Wednesday, June 15, 2016

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.

Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon tak ajar Arab. Kami cuma ajar basic2 je dirumah. Part membaca dan mengira mami tak risau sebab Nuha ok dah cuma tang Arabic je lah memang 0.

Tak sangka keputusan keluar awal sebab sepatutnya July. Tapi tiba2 kawan mami yg anak nya amik ujian SRAI juga whatsapp dan bagitau dah boleh check result online di laman web JAIS http://semakan.jais.gov.my

Kami pilih SRAI untuk anak2 bukan saja semata-mata prestasi sekolah yg bagus tapi sebenarnya disebabkan sekolah2 SRAI terus digabungkan dengan sekolah kebangsaan dan KAFA dalam 1 sekolah. Berbanding sekolah asing2 kebangsaan dan sek agama (kafa) seperti sekolah harian lain. Makan tengahari juga dah disediakan untuk semua murid jadi mami xperlu risau Nuha rushing nak lunch di rumah transit, nak bersiap ke sek agama lepas tu nak naik van turun van nak ke kafa pula. 

Tak perlu risau dah hal ni sebab jadual srai memang dh disusun lunch di sekolah, solat zuhur dan kemudian kelas kafa pulak petangnya. Kafa trus dalam sekolah yg sama takpayah travel2. Anak pon kurang letih kan sebab tak banyak transit. So kami cuma perlu atur van transit balik sekali sahaja. Solat pon disekolah ada ustaz ustazah yg akan monitor. Kalau ditempat transit hmm..ntah solat nya berjaga ke tidak. Sekolah start sama macam sekolah harian biasa dan akan habis pada jam 3.30 petang which is lebih awal brbanding sekolah asing2.

Lagipun yg masuk sekolah2 integrasi ni semuanya yg pass ujian2 kemasukan tu. Jadi..murid2 di sekolah tu memang terer2 kot huhu so elok lah anak2 bersaing belajar sama2. Jumlah yg apply di STAF aritu 473 orang dan sekolah cuma ambil 120 orang saja. So memang tough juga la nak masuk sekolah ni sebab sekolah amik sikit saja utk kemasukan Tahun 1 setiap tahun.

Sistem sekolah begini ada juga di sekolah2 Negeri Sembilan tapi sekolah harian biasa bukan dipanggil Integrasi. Bagus kan sistem macam ni..parents yg bekerja pon mudah tak perlu risau nak arrange 2x transport ke 2 sekolah brbeza sebab semua nya dalam 1 sekolah. Kan bagus kalau semua sekolah di Selangor buat sistem macam ni. Parents yg ambil anak2 sendiri pula pon taklah trlalu busy ber trip2 keluar rumah hantar sek keb, amik sek keb, hantar sek agama amik sek agama pula. Tu baru sorang..kalau 4org anak sekolah? Huhu memang letih jadi supir.

Dah jadi mak2 ni...hal sekolah..nak sekolah mana pergi sekolah balik sekolah naik apa ponnnn boleh buat pusing kepala tau.huhu

Mami ayah harap kakak Nuha jaga kelakuan, belajar elok2, jadi perilaku dan akhlak dengan guru2 dan kawan2. Bukan perlu cemerlang akademik sahaja tapi attitude juga pula cemerlang ye kakak ❤. Kejap jer..tahun depan dah 7tahun anak mami ni.

Tuesday, June 14, 2016

Perihal Balik Raya

Rentetan entry post kheyr hamid pasal turn balik raya ni...hakak pon ada gundah gulana dihati juga.

Kisahnya laki hakak memang adil..memang ikut turn gilir2. Hakak pon sama takde isu pasal giliran. Ikut je turn dan bahagi secara rata cuti raya.

Tapi yg masalahnya...sedikit jengkel lah bila asyik2 turn Melaka kami laki bini je balik. Yg lain2 balik rumah mertua...tsk tsk. Dalam 5beradik tu..xboleh kah 2org yg kat melaka..3org balik rumah mertua. Adik beradik hakak xde isu2 ni. Kalau ada sorang je family yg balik rumah mak..mesti akan ada yg sacrifice balik sesama.

Penatttttttt okeh sorang2 kat dapo. Sedara mara dia pulak kalau datang berbondong2 berkereta 7-8buah skali datang. Gigil kaki sensorang kat dapo asek ulang2 basuh pinggan buat air hidang makanan. Adoyaiiii memang geram tau. 

Pernah 2tahun lepas, fil operate kepala direfer ke HKL sebab brain tumor. Operation 4hari sebelum raya. Discharge hospital sehari sebelum raya. Disebabkan kesihatan fil belum stabil..raya pertama hakak cakap kt laki kita raya KL je la.. Hakak masak segala bagai dari buat ketupat (ketupat daun lagi okeh) masak lodeh buat rendang sorang2 kt rumah. Ade menantu macam hakak?? Ade? Payah nak cari weh..hahahah. hakak xkisah bab memasak tu lagipun rumah sendiri kan. Somemore kalau xmasak hakak lapor nanti.

Taaaapiiii yg geram nya kan takde sorang pon adik beradik beliau yg raya melaka tahun tu kecuali kami. Hakak kepelikan lah juga...bapaknye baru operet..boleh ehh semua lari balik umah mertua. Takde eh rasa empati nak jaga apaknye lepas operet ke apa. Rasanya dorang rapat je with each other tapi very suprisingly perkara tu jadi camtu tahun tu. Tak tau nak kata apa... kalau hakak lah mak baru operet mmg hakak kompemmm balik Johor lah kan. Risau kottt.

Nak jadikan cerita...lepas solat raya kami slow2 gerak ke Melaka blk kg dengan mil dan fil. Sedara mara beliau maklum yg fil lepas operet so ramaii sangat datang visit. Terlalu ramai orang dengan hakak sorang ketang ketung kat dapo. Mil busy jaga fil. Nayl pulak mase tu baru berapa bulan full BF! Bayangkan dgn mak nye sibuk kt dapur xcukup tangan, nayl asyik nak melekap menyusu. Kalau apaknye ade susu lama dh hakak pass kt apak dia. Malam nya hakak nangis depan faiz okeh 😭😭. Sebab kepenatan dah tak terbendung tumit sakit..kaki sakit! badan rasa dah sakit sana sini non stop buat kerja dengan berkampung lagi kt spital masa hari operation fil lagi. Malam tu jugak hakak ajak balik johor sebab dah tak tahan badan exhausted sangat2. Mujurrr laki hakak yg perkasa dan baikhati ikut kata hakak.

Tahun ni again kami jer balik Melaka. Ikutkan rasa hati hakak boleh je buat xtau xpayah beria tolong masak. Tapi hakak bukan jenis camtu...baik menantu hantu camne pon muka hakak jugaklah yg duduk di dapur. Cumanya hakak harap adik beradik dia bukak lah mata asek2 kami je sensorang turn raya di kg. Tahun berikutnya deme 4beradik ramai2 turn melaka boleh pulak. Aishh tak adil kot. Hmm...hakak dah cakap dgn faiz pasal ni. Dia kata nanti dia beli semua pinggan cawan polisterin. Air beli air twister siap2 bagai. Hakak harap dia kotakan janji. Kalau tak...siap dia! Tido kat lantai jgn tido kat sebelah huh. Nak tengok hakak mengamuk berani la mungkir janji grrr.
#sedangcubatabahkanhati

Thursday, June 9, 2016

Ayam Masak Merah Jelita

Wahhh nama heheh.
Tak tau nak masak apa untuk juadah buka puasa? Meh try resipi ayam masak merah jelita hakak ni 😊

Ayam msk merah

*Ayam dalam 8-10ketul dipotong sederhana. Bersihkan letak garam kunyit sikit. Goreng sekejap jgn garing sangat
*Cili kering segenggam
*Bwg besar 2biji besar (sebiji utk blend 1biji lagi potong bulat utk hiasan)
*Bawang putih 3ulas
*Bwg merah 4-5biji
*Kunyit hidup 1 inci
*Lengkuas 1inch
*Halia 1 inch
Sos tomato 3sudu (kalau guna tomato puri kurangkan sikit)
Sos cili 1sudu
Susu cair setengah cawan
Air asam jawa
Gula kabung dihiris2
Garam

Blend bahan* tumis bahan2 kisar sampai pecah minyak. Api sederhana saja.
Masukkan sos2, masuk air asam. Dh mendidih baru masukkan garam gula. Rasa masam manisnya sebati. Masukkan ayam dan gaul biar sebati. Masukkan susu cair. Biarkan dalam 5min sampai pecah minyak lagi sekali. Taburkan bwg bulat dan hiaskan dgn kcg peas. Gaul sebati. Siap

Sedap dimakan dengan nasi minyak, briyani, nasi carrot etc.


Wednesday, June 8, 2016

Resipi Puding Milo Oreo Mudah Dan Sedap

Biasanya bulan Ramadhan ni kita mesti suka buat kuih2 pencuci mulut kan...nak beli tu memang lebih mudah..tapi selalunya hasil selalu hampa. Tak kene pada tekak sendiri. Puding Milo Oreo ni salah 1 kegemaran yg hakak akan buat di bulan puasa. Menu2 lain macam Nasi Daging Air Asam, Nasi Minyak Ayam Masak Merah dan Acar, Nasi Lemak, Soto, Roti Jala, Cucur Udang, buah melaka pon antara juadah2 favourite yg selalu buat dibulan puasa ni.

Resipi puding milo oreo ni dulu dapat kat facebook. Mahap la dh lupa siapa empunya sebenar resipi ni. Rasanya resipi asal dr Dato Siti dia share kat IG dia.

Ni Resipi nya..mudah aje...

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut. Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih
Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Tuang kesemua adunan agar-agar Milo ke dalam loyang/bekas yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu.
Milo dalam loyang pula di biarkan mengeras sedikit tapi masih suam. Sy letak dalam peti ais terus.
Apabila permukaan adunan Milo dalam loyang mengeras sedikit ( tapi masih suam ) cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu, supaya adunan atau lapisan seterusnya mudah melekat dan tidak mudah tanggal.
Dengan berhati-hati tuangkan adunan putih pula.
Tuang pada bahagian tepi, jangan tuang di bahagian tengah sebab bahagian tengah masih lembut.
Kemudian susunkan oreo yang telah di patahkan tadi atas adunan putih.
Biarkan lapisan putih pula mengeras.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais hingga membeku. Lebih kurang 4jam dah boleh potong dan hidangkan.


Thursday, June 2, 2016

Tips Khatan/Sunat Baby Boy

Semasa mengandung kan Nayl..kami memang berniat dapat baby boy kami nak ikut Sunnah dari tahnik, bercukur, Aqiqah, khatan. Nak khatan kan seawal 7hari sebab banyak manfaatnya. Lepas Nayl lahir..trus buat appointment dengan Dr.Razak KPJ Damansara, tapi hari ke7 tu lagi 2hari nak raya jadual Dr.Razak penuh. So xdapat la khatankan mase 7hari (dapat cukurkan dan Aqiqah kan beliau je). Buat another appointment so masa usia 34hari, Nayl dh selamat dikhatankan.

Ada yg cakap2 kesian nanti kulit tumbuh balik yada2...mitos sangat. DR.razak cakap takpenah lagi ada patient dia dtg balik lepas few years sebab kulit tumbuh semulaπŸ™Š. Takde kulit apa nak tumbuh nye de..habih dh dibuang. Kat Arab sana semua baby khatan mase kecik. Kalau amalan ni memudaratkan, takkan la Rasulullah buat. Taknak buat takpe..jangan momok kan orang dengan info2 yg salah.

