Wednesday, March 30, 2011

Welcoming Our 2nd Baby...

Okeh sebelum saye cerita lebih lanjut dan sebelom korang mengucapkan tahniah saye nak mengucapkan tahniah dahulu kepada bestfren opis saye Siti Rozalna Roslan a.k.a Oja atas kelahiran anak ketiga beliau..baby girl..ank die selang seli girl, boy, girl...mak saye panggil selang bunga..Girl = Bunga...Yang lawaknye Oja ni dah anak no.3 tapi bleh plak die call saye yang baru beranak sorang nih kul 2pagi sebab nak tanye perlukah dia ke hospital contraction die 5minit sekali, consistent selama sejam...dah kuar show sikit..Lawak la hang ni Oja..okeh gaknye sebab saye teman rapat yang agak baru bersalin, so pengalaman fresh lagi. Oja ni jenis senang bersalin, sakit kejappp sangat kul 2 start sakit kul 645 baby dah kuar...Congrates babe, gonna miss your 'drama' for 3 months forward...

Okeh nak cerita pasal our 2nd baby laks...Myra akan dapat adik...Mekaseh la kalau nak say congrates awal2 tapi buat masa ini belum lagi kelihatan tanda-tanda 2nd baby...yeehuuu..(saye tulis akan kan..) Sebenarnye to be honest kami merancang untuk 2nd baby 2013 nanti, family planning woo...rancangnye nak jarakkan 3tahun dengan kakak. Semuanye hanya perancangan, Allah jua menentukan..Tapi by the time Myra dah 2tahun kene berusaha giat gamaknye sebab ye la pregnant nak dekat 10bulan kan kot2 la tak cepat lekat ke kan amik mase lagi..Threshold lak nanti..umo makin meningkat uols sekarang 26 tahun so before 30 saye nak 2nd baby...Suami saye lagiii lah meningkat umonye sebab jarak kami 5tahun. Kang lambat2 ayah dah pencen anak sekolah lagi, mummy kawinkan je korang cecepat...kuikuikui.

Sebenarnye sebab Oja lah nie..bersalin lak sekarang dah akak ni kepingin nak baby uols. Bestnye ulit2 ngan baby, tak wat ape semua orang sediakan...Pregnant pon syok sebab saye takde masalah sangat, mual2 diawal kehamilan jer..Tapiiii bila pikirkan bersalin tuh mak aihhhh pengsan jap 2,3kali. Saakiittt! Hopefully 2nd baby nanti dipermudahkan ler, takyah induce2 menci tol kene induce. Insyaallah, mudah doa2 je lah. Jalan kakak nye dah buatkan highway macam nak ke Selatan tuh. So adiknye nanti jangan la mengada nak ikut jalan kampung ke jalan tingkap ke kannnn.

Tapi, wat mase sekarang bagi budak sorang ni manje2 dulu sebab satgi die dah ade adik die kene tolong mummy jage adik, amikkan pampers, amikkan towel dan sebagainye...Ce tengok...Ce tengok budak nih..

Uiii Myra bikin malu ja ngan pakwe2 sume tido mulut melopong!


Suka sangat kembangkan hidung macam hidung ayah kalau mummy tajam sikit kan...

Suka gambar2 die tengah tido...

Dah, Sekian~


Monday, March 28, 2011

Plan Hari Tua Anda? Pernah Terfikir Tak...

Frens...Pernah tak terfikir ape plan anda di hari tua nanti...bile dah tak keje nak buat ape..exclude the government staff la kan coz they have pencen...if not enough to cover the children's wedding punye kenduri then should have savings also rite...hahah almaklum sekarang ni pon dah berbelas ribu time belanja kenduri anak2 kita nanti sila lah berpeluh membayor duit kenduri kawen anak k kecuali anak lelaki (harus kuarkan duit sendiri ye boy!) Erkk...korang dah terpikir ke sume tu ye?

 Kami berdua adalah corporate company punye staff NO pencen, juz EPF, other savings jer lah. Pandai2 lah nak simpan duit kan...But, uols ade terfikir tak dah tua nanti nak duduk mane? dok KL? dok bandar? dok kampung? dok umah anak? Semua tu kami dah fikir ekceli..biasela ai kan macam macik2 gitu..suka pikir nanti ape jadi..nanti camne...Walaupun suami sudah memiliki rumah di Setia Alam ni dan kami sudah kuarkan duit yang bukan sikit untuk merenovate rumah tapi we will not spend our retirement day in this house, in this area...We love this resident place, tempat yang sangat sesuai untuk anak2 membesar, but then we want have a more peaceful place, jauh dari hiruk pikuk kotaraya untuk menghabiskan hari tua...ececehhhh. So instead of im thinking of buying other real property like other house, sy akan buat saving untuk beli tanah lot tempat kami nak berdua-duaan di hari tua...aicehhh.

Im insist and looking forward to live nearly my mom's house at Bandar Penawar, i realized thre's a lot of tanah lot yang kosong kat situ. Surrounding pon ok tak kampung sangat, tak bandar sangat..But then, my hubby said nanti 'kakak', 'abang' ngan 'adik' nak balik umah kita jauh lak. Eleh sekali je anak2 sume keje kat johor plak...then kami up sket naik atas lagi...Melaka yes my hubby's hometown but not exactly kat kampung in law because it's really kampung and i need to socialite (shopping2 la kan..muahahhah). We are looking for the empty land, good residential area, rukun tetangga ok, ade persatuan bagai, ye la dah tua kene la campur2 orang, kene attend kenduri selalu, ke pi masjid (dah tua je baru ko nak gi mashid ye). Kalau duduk tetengah tanah berdua je ape ke hei nye kan...kena la bersosial..Lagipun adil, tak jauh sangat dengan Johor dan dekat gak dengan my in law.

Semua tu masih dalam perancangannnn...Duit pon baru kuis-kuis je lagi...mwahahah...Masuk dalam listing 'To Achieve' lagi...

But people will ask kenapa taknak stay je rumah sekarang ni sampai tua? Emm..tahla jiwa saye jiwa kampung kot..tak lame lagi Setia Alam will become highly developed area, dengan Setia City Mall yg bakal siap, mesti busy, packed orang datang shopping...Lagi pun nak buat ape tua2 dok kat bandar ni, bandar tempat orang muda..we need place untuk bersantai, cucuk tanam, tanam pokok rambutan, dhoyan...Hubby nak bela ayam (nanti saye sembelih wat kari sebab saye xsuka bela hewan). Yes, it's our dream, kami taknak menghabiskan hari tua di bandar yang sesak, jammed, polusi...Kami nak anak-anak dan cucu-cucu seronok balik rumah kami, cucu bleh lari2 kat tanah, mereka bleh makan rambutan dan dhoyan kat rumah, santai2 di bawah gazebo...like we did sekarang di rumah mak and PIL...seronok!!

Sekarang ni masih mencari rezeki di kotaraya, kenelah cari rumah di sini...Tempat nak tanam pokok bunga pon kene pandai2 susun...ape lagi nak tanam pokok rambutan memang nan ado...bawak rambutan dari kampung jah. Lagipun rumah sekarang terrace double storey, satgi dah tua tak larat aih nak turun naik tangga...nak beli rumah single storey kecik sangat, nak beli Semi-D rugi lak sebab tanah luas tapi bukaan kaki persegi kecil. Tak pelah, mak saye cakap tak salah berangan-angan dahulu, dari angan2 lah kita akan berusaha untuk capai ape yang kita nak...Insyaallah..Kalau dapat tanah pon in case mahal sangat nak membina rumah 20tahun akan datang kami tanam kelapa sawit jah...ade hasil gak kan..Berbakti pada tanah gituu...

Plannye nanti rumah akan di-design ikut citarasa Puan Shila la semestinye kan...Taknak rumah tingkat2 dah...nak setingkat jah. Dah tua tak mo mendaki tangga lagi. Cukuplah daki tangga sekarang ni. Dapor ngan ruang tamu kene luas senang nak wat kenduri-kendara, bilik cukup2 jah dengan bilangan anak takyah besar2 satgi anak dah besar dok tempat lain. Yang penting nak ade taman bunga orkid di tepi rumah...dan pangkin tempai nak berdua-an...Yeehuuu. Lebih kurang camni yek encik Faizz...


{gambo diupload kendian}
Rumah kami dalam pembinaan...Verangan ~ (credit to pakcik Gugle)


This one pon nice....BUT...

It's Toooo Big For Both Of Us..lebih kurang ini la tapi buang tingkat bawah tuh...Setingkat ja cukup..Sakit lutut woi nak daki tangga nanti...
 *Verangan Lagik* Pengsan!


Friday, March 25, 2011

Entry Malas- My Sis Wedding

Sedang sibuk2 mengemas nak ke Perak rumah my sis..boleh plak bukak belog dan hapdet entry...marveles!
Esok my sis kawin, hahah...not my younger sister la im the 'bucuk' mak...This is my sis 2nd marriage...I pray for her happiness, may this marriage will last longer...Semoga hanya di pisahkan dengan putus nya nyawa...Kak, ko boleh beranak sorang je lagi..umo dah capai limit...kuikuikui. 

So sekarang ni tengah mengemas baju kaedahnye...sambil ber belogging....Daadaaa. Nanti ai upload gamba yer....Chaw!


Saye Seorang Working Mom + Housewife

Entry ini sekadar nak share...Lihat pada tajuk entry seperti sudah tahu ape yang ingin saye luahkan...Jika perlu dipilih antara keduanya, sudah tentu saya memilih menjadi housewife...dengan syarat suami saye memberikan saye gaji at least gaji permulaan ketika sy bekerja...ngehngehngeh. Tetapi saya juga perlu menghulur sedikit kepada ibu...Yer biarpun syurga itu dibawah telapak kaki suami setelah berkahwin, tetapi hati saya tidak tenang jika tak dapat menghulurkan serba sedikit kepada ibu, ibu saya tidak pernah meminta tetapi saya rase itu sudah seperti satu tanggungjawab yang saya harus pikul sehingga ke akhir hayat ibu sebagai membalas jasanye. Yer ibu saye ade hasil sendiri dari 10ekar tanah di felda tapi saye tetap rase tidak tenang sekurangnye saye mengisi akaun simpanannye tetiap bulan.

Jadi......
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kerana itulah saye ambil keputusan bekerja..kerana suami saye bukanlah Ketua Pengarah syarikat untuk menunaikan hasrat saye...Lagipula saye tidak sedap hati juga suami yang menghulurkan wang untuk diisi akaun ibu. Saye ade hutang PTPTPu yang harus dibayar, saye bekerja untuk mengumpul KWSP untuk anak2 saye kelak...Selain simpanan pelajaran mereka sendiri, saye rasa banyak manfaat sekali KWSP itu. Saye ingin memiliki harta sendiri, walaupun suami sudah memiliki rumah sendiri dan menyediakan kami tempat berteduh tetapi saya juga ingin memiliki aset sendiri yang boleh direalisasi dari hasil KWSP sumbangan kompeni dan salary sendiri sebanyak 23% itu. Banyak sekali angan2 saye...Tetapi tujuan utama bekerja adalah ingin membantu suami (dari segi kewangan), ingin mengukuhkan ekonomi rumahtangga, dan demi anak2...sekurang-kurangnye jika apa-apa berlaku saya masih ada untuk anak2 bergantung...Jika saye pergi dahulu pula, ade simpanan saye untuk anak2 kelak.

Siapa kata ibu yang bekerja lebih rilek sebab di siang hari anak2 dan bapanye tiada dirumah untuk menyepahkan rumah. Tahukah, saya punye masa kurang dari 4jam setelah pulang bekerja untuk memasak, mengemas rumah, melipat kain, menyiapkan makanan anak ke nursery, menyiapkan barang2 untuk dibawa ke nursery, membasuh pinggan yang kekadang semalam punye pinggan sebab kepenatan lepas makan xsempat basuh, menyiapkan kerja-kerja urgent seperti proposal yang tetiba perlu dihantar esok hari (tak selalu berlaku, kalau berlaku pon saye cuma bawa fail tapi tak buat. Ahahahhah). ade yang bertanye suami tak bantu ke...

