgt dh ni. Nurse srh tahan kejap jgn push dulu. Tsktsktsk...series rase bby nk trkeluar dh ni! Sape sangka within 30mins dh nk push. Everything happen so fast. 9.10am Dr mazita masuk LR. Dia selak kain n bgtau tinggal nk push je ni. Dia dh nmpk crowning kepala bby. Time tu jgk laki ku masuk. Alhamdulillahh...masuk jgk dia. Apo lame sgt register kt bwh tu. Then push punya push tepat 9.17am keluar lah ank bujang emak dan menangis dgn kuat nye. Ayah dia potong sendiri tali pusat. Dr pon puji pandai push. Alhamdulillah ya Allah...syukur sgt dgn proses kelahiran yg mudah ini. Within 45min semua dh selesai.Rase sebak dan terharu semua ada. Mmg Allah permudahkn dr segala segi. Most request dalam birth plan trlaksana.

No episiotomy juz ade minor tear kat skin.
No painkiller.
No induce.

Fast and smooth labor.

*Sy amalkan Surah Abasa ayat 20 serta doa2 lain dr awal pregnant utk mudah brsalin.
*Amalkan minum virgin coconut oil dan makan kurma sepanjang prgnnt utk bg perineum elastik dan kurangkn koyakan.
*Practiced Deep Breathing utk kurangkn rase sakit contraction. Sentiasa visualized kelopak bunga tgh mengembang supaya pintu serviks turut mudah trbuka ;)
*Banyakkkkk kan brjalan. Keep mobilize and active sepanjang mengandung. Tanye la kwn2 opis betapa aktif nye sy brjln2 ms preggy.huhuu

*Time contractn dtg sentiasa rileks supaya muscle2 rileks dan memudahkn bukaan.

Dr Mazita dh siap pesan ank ke3 nnt jgn buat cmni lg. Sakit 10min trus dtg hosp klu x ank ktorg boleh trcicir kt jalan.huhuu. Ok ape doctor mane tau ade rezki sy homebirth plk nnt ;) 2 kelahiran anak 2 pengalaman yg berbeza. Yg pertama induced dan yg ke2 natural birth. Sakit brsalin natural mmg sgt2 bearable dan mild brbanding induced.

Ok smpi sini je ye..nnt update psl confinement plak.

Wednesday, July 24, 2013

39weeks of Pregnancy...Mohon Doa Semua

Salam kawan2...last monday shuld be last checkup kat DEMC (if sy brsalin dlm ms trdekat ni). Alhamdulillah baby sihat estimated weight about 2.68kg...syukur baby membesar dgn sihat. Tengah scan2 tu tanye Dr.mazita bby dh engaged ke sbb klu korg sedia maklum utk ank ke-2 dan setetusnya biasanya bby akn lambat engaged. Ade yg few hours sblum brsalin baru baby engaged dan masuk ke ruang pelvik atau birth canal.

Dr . mazita rase pakai tgn kepala bby dh engaged tinggal sikit je yg belum masuk ruang tulang pelvik. So dia kata tunggu jer show or labor signs yg lain2. Until now cuma rase sakit pinggang je lah pon...dan BH yg xbape kerap. Practiced exercise and walking a lot skrg ni. Tiap hari ler pak pais teman pusing2 taman area rumah ni since ai pon dh cuti so kne kerapkn brjalan la dok rumah ni.

So there will be no new entry until sy selamat giving birth..hehe. Doakan sy selamat dan dipermudahkan melahirkan bby ke2 ni yer...mohon maaf andai ada coretan dan komen2 yg tidak di senangi..sesungguhnya yg buruk itu dr sy dan yang baik2 hanya dr Allah Taala.

Wassalam...



Friday, July 19, 2013

Last Day of Working Before Maternity Leave

Arini hari last day keje utk bulan July merangkap Ramadhan juga..sebab next week daku akn start mc dh sesambil menunggu hari nk brsalin.  Kali ni purposely amik cuti seminggu ++ awal sebab daku rasa rushing sesangat di bulan posa ni.  Sian pak pais nk amik daku kelam kelibut kejar waktu nk bukak posa. Amik dak myra lg.. Klu bukan bulan posa tak pa lg. . Xyah nk rushing sgt. Blk plk kul 515 yg xbape nk awal tu walopon dh diberi relief kuar 30min awal.

Nk masuk 39mggu beberapa hari lagi...monday next week antenatal checkup trakhir sebelum deliver. DR.Mazita ckp tggu jer smpi ade tanda nk melahirkn baru gi DEMC since daku refused for being induce this time. Moga bby kuar dgn sihat selamat dan segala urusan melahirkn zuriat ke2 ni dipermudahkn. Semoga labor pain x trlalu lama dan semoga semuanya smooth sailing ja..

Bila bby nk keluar Waalahua'lam..let him choose the date. Doa sy semoga gentle birth kali ni berjaya.  Insyaallah. ..Aminn. oh ya sahabat sama2 lebih kurang due dare dh brsalin pukul 5.45am td. Tahniah kaksya!! Sgt mudah 45min jer dlm LR. Alhamdullillah syukran lillah...

Tinggal daku la ni yer?? Adoii serems plk mak tetiba jadi org last. Kikikiii.

Next entry will update pasal last checkup nnt. Bai.