Hakak rasa sooo sick dengan komen2 orang lepas Nayl sunat tu. nanti kulit tumbuh balik, nanti nafsu kuat mcm org ArabπŸ˜‘. OMG!! boleh pulak fikir sampai ke situ yer.. Cucu2 Rasulullah Hassan dan Hussin kan seawal 7hari dah dikhatankan. Rasulullah takkan buat sesuatu yg memudaratkan dan tak bagi manfaat kat umat dia. Nafsu nafsi tu takde kaitan dengan usia dikhatankan.. Memandai je cakap org Arab itu ini..haishh macam la tido sekatil dengan depa. Lawak pula bila dapat komen camtu..

Menurut kajian jugak masyarakat Amerika 50-65% mengkhatankan baby dorang seawal 10hari lepas dilahirkan.

Kalau tak mau khatan awal anak2 lelaki takde masalah. Pilihan masing2 kan.. tapi jangan lah komen yg menampakkan diri sendiri cetek sangat ilmu Sirah. Part kami dh settle Hihihi. Lagipun nak taknak kene hadap juga anak berkhatan tu kan..hehe. either lambat or cepat. siaplah mak ayah dengan drama ye...kalau boleh jangan lah dh beso sangat baru nak khatan..banyak ragamnye nak sembuh pon amik mase (ni pesanan dari kwn yg suaminya adelah seorang tok mudim πŸ˜ƒ). Best of luck yer.

********************************************
Okeh nak xplain teknik khatan ni ada macam2. Ada laser, ada clamp, ada pakai ring, plastible macam2 lah lagi. Ada komen dari mommy yg anak nya gunakan clamp, 3hari tu tak boleh mandi.

Beza pengalaman kami pulak, Dr Razak cakap no problem utk mandikan trus lepas khatan sebab teknik laser ni takde balutan apa2. Sampai rumah mami try renjis2 air..ehh tak nangis la. Trus la mandikan macam biasa. Rajin2 letak ubat. 3hari luka dh kering. Wallaa settle. Memang mudah.
Takde drama, takde ragam, takde bleeding, takda bandage, takyah pantang2 baby BF je.

Manfaat Khatan Baby Boy:

1. Khatan awal ni elok untuk elakkan dari mudah terkena infection yg selalu kene pada anak lelaki akibat tidak dicuci kemaluan nya dengan bersih. Jika khatan awal, part dalam2 area 'tahi pilat' putih2 tu pon dh bersih.
2. Dr Razak sendiri bagitau baby punya sense of pain belum mula develop ketika awal2 ni. Sebab tu la baby rilek2 aje kene sunat macam takde apa.
3. Penjagaan yg mudah sebab baby tak banyak bergerak. Kurang pergerakan, luka pon cepat sembuh. Tambahan kulit baby lembut lagi so luka memang cepat baik.

Ni tips untuk parents yg berhasrat sunatkan baby boy mereka:

1. Survey doctor/paediatric surgeon yg boleh khatankan baby. Klinik2 xbuat ye khatan kan baby ni..biasa nya cuma di hospital. Nayl buat kt KPJ Damansara (paediatric surgeon Dr.Abd Razak)

Seeloknya decide untuk sunatkan baby sebelum dia pandai meniarap. the best sebelum 4bulan.

2. Pilih kaedah yg anda rasa sesuai. Minta consultation dr doctor apa pro n cons bagi setiap kaedah. Kami pilih kaedah konvensional cum laser sebab tempoh pemulihan singkat.

3. Bius? Bius setempat jer kat bird baby tu. Ada hospital buat bius penuh. Paed nayl kt Demc xbagi..khatan je katanya xpayah sampai bius pengsan. Part cucuk bius opkos lah baby nangis tapi dia xboleh lompat katil πŸ˜…. Lepas bius jalan, dia trus diam trkebil2 proses sunat amik masa dalam 10min je camtu.

4. Lepas khatan, rajin2 letak ubat/gel yg doctor bekalkan. Baby nayl dapat gel jernih lupa nama apa. Sapu tiap kali tukar diaper.

5. Boleh mandi tak? Bergantung pada kaedah apa yg anda pilih. Kalau teknik laser boleh mandi seperti biasa. Nayl tak nangis pon time mandi! Mak aje yg seram ingatkan pedih tapi dia rilek ajeπŸ˜…. Pastikan luka tu dap2 dengan kapas sampai kering

6. Ada balutan tak? Bergantung kaedah apa yg anda pilih. Kaedah laser tak de balutan apa2 boliang2 gitu je. Memang purposely nak bagi kering cepat luka tu. Kalau clamp dah tentu nya bird baby tu ada clamp la.hehe

7. Darah banyak tak. Jawapan nya TAKDE DARAH langsung.hehe..baby boleh pakai diaper macam biasa

8. Baby meragam tak? Bergantung baby kot. Nayl takde meragam apa2...mak pon pelik takde sense ke apa anak mak ni😁. Ada baby meragam 1st day. Tapi xjumpa lagi baby meragam berhari2 sebab kejap aje dh baik.

9. Tempoh pemulihan. Haa ni mami suka. 3hari dah kering elok yeayyy!. Memang mudah nak jaga pantas aje elok nya. Kalau anak lebih besar..makin lama tempoh pemulihan nya tu. Ada yg pakai clamp 2minggu baru baik..alaa kan kesian kan lama sangat. Haa sunat la time baby.hehe

10. Baby takde makan apa2 so senang tak payah la risau bab pantang. Cuma kerapkan BF baby jer dan mommy amik banyak vit C untuk penyembuhan luka.

11. Baby boleh pakai diaper macam biasa..pakai seluar macam biasa. Takde apa nak risau sebab baby tak lasak lagi..baring n tido aje dia. Senang!

Ni pengalaman ibu lain:
http://raisingupimammudas.blogspot.my/2014/09/khatankan-anak-lelaki-semasa-bayi.html?m=1

Jika ditanya, memang kami rasa lega amik keputusan khatan kan anak lelaki semasa baby. Jika dikurniakan anak lelaki lagi, keputusan kami tetap sama. Sunat awal 😊.

*Sharing saja. Moga bermanfaat.


Nayl tengah dikhatan kan oleh Dr Razak. Nurse bagi hisap jari biar dia hayal.hihi

Wednesday, June 1, 2016

Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang

Korang nak tau...2hari lepas kan..unimates iols Ali Zulhusni buang tebiat pegi upload gamba hakak yg huduh buruk gemok kt FB dia . Ali ni memang bengong..tak tau la bila masa dia amik gamba curik tuh... dia kata mase tu ktorg nak pegi beraya rumah pipah tahun 2008. 2008 ktorg final year kat UIA. Umur 23 mase tu. Hampehh betoi la dah la upload kt FB dia. Kojaqq sangat tauπŸ˜…

Ali, yana, pipah, dyan memang geng2 merambu zaman uia dulu. Alhamdulillah friendship still berkekalan until now..masing2 pon dah kahwin. 8tahun dh nohh kami grad uia. How time flies..

Gamba bawah ni la yg Ali upload kat FB😱. Ya ampunn malu okeh. Rasa nak jotos2 kepala dia. Kojaqq😭😭 (maap kn bahasa pasar hambe). Ye laa diakui mami nuha nayl ni dulu comot legam hitam gemok..hahahaa. Mujur lah ayah nuha nayl terima mami seadanya mase zaman comot nih. Makna nya ayah nuha nayl memang tak pandang rupa paras mase mencari isteri..yg penting hati baik...ewahh. 2008 tu kami dh bertunang.

Mami cropkan gamba tu dan compare kan dengan gamba mami terkini tahun 2016 umur 31 anak 2 orang. Lain kan?? Mami makin gojesss dan jelita kan kan...😜😜. Bahaha...ehh tolong sikit gamba tak edit okeh! Betapa bertuahnya ayah nuha nayl kahwin dengan mami sebab daripada comot legam berubah 360 jadi gojess lepas dah kahwin. Jangan jadi cun melecun sebelum kahwin..tapi lepas kahwin transform jadi boyak lemau comot tak bersiap. Asal boleh jer. No no...takmau okeh.

Rahsia nya..takde apa. Dulu mana la tak ireng pegi balik kelas jalan kaki. Pastu lepas makan trus tido mana tak gemok. Lepas brsalin Nuha kulit memang ade mulus sikit lah. Cerah sikit lah. Sebab makan nona roguy kottπŸ˜ƒ. Mami mmg xde amik kolagen2 tiruan bagai. Minum air masak bebanyak jek. Tapi berpantang mmg strict *beauty is pain katenye...

So adik2 yg comot mase remaja...mase zaman belajar orang tak pandang jangan risau yer.. lepas kahwin Insyaallah korang akan tambah gojess. Perubahan hormon2 akan membantu tubuh korang produce kolagen2 asli seterusnya bertambah jelita. Wakakaka.. Kalau orang kata 'Men's life begin at 40..' lain pulak dengan perempuan. 'Women's life begin at 30. Mami dan kawan2 admit n hasil pemerhatian..bila masuk umur 30 ni wanita memang akan tambah jelita dan gojess gitu. Tak mau percaya?? Tak percaya sudah...nama kau Dolah 😝

Tapi kome2 yg dah kahwin pon please lah jaga diri tu ye. Lepas brsalin pantang elok2. Jangan ingat mentang2 dh ada orang nak..dh ade suami boleh abaikan diri. Jaga penampilan diri ye..untuk suami kita jugak bukan orang lain❤

Shila Yg Dulu vs Shila Sekarang

LoveBySisters. Business Sampingan

Kawan2 blog mami dan readers semua... Nak buat promosi sikit nih..
Jemput la tengok2 FB page LovebySisters ye...
Kami jual tudung, shawls, blouse, Jubah dan Abaya cantik2. Heheh..

Ni Facebook page kalau cari tak jumpa..


Ni pulak koleksi2 terbaru untuk Hari Raya 2016 kami.. check it out ye! Jangan la tengok2 jer...jom order sekali😘😘

Tuesday, May 31, 2016

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tak lama lagi kita semua dah nak sambut Ramadhan dah kan... seronoknya bulan Ramadhan ni...tak tau la kenapa tapi bulan yg ditunggu tunggu tiap tahun. Sebab bulan barokah kan..masing2 jaga tutur kata..jaga hati..jaga perlakuan..jaga Ibadah..calm je rasa gitu.

Bulan Ramadhan jugak bulan istimewa sebab anak2 mami Nuha Nayl lahir pada bulan penuh barokah ni. Kebetulan juga kakak Nuha 20 Ramadhan, Nayl 21 Ramadhan😊.

Sejak 3tahun lepas..mami dan kawan2 akan join group Tadarus untuk khatam Quran. Insyallah tahun ni kalau ada kawan2 nk buat boleh la buat lagi sama2. Kami akan try habis kan 1 juzuk 1 hari insyaallah habis Ramadhan boleh la khatam sama2.

Tahun ni jugak tahun ke2 kakak Nuha belajar puasa. Tahun lepas nuha 5tahun ada beberapa hari dia tinggal puasa. Mami pon tak paksa dan tekankan sangat lagi..dia puasa pon sebab kawan2 puasa sama. Alhamdulillah la belajar2 sikit2 kan.

Kawan mami ada upload carta ni untuk gunakan dalam bulan Ramadhan nanti. Bagus ni untuk galakkan anak2 puasa, solat, baca Quran etc. Bukan kanak2 jer...mak ayahnya pon boleh guna. 1hari puasa 1 tick. Mami nak reward kakak nuha kalau penuh puasa dia boleh beli story book Frozen kat MPH yg dia nak tu. Kami memang jenis tak beli toys kat anak2...tapi kalau nak buku yesss mami ayah belikan.

Ni carta nya. Kawan2 boleh la guna jugak n print out lepas tu tampalkan kat dinding. Happy Sharing ❤

Wednesday, June 15, 2016

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.

Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon tak ajar Arab. Kami cuma ajar basic2 je dirumah. Part membaca dan mengira mami tak risau sebab Nuha ok dah cuma tang Arabic je lah memang 0.

Tak sangka keputusan keluar awal sebab sepatutnya July. Tapi tiba2 kawan mami yg anak nya amik ujian SRAI juga whatsapp dan bagitau dah boleh check result online di laman web JAIS http://semakan.jais.gov.my

Kami pilih SRAI untuk anak2 bukan saja semata-mata prestasi sekolah yg bagus tapi sebenarnya disebabkan sekolah2 SRAI terus digabungkan dengan sekolah kebangsaan dan KAFA dalam 1 sekolah. Berbanding sekolah asing2 kebangsaan dan sek agama (kafa) seperti sekolah harian lain. Makan tengahari juga dah disediakan untuk semua murid jadi mami xperlu risau Nuha rushing nak lunch di rumah transit, nak bersiap ke sek agama lepas tu nak naik van turun van nak ke kafa pula. 

Tak perlu risau dah hal ni sebab jadual srai memang dh disusun lunch di sekolah, solat zuhur dan kemudian kelas kafa pulak petangnya. Kafa trus dalam sekolah yg sama takpayah travel2. Anak pon kurang letih kan sebab tak banyak transit. So kami cuma perlu atur van transit balik sekali sahaja. Solat pon disekolah ada ustaz ustazah yg akan monitor. Kalau ditempat transit hmm..ntah solat nya berjaga ke tidak. Sekolah start sama macam sekolah harian biasa dan akan habis pada jam 3.30 petang which is lebih awal brbanding sekolah asing2.

Lagipun yg masuk sekolah2 integrasi ni semuanya yg pass ujian2 kemasukan tu. Jadi..murid2 di sekolah tu memang terer2 kot huhu so elok lah anak2 bersaing belajar sama2. Jumlah yg apply di STAF aritu 473 orang dan sekolah cuma ambil 120 orang saja. So memang tough juga la nak masuk sekolah ni sebab sekolah amik sikit saja utk kemasukan Tahun 1 setiap tahun.

Sistem sekolah begini ada juga di sekolah2 Negeri Sembilan tapi sekolah harian biasa bukan dipanggil Integrasi. Bagus kan sistem macam ni..parents yg bekerja pon mudah tak perlu risau nak arrange 2x transport ke 2 sekolah brbeza sebab semua nya dalam 1 sekolah. Kan bagus kalau semua sekolah di Selangor buat sistem macam ni. Parents yg ambil anak2 sendiri pula pon taklah trlalu busy ber trip2 keluar rumah hantar sek keb, amik sek keb, hantar sek agama amik sek agama pula. Tu baru sorang..kalau 4org anak sekolah? Huhu memang letih jadi supir.

Dah jadi mak2 ni...hal sekolah..nak sekolah mana pergi sekolah balik sekolah naik apa ponnnn boleh buat pusing kepala tau.huhu

Mami ayah harap kakak Nuha jaga kelakuan, belajar elok2, jadi perilaku dan akhlak dengan guru2 dan kawan2. Bukan perlu cemerlang akademik sahaja tapi attitude juga pula cemerlang ye kakak ❤. Kejap jer..tahun depan dah 7tahun anak mami ni.

Tuesday, June 14, 2016

Perihal Balik Raya

Rentetan entry post kheyr hamid pasal turn balik raya ni...hakak pon ada gundah gulana dihati juga.

Kisahnya laki hakak memang adil..memang ikut turn gilir2. Hakak pon sama takde isu pasal giliran. Ikut je turn dan bahagi secara rata cuti raya.

Tapi yg masalahnya...sedikit jengkel lah bila asyik2 turn Melaka kami laki bini je balik. Yg lain2 balik rumah mertua...tsk tsk. Dalam 5beradik tu..xboleh kah 2org yg kat melaka..3org balik rumah mertua. Adik beradik hakak xde isu2 ni. Kalau ada sorang je family yg balik rumah mak..mesti akan ada yg sacrifice balik sesama.

Penatttttttt okeh sorang2 kat dapo. Sedara mara dia pulak kalau datang berbondong2 berkereta 7-8buah skali datang. Gigil kaki sensorang kat dapo asek ulang2 basuh pinggan buat air hidang makanan. Adoyaiiii memang geram tau. 

Pernah 2tahun lepas, fil operate kepala direfer ke HKL sebab brain tumor. Operation 4hari sebelum raya. Discharge hospital sehari sebelum raya. Disebabkan kesihatan fil belum stabil..raya pertama hakak cakap kt laki kita raya KL je la.. Hakak masak segala bagai dari buat ketupat (ketupat daun lagi okeh) masak lodeh buat rendang sorang2 kt rumah. Ade menantu macam hakak?? Ade? Payah nak cari weh..hahahah. hakak xkisah bab memasak tu lagipun rumah sendiri kan. Somemore kalau xmasak hakak lapor nanti.

Taaaapiiii yg geram nya kan takde sorang pon adik beradik beliau yg raya melaka tahun tu kecuali kami. Hakak kepelikan lah juga...bapaknye baru operet..boleh ehh semua lari balik umah mertua. Takde eh rasa empati nak jaga apaknye lepas operet ke apa. Rasanya dorang rapat je with each other tapi very suprisingly perkara tu jadi camtu tahun tu. Tak tau nak kata apa... kalau hakak lah mak baru operet mmg hakak kompemmm balik Johor lah kan. Risau kottt.

Nak jadikan cerita...lepas solat raya kami slow2 gerak ke Melaka blk kg dengan mil dan fil. Sedara mara beliau maklum yg fil lepas operet so ramaii sangat datang visit. Terlalu ramai orang dengan hakak sorang ketang ketung kat dapo. Mil busy jaga fil. Nayl pulak mase tu baru berapa bulan full BF! Bayangkan dgn mak nye sibuk kt dapur xcukup tangan, nayl asyik nak melekap menyusu. Kalau apaknye ade susu lama dh hakak pass kt apak dia. Malam nya hakak nangis depan faiz okeh 😭😭. Sebab kepenatan dah tak terbendung tumit sakit..kaki sakit! badan rasa dah sakit sana sini non stop buat kerja dengan berkampung lagi kt spital masa hari operation fil lagi. Malam tu jugak hakak ajak balik johor sebab dah tak tahan badan exhausted sangat2. Mujurrr laki hakak yg perkasa dan baikhati ikut kata hakak.

Tahun ni again kami jer balik Melaka. Ikutkan rasa hati hakak boleh je buat xtau xpayah beria tolong masak. Tapi hakak bukan jenis camtu...baik menantu hantu camne pon muka hakak jugaklah yg duduk di dapur. Cumanya hakak harap adik beradik dia bukak lah mata asek2 kami je sensorang turn raya di kg. Tahun berikutnya deme 4beradik ramai2 turn melaka boleh pulak. Aishh tak adil kot. Hmm...hakak dah cakap dgn faiz pasal ni. Dia kata nanti dia beli semua pinggan cawan polisterin. Air beli air twister siap2 bagai. Hakak harap dia kotakan janji. Kalau tak...siap dia! Tido kat lantai jgn tido kat sebelah huh. Nak tengok hakak mengamuk berani la mungkir janji grrr.
#sedangcubatabahkanhati

Thursday, June 9, 2016

Ayam Masak Merah Jelita

Wahhh nama heheh.
Tak tau nak masak apa untuk juadah buka puasa? Meh try resipi ayam masak merah jelita hakak ni 😊

Ayam msk merah

*Ayam dalam 8-10ketul dipotong sederhana. Bersihkan letak garam kunyit sikit. Goreng sekejap jgn garing sangat
*Cili kering segenggam
*Bwg besar 2biji besar (sebiji utk blend 1biji lagi potong bulat utk hiasan)
*Bawang putih 3ulas
*Bwg merah 4-5biji
*Kunyit hidup 1 inci
*Lengkuas 1inch
*Halia 1 inch
Sos tomato 3sudu (kalau guna tomato puri kurangkan sikit)
Sos cili 1sudu
Susu cair setengah cawan
Air asam jawa
Gula kabung dihiris2
Garam

Blend bahan* tumis bahan2 kisar sampai pecah minyak. Api sederhana saja.
Masukkan sos2, masuk air asam. Dh mendidih baru masukkan garam gula. Rasa masam manisnya sebati. Masukkan ayam dan gaul biar sebati. Masukkan susu cair. Biarkan dalam 5min sampai pecah minyak lagi sekali. Taburkan bwg bulat dan hiaskan dgn kcg peas. Gaul sebati. Siap

Sedap dimakan dengan nasi minyak, briyani, nasi carrot etc.


Wednesday, June 8, 2016

Resipi Puding Milo Oreo Mudah Dan Sedap

Biasanya bulan Ramadhan ni kita mesti suka buat kuih2 pencuci mulut kan...nak beli tu memang lebih mudah..tapi selalunya hasil selalu hampa. Tak kene pada tekak sendiri. Puding Milo Oreo ni salah 1 kegemaran yg hakak akan buat di bulan puasa. Menu2 lain macam Nasi Daging Air Asam, Nasi Minyak Ayam Masak Merah dan Acar, Nasi Lemak, Soto, Roti Jala, Cucur Udang, buah melaka pon antara juadah2 favourite yg selalu buat dibulan puasa ni.

Resipi puding milo oreo ni dulu dapat kat facebook. Mahap la dh lupa siapa empunya sebenar resipi ni. Rasanya resipi asal dr Dato Siti dia share kat IG dia.

Ni Resipi nya..mudah aje...

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut. Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih
Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Tuang kesemua adunan agar-agar Milo ke dalam loyang/bekas yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu.
Milo dalam loyang pula di biarkan mengeras sedikit tapi masih suam. Sy letak dalam peti ais terus.
Apabila permukaan adunan Milo dalam loyang mengeras sedikit ( tapi masih suam ) cucuk atau toreh permukaannya dengan garfu, supaya adunan atau lapisan seterusnya mudah melekat dan tidak mudah tanggal.
Dengan berhati-hati tuangkan adunan putih pula.
Tuang pada bahagian tepi, jangan tuang di bahagian tengah sebab bahagian tengah masih lembut.
Kemudian susunkan oreo yang telah di patahkan tadi atas adunan putih.
Biarkan lapisan putih pula mengeras.
Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais hingga membeku. Lebih kurang 4jam dah boleh potong dan hidangkan.


Thursday, June 2, 2016

Tips Khatan/Sunat Baby Boy

Semasa mengandung kan Nayl..kami memang berniat dapat baby boy kami nak ikut Sunnah dari tahnik, bercukur, Aqiqah, khatan. Nak khatan kan seawal 7hari sebab banyak manfaatnya. Lepas Nayl lahir..trus buat appointment dengan Dr.Razak KPJ Damansara, tapi hari ke7 tu lagi 2hari nak raya jadual Dr.Razak penuh. So xdapat la khatankan mase 7hari (dapat cukurkan dan Aqiqah kan beliau je). Buat another appointment so masa usia 34hari, Nayl dh selamat dikhatankan.

Ada yg cakap2 kesian nanti kulit tumbuh balik yada2...mitos sangat. DR.razak cakap takpenah lagi ada patient dia dtg balik lepas few years sebab kulit tumbuh semulaπŸ™Š. Takde kulit apa nak tumbuh nye de..habih dh dibuang. Kat Arab sana semua baby khatan mase kecik. Kalau amalan ni memudaratkan, takkan la Rasulullah buat. Taknak buat takpe..jangan momok kan orang dengan info2 yg salah.