Hmm...saye bagi tugas membasuh baju dan menyidai baju kepada beliau saje sebab beliau lebih teliti membasuh. Kalau saye baju putih dan berwarna suka hati saye nak campur asalkan xluntur warna tetapi beliau tidak. Beliau boleh bukak laundry shop bile pencen nanti sebab ketelitian beliau. Selebihnya suami lebih banyak membantu menguruskan Myra, buatkan susu, mandikan, tidokan, cebok berak (ade kawan saye anak dah 7bulan suami beliau belum pernah cebok berak anak). Sementara saye sibuk di dapur menyediakan makan malam dan mensetelkan sinki. Kekadang beliau bantu dengan membasuh pinggan apabila anak memberikan kerjasama dengan tidur cepat. Jadi....jika housewife punye seharian masa menguruskan hal2 rumah, bagaiman pula dengan saye yang punye masa kurang 4jam sehari ni tetapi masih perlu menguruskan rumah? Rumah dapat disapu, di vacuum, di mop hujung minggu saje..tu saje lah mase yang ade.

Dan siapa kata kami boleh rilek dari menguruskan anak sebab hantar ke pengasuh/nursery/maid? Tidak ade ibu yang akan gembira meninggalkan anak kepada orang lain. Tiada ibu yang rilek menyerahkan tugas menjaga anak kepada bukan ahli keluarga..Tak tahulah kalau ade tetapi setiap saat saya ingatkan Myra, die nakal tak, dah susu ke belum, meragam ke arini...Sebab sy pasti cuma sy saje tahu kerenah die, ape die nak..instinct dan naluri seorang ibu. Kekadang saye amat sedih bila mereka-mereka yang melihat ibu yang bekerja ni seperti melepaskan bebanan menjaga anak. Apekah??

Letih memang letih, saye bukan robot. Buat pengetahuan, saye belum pernah lagi masuk tido jam 10malam kebawah selalunye saye tido jam 12 lebih, 1 lebih sebab balik kerja saye harus menguruskan rumah pula. Bangun seawal 6pagi. Saye tak minta suami tolong banyak sebab saye faham beliau pon letih, lagi2 dengan kerja shift. Setakat mane yang suami tolong sudah alhamdulillah...Saye juga tidak meminta bayaran apa2 asalkan suami saya redha, dan ikhlas serta memberi izin kepada saye untuk bekerja. Suami pernah menyuarakan pendapat kepada saye mahu tak berhenti kerja dan saye menyambung master beliau support perbelanjaannye tetapi saya berfikir2 belum masenya lagi rasenya. Keinginan itu ada, pasti ada...memang ingin sekali mengulit anak tiap masa tetapi...Hanya Allahu Rabbi tahu apa dalam hati saya sebenarnya.

~ Saya bukanlah wanita yang ingin mengejar pangkat, ingin mengejar kerjaya, ingin mengejar nikmat duniawi semata tetapi setiap orang punya reasons kenapa keputusan itu diambil. Jangan mudah sekali meng-judge manusia. Kekadang kita cuma nampak orang buat salah, tetapi jika orang tak tegur kita buat salah adakah kita akan sedar? Jika sudah ditegur, adekah kita dapat menerima? Orang selalu melihat kami travel ke sane ke mari baik luar ataupun dalam negara, ade yang bercakap baik duit tu kumpul buat pegi umrah...Saya nak tanya, jika kita ingin melakukan ibadah perlukah memberitahu kepada sekalian alam? Jika kita tunaikan solat atau ibadah lain, tak kiralah apa..ibadah la pokoknya perlukah diberitahu kepada orang? Itu urusan kamu dengan Allah jika saya tak memberitahu adekah bermakna saye tidak melaksanakannya?

Kami selalu travel sebab kami want have quality time dengan anak, kami tak punya banyak masa dengan anak time weekdays, jadi kami akan sepakat ambil cuti dan bercuti ke mana-mana. Kami nak anak2 kelak tahu walaupun mummy dan ayah mereka sibuk mencari rezeki, cuba mengukuhkan ekonomi keluarga untuk masa depan mereka, kami masih ada masa untuk mereka..Saya dan suami sudah membuat perjanjian, setiap 2,3 bulan kami akan bawa anak bercuti tak kira lah kemana tapi akan bersama-sama. Ketika bercuti ke Langkawi bulan lepas, tujuan saya membawa emak kerana emak tak pernah ke Langkawi. Sebab dulu kan susah, anak2 masih belajar mak jarang berjalan. Jadi, sekarang mak sudah tiada tanggungan, saya nak emak berjalan2 insyaallah, kakak saya dalam perancangan membawa emak ke Tanah Suci.

Saye mahu jadi Working Mom juga...tak kira...Bile lah hasben saye buleh bukak laundry shop agak2..boleh saye jadi Pembantu Pengarah Kedai Dobi Faiz. Sekian...sebab musabab proposal saya. Harap Tuan Menteri dapat menerima proposal ini. kuangkuang.....Chaw!


Tuesday, March 22, 2011

Puree - Bekal Myra Gi School



Shedappp x?? Cer tengok..Cer tengok...ni puree sweet pumpkin and mashed potato ye ibuk2...
Ni untuk bekalan Myra gi school dalam 3hari kot...Die kan kuat makan, jadi kene prepare banyak2 ginie supaya senang omaknye di kemudian hari...

1. Lepas di buat puree, cube (kiub) ni semua sy simpan dalam freezer, bila nak gunakan lalukan saje di air ikut la nak letak bape ketul..Biasenye untuk bekalan sehari (2kali makan), sy letak 2+3, 2 ketul kentang lecek + 3 ketul cube labu manis...tak pon ikut la tekak anak memasing nak bape banyak...

2. Lepas dah kuarkan dari ice cube tuh, memalam letak la kt chiller macam proses thawing EBM gak ler...so esok pagi dah cair sket tinggal masuk dalam bubur, biarkan sebentar dalam slow cooker bersama2 bubur nasi. Kacau-kacau lepas tu blend or tapis dan boleh la diberikan kepada anak kalian or masuk dalam food jar gi sekolah...

Akak ni main beli je labu nie bila bawak balik umah mak, mak bagitau labu cenggini la bagus sedap, lemak2 manis...Terer x..terer x...heheheh. Ok ni sekadar kongsi resipi buat ibuk2 yang akan memulakan proses intro to solid food kepada baby2 kalian yer..Macam Kak Ilot, Nik, Hani, Maz, dan akak sifu kita Kak Ina (sy pon banyak belajar dengan beliau...). Selamat Mencuba!


Monday, March 21, 2011

Hadiah Untuk Kelahiran Anakanda

Okeh ketika entry ini ditulis, sy berada didalam kereta dalam perjalanan ke Johor Bahru..update blog guna Blackbery sajer..xmampu nak beli Ipad 1 ke Ipad 2 dong...Tak kisah la orang nak cakap BB ni tak best ke hape, padaku BB best jer. and...Myra mane?? Dia dalam carseat dengan feeling2 verangan...die tak mo duk diam mintak2 timang plak dalam kereta jadi ayahnye ikat die dalam carseat..diam plakk. Bagus2, bagi mummy chance nak berbelogging ye...

Untuk pengetahuan semua, mummy dan ayah nye Myra nie xtau pon gender didalam kandungan sampailah minggu ke-30 kandungan...bila check kat KK doc main agak2 saje..biaselah general doctor malas kot nak check teliti. Then, masuk 32 minggu kami follow-up checkup ke private hospital pula sebab sudah masanye berjumpa gynae yang akan menyambut kelahiran si baby...Ini kali kedua jumpa Dr.Siti, sebelum ini juz wat appointment untuk booking si doctor sajer..Masuk2 bilik doctor, Dr trus tanye dah tau gender dah? Kami berdua sengih2 dan cakap xtau lagi..Then Dr suruh baring atas katil dan die menekan2 perut dan merasakan sudah ade mild contraction, Dr suruh sy rase perut dan mengatakan itulah contraction..Owhh baru ku tahu begitu ghopenye..tapi jangan panikk, itu mild sajer..Then Dr trus memulakan sesi men-scan..Dr tunjuk hidung, mata, bibir (tak sumbing), kira jari-jemari cukup, jantung sedang berdegup,..then scan bawah lagi..bawah lagi..aha! Dr pon cakap "Nampak tu burger?" Sy yang naif tu pon bertanye..Burger? ape tu Dr?? boy ke girl? Dr Siti pon menjawab.."Insyaallah, baby girl.." Heheheheh...mummy lah orang yang paling gumbira sebab mummy memang teringin sangat dan sangat untuk dapat baby girl...

Jika sebelum ini kalau cari baju kaler2 natural sahaja, putih, kuning, hijau, jadi bolehla mummy membeli pinky-pinky sebab dah tau gender..Dan niat di hati ingin memberikan hadiah kepada anakanda perempuan yang bakal lahir sempena kelahirannya...Di fikiran sudah terfikir samada seutas gelang tangan atau rantai emas...Setelah diskusi dengan ayah si baby, kata sepakat muncul untuk membelikan seutas gelang tangan...So, misi mencari pon bermula..dari 1 kedai ke 1 kedai..nan ado yang berkenan...So mummy pon decide untuk custome made itu gelang..Takdelah custome made sangat, kami cari gelang untuk budak dewasa tapi diletakkan 2 hook supaya boleh di adjust kebesarannya dan boleh dibelit 2kali sesuai dengan usianye..kami agak2 saje panjangnye berpandukan kepakaran tukang kedai...Tetiba ayah nye Myra saje bikin sentap..die cakap "Kalau doc salah camne..kot2 keluar baby boy..." Ala ape susah, gelang tu kan panjangnye same macam gelang mummy..Haahahahah...so kalau baby boy mummy lah pakai...heeehuuu!

31 Ogos 2010 tepat jam 5.30 petang lahirlah puteri pertama kami....Mummy juga dapat hadiah sebentuk cincin emas dari si Ayah sempena tanda terima kasih telah melahirkan zuriatnya...boleh gitew? nak jugakkk hadiah...Masuk ini sudah ade 5 bentuk cincin pemberian sang suami terchentaa - sekian kisah kelahirannye, sambung lagi kisah hadiah..

Okeh ketika dalam perjalanan ini, mummy mencari2 gelang dak Myra ni yang disimpan di dalam purse..sebabnye ayah Myra suruh pakaikan gelang anaknye alkisah nak attend kenduri kawin..macam makcik2 kan ayah die nie..Mummy pon keluarkan purse, bukak zip, selak punye selak...aik?? mane...mane...mane pegi itu gelang..hati sudah berdebar2..hilang kah?? Mati laa...kene marah nih sebab mummy yang simpan bukan ayah die yang simpan. Kalau ayah die yg simpan of course laaa ayah die yang kene 'zikir' ngan mummy. Okeh cari2 dalam henbeg plak...cari..cari...dan cari lagi...tak de wei!! Sampai kan si ayah tanye, syg cari ape? "Erk..cari henpon..mane tah henpon nie terselit.." Cover..cover hokeh...Rilekss jangan panikkk.Dalam hati dah nak terkeluaq jantung den ni.

