Tuesday, June 14, 2016

Perihal Balik Raya

Rentetan entry post kheyr hamid pasal turn balik raya ni...hakak pon ada gundah gulana dihati juga.

Kisahnya laki hakak memang adil..memang ikut turn gilir2. Hakak pon sama takde isu pasal giliran. Ikut je turn dan bahagi secara rata cuti raya.

Tapi yg masalahnya...sedikit jengkel lah bila asyik2 turn Melaka kami laki bini je balik. Yg lain2 balik rumah mertua...tsk tsk. Dalam 5beradik tu..xboleh kah 2org yg kat melaka..3org balik rumah mertua. Adik beradik hakak xde isu2 ni. Kalau ada sorang je family yg balik rumah mak..mesti akan ada yg sacrifice balik sesama.

Penatttttttt okeh sorang2 kat dapo. Sedara mara dia pulak kalau datang berbondong2 berkereta 7-8buah skali datang. Gigil kaki sensorang kat dapo asek ulang2 basuh pinggan buat air hidang makanan. Adoyaiiii memang geram tau. 

Pernah 2tahun lepas, fil operate kepala direfer ke HKL sebab brain tumor. Operation 4hari sebelum raya. Discharge hospital sehari sebelum raya. Disebabkan kesihatan fil belum stabil..raya pertama hakak cakap kt laki kita raya KL je la.. Hakak masak segala bagai dari buat ketupat (ketupat daun lagi okeh) masak lodeh buat rendang sorang2 kt rumah. Ade menantu macam hakak?? Ade? Payah nak cari weh..hahahah. hakak xkisah bab memasak tu lagipun rumah sendiri kan. Somemore kalau xmasak hakak lapor nanti.

Taaaapiiii yg geram nya kan takde sorang pon adik beradik beliau yg raya melaka tahun tu kecuali kami. Hakak kepelikan lah juga...bapaknye baru operet..boleh ehh semua lari balik umah mertua. Takde eh rasa empati nak jaga apaknye lepas operet ke apa. Rasanya dorang rapat je with each other tapi very suprisingly perkara tu jadi camtu tahun tu. Tak tau nak kata apa... kalau hakak lah mak baru operet mmg hakak kompemmm balik Johor lah kan. Risau kottt.

Nak jadikan cerita...lepas solat raya kami slow2 gerak ke Melaka blk kg dengan mil dan fil. Sedara mara beliau maklum yg fil lepas operet so ramaii sangat datang visit. Terlalu ramai orang dengan hakak sorang ketang ketung kat dapo. Mil busy jaga fil. Nayl pulak mase tu baru berapa bulan full BF! Bayangkan dgn mak nye sibuk kt dapur xcukup tangan, nayl asyik nak melekap menyusu. Kalau apaknye ade susu lama dh hakak pass kt apak dia. Malam nya hakak nangis depan faiz okeh 😭😭. Sebab kepenatan dah tak terbendung tumit sakit..kaki sakit! badan rasa dah sakit sana sini non stop buat kerja dengan berkampung lagi kt spital masa hari operation fil lagi. Malam tu jugak hakak ajak balik johor sebab dah tak tahan badan exhausted sangat2. Mujurrr laki hakak yg perkasa dan baikhati ikut kata hakak.

Tahun ni again kami jer balik Melaka. Ikutkan rasa hati hakak boleh je buat xtau xpayah beria tolong masak. Tapi hakak bukan jenis camtu...baik menantu hantu camne pon muka hakak jugaklah yg duduk di dapur. Cumanya hakak harap adik beradik dia bukak lah mata asek2 kami je sensorang turn raya di kg. Tahun berikutnya deme 4beradik ramai2 turn melaka boleh pulak. Aishh tak adil kot. Hmm...hakak dah cakap dgn faiz pasal ni. Dia kata nanti dia beli semua pinggan cawan polisterin. Air beli air twister siap2 bagai. Hakak harap dia kotakan janji. Kalau tak...siap dia! Tido kat lantai jgn tido kat sebelah huh. Nak tengok hakak mengamuk berani la mungkir janji grrr.
#sedangcubatabahkanhati

0 comments:

Tuesday, June 14, 2016

Perihal Balik Raya

Rentetan entry post kheyr hamid pasal turn balik raya ni...hakak pon ada gundah gulana dihati juga.