Hakak rasa sooo sick dengan komen2 orang lepas Nayl sunat tu. nanti kulit tumbuh balik, nanti nafsu kuat mcm org ArabπŸ˜‘. OMG!! boleh pulak fikir sampai ke situ yer.. Cucu2 Rasulullah Hassan dan Hussin kan seawal 7hari dah dikhatankan. Rasulullah takkan buat sesuatu yg memudaratkan dan tak bagi manfaat kat umat dia. Nafsu nafsi tu takde kaitan dengan usia dikhatankan.. Memandai je cakap org Arab itu ini..haishh macam la tido sekatil dengan depa. Lawak pula bila dapat komen camtu..

Menurut kajian jugak masyarakat Amerika 50-65% mengkhatankan baby dorang seawal 10hari lepas dilahirkan.

Kalau tak mau khatan awal anak2 lelaki takde masalah. Pilihan masing2 kan.. tapi jangan lah komen yg menampakkan diri sendiri cetek sangat ilmu Sirah. Part kami dh settle Hihihi. Lagipun nak taknak kene hadap juga anak berkhatan tu kan..hehe. either lambat or cepat. siaplah mak ayah dengan drama ye...kalau boleh jangan lah dh beso sangat baru nak khatan..banyak ragamnye nak sembuh pon amik mase (ni pesanan dari kwn yg suaminya adelah seorang tok mudim πŸ˜ƒ). Best of luck yer.

********************************************
Okeh nak xplain teknik khatan ni ada macam2. Ada laser, ada clamp, ada pakai ring, plastible macam2 lah lagi. Ada komen dari mommy yg anak nya gunakan clamp, 3hari tu tak boleh mandi.

Beza pengalaman kami pulak, Dr Razak cakap no problem utk mandikan trus lepas khatan sebab teknik laser ni takde balutan apa2. Sampai rumah mami try renjis2 air..ehh tak nangis la. Trus la mandikan macam biasa. Rajin2 letak ubat. 3hari luka dh kering. Wallaa settle. Memang mudah.
Takde drama, takde ragam, takde bleeding, takda bandage, takyah pantang2 baby BF je.

Manfaat Khatan Baby Boy:

1. Khatan awal ni elok untuk elakkan dari mudah terkena infection yg selalu kene pada anak lelaki akibat tidak dicuci kemaluan nya dengan bersih. Jika khatan awal, part dalam2 area 'tahi pilat' putih2 tu pon dh bersih.
2. Dr Razak sendiri bagitau baby punya sense of pain belum mula develop ketika awal2 ni. Sebab tu la baby rilek2 aje kene sunat macam takde apa.
3. Penjagaan yg mudah sebab baby tak banyak bergerak. Kurang pergerakan, luka pon cepat sembuh. Tambahan kulit baby lembut lagi so luka memang cepat baik.

Ni tips untuk parents yg berhasrat sunatkan baby boy mereka:

1. Survey doctor/paediatric surgeon yg boleh khatankan baby. Klinik2 xbuat ye khatan kan baby ni..biasa nya cuma di hospital. Nayl buat kt KPJ Damansara (paediatric surgeon Dr.Abd Razak)

Seeloknya decide untuk sunatkan baby sebelum dia pandai meniarap. the best sebelum 4bulan.

2. Pilih kaedah yg anda rasa sesuai. Minta consultation dr doctor apa pro n cons bagi setiap kaedah. Kami pilih kaedah konvensional cum laser sebab tempoh pemulihan singkat.

3. Bius? Bius setempat jer kat bird baby tu. Ada hospital buat bius penuh. Paed nayl kt Demc xbagi..khatan je katanya xpayah sampai bius pengsan. Part cucuk bius opkos lah baby nangis tapi dia xboleh lompat katil πŸ˜…. Lepas bius jalan, dia trus diam trkebil2 proses sunat amik masa dalam 10min je camtu.

4. Lepas khatan, rajin2 letak ubat/gel yg doctor bekalkan. Baby nayl dapat gel jernih lupa nama apa. Sapu tiap kali tukar diaper.

5. Boleh mandi tak? Bergantung pada kaedah apa yg anda pilih. Kalau teknik laser boleh mandi seperti biasa. Nayl tak nangis pon time mandi! Mak aje yg seram ingatkan pedih tapi dia rilek ajeπŸ˜…. Pastikan luka tu dap2 dengan kapas sampai kering

6. Ada balutan tak? Bergantung kaedah apa yg anda pilih. Kaedah laser tak de balutan apa2 boliang2 gitu je. Memang purposely nak bagi kering cepat luka tu. Kalau clamp dah tentu nya bird baby tu ada clamp la.hehe

7. Darah banyak tak. Jawapan nya TAKDE DARAH langsung.hehe..baby boleh pakai diaper macam biasa

8. Baby meragam tak? Bergantung baby kot. Nayl takde meragam apa2...mak pon pelik takde sense ke apa anak mak ni😁. Ada baby meragam 1st day. Tapi xjumpa lagi baby meragam berhari2 sebab kejap aje dh baik.

9. Tempoh pemulihan. Haa ni mami suka. 3hari dah kering elok yeayyy!. Memang mudah nak jaga pantas aje elok nya. Kalau anak lebih besar..makin lama tempoh pemulihan nya tu. Ada yg pakai clamp 2minggu baru baik..alaa kan kesian kan lama sangat. Haa sunat la time baby.hehe

10. Baby takde makan apa2 so senang tak payah la risau bab pantang. Cuma kerapkan BF baby jer dan mommy amik banyak vit C untuk penyembuhan luka.

11. Baby boleh pakai diaper macam biasa..pakai seluar macam biasa. Takde apa nak risau sebab baby tak lasak lagi..baring n tido aje dia. Senang!

Ni pengalaman ibu lain:
http://raisingupimammudas.blogspot.my/2014/09/khatankan-anak-lelaki-semasa-bayi.html?m=1

Jika ditanya, memang kami rasa lega amik keputusan khatan kan anak lelaki semasa baby. Jika dikurniakan anak lelaki lagi, keputusan kami tetap sama. Sunat awal 😊.