Mummy pon berusaha menenangkan diri dan kepala ligat berputar dimanakah mummy meletakkan itu gelang. Tetiba dapat 1 idea yang agak bernas, ape kate ganti baru jer without pengetahuan ayahnye..ayah die bukan ingat pon camne designnye..Tetiba..tetiba...haku pon dah lupa itu design gelang camne daa...Aduhhh ape nak buat nih?? Mummy buat2 tido pejam mate padahal kepala ni ligat memikir ape nak buat. Okey lah cuba cari lagi sekali dengan perasaan tenangggg....Selak henbeg tajamkan sket mate..takde jugak...Cari lagi geledah2 sambil pegang Myra...Haa! Jumpa suda...Ropenye haku simpan dalam compartment didalam henbeg patutla cari sesaje tak jumpa...Alhamdulillah yang tidak terhingga kerna telah berjumpa 'National Treasure'...Tapi ku pelik sungguh tadi cari-cari tak de sekarang ade plak, macam chipsmore betullah. Tu ler kekdahnye kalau dalam henbeg tu macam store poket doraemon...Hah tak kira nak jadi biskut ke ape yang penting dah jumpa...Yeehaaa! Selamat dari terkena 'zikir' hencik suami...


Tadaaa...National Treasure Myra...Kecik Ja Dak Kecik Tak Leh Pakai Besar2...

Notakaki: Ade orang cakap watpe belikan budak kecik barang kemas (jewellery) baby lak tuh...Nanti hilang susah jer. Alkisah, ado ku kesah? Bapak die kan tokei balak. Kahkah..bukan ler begitu, ini suda menjadi tradisi keluarga belah saye setiap anak perempuan yg lahir akan di berikan emas tak kiralah rantai ke, gelang ke, syiling emas ke...Mak sy a.k.a nenek Myra menghadiahkan pula Myra seutas rantai emas...Terima kasih mak ku! Love...Love...From Anakmu & Umirah (nama jawa yg diberikan mak pd Myra)


Friday, March 18, 2011

Babies Comels Gathering !!!

Sebenarnye saye sangat tak sabar nak membuat entry ini...Akan tetapi hanye berkesempatan di petang hari ni sebab meeting sepanjang pagi, settlekan keje di petang hari plus bos duduk sebelah meja..aisehhh...La nie pon nyorok2 je taip entry nih..

~ Iols Yg Comelotte, Myra BamBam, Nadaa, Ema EMot, Marwa ~

Okeh semalam, iols telah berkunjung ke rumah Aini Nurbaya...Saye sangaaaat10x happy kerana akhirnye berkesempatan bertemu Baya and the 2 girls yang comel2...Sejak Nadaa dilahirkan semalam lah saye baru berkesempatan bertemu Kak Nadaa yg rambut blonde nih. Selama nih hanye berinteraksi dan tengok gamba di belog dan fb saje. Okeh Nadaa sangat comels ok macam anak orang Iran, dengan rambut keriting dan perang. So kiuuttt!! Die suka sekali cium2 Myra, pegang tangan Myra...(Maybe sebab Myra ni besar so Nadaa thought dat Myra sebaya die kot. Nak ajak main...)  Tapi sy pulak takut nak bagi Myra dekat2 Kak Nadaa die ni bukan pe...sebab Myra ni dok perati je rambut Kak Nadaa yang ditiup2 angin tuh. Aduhh takutnye la haiii die tarik rambut anak orang sebab Myra ni suka tarik2 segale bende uols, so bile die nampak rambut Kak Nadaa yg panjang tuh macam nak terkam je dak Myra nih. Si Ema dah kene 'puk' sekali time tengah dukung Myra. Sorry ler Ema anak aku nih memang lasak, sebab ade sipi2 darah pahlawan katenye coz lahir di Hari Merdeka. Gitewww... But, Nadaa is so adorable, dengan semua orang pon nak.

Marwa pulak so gooood girl. Diam jer...peganglah sape2 pon, die ok jer. Tak nangis..tak merengek...Marwa cukup berbeza dengan kakaknye sebab rambutnye lebatttt, hitam pekat. Mate bolat! Marwa dan Myra sebaya cuma beza beberapa bulan jer...Saye sangat suka gathering ini...Semoga ade kesempatan lagi bermain-main dengan mereka...


Notakaki: Uols cuba tengok Myra dlm gamba tuh ape yg diperatikannye? Yer rambut Nadaa okeh ! Aishh jangan ler tarik rambut kakak tuh Myra, tau ler rambut kamu tu pendek ntahbilenakpanjang...



Thursday, March 17, 2011

~Wordless Wednesday~

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Only Piccas Can Tell Everything

Tuesday, March 15, 2011

Myra Sorok Bawah Katil...

Okeh adik-adik..kakak-kakak..uols entry nie nak tunjuk aksi anak dara ai nih...Sejak dah pandai nak merangkak die la tukang tolong mop rumah...Baagusss2..Yer merata2 die jelajah kalau ko letak die kat living hall satgi ko toleh die dah bawah kerusi dining table..kalau ko letak dalam bilik satgi ko tengok balik die dah bawah katil...yer die merangkak bukan ke depan tapi ke belakang..akak pon tak paham camne kekdahnye..orang suruh tekan D die pegi tekan Reverse...

Tengok....
Tengok....
Tengok lagi....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Haa tengok! zoommm sket...berjujuran air mate dah sebab tak boleh keluar dari bawah katil tuh...sebab die dah boring kat bawah tu lelame uols..Sape suruh hang main bawah tuh...kan tak bole keluar...Ini bilik omak den stay kalau datang umah den..bilik ni depan dapor so kalau maknye masak, anaknye di kurung letak ler dalam bilik nih...hehehe. Dannn..bile anak dara nih nampak mummy die hulur tangan nak amik, terus ler senyum macam nenek2 takde gigi...Macam nie...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Haa terus meggelitis kaki die bile tengok mummy tepuk2 tangan nak amik...comeyyy kaaans (ko ado puji anak sendiri?) Eii getis betul Myra ni tau...tak bole mummy nak duduk goyang kaki, ade jer die nak 'panggil' suh main same-same...



Saturday, March 12, 2011

Omak Yang Buruk Siku...

Ini kisah si omak Myra yang buruk siku...kuikuikui..mengikut kamus DBP, buruk siku itew apabila kita sudah memberikan barang kepada seseorang tetapi mengambilnye kembali...
Okeh, semalam dah start Isetan sale...3 hari sajer okeh. So omak Myra bersama konco2 geng sopping nye pon bergegas laa ke The Gardens Mid Valley  mase lunch hour untuk serbu itu Isetan..Akak punye tujuan sebenornye dan bebenornye nak mencari hadiah kawan2 yang telah melahirkan dan akan melahirkan...Dannn nak mencari baju untuk dirinye sendiri..sejak dah ade anak nih selalu jer lupa nak beli baju sendiri..asek beli baju si anak dara..Uols pon tau la kan baju2 baby girl nih bleh bikin meroyan si omak...cute2, kalerful, comey2...rase nak grab semuaaaa!

Hah nak pulak semalam ditemani Si Ijan dan Aelia yang memang supportive terbaek di dunia. Bila ditanye, ni lawa x? nak beli ke tak ek? Tau tak dorang jawab ape? "Aish ko ni shila, beli..jangan tak beli..nanti esok ko datang mesti dah habes punye. Pecaye lah cakap aku. Pastu mesti ko xleh tido teringat baju nie. Dah amik, jangan banyak tanye! " Siap tolong masukkan dalam bakul uols...Hah, bagus kan ade kawan ini macam. Memang suka akak ni perabih duit. Korang memang terbaekk la. Belum ditambah ngan Oja. Tu memang ketua sorak suruh beli. Hah, akak nak cari baju si baby Oja yang bakal lahir beberapa minggu lagi la ni. Kabornye confirm girl. Okeh dah dapat 2helai..akak beli baju beso2 sket sebab baju2 baby kompem die dah cari. Trend akak memang cmtu akan belikan kawan2 baju baby yang bleh dipakai bila dh 6bulan ke atas. Termangu la korang nak tunggu anak korang pakai baju comey2 akak bagi kan?

Eh tetiba kan, akak dah terambil 'beberapa helai' baju Myra. Ingat tak tadi akak cakap ape? Nak cari baju sendiri kan? nan ado baju sendiri..baju anak jugak yang dibeli..Pastu kan..pastu kan...ade la 1 gown nih..kesahnye nak diberikan kat baby my senior Kak Yati...tapi bile balik rumah macam 'ter'-bekenan lakkk...Tu kira buruk siku gak tak ek? Dah rase2 nak bagi orang tapi tak jadi...erkkk

First two pieces yang belah kiri tu untuk baby Oja, yg belakang light pink ngan yellow myra punye, gaun pastel tu pon Myra punye, ade kasut OKBG lakk..habesss ler klu bapak Myra nengok nihhhh...Haa yg ku bolat2 kan kale kuning tu ler gown nye..Macam tak jadi bagi lak yang nih..macam comey kalu Myra yg memakainye..nanti anty carikan baby Aisyah baju lain k syg...hukhuk. Baju Mellow Baby nih kain nye sedap2..sejuk n comfortable..Tapi brand nih macam 'gender bias' lak..sebabnye tak banyak baju baby boy...Sape ade baby boy jangan majuk k...

Rasenye tak dikira buruk siku kots kan sebab niat lam hati nak gantikan yang lain..lagipun lom bagi lagi kat orangnye..Takpela kalu buruk siku pon letak la losen banyakkk nanti cantik la balik siku ko tuh. hehehehehehhee..Myra..Myra...apelah kamu nih. *Eh Myra pulak yang kene..*

NotaKaki: Saye sangatlah boleh menahan diri dari men-sopping baju sendiri..tapi sangat lah tidak buleh menahan diri dari membeli baju Cik Myra...how..how...dah la sale, macam rugi kalo tak beli..boleh gitu...keji la syaiton nirrajim nih!


Ujian...Kisah Nebulizer

Okeh kisah nie dah lapuk sebenornye,,,tapi lum di hapdate lagi dalam belog ku ini...
Ini kisah bulan lepas...
Ini kisah Myra yang bernafas berbunyi2...krohh..krohh..bunyi seakan-akan kahak dan lendir berkumpul di tekak..

Sewaktu mengambil Myra di nursery, caretaker tanye adekah Myra ade asma? Kami tanye nape yer...
Akak tu bagitau die napas berbunyi2...Then kami yang bimbang dengan baju keje busuk2 pon terusla ke Pantai Specialist Hospital di Klang..Memula nak gi KPJ Hospital yang paling dekat pon kat Shah Alam..Ok la Pantai pon ok jugak dan dekat ngan umah..Apsal ko tak gi hospital gomen jer? Free ape...Nanti ku ceritakan sebabnye...

Register kat kaunter, lepas setengah jam nurse panggil dan doctor pon check..Doctor bagitau kahak die agak banyak so dorang akan bagi nebulizer untuk cairkan kahak..bukan untuk asma sebab Doc bgtau Myra takde asma...Alhamdulillah...Aku dah biase dengar nebulizer ni tapi selalunye tau neb untuk asma je rupenye untuk cairkan kahak pon buleh...Myra amik neb selama 20menit tapi die punye meraung mak aih..seb baik bilik ujung dan bertutup dapatla sorok muka skett...

Tengok ler kaki die..meronta2 tak berdiam..rimas sebab kene pakai mask...

Nurse yang berketurunan Sigh tu bagitau lagi die nangis lagi bagus..sebab die akan bukak mulut besar2 so ubat tu akan masuk banyakkk..gitu plak yer tapi aku yang rimas die melalak. Nak nanges jugak sebenonye


Myra gud girl...sket lagi okeh...

Owh kisahnye, kami ke private hospital adelah kerana segala medical cost si anak di cover oleh kompeni mummynye...Alhamdulillah, gunakan benefit yang ade, jangan membazir...membazir amalan syaiton ! kahkahkah...so kira free jugak ler..mekaseh la sape yg tulun bayor tu. Sebab bila tengok bil treatment yang sekejap pon 120++. Kalu kene warded beriban jawabnye...Harapkan bapaknye Myra, kompeni cover bapak jer, anak 25% diskon..Tak payah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dan lagi....Semasa kami di Langkawi baru2 nih Myra berkahak lagi...wheezing agak teruk sampai batuk2 macam lelah2 gitu...Emm...tak tahan tengok mak pon dah bising mase flight transit di Penang, kami ke Pantai Hosp. Penang nak jumpa Paediatrician...Dr Chan punye patient sangatlah ramei...Tapi itu doc sangatlah teliti dan baik..die check setiap badan Myra dengan teliti sekali..dan resultnye..
"She has 'sederhana teruk' Bronchiolitis...need to be warded" Erkkk doc,kami bukan dok Penang kami tumpang transit jap jek..Ape kate doc bg referral letter ke Pantai Klang jer..kami refer ke sane jer boleh?
"Erm..its dangerous tau..ok lah i give her neb twice, 1st dose to be taken now and 2nd dose need to be taken before u naik flight ok? But kalau die wheezing lagi jangan naik flight"

Baikkkk...Jadi Myra pon di neb lagi..tapi kali ni tak pakai mask so die ok jek..sambil main2 sambil neb...Dr Chan bagitau sekarang memang musim sakit nih..ramai baby yang kene..kwn2 ku pon ramai anak yang kene Broncho nih..kekadang orang tak perasan ingatkan berkahak dan batuk biase rupenye tu tanda2 broncho...Dr bekalkan ubat kene habiskan, doc kate kalau she's ok takde wheezing lagi then tak payah refer ke Pantai Klang. Salah satu faktor doc bagitau cuaca,memang langkawi sangatlah panas then masuk bilik bukak econ trus sejuk..panas, sejuk, panas sejuk so baby tak tahan...virus pon bermaharajalela...Doc cakap memang tengah musim, ward pon penuh dengan kes serupa...Tuu diaa..jahat ko ek virus!

Alhamdulillah, lepas bagi ubat Myra looks okay...So no need to be warded..Sebenarnye warded tu untuk neb tiap 2,3jam skali...Semoga Myra kuat yer! Mak cakap upah nak besar tuh...


Wednesday, March 9, 2011

Humayraa 6 Month Old

Salam Sejahtera Ke Atas Kamu...
Entry ekspress nih...
 
Nak hapdet Humayraa dah 6 bulan sudaa...dengan berat 7.7kg..(lenguh nak dukung)
Dah besar anak mummy nie...
Dah banyak ragam...kekadang rase so sweet..
Kekadang bila die buat perangai rase gerammmm...grrrr..
Macam nak masukkan balik dalam perut..Seb baik tak boleh! huhuhu...
Sekarang dah start solid food..Mummy hari-hari masakkan bubur...letak ayam,carrot,kentang, bayam...memacam..
Supaya anak mummy dapat cukup nutrien dan zat yang diperlukan..Supaya kulit cantik tak senang ade scar bila luka ke kene gigit nyamuk ke..
Alhamdulillah, Myra makan dengan berselera dan licinns tiap kali makan bubur mummy masak...Gud Girl!
Lepas pandai meniarap, sekarang dah golek2 terlentang, mengesot, angkat2 montot nak merangkak..
Even lom pandai merangkak bebetul tapi budak kecik nie dah pandai menyepahkan bilik..dok selongkar segala benda kat bilik tuh..Dannn..
Sudah boleh masuk bawak katil. Tetiba je tengok dah bawah katil, bawah meja..port kegemaran die bawah katil..macam mummy kekecik jer...
Suka main pondok2 bawah katil....
 
Okeh ni bila die dah penat main2 die akan landing atas lengan macam nih...asal buleh..

Ni bersama Cik Minah..Minnie Mouse ni diberi nama Cik Minah oleh kami...

Sshhhh....Time To Sleep...
 
Dari usia 2bulan memang gini ler gaya die tido..terlentangkan la camne pon die akan mengiring or meniarap juga...

Tuesday, March 8, 2011

Tahniah Puan Shila !!

Alhamdulillah...dan diucapkan tahniah kepada diri saye sendrik...huhuhuhuhu....Saye sangat suka hati, saye sangat bangga akan diri saye !!  Ape kes nak bangga2 diri nih...Sebabnyeee...rentetan dari entry ni...Sebenarnye dari start pregnant sampai la Humayraa dah berusia 6bulan nie..inilah kali pertama saye meggagahkan diri meng-drive kereta suami...Saye ni amatlah tak berkeyakinan nak membawa kereta besar...takdelah besar Alphard, kete Vios jer. Tapi saye ni stok2 kancil,viva, Myvi ok ler nak bawak..So kenapa saye boleh drive kete suami plak sekarang?? Itu lah pepatah mengatakan, kalau nak seribu daya kan..Al-kisahnye, ayah Myra nie kene outstation ke Penang..machine plant The Star kat sane..

Dolu2 lagi saye sebenarnye dah terpikir lame dah kalau lah suami saye ni kene tarining or outstation ke Penang atau kene lawat oversea supplier plant kat UK, dan France tuh haruslah saye drive jugak kann nak gi keje.... Tapi wat dono jer selagi masenye tak kunjung tiba... Haaa tetiba ayah Myra bagitau minggu nie kene ke Penang. Mami kene bawak kete tau gi keje...Erkkk!!! tetiba gelabah dan gigil lutut laks. Oklah masalah perlu dihadapi bukan dihindari..saye pon bersama ayah Myra ni pusing2 sane sini, daaannnn....tetiba saye boleh drive sensorang hantar dan amik ayah Myra kat Shah Alam, dan boleh drive ke Kelana Jaya. Ayah Myra pon puji mami dah macam expert la! Kembang idung jappps....

Mak ade plak kat umah, diajaknye ke Tesco nak tengok2 baju pulok. Ape lagi start enjin kete jom merambuuu....Dan tetiba saye terpikir apsal la dolu aku ni takut sangat nak drive. Padahal takde pape pon..sekarang boleh pulak rilek je gi sane sini. Sebelom ni kan, kalu tengok orang pompuan drive saye mesti cakap dalam hati..bilalah nak drive macam dorang nih...Hmm..syukur alhamdulillah, berkat keazaman dan izin Allah saye sudah boleh seperti orang lain..Tak perlu lagi harapkan suami nak hantar ke sane kemari...Dan yang penting boleh sepantas kilat zooommmm je kalau nak beli pape..takyah tunggu suami..Itu ler motippp sebenarnye..dan itulah yang dikhuatiri oleh ayah Myra...hukhuk. *Sorry lah yer hubby, dolu2 sebok suruh drive kan sekarang mami dah boleh drive, kita jumpa di Mid Valley k...ehhh*

NOTAKAKI: Boleh bersopping berdua-an dengan Myra...Ayah mami hantar gi keje k...Kereta mami nak guna..kami nak together2...Girls Matter!

Sunday, March 6, 2011

Menu Baby Food 1

 Ehem..ehem...lame tak update entry baru sebabnye saye baru balik bercuti....Destinasi kali nie Langkawi dan Penang..Seronok kerana saye telah mendapat barang idaman hatiiii..hoho. Untuk update bercuti saye akan update di lain entry k...

Ok lah, oleh kerana ade beberapa rakan bloggers dan rakan RH yang bertanyakan macam mana saye buat/masak makanan baby since saya will say NO to instant cereal in the first place. Actually, saye tak de lah banned 100% instant cereal or nestum nih, saye masih gunakan jika kami travel tapi itu adalah langkah terakhir yang saya ambil untuk diberikan pada Myra si jantung hati..tapi sebolehnya, sy akan teramat dan amatlah puas hati jika makanan anak di masak sendiri..sebab lebih fresh, vitamin2 lebih banyak dapat diserap. I am a working mom, i will be at home paling awal pon jam 8,9 malam, tapi alhamdulillah belum pernah lagi ter-miss untuk masakkan Myra bubur ke nursery..As mom, i am very selective, biaselah kita nak buat yang ter-baikkkk untuk anak sendiri kan. Bukan susah mane pon kejap je penyediaan baby food nih. As first time mommy, saye pon masih belajar..melalui pembacaan dan dari kawan2..Ok mari lihat ape yang saye nak kongsi...

Credit to wholesomebabyfood.com...

Ok, untuk first intro for baby food boleh refer di sini...tapi saye akan summarize lagi di entry ini.

Introduction for Baby Food 1 (<6Month)
1. Masakkan bubur nasi dalam 2 sudu beras sampai betul2 hancur,halus dan kembang..Jangan ditambah garam atau gula pada bubur baby below 1 year sebab buah pinggang baby belum ready untuk memproses bahan2 ini. Saye tapis lagi bubur ni menggunakan penapis santan supaya hasilnya halusss. Ada yang menasihati intro dulu dengan air kanji nasi untuk sehari dua. 
2.Gunakan 3 days rule, maksudnya kenalkan baby anda dengan satu-satu menu selama 3hari bagi membiasakan perut baby dengan makanan itu. Dan, ini untuk mengetahui adakah baby anda allergic with that food or not. 
*Perlu diingatkan, baby akan meluakkan sedikit makanan untuk permulaan kerana baby tidak biasa dengan makanan yang asing dengannya. Jangan paksa dan jangan habiskan jika baby dah menolak. Untuk permulaan, cukup jika baby makan dengan 2,3 sudu sahaja.

Introduction for Baby Food - Continued
1.Selepas memberikan intro dengan bubur kosong, tiba masanya untuk memperkenalkan bahan2 lain seperti sayur-sayuran. Untuk baby yang belom betul2 6bulan, jangan campur sumber protein lagi macam ayam,seafood dan lain2. Sayur2 saje ok...Untuk baby saye, saye mulakan dengan puree carrot (cara buat puree di bawah ini). Lepas kenalkan puree carrot, saye bagi pula kentang, carrot+kentang, brokoli+carrot, brokoli + Carrot + kentang yang dilecek/blend. Semua sayur2 ni saye campur dengan bubur nasi. Refer di bawah ye.Kacang peas juga sudah boleh diperkenalkan.
2.Buah-buahan seperti pisang lecek, puree epal, puree sweet potato, jus buah asli (bukan jus dalam kotak) sudah boleh diberikan.

Cara Memasak Baby Food (cara saye..hehe):-

1.Ambil 2,3 sudu beras, basuh dan masak bubur. Saye menggunakan slow cooker (gunakan slow mode) sebab senang nak handle, masak sebelum tidur (sebab saye kerja), pagi2 dah siap buburnye.. 

2.Bersihkan sayur2 pilihan mommy seperti kentang / carrot/ brokoli/ sweet potato potong kecil2. Letakkan air paras2 sayur sahaja. Rebus sehingga empuk, lepas rasa-rasa dah empuk, angkat dan toskan. Lebihan air rebusan disimpan (boleh dicampur dalam bubur). Lecek2 sampai halus - atau blend nak lagi senang. Simpan dalam fridge. Pagi2 kira-kira sejam sebelum keluar, masukkan sayuran2 lecek ini dalam bubur dan kacau. Lepas setengah jam, angkat dan tapis semua sampailah keluar tekstur yang halusss....(Cara begini sesuai untuk intro sajer yer). Saye praktikkan selama sebulan cara tapis nie. Hasilnye begini...

 Ini bubur nasi + carrot yang telah ditapis..Boleh gantikan carrot dengan sweet potato, sedaapp!!

3.Untuk mommy yang bekerja, sediakan sayuran lecek/blend sebelum anda masuk tidur, lebih praktikal.
4.Follow 3 days rule.

Puree Carrot (Boleh diaplikasi juga dengan sweet potato, epal, pear, labu manis dll)
* Bersihkan carrot, potong kecil-kecil. 
* Rebus dengan air paras-paras2 buah/sayur. Rebus hingga empuk.
* Toskan air, lecek/smash/blend carrot tadi sehingga haluss. Boleh diberikan terus pada baby atau dicampur bubur/ebm.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Baby Food 2 (> 6Month)
1. Seperti chart di atas, apabila baby genap 6 bulan sudah banyak makanan yang boleh di berikan kepada baby. Protein seperti ayam juga suda boleh diperkenalkan. Sayur-sayuran selain diatas, mommy boleh perkenalkan pula labu manis, dan bayam. Ketika ini, makanan baby tidak perlu lagi ditapis, tekstur tidak perlu terlalu halus (tapi bagi yang baru memperkenalkan baby pada makanan pada usia ini, perlulah follow cara tapis di atas).

Cara Memasak Baby Food (cara saye..hehe):-

Bubur Ayam + Sayuran
1.Masakkan nasi lembik-lembik, atau bubur biase.
2. Bersihkan sayur2 seperti bayam (beberapa helai daun saja), carrot / kentang/ brokoli. Boleh combine beberapa jenis sayur 2 to max 3 types only recommended. Hiriskan bawang merah (yang kecil tak letak pon boleh).
3. Ambil isi ayam bersihkan, potong kecil atau hancurkan isi ayam.
4.Didihkan air, masukkan kesemua bahan2 rebus sampai ayam,kentang/carrot empuk dan masak.
5.Ambil sesenduk bubur/3 sudu nasi lembik, masukkan dalam blender. Ambil rebusan ayam dan sayur2 tadi. Tambahkan sedikit air rebusan. Blend halus. Siap!
6.Follow 3 days rule. 

Bubur Ikan Bilis Sangan + Sayuran
1.Sometimes mommy mesti bosan kan asyik letak ayam je dalam bubur baby..Ok,kita boleh gantikan seafood macam udang,ikan dengan ikan bilis...hehe sebab ikan bilis less allergetic compared to other seafood. Caranya:-
2.Sangan (goreng tanpa minyak) ikan bilis tu dahulu...basuh bersih2 ikan bilis, kalau masin rendam dahulu sampai hilang masinnya..toskan dan keringkan sampai hilang air nya (sometimes it takes about a day nak keringkan ikan bilis yang dibasuh). Panaskan kuali, masukkan ikan bilis (jangan letak minyak). Goreng ikan bilis dengan api kecil sampai ikan bilis garing. Sesudah garing, blend kering sampai halus.
3.Serbuk ikan bilis ni boleh dimasukkan dalam bubur dan dicampur sayur-sayuran ikut kreativiti mommy. Biasenye saye campur dalam bubur bila bubur dah separuh masak.

Appricot Puree
1. Ambil dried appricot, bersihkan dan tambahkan beberapa sudu air dan jus pear, apple, atau anggur. Rebus selama 10-15minit.
2. Simpan lebihan air rebusan. Blend appricot dengan air rebusan sampai halus. Siap!

Banana dan Papaya
1.Bersihkan sepotong betik/sebiji pisang yang masak. Potong kecil dan blend hingga halus.
2.Tambahkan susu formula/ebm atau air untuk menghaluskan tekstur. Boleh diberikan terus pada baby.
3.Some parents yang khuatir perut baby tak tahan, pisang/betik boleh di steam selama 10minit terlebih dulu.


NOTAKAKI:
**Insyaallah, saya akan kongsi pelbagai lagi resipi Baby Food di lain entry yer..daadaa

Wednesday, March 2, 2011

Takziah Sahabatku...Kuatlah Demi Puteri2 Mu...

Tadi pagi mendapat message dan BBM dari kawan2 yang suami kepada sahabatku baya a.ka. Aini Nurbaya  iaitu Wan Ahmad Fadzil telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya dalam perjalanan ke Terengganu (which is his hometown)-mendapat liputan di Buletin TV3. Arwah bekerja dengan Kedutaan Malaysia di Pakistan, dan kepulangan mereka ke Malaysia minggu lepas adalah atas urusan kerja dan membawa their newborn baby untuk berjumpa family...Semoga sahabatku kuat, walaupun sukar menghadapi dugaan yang hebat ini diusia yang sangat muda (almost 26yrs old) dengan memikul gelaran ibu tunggal, kami kawan2 sentiasa ada untuk membantumu sahabatku...Bertabahlah dan Kuatlah untuk Puteri2 mu yang masih kecil itu...

-I am Speechless :( -
-Nasib Kita Pula Entah Bagaimana-

Nadaa dan Marwa...Bantulah Ummi Untuk Mendapat Kekuatan ye Girls...(ihsan gambar dari blog Baya)

Juga amat sedih dan sayu hati membaca entry di blog arwah dimana arwah menyambut kelahiran anak keduanya dengan sangat gembira dan meninggalkan pesan untuknya...Kedua-dua anak inilah harta peninggalan dan amanah buat Sahabatku Aini Nurbaya...

Wednesday, March 30, 2011

Welcoming Our 2nd Baby...

Okeh sebelum saye cerita lebih lanjut dan sebelom korang mengucapkan tahniah saye nak mengucapkan tahniah dahulu kepada bestfren opis saye Siti Rozalna Roslan a.k.a Oja atas kelahiran anak ketiga beliau..baby girl..ank die selang seli girl, boy, girl...mak saye panggil selang bunga..Girl = Bunga...Yang lawaknye Oja ni dah anak no.3 tapi bleh plak die call saye yang baru beranak sorang nih kul 2pagi sebab nak tanye perlukah dia ke hospital contraction die 5minit sekali, consistent selama sejam...dah kuar show sikit..Lawak la hang ni Oja..okeh gaknye sebab saye teman rapat yang agak baru bersalin, so pengalaman fresh lagi. Oja ni jenis senang bersalin, sakit kejappp sangat kul 2 start sakit kul 645 baby dah kuar...Congrates babe, gonna miss your 'drama' for 3 months forward...

Okeh nak cerita pasal our 2nd baby laks...Myra akan dapat adik...Mekaseh la kalau nak say congrates awal2 tapi buat masa ini belum lagi kelihatan tanda-tanda 2nd baby...yeehuuu..(saye tulis akan kan..) Sebenarnye to be honest kami merancang untuk 2nd baby 2013 nanti, family planning woo...rancangnye nak jarakkan 3tahun dengan kakak. Semuanye hanya perancangan, Allah jua menentukan..Tapi by the time Myra dah 2tahun kene berusaha giat gamaknye sebab ye la pregnant nak dekat 10bulan kan kot2 la tak cepat lekat ke kan amik mase lagi..Threshold lak nanti..umo makin meningkat uols sekarang 26 tahun so before 30 saye nak 2nd baby...Suami saye lagiii lah meningkat umonye sebab jarak kami 5tahun. Kang lambat2 ayah dah pencen anak sekolah lagi, mummy kawinkan je korang cecepat...kuikuikui.

Sebenarnye sebab Oja lah nie..bersalin lak sekarang dah akak ni kepingin nak baby uols. Bestnye ulit2 ngan baby, tak wat ape semua orang sediakan...Pregnant pon syok sebab saye takde masalah sangat, mual2 diawal kehamilan jer..Tapiiii bila pikirkan bersalin tuh mak aihhhh pengsan jap 2,3kali. Saakiittt! Hopefully 2nd baby nanti dipermudahkan ler, takyah induce2 menci tol kene induce. Insyaallah, mudah doa2 je lah. Jalan kakak nye dah buatkan highway macam nak ke Selatan tuh. So adiknye nanti jangan la mengada nak ikut jalan kampung ke jalan tingkap ke kannnn.

Tapi, wat mase sekarang bagi budak sorang ni manje2 dulu sebab satgi die dah ade adik die kene tolong mummy jage adik, amikkan pampers, amikkan towel dan sebagainye...Ce tengok...Ce tengok budak nih..

Uiii Myra bikin malu ja ngan pakwe2 sume tido mulut melopong!


Suka sangat kembangkan hidung macam hidung ayah kalau mummy tajam sikit kan...

Suka gambar2 die tengah tido...

Dah, Sekian~


Monday, March 28, 2011

Plan Hari Tua Anda? Pernah Terfikir Tak...

Frens...Pernah tak terfikir ape plan anda di hari tua nanti...bile dah tak keje nak buat ape..exclude the government staff la kan coz they have pencen...if not enough to cover the children's wedding punye kenduri then should have savings also rite...hahah almaklum sekarang ni pon dah berbelas ribu time belanja kenduri anak2 kita nanti sila lah berpeluh membayor duit kenduri kawen anak k kecuali anak lelaki (harus kuarkan duit sendiri ye boy!) Erkk...korang dah terpikir ke sume tu ye?

 Kami berdua adalah corporate company punye staff NO pencen, juz EPF, other savings jer lah. Pandai2 lah nak simpan duit kan...But, uols ade terfikir tak dah tua nanti nak duduk mane? dok KL? dok bandar? dok kampung? dok umah anak? Semua tu kami dah fikir ekceli..biasela ai kan macam macik2 gitu..suka pikir nanti ape jadi..nanti camne...Walaupun suami sudah memiliki rumah di Setia Alam ni dan kami sudah kuarkan duit yang bukan sikit untuk merenovate rumah tapi we will not spend our retirement day in this house, in this area...We love this resident place, tempat yang sangat sesuai untuk anak2 membesar, but then we want have a more peaceful place, jauh dari hiruk pikuk kotaraya untuk menghabiskan hari tua...ececehhhh. So instead of im thinking of buying other real property like other house, sy akan buat saving untuk beli tanah lot tempat kami nak berdua-duaan di hari tua...aicehhh.

Im insist and looking forward to live nearly my mom's house at Bandar Penawar, i realized thre's a lot of tanah lot yang kosong kat situ. Surrounding pon ok tak kampung sangat, tak bandar sangat..But then, my hubby said nanti 'kakak', 'abang' ngan 'adik' nak balik umah kita jauh lak. Eleh sekali je anak2 sume keje kat johor plak...then kami up sket naik atas lagi...Melaka yes my hubby's hometown but not exactly kat kampung in law because it's really kampung and i need to socialite (shopping2 la kan..muahahhah). We are looking for the empty land, good residential area, rukun tetangga ok, ade persatuan bagai, ye la dah tua kene la campur2 orang, kene attend kenduri selalu, ke pi masjid (dah tua je baru ko nak gi mashid ye). Kalau duduk tetengah tanah berdua je ape ke hei nye kan...kena la bersosial..Lagipun adil, tak jauh sangat dengan Johor dan dekat gak dengan my in law.

Semua tu masih dalam perancangannnn...Duit pon baru kuis-kuis je lagi...mwahahah...Masuk dalam listing 'To Achieve' lagi...

But people will ask kenapa taknak stay je rumah sekarang ni sampai tua? Emm..tahla jiwa saye jiwa kampung kot..tak lame lagi Setia Alam will become highly developed area, dengan Setia City Mall yg bakal siap, mesti busy, packed orang datang shopping...Lagi pun nak buat ape tua2 dok kat bandar ni, bandar tempat orang muda..we need place untuk bersantai, cucuk tanam, tanam pokok rambutan, dhoyan...Hubby nak bela ayam (nanti saye sembelih wat kari sebab saye xsuka bela hewan). Yes, it's our dream, kami taknak menghabiskan hari tua di bandar yang sesak, jammed, polusi...Kami nak anak-anak dan cucu-cucu seronok balik rumah kami, cucu bleh lari2 kat tanah, mereka bleh makan rambutan dan dhoyan kat rumah, santai2 di bawah gazebo...like we did sekarang di rumah mak and PIL...seronok!!