Kisahnya laki hakak memang adil..memang ikut turn gilir2. Hakak pon sama takde isu pasal giliran. Ikut je turn dan bahagi secara rata cuti raya.

Tapi yg masalahnya...sedikit jengkel lah bila asyik2 turn Melaka kami laki bini je balik. Yg lain2 balik rumah mertua...tsk tsk. Dalam 5beradik tu..xboleh kah 2org yg kat melaka..3org balik rumah mertua. Adik beradik hakak xde isu2 ni. Kalau ada sorang je family yg balik rumah mak..mesti akan ada yg sacrifice balik sesama.

Penatttttttt okeh sorang2 kat dapo. Sedara mara dia pulak kalau datang berbondong2 berkereta 7-8buah skali datang. Gigil kaki sensorang kat dapo asek ulang2 basuh pinggan buat air hidang makanan. Adoyaiiii memang geram tau. 

Pernah 2tahun lepas, fil operate kepala direfer ke HKL sebab brain tumor. Operation 4hari sebelum raya. Discharge hospital sehari sebelum raya. Disebabkan kesihatan fil belum stabil..raya pertama hakak cakap kt laki kita raya KL je la.. Hakak masak segala bagai dari buat ketupat (ketupat daun lagi okeh) masak lodeh buat rendang sorang2 kt rumah. Ade menantu macam hakak?? Ade? Payah nak cari weh..hahahah. hakak xkisah bab memasak tu lagipun rumah sendiri kan. Somemore kalau xmasak hakak lapor nanti.

Taaaapiiii yg geram nya kan takde sorang pon adik beradik beliau yg raya melaka tahun tu kecuali kami. Hakak kepelikan lah juga...bapaknye baru operet..boleh ehh semua lari balik umah mertua. Takde eh rasa empati nak jaga apaknye lepas operet ke apa. Rasanya dorang rapat je with each other tapi very suprisingly perkara tu jadi camtu tahun tu. Tak tau nak kata apa... kalau hakak lah mak baru operet mmg hakak kompemmm balik Johor lah kan. Risau kottt.

Nak jadikan cerita...lepas solat raya kami slow2 gerak ke Melaka blk kg dengan mil dan fil. Sedara mara beliau maklum yg fil lepas operet so ramaii sangat datang visit. Terlalu ramai orang dengan hakak sorang ketang ketung kat dapo. Mil busy jaga fil. Nayl pulak mase tu baru berapa bulan full BF! Bayangkan dgn mak nye sibuk kt dapur xcukup tangan, nayl asyik nak melekap menyusu. Kalau apaknye ade susu lama dh hakak pass kt apak dia. Malam nya hakak nangis depan faiz okeh 😭😭. Sebab kepenatan dah tak terbendung tumit sakit..kaki sakit! badan rasa dah sakit sana sini non stop buat kerja dengan berkampung lagi kt spital masa hari operation fil lagi. Malam tu jugak hakak ajak balik johor sebab dah tak tahan badan exhausted sangat2. Mujurrr laki hakak yg perkasa dan baikhati ikut kata hakak.

Tahun ni again kami jer balik Melaka. Ikutkan rasa hati hakak boleh je buat xtau xpayah beria tolong masak. Tapi hakak bukan jenis camtu...baik menantu hantu camne pon muka hakak jugaklah yg duduk di dapur. Cumanya hakak harap adik beradik dia bukak lah mata asek2 kami je sensorang turn raya di kg. Tahun berikutnya deme 4beradik ramai2 turn melaka boleh pulak. Aishh tak adil kot. Hmm...hakak dah cakap dgn faiz pasal ni. Dia kata nanti dia beli semua pinggan cawan polisterin. Air beli air twister siap2 bagai. Hakak harap dia kotakan janji. Kalau tak...siap dia! Tido kat lantai jgn tido kat sebelah huh. Nak tengok hakak mengamuk berani la mungkir janji grrr.
#sedangcubatabahkanhati

No comments: