Skip to main content

Posts

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017 PART2

Okay sambung lagi.. Oh ye sy belum sempat masuk kan gambar heheh. Nanti sy edit balik masukkan gambar2 kami untuk dijamu mata readers ye😆. Moga jadi inspirasi dan semangat untuk berkunjung ke Negara kelahiran Kanggaru ni. Sebelum tu kan.. ada kawan yg bertanya kenapa kami pilih Melbourne di daerah Victoria, Australia ni? Bukan Perth bukan Gold Coast ke.. Macam sy bagitau sebelum ni.. Di Melbourne kita dapat merasa pengalaman musim Salji dan melawat tempat2 menarik2 yg lain which takde di Perth atau Gold Coast yg sering dikunjungi Malaysians. Anak2 sibuk nak main snow, sy pulak nak melawat ladang Tulips jadi Melbourne adalah pilihan yg tepat utk kami👍🏼.

PART 2
Day 3 14 October 2017

Tesselaar Tulips

Sebelum Subuh kami dah bangun, disini waktu solat tak beza sangat dengan Malaysia beza beberapa minit saja. untuk mudahkan monitor waktu solat elok download apps MuslimPro, apps ni bagitau waktu solat dengan detect lokasi kita berada.. tempat makanan Halal terdekat, Masjid terdekat. Memang…
Recent posts

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017 PART1

PART1
Day1 12 Oct 2017 (Hari Bertolak)

Kami dari rumah menaiki hired taxi (mpv) tambang dalam RM80 dr Shah Alam. murahkan? Baik abang ni.. dia bawak exora. bertolak dari rumah ke KLIA2 pukul 6.30 petang, dan sampai sejam kemudian. Kami menaiki penerbangan Air Asia dan flight dijadual berlepas pukul 10.30 malam. lepas dah checkin luggage semua kami pon dinner dulu dan solat. Kami sampai ke Tullamarine Airport Melbourne 9.30am waktu Australia 13hb.

Day2 13 Oct 2017 (Arrival)

Okay sy nak bagi beberapa tips untuk yg berhasrat ke Aussie. Imigresen Australia sangat2 strict ya tentang apa jua barang yg dibawa masuk kenegara mereka. Jika bawa makanan, boleh follow tips dibawah untuk memudahkan kuarantin check korang semasa di imigresen nanti. Memang jimatkan masa dan mudahkan pegawai sana utk check. juga boleh elakkan dari 'dog sniffing' ya disana mereka gunakan anjing pengesan utk hidu bag2.

1. Letakkan semua makanan dalam satu bag khas. Jangan campur2 bag. ni mmeudahkan pegawai utk ch…

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017

Bismillah... Lepas sebulan balik bercuti baru ada rajin sikit nak curahkan kat blog ni pengalaman perjalanan musafir kami ke Melbourne Australia 12-17 October 2017. Alhamdulillah syukur kehadrat Allah kerana memberi kami rezeki masa, kewangan dan kesihatan untuk meneroka negara Land Down Under atau Negara Kanggaru ini. Australia memang dalam wishlist sy tempat paling ingin dilawati selain New Zealand. Impian terlaksana (/).

Apa yg dapat saya simpulkan Australia terutamanya Melbourne ni sangat cantikkkkkk dan seronok sangat berada lebih kurang seminggu disana. Rasa taknak balik Malaysia huhu. Untuk pengetahuan korang kami pergi musim end Winter dan Early Spring jadi kami masih dapat merasai pengalaman bermain salji disamping merasa keindahan musim Spring yg cantik. Haaa ada yang tak tahu Australia pun ada musim salji tau. Jadi bagi yg nak merasa main salji dan melihat keindahan Bunga Tulips tanpa pergi jauh2 ke Eropah (yg currency nya 6x ganda) boleh lah ke Australia😊. Currency rate p…

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.
Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon ta…

Perihal Balik Raya

Rentetan entry post kheyr hamid pasal turn balik raya ni...hakak pon ada gundah gulana dihati juga.
Kisahnya laki hakak memang adil..memang ikut turn gilir2. Hakak pon sama takde isu pasal giliran. Ikut je turn dan bahagi secara rata cuti raya.
Tapi yg masalahnya...sedikit jengkel lah bila asyik2 turn Melaka kami laki bini je balik. Yg lain2 balik rumah mertua...tsk tsk. Dalam 5beradik tu..xboleh kah 2org yg kat melaka..3org balik rumah mertua. Adik beradik hakak xde isu2 ni. Kalau ada sorang je family yg balik rumah mak..mesti akan ada yg sacrifice balik sesama.
Penatttttttt okeh sorang2 kat dapo. Sedara mara dia pulak kalau datang berbondong2 berkereta 7-8buah skali datang. Gigil kaki sensorang kat dapo asek ulang2 basuh pinggan buat air hidang makanan. Adoyaiiii memang geram tau. 
Pernah 2tahun lepas, fil operate kepala direfer ke HKL sebab brain tumor. Operation 4hari sebelum raya. Discharge hospital sehari sebelum raya. Disebabkan kesihatan fil belum stabil..raya pertama hakak …

Ayam Masak Merah Jelita

Wahhh nama heheh.
Tak tau nak masak apa untuk juadah buka puasa? Meh try resipi ayam masak merah jelita hakak ni 😊
Ayam msk merah
*Ayam dalam 8-10ketul dipotong sederhana. Bersihkan letak garam kunyit sikit. Goreng sekejap jgn garing sangat
*Cili kering segenggam
*Bwg besar 2biji besar (sebiji utk blend 1biji lagi potong bulat utk hiasan)
*Bawang putih 3ulas
*Bwg merah 4-5biji
*Kunyit hidup 1 inci
*Lengkuas 1inch
*Halia 1 inch Sos tomato 3sudu (kalau guna tomato puri kurangkan sikit)
Sos cili 1sudu
Susu cair setengah cawan
Air asam jawa
Gula kabung dihiris2
Garam
Blend bahan* tumis bahan2 kisar sampai pecah minyak. Api sederhana saja.
Masukkan sos2, masuk air asam. Dh mendidih baru masukkan garam gula. Rasa masam manisnya sebati. Masukkan ayam dan gaul biar sebati. Masukkan susu cair. Biarkan dalam 5min sampai pecah minyak lagi sekali. Taburkan bwg bulat dan hiaskan dgn kcg peas. Gaul sebati. Siap
Sedap dimakan dengan nasi minyak, briyani, nasi carrot etc.

Resipi Puding Milo Oreo Mudah Dan Sedap

Biasanya bulan Ramadhan ni kita mesti suka buat kuih2 pencuci mulut kan...nak beli tu memang lebih mudah..tapi selalunya hasil selalu hampa. Tak kene pada tekak sendiri. Puding Milo Oreo ni salah 1 kegemaran yg hakak akan buat di bulan puasa. Menu2 lain macam Nasi Daging Air Asam, Nasi Minyak Ayam Masak Merah dan Acar, Nasi Lemak, Soto, Roti Jala, Cucur Udang, buah melaka pon antara juadah2 favourite yg selalu buat dibulan puasa ni.

Resipi puding milo oreo ni dulu dapat kat facebook. Mahap la dh lupa siapa empunya sebenar resipi ni. Rasanya resipi asal dr Dato Siti dia share kat IG dia.

Ni Resipi nya..mudah aje...

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut. Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Tuang k…