Sekarang ni masih mencari rezeki di kotaraya, kenelah cari rumah di sini...Tempat nak tanam pokok bunga pon kene pandai2 susun...ape lagi nak tanam pokok rambutan memang nan ado...bawak rambutan dari kampung jah. Lagipun rumah sekarang terrace double storey, satgi dah tua tak larat aih nak turun naik tangga...nak beli rumah single storey kecik sangat, nak beli Semi-D rugi lak sebab tanah luas tapi bukaan kaki persegi kecil. Tak pelah, mak saye cakap tak salah berangan-angan dahulu, dari angan2 lah kita akan berusaha untuk capai ape yang kita nak...Insyaallah..Kalau dapat tanah pon in case mahal sangat nak membina rumah 20tahun akan datang kami tanam kelapa sawit jah...ade hasil gak kan..Berbakti pada tanah gituu...

Plannye nanti rumah akan di-design ikut citarasa Puan Shila la semestinye kan...Taknak rumah tingkat2 dah...nak setingkat jah. Dah tua tak mo mendaki tangga lagi. Cukuplah daki tangga sekarang ni. Dapor ngan ruang tamu kene luas senang nak wat kenduri-kendara, bilik cukup2 jah dengan bilangan anak takyah besar2 satgi anak dah besar dok tempat lain. Yang penting nak ade taman bunga orkid di tepi rumah...dan pangkin tempai nak berdua-an...Yeehuuu. Lebih kurang camni yek encik Faizz...


{gambo diupload kendian}
Rumah kami dalam pembinaan...Verangan ~ (credit to pakcik Gugle)


This one pon nice....BUT...

It's Toooo Big For Both Of Us..lebih kurang ini la tapi buang tingkat bawah tuh...Setingkat ja cukup..Sakit lutut woi nak daki tangga nanti...
 *Verangan Lagik* Pengsan!


Friday, March 25, 2011

Entry Malas- My Sis Wedding

Sedang sibuk2 mengemas nak ke Perak rumah my sis..boleh plak bukak belog dan hapdet entry...marveles!
Esok my sis kawin, hahah...not my younger sister la im the 'bucuk' mak...This is my sis 2nd marriage...I pray for her happiness, may this marriage will last longer...Semoga hanya di pisahkan dengan putus nya nyawa...Kak, ko boleh beranak sorang je lagi..umo dah capai limit...kuikuikui. 

So sekarang ni tengah mengemas baju kaedahnye...sambil ber belogging....Daadaaa. Nanti ai upload gamba yer....Chaw!


Saye Seorang Working Mom + Housewife

Entry ini sekadar nak share...Lihat pada tajuk entry seperti sudah tahu ape yang ingin saye luahkan...Jika perlu dipilih antara keduanya, sudah tentu saya memilih menjadi housewife...dengan syarat suami saye memberikan saye gaji at least gaji permulaan ketika sy bekerja...ngehngehngeh. Tetapi saya juga perlu menghulur sedikit kepada ibu...Yer biarpun syurga itu dibawah telapak kaki suami setelah berkahwin, tetapi hati saya tidak tenang jika tak dapat menghulurkan serba sedikit kepada ibu, ibu saya tidak pernah meminta tetapi saya rase itu sudah seperti satu tanggungjawab yang saya harus pikul sehingga ke akhir hayat ibu sebagai membalas jasanye. Yer ibu saye ade hasil sendiri dari 10ekar tanah di felda tapi saye tetap rase tidak tenang sekurangnye saye mengisi akaun simpanannye tetiap bulan.

Jadi......
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kerana itulah saye ambil keputusan bekerja..kerana suami saye bukanlah Ketua Pengarah syarikat untuk menunaikan hasrat saye...Lagipula saye tidak sedap hati juga suami yang menghulurkan wang untuk diisi akaun ibu. Saye ade hutang PTPTPu yang harus dibayar, saye bekerja untuk mengumpul KWSP untuk anak2 saye kelak...Selain simpanan pelajaran mereka sendiri, saye rasa banyak manfaat sekali KWSP itu. Saye ingin memiliki harta sendiri, walaupun suami sudah memiliki rumah sendiri dan menyediakan kami tempat berteduh tetapi saya juga ingin memiliki aset sendiri yang boleh direalisasi dari hasil KWSP sumbangan kompeni dan salary sendiri sebanyak 23% itu. Banyak sekali angan2 saye...Tetapi tujuan utama bekerja adalah ingin membantu suami (dari segi kewangan), ingin mengukuhkan ekonomi rumahtangga, dan demi anak2...sekurang-kurangnye jika apa-apa berlaku saya masih ada untuk anak2 bergantung...Jika saye pergi dahulu pula, ade simpanan saye untuk anak2 kelak.

Siapa kata ibu yang bekerja lebih rilek sebab di siang hari anak2 dan bapanye tiada dirumah untuk menyepahkan rumah. Tahukah, saya punye masa kurang dari 4jam setelah pulang bekerja untuk memasak, mengemas rumah, melipat kain, menyiapkan makanan anak ke nursery, menyiapkan barang2 untuk dibawa ke nursery, membasuh pinggan yang kekadang semalam punye pinggan sebab kepenatan lepas makan xsempat basuh, menyiapkan kerja-kerja urgent seperti proposal yang tetiba perlu dihantar esok hari (tak selalu berlaku, kalau berlaku pon saye cuma bawa fail tapi tak buat. Ahahahhah). ade yang bertanye suami tak bantu ke...

Hmm...saye bagi tugas membasuh baju dan menyidai baju kepada beliau saje sebab beliau lebih teliti membasuh. Kalau saye baju putih dan berwarna suka hati saye nak campur asalkan xluntur warna tetapi beliau tidak. Beliau boleh bukak laundry shop bile pencen nanti sebab ketelitian beliau. Selebihnya suami lebih banyak membantu menguruskan Myra, buatkan susu, mandikan, tidokan, cebok berak (ade kawan saye anak dah 7bulan suami beliau belum pernah cebok berak anak). Sementara saye sibuk di dapur menyediakan makan malam dan mensetelkan sinki. Kekadang beliau bantu dengan membasuh pinggan apabila anak memberikan kerjasama dengan tidur cepat. Jadi....jika housewife punye seharian masa menguruskan hal2 rumah, bagaiman pula dengan saye yang punye masa kurang 4jam sehari ni tetapi masih perlu menguruskan rumah? Rumah dapat disapu, di vacuum, di mop hujung minggu saje..tu saje lah mase yang ade.

Dan siapa kata kami boleh rilek dari menguruskan anak sebab hantar ke pengasuh/nursery/maid? Tidak ade ibu yang akan gembira meninggalkan anak kepada orang lain. Tiada ibu yang rilek menyerahkan tugas menjaga anak kepada bukan ahli keluarga..Tak tahulah kalau ade tetapi setiap saat saya ingatkan Myra, die nakal tak, dah susu ke belum, meragam ke arini...Sebab sy pasti cuma sy saje tahu kerenah die, ape die nak..instinct dan naluri seorang ibu. Kekadang saye amat sedih bila mereka-mereka yang melihat ibu yang bekerja ni seperti melepaskan bebanan menjaga anak. Apekah??

Letih memang letih, saye bukan robot. Buat pengetahuan, saye belum pernah lagi masuk tido jam 10malam kebawah selalunye saye tido jam 12 lebih, 1 lebih sebab balik kerja saye harus menguruskan rumah pula. Bangun seawal 6pagi. Saye tak minta suami tolong banyak sebab saye faham beliau pon letih, lagi2 dengan kerja shift. Setakat mane yang suami tolong sudah alhamdulillah...Saye juga tidak meminta bayaran apa2 asalkan suami saya redha, dan ikhlas serta memberi izin kepada saye untuk bekerja. Suami pernah menyuarakan pendapat kepada saye mahu tak berhenti kerja dan saye menyambung master beliau support perbelanjaannye tetapi saya berfikir2 belum masenya lagi rasenya. Keinginan itu ada, pasti ada...memang ingin sekali mengulit anak tiap masa tetapi...Hanya Allahu Rabbi tahu apa dalam hati saya sebenarnya.

~ Saya bukanlah wanita yang ingin mengejar pangkat, ingin mengejar kerjaya, ingin mengejar nikmat duniawi semata tetapi setiap orang punya reasons kenapa keputusan itu diambil. Jangan mudah sekali meng-judge manusia. Kekadang kita cuma nampak orang buat salah, tetapi jika orang tak tegur kita buat salah adakah kita akan sedar? Jika sudah ditegur, adekah kita dapat menerima? Orang selalu melihat kami travel ke sane ke mari baik luar ataupun dalam negara, ade yang bercakap baik duit tu kumpul buat pegi umrah...Saya nak tanya, jika kita ingin melakukan ibadah perlukah memberitahu kepada sekalian alam? Jika kita tunaikan solat atau ibadah lain, tak kiralah apa..ibadah la pokoknya perlukah diberitahu kepada orang? Itu urusan kamu dengan Allah jika saya tak memberitahu adekah bermakna saye tidak melaksanakannya?

Kami selalu travel sebab kami want have quality time dengan anak, kami tak punya banyak masa dengan anak time weekdays, jadi kami akan sepakat ambil cuti dan bercuti ke mana-mana. Kami nak anak2 kelak tahu walaupun mummy dan ayah mereka sibuk mencari rezeki, cuba mengukuhkan ekonomi keluarga untuk masa depan mereka, kami masih ada masa untuk mereka..Saya dan suami sudah membuat perjanjian, setiap 2,3 bulan kami akan bawa anak bercuti tak kira lah kemana tapi akan bersama-sama. Ketika bercuti ke Langkawi bulan lepas, tujuan saya membawa emak kerana emak tak pernah ke Langkawi. Sebab dulu kan susah, anak2 masih belajar mak jarang berjalan. Jadi, sekarang mak sudah tiada tanggungan, saya nak emak berjalan2 insyaallah, kakak saya dalam perancangan membawa emak ke Tanah Suci.

Saye mahu jadi Working Mom juga...tak kira...Bile lah hasben saye buleh bukak laundry shop agak2..boleh saye jadi Pembantu Pengarah Kedai Dobi Faiz. Sekian...sebab musabab proposal saya. Harap Tuan Menteri dapat menerima proposal ini. kuangkuang.....Chaw!


Tuesday, March 22, 2011

Puree - Bekal Myra Gi School



Shedappp x?? Cer tengok..Cer tengok...ni puree sweet pumpkin and mashed potato ye ibuk2...
Ni untuk bekalan Myra gi school dalam 3hari kot...Die kan kuat makan, jadi kene prepare banyak2 ginie supaya senang omaknye di kemudian hari...

1. Lepas di buat puree, cube (kiub) ni semua sy simpan dalam freezer, bila nak gunakan lalukan saje di air ikut la nak letak bape ketul..Biasenye untuk bekalan sehari (2kali makan), sy letak 2+3, 2 ketul kentang lecek + 3 ketul cube labu manis...tak pon ikut la tekak anak memasing nak bape banyak...

2. Lepas dah kuarkan dari ice cube tuh, memalam letak la kt chiller macam proses thawing EBM gak ler...so esok pagi dah cair sket tinggal masuk dalam bubur, biarkan sebentar dalam slow cooker bersama2 bubur nasi. Kacau-kacau lepas tu blend or tapis dan boleh la diberikan kepada anak kalian or masuk dalam food jar gi sekolah...

Akak ni main beli je labu nie bila bawak balik umah mak, mak bagitau labu cenggini la bagus sedap, lemak2 manis...Terer x..terer x...heheheh. Ok ni sekadar kongsi resipi buat ibuk2 yang akan memulakan proses intro to solid food kepada baby2 kalian yer..Macam Kak Ilot, Nik, Hani, Maz, dan akak sifu kita Kak Ina (sy pon banyak belajar dengan beliau...). Selamat Mencuba!


Monday, March 21, 2011

Hadiah Untuk Kelahiran Anakanda

Okeh ketika entry ini ditulis, sy berada didalam kereta dalam perjalanan ke Johor Bahru..update blog guna Blackbery sajer..xmampu nak beli Ipad 1 ke Ipad 2 dong...Tak kisah la orang nak cakap BB ni tak best ke hape, padaku BB best jer. and...Myra mane?? Dia dalam carseat dengan feeling2 verangan...die tak mo duk diam mintak2 timang plak dalam kereta jadi ayahnye ikat die dalam carseat..diam plakk. Bagus2, bagi mummy chance nak berbelogging ye...

Untuk pengetahuan semua, mummy dan ayah nye Myra nie xtau pon gender didalam kandungan sampailah minggu ke-30 kandungan...bila check kat KK doc main agak2 saje..biaselah general doctor malas kot nak check teliti. Then, masuk 32 minggu kami follow-up checkup ke private hospital pula sebab sudah masanye berjumpa gynae yang akan menyambut kelahiran si baby...Ini kali kedua jumpa Dr.Siti, sebelum ini juz wat appointment untuk booking si doctor sajer..Masuk2 bilik doctor, Dr trus tanye dah tau gender dah? Kami berdua sengih2 dan cakap xtau lagi..Then Dr suruh baring atas katil dan die menekan2 perut dan merasakan sudah ade mild contraction, Dr suruh sy rase perut dan mengatakan itulah contraction..Owhh baru ku tahu begitu ghopenye..tapi jangan panikk, itu mild sajer..Then Dr trus memulakan sesi men-scan..Dr tunjuk hidung, mata, bibir (tak sumbing), kira jari-jemari cukup, jantung sedang berdegup,..then scan bawah lagi..bawah lagi..aha! Dr pon cakap "Nampak tu burger?" Sy yang naif tu pon bertanye..Burger? ape tu Dr?? boy ke girl? Dr Siti pon menjawab.."Insyaallah, baby girl.." Heheheheh...mummy lah orang yang paling gumbira sebab mummy memang teringin sangat dan sangat untuk dapat baby girl...

Jika sebelum ini kalau cari baju kaler2 natural sahaja, putih, kuning, hijau, jadi bolehla mummy membeli pinky-pinky sebab dah tau gender..Dan niat di hati ingin memberikan hadiah kepada anakanda perempuan yang bakal lahir sempena kelahirannya...Di fikiran sudah terfikir samada seutas gelang tangan atau rantai emas...Setelah diskusi dengan ayah si baby, kata sepakat muncul untuk membelikan seutas gelang tangan...So, misi mencari pon bermula..dari 1 kedai ke 1 kedai..nan ado yang berkenan...So mummy pon decide untuk custome made itu gelang..Takdelah custome made sangat, kami cari gelang untuk budak dewasa tapi diletakkan 2 hook supaya boleh di adjust kebesarannya dan boleh dibelit 2kali sesuai dengan usianye..kami agak2 saje panjangnye berpandukan kepakaran tukang kedai...Tetiba ayah nye Myra saje bikin sentap..die cakap "Kalau doc salah camne..kot2 keluar baby boy..." Ala ape susah, gelang tu kan panjangnye same macam gelang mummy..Haahahahah...so kalau baby boy mummy lah pakai...heeehuuu!

31 Ogos 2010 tepat jam 5.30 petang lahirlah puteri pertama kami....Mummy juga dapat hadiah sebentuk cincin emas dari si Ayah sempena tanda terima kasih telah melahirkan zuriatnya...boleh gitew? nak jugakkk hadiah...Masuk ini sudah ade 5 bentuk cincin pemberian sang suami terchentaa - sekian kisah kelahirannye, sambung lagi kisah hadiah..

Okeh ketika dalam perjalanan ini, mummy mencari2 gelang dak Myra ni yang disimpan di dalam purse..sebabnye ayah Myra suruh pakaikan gelang anaknye alkisah nak attend kenduri kawin..macam makcik2 kan ayah die nie..Mummy pon keluarkan purse, bukak zip, selak punye selak...aik?? mane...mane...mane pegi itu gelang..hati sudah berdebar2..hilang kah?? Mati laa...kene marah nih sebab mummy yang simpan bukan ayah die yang simpan. Kalau ayah die yg simpan of course laaa ayah die yang kene 'zikir' ngan mummy. Okeh cari2 dalam henbeg plak...cari..cari...dan cari lagi...tak de wei!! Sampai kan si ayah tanye, syg cari ape? "Erk..cari henpon..mane tah henpon nie terselit.." Cover..cover hokeh...Rilekss jangan panikkk.Dalam hati dah nak terkeluaq jantung den ni.

Mummy pon berusaha menenangkan diri dan kepala ligat berputar dimanakah mummy meletakkan itu gelang. Tetiba dapat 1 idea yang agak bernas, ape kate ganti baru jer without pengetahuan ayahnye..ayah die bukan ingat pon camne designnye..Tetiba..tetiba...haku pon dah lupa itu design gelang camne daa...Aduhhh ape nak buat nih?? Mummy buat2 tido pejam mate padahal kepala ni ligat memikir ape nak buat. Okey lah cuba cari lagi sekali dengan perasaan tenangggg....Selak henbeg tajamkan sket mate..takde jugak...Cari lagi geledah2 sambil pegang Myra...Haa! Jumpa suda...Ropenye haku simpan dalam compartment didalam henbeg patutla cari sesaje tak jumpa...Alhamdulillah yang tidak terhingga kerna telah berjumpa 'National Treasure'...Tapi ku pelik sungguh tadi cari-cari tak de sekarang ade plak, macam chipsmore betullah. Tu ler kekdahnye kalau dalam henbeg tu macam store poket doraemon...Hah tak kira nak jadi biskut ke ape yang penting dah jumpa...Yeehaaa! Selamat dari terkena 'zikir' hencik suami...


Tadaaa...National Treasure Myra...Kecik Ja Dak Kecik Tak Leh Pakai Besar2...

Notakaki: Ade orang cakap watpe belikan budak kecik barang kemas (jewellery) baby lak tuh...Nanti hilang susah jer. Alkisah, ado ku kesah? Bapak die kan tokei balak. Kahkah..bukan ler begitu, ini suda menjadi tradisi keluarga belah saye setiap anak perempuan yg lahir akan di berikan emas tak kiralah rantai ke, gelang ke, syiling emas ke...Mak sy a.k.a nenek Myra menghadiahkan pula Myra seutas rantai emas...Terima kasih mak ku! Love...Love...From Anakmu & Umirah (nama jawa yg diberikan mak pd Myra)


Friday, March 18, 2011

Babies Comels Gathering !!!

Sebenarnye saye sangat tak sabar nak membuat entry ini...Akan tetapi hanye berkesempatan di petang hari ni sebab meeting sepanjang pagi, settlekan keje di petang hari plus bos duduk sebelah meja..aisehhh...La nie pon nyorok2 je taip entry nih..

~ Iols Yg Comelotte, Myra BamBam, Nadaa, Ema EMot, Marwa ~

Okeh semalam, iols telah berkunjung ke rumah Aini Nurbaya...Saye sangaaaat10x happy kerana akhirnye berkesempatan bertemu Baya and the 2 girls yang comel2...Sejak Nadaa dilahirkan semalam lah saye baru berkesempatan bertemu Kak Nadaa yg rambut blonde nih. Selama nih hanye berinteraksi dan tengok gamba di belog dan fb saje. Okeh Nadaa sangat comels ok macam anak orang Iran, dengan rambut keriting dan perang. So kiuuttt!! Die suka sekali cium2 Myra, pegang tangan Myra...(Maybe sebab Myra ni besar so Nadaa thought dat Myra sebaya die kot. Nak ajak main...)  Tapi sy pulak takut nak bagi Myra dekat2 Kak Nadaa die ni bukan pe...sebab Myra ni dok perati je rambut Kak Nadaa yang ditiup2 angin tuh. Aduhh takutnye la haiii die tarik rambut anak orang sebab Myra ni suka tarik2 segale bende uols, so bile die nampak rambut Kak Nadaa yg panjang tuh macam nak terkam je dak Myra nih. Si Ema dah kene 'puk' sekali time tengah dukung Myra. Sorry ler Ema anak aku nih memang lasak, sebab ade sipi2 darah pahlawan katenye coz lahir di Hari Merdeka. Gitewww... But, Nadaa is so adorable, dengan semua orang pon nak.

Marwa pulak so gooood girl. Diam jer...peganglah sape2 pon, die ok jer. Tak nangis..tak merengek...Marwa cukup berbeza dengan kakaknye sebab rambutnye lebatttt, hitam pekat. Mate bolat! Marwa dan Myra sebaya cuma beza beberapa bulan jer...Saye sangat suka gathering ini...Semoga ade kesempatan lagi bermain-main dengan mereka...


Notakaki: Uols cuba tengok Myra dlm gamba tuh ape yg diperatikannye? Yer rambut Nadaa okeh ! Aishh jangan ler tarik rambut kakak tuh Myra, tau ler rambut kamu tu pendek ntahbilenakpanjang...



Thursday, March 17, 2011

~Wordless Wednesday~

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Only Piccas Can Tell Everything

Tuesday, March 15, 2011

Myra Sorok Bawah Katil...

Okeh adik-adik..kakak-kakak..uols entry nie nak tunjuk aksi anak dara ai nih...Sejak dah pandai nak merangkak die la tukang tolong mop rumah...Baagusss2..Yer merata2 die jelajah kalau ko letak die kat living hall satgi ko toleh die dah bawah kerusi dining table..kalau ko letak dalam bilik satgi ko tengok balik die dah bawah katil...yer die merangkak bukan ke depan tapi ke belakang..akak pon tak paham camne kekdahnye..orang suruh tekan D die pegi tekan Reverse...

Tengok....
Tengok....
Tengok lagi....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Haa tengok! zoommm sket...berjujuran air mate dah sebab tak boleh keluar dari bawah katil tuh...sebab die dah boring kat bawah tu lelame uols..Sape suruh hang main bawah tuh...kan tak bole keluar...Ini bilik omak den stay kalau datang umah den..bilik ni depan dapor so kalau maknye masak, anaknye di kurung letak ler dalam bilik nih...hehehe. Dannn..bile anak dara nih nampak mummy die hulur tangan nak amik, terus ler senyum macam nenek2 takde gigi...Macam nie...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Haa terus meggelitis kaki die bile tengok mummy tepuk2 tangan nak amik...comeyyy kaaans (ko ado puji anak sendiri?) Eii getis betul Myra ni tau...tak bole mummy nak duduk goyang kaki, ade jer die nak 'panggil' suh main same-same...



Saturday, March 12, 2011

Omak Yang Buruk Siku...

Ini kisah si omak Myra yang buruk siku...kuikuikui..mengikut kamus DBP, buruk siku itew apabila kita sudah memberikan barang kepada seseorang tetapi mengambilnye kembali...
Okeh, semalam dah start Isetan sale...3 hari sajer okeh. So omak Myra bersama konco2 geng sopping nye pon bergegas laa ke The Gardens Mid Valley  mase lunch hour untuk serbu itu Isetan..Akak punye tujuan sebenornye dan bebenornye nak mencari hadiah kawan2 yang telah melahirkan dan akan melahirkan...Dannn nak mencari baju untuk dirinye sendiri..sejak dah ade anak nih selalu jer lupa nak beli baju sendiri..asek beli baju si anak dara..Uols pon tau la kan baju2 baby girl nih bleh bikin meroyan si omak...cute2, kalerful, comey2...rase nak grab semuaaaa!

Hah nak pulak semalam ditemani Si Ijan dan Aelia yang memang supportive terbaek di dunia. Bila ditanye, ni lawa x? nak beli ke tak ek? Tau tak dorang jawab ape? "Aish ko ni shila, beli..jangan tak beli..nanti esok ko datang mesti dah habes punye. Pecaye lah cakap aku. Pastu mesti ko xleh tido teringat baju nie. Dah amik, jangan banyak tanye! " Siap tolong masukkan dalam bakul uols...Hah, bagus kan ade kawan ini macam. Memang suka akak ni perabih duit. Korang memang terbaekk la. Belum ditambah ngan Oja. Tu memang ketua sorak suruh beli. Hah, akak nak cari baju si baby Oja yang bakal lahir beberapa minggu lagi la ni. Kabornye confirm girl. Okeh dah dapat 2helai..akak beli baju beso2 sket sebab baju2 baby kompem die dah cari. Trend akak memang cmtu akan belikan kawan2 baju baby yang bleh dipakai bila dh 6bulan ke atas. Termangu la korang nak tunggu anak korang pakai baju comey2 akak bagi kan?

Eh tetiba kan, akak dah terambil 'beberapa helai' baju Myra. Ingat tak tadi akak cakap ape? Nak cari baju sendiri kan? nan ado baju sendiri..baju anak jugak yang dibeli..Pastu kan..pastu kan...ade la 1 gown nih..kesahnye nak diberikan kat baby my senior Kak Yati...tapi bile balik rumah macam 'ter'-bekenan lakkk...Tu kira buruk siku gak tak ek? Dah rase2 nak bagi orang tapi tak jadi...erkkk

First two pieces yang belah kiri tu untuk baby Oja, yg belakang light pink ngan yellow myra punye, gaun pastel tu pon Myra punye, ade kasut OKBG lakk..habesss ler klu bapak Myra nengok nihhhh...Haa yg ku bolat2 kan kale kuning tu ler gown nye..Macam tak jadi bagi lak yang nih..macam comey kalu Myra yg memakainye..nanti anty carikan baby Aisyah baju lain k syg...hukhuk. Baju Mellow Baby nih kain nye sedap2..sejuk n comfortable..Tapi brand nih macam 'gender bias' lak..sebabnye tak banyak baju baby boy...Sape ade baby boy jangan majuk k...

Rasenye tak dikira buruk siku kots kan sebab niat lam hati nak gantikan yang lain..lagipun lom bagi lagi kat orangnye..Takpela kalu buruk siku pon letak la losen banyakkk nanti cantik la balik siku ko tuh. hehehehehehhee..Myra..Myra...apelah kamu nih. *Eh Myra pulak yang kene..*

NotaKaki: Saye sangatlah boleh menahan diri dari men-sopping baju sendiri..tapi sangat lah tidak buleh menahan diri dari membeli baju Cik Myra...how..how...dah la sale, macam rugi kalo tak beli..boleh gitu...keji la syaiton nirrajim nih!


Ujian...Kisah Nebulizer

Okeh kisah nie dah lapuk sebenornye,,,tapi lum di hapdate lagi dalam belog ku ini...
Ini kisah bulan lepas...
Ini kisah Myra yang bernafas berbunyi2...krohh..krohh..bunyi seakan-akan kahak dan lendir berkumpul di tekak..

Sewaktu mengambil Myra di nursery, caretaker tanye adekah Myra ade asma? Kami tanye nape yer...
Akak tu bagitau die napas berbunyi2...Then kami yang bimbang dengan baju keje busuk2 pon terusla ke Pantai Specialist Hospital di Klang..Memula nak gi KPJ Hospital yang paling dekat pon kat Shah Alam..Ok la Pantai pon ok jugak dan dekat ngan umah..Apsal ko tak gi hospital gomen jer? Free ape...Nanti ku ceritakan sebabnye...

Register kat kaunter, lepas setengah jam nurse panggil dan doctor pon check..Doctor bagitau kahak die agak banyak so dorang akan bagi nebulizer untuk cairkan kahak..bukan untuk asma sebab Doc bgtau Myra takde asma...Alhamdulillah...Aku dah biase dengar nebulizer ni tapi selalunye tau neb untuk asma je rupenye untuk cairkan kahak pon buleh...Myra amik neb selama 20menit tapi die punye meraung mak aih..seb baik bilik ujung dan bertutup dapatla sorok muka skett...

Tengok ler kaki die..meronta2 tak berdiam..rimas sebab kene pakai mask...

Nurse yang berketurunan Sigh tu bagitau lagi die nangis lagi bagus..sebab die akan bukak mulut besar2 so ubat tu akan masuk banyakkk..gitu plak yer tapi aku yang rimas die melalak. Nak nanges jugak sebenonye


Myra gud girl...sket lagi okeh...

Owh kisahnye, kami ke private hospital adelah kerana segala medical cost si anak di cover oleh kompeni mummynye...Alhamdulillah, gunakan benefit yang ade, jangan membazir...membazir amalan syaiton ! kahkahkah...so kira free jugak ler..mekaseh la sape yg tulun bayor tu. Sebab bila tengok bil treatment yang sekejap pon 120++. Kalu kene warded beriban jawabnye...Harapkan bapaknye Myra, kompeni cover bapak jer, anak 25% diskon..Tak payah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dan lagi....Semasa kami di Langkawi baru2 nih Myra berkahak lagi...wheezing agak teruk sampai batuk2 macam lelah2 gitu...Emm...tak tahan tengok mak pon dah bising mase flight transit di Penang, kami ke Pantai Hosp. Penang nak jumpa Paediatrician...Dr Chan punye patient sangatlah ramei...Tapi itu doc sangatlah teliti dan baik..die check setiap badan Myra dengan teliti sekali..dan resultnye..
"She has 'sederhana teruk' Bronchiolitis...need to be warded" Erkkk doc,kami bukan dok Penang kami tumpang transit jap jek..Ape kate doc bg referral letter ke Pantai Klang jer..kami refer ke sane jer boleh?
"Erm..its dangerous tau..ok lah i give her neb twice, 1st dose to be taken now and 2nd dose need to be taken before u naik flight ok? But kalau die wheezing lagi jangan naik flight"

Baikkkk...Jadi Myra pon di neb lagi..tapi kali ni tak pakai mask so die ok jek..sambil main2 sambil neb...Dr Chan bagitau sekarang memang musim sakit nih..ramai baby yang kene..kwn2 ku pon ramai anak yang kene Broncho nih..kekadang orang tak perasan ingatkan berkahak dan batuk biase rupenye tu tanda2 broncho...Dr bekalkan ubat kene habiskan, doc kate kalau she's ok takde wheezing lagi then tak payah refer ke Pantai Klang. Salah satu faktor doc bagitau cuaca,memang langkawi sangatlah panas then masuk bilik bukak econ trus sejuk..panas, sejuk, panas sejuk so baby tak tahan...virus pon bermaharajalela...Doc cakap memang tengah musim, ward pon penuh dengan kes serupa...Tuu diaa..jahat ko ek virus!

Alhamdulillah, lepas bagi ubat Myra looks okay...So no need to be warded..Sebenarnye warded tu untuk neb tiap 2,3jam skali...Semoga Myra kuat yer! Mak cakap upah nak besar tuh...


Wednesday, March 9, 2011

Humayraa 6 Month Old

Salam Sejahtera Ke Atas Kamu...
Entry ekspress nih...
 
Nak hapdet Humayraa dah 6 bulan sudaa...dengan berat 7.7kg..(lenguh nak dukung)
Dah besar anak mummy nie...
Dah banyak ragam...kekadang rase so sweet..
Kekadang bila die buat perangai rase gerammmm...grrrr..
Macam nak masukkan balik dalam perut..Seb baik tak boleh! huhuhu...
Sekarang dah start solid food..Mummy hari-hari masakkan bubur...letak ayam,carrot,kentang, bayam...memacam..
Supaya anak mummy dapat cukup nutrien dan zat yang diperlukan..Supaya kulit cantik tak senang ade scar bila luka ke kene gigit nyamuk ke..
Alhamdulillah, Myra makan dengan berselera dan licinns tiap kali makan bubur mummy masak...Gud Girl!
Lepas pandai meniarap, sekarang dah golek2 terlentang, mengesot, angkat2 montot nak merangkak..
Even lom pandai merangkak bebetul tapi budak kecik nie dah pandai menyepahkan bilik..dok selongkar segala benda kat bilik tuh..Dannn..
Sudah boleh masuk bawak katil. Tetiba je tengok dah bawah katil, bawah meja..port kegemaran die bawah katil..macam mummy kekecik jer...
Suka main pondok2 bawah katil....
 
Okeh ni bila die dah penat main2 die akan landing atas lengan macam nih...asal buleh..

Ni bersama Cik Minah..Minnie Mouse ni diberi nama Cik Minah oleh kami...

Sshhhh....Time To Sleep...
 
Dari usia 2bulan memang gini ler gaya die tido..terlentangkan la camne pon die akan mengiring or meniarap juga...

Tuesday, March 8, 2011

Tahniah Puan Shila !!

Alhamdulillah...dan diucapkan tahniah kepada diri saye sendrik...huhuhuhuhu....Saye sangat suka hati, saye sangat bangga akan diri saye !!  Ape kes nak bangga2 diri nih...Sebabnyeee...rentetan dari entry ni...Sebenarnye dari start pregnant sampai la Humayraa dah berusia 6bulan nie..inilah kali pertama saye meggagahkan diri meng-drive kereta suami...Saye ni amatlah tak berkeyakinan nak membawa kereta besar...takdelah besar Alphard, kete Vios jer. Tapi saye ni stok2 kancil,viva, Myvi ok ler nak bawak..So kenapa saye boleh drive kete suami plak sekarang?? Itu lah pepatah mengatakan, kalau nak seribu daya kan..Al-kisahnye, ayah Myra nie kene outstation ke Penang..machine plant The Star kat sane..

Dolu2 lagi saye sebenarnye dah terpikir lame dah kalau lah suami saye ni kene tarining or outstation ke Penang atau kene lawat oversea supplier plant kat UK, dan France tuh haruslah saye drive jugak kann nak gi keje.... Tapi wat dono jer selagi masenye tak kunjung tiba... Haaa tetiba ayah Myra bagitau minggu nie kene ke Penang. Mami kene bawak kete tau gi keje...Erkkk!!! tetiba gelabah dan gigil lutut laks. Oklah masalah perlu dihadapi bukan dihindari..saye pon bersama ayah Myra ni pusing2 sane sini, daaannnn....tetiba saye boleh drive sensorang hantar dan amik ayah Myra kat Shah Alam, dan boleh drive ke Kelana Jaya. Ayah Myra pon puji mami dah macam expert la! Kembang idung jappps....

Mak ade plak kat umah, diajaknye ke Tesco nak tengok2 baju pulok. Ape lagi start enjin kete jom merambuuu....Dan tetiba saye terpikir apsal la dolu aku ni takut sangat nak drive. Padahal takde pape pon..sekarang boleh pulak rilek je gi sane sini. Sebelom ni kan, kalu tengok orang pompuan drive saye mesti cakap dalam hati..bilalah nak drive macam dorang nih...Hmm..syukur alhamdulillah, berkat keazaman dan izin Allah saye sudah boleh seperti orang lain..Tak perlu lagi harapkan suami nak hantar ke sane kemari...Dan yang penting boleh sepantas kilat zooommmm je kalau nak beli pape..takyah tunggu suami..Itu ler motippp sebenarnye..dan itulah yang dikhuatiri oleh ayah Myra...hukhuk. *Sorry lah yer hubby, dolu2 sebok suruh drive kan sekarang mami dah boleh drive, kita jumpa di Mid Valley k...ehhh*

NOTAKAKI: Boleh bersopping berdua-an dengan Myra...Ayah mami hantar gi keje k...Kereta mami nak guna..kami nak together2...Girls Matter!

Sunday, March 6, 2011

Menu Baby Food 1

 Ehem..ehem...lame tak update entry baru sebabnye saye baru balik bercuti....Destinasi