*Sharing saja. Moga bermanfaat.


Nayl tengah dikhatan kan oleh Dr Razak. Nurse bagi hisap jari biar dia hayal.hihi

Wednesday, June 1, 2016

Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang

Korang nak tau...2hari lepas kan..unimates iols Ali Zulhusni buang tebiat pegi upload gamba hakak yg huduh buruk gemok kt FB dia . Ali ni memang bengong..tak tau la bila masa dia amik gamba curik tuh... dia kata mase tu ktorg nak pegi beraya rumah pipah tahun 2008. 2008 ktorg final year kat UIA. Umur 23 mase tu. Hampehh betoi la dah la upload kt FB dia. Kojaqq sangat tauπŸ˜…

Ali, yana, pipah, dyan memang geng2 merambu zaman uia dulu. Alhamdulillah friendship still berkekalan until now..masing2 pon dah kahwin. 8tahun dh nohh kami grad uia. How time flies..

Gamba bawah ni la yg Ali upload kat FB😱. Ya ampunn malu okeh. Rasa nak jotos2 kepala dia. Kojaqq😭😭 (maap kn bahasa pasar hambe). Ye laa diakui mami nuha nayl ni dulu comot legam hitam gemok..hahahaa. Mujur lah ayah nuha nayl terima mami seadanya mase zaman comot nih. Makna nya ayah nuha nayl memang tak pandang rupa paras mase mencari isteri..yg penting hati baik...ewahh. 2008 tu kami dh bertunang.

Mami cropkan gamba tu dan compare kan dengan gamba mami terkini tahun 2016 umur 31 anak 2 orang. Lain kan?? Mami makin gojesss dan jelita kan kan...😜😜. Bahaha...ehh tolong sikit gamba tak edit okeh! Betapa bertuahnya ayah nuha nayl kahwin dengan mami sebab daripada comot legam berubah 360 jadi gojess lepas dah kahwin. Jangan jadi cun melecun sebelum kahwin..tapi lepas kahwin transform jadi boyak lemau comot tak bersiap. Asal boleh jer. No no...takmau okeh.

Rahsia nya..takde apa. Dulu mana la tak ireng pegi balik kelas jalan kaki. Pastu lepas makan trus tido mana tak gemok. Lepas brsalin Nuha kulit memang ade mulus sikit lah. Cerah sikit lah. Sebab makan nona roguy kottπŸ˜ƒ. Mami mmg xde amik kolagen2 tiruan bagai. Minum air masak bebanyak jek. Tapi berpantang mmg strict *beauty is pain katenye...

So adik2 yg comot mase remaja...mase zaman belajar orang tak pandang jangan risau yer.. lepas kahwin Insyaallah korang akan tambah gojess. Perubahan hormon2 akan membantu tubuh korang produce kolagen2 asli seterusnya bertambah jelita. Wakakaka.. Kalau orang kata 'Men's life begin at 40..' lain pulak dengan perempuan. 'Women's life begin at 30. Mami dan kawan2 admit n hasil pemerhatian..bila masuk umur 30 ni wanita memang akan tambah jelita dan gojess gitu. Tak mau percaya?? Tak percaya sudah...nama kau Dolah 😝

Tapi kome2 yg dah kahwin pon please lah jaga diri tu ye. Lepas brsalin pantang elok2. Jangan ingat mentang2 dh ada orang nak..dh ade suami boleh abaikan diri. Jaga penampilan diri ye..untuk suami kita jugak bukan orang lain❤

Shila Yg Dulu vs Shila Sekarang

LoveBySisters. Business Sampingan

Kawan2 blog mami dan readers semua... Nak buat promosi sikit nih..
Jemput la tengok2 FB page LovebySisters ye...
Kami jual tudung, shawls, blouse, Jubah dan Abaya cantik2. Heheh..

Ni Facebook page kalau cari tak jumpa..


Ni pulak koleksi2 terbaru untuk Hari Raya 2016 kami.. check it out ye! Jangan la tengok2 jer...jom order sekali😘😘

Tuesday, May 31, 2016

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tak lama lagi kita semua dah nak sambut Ramadhan dah kan... seronoknya bulan Ramadhan ni...tak tau la kenapa tapi bulan yg ditunggu tunggu tiap tahun. Sebab bulan barokah kan..masing2 jaga tutur kata..jaga hati..jaga perlakuan..jaga Ibadah..calm je rasa gitu.

Bulan Ramadhan jugak bulan istimewa sebab anak2 mami Nuha Nayl lahir pada bulan penuh barokah ni. Kebetulan juga kakak Nuha 20 Ramadhan, Nayl 21 Ramadhan😊.

Sejak 3tahun lepas..mami dan kawan2 akan join group Tadarus untuk khatam Quran. Insyallah tahun ni kalau ada kawan2 nk buat boleh la buat lagi sama2. Kami akan try habis kan 1 juzuk 1 hari insyaallah habis Ramadhan boleh la khatam sama2.

Tahun ni jugak tahun ke2 kakak Nuha belajar puasa. Tahun lepas nuha 5tahun ada beberapa hari dia tinggal puasa. Mami pon tak paksa dan tekankan sangat lagi..dia puasa pon sebab kawan2 puasa sama. Alhamdulillah la belajar2 sikit2 kan.

Kawan mami ada upload carta ni untuk gunakan dalam bulan Ramadhan nanti. Bagus ni untuk galakkan anak2 puasa, solat, baca Quran etc. Bukan kanak2 jer...mak ayahnya pon boleh guna. 1hari puasa 1 tick. Mami nak reward kakak nuha kalau penuh puasa dia boleh beli story book Frozen kat MPH yg dia nak tu. Kami memang jenis tak beli toys kat anak2...tapi kalau nak buku yesss mami ayah belikan.

Ni carta nya. Kawan2 boleh la guna jugak n print out lepas tu tampalkan kat dinding. Happy Sharing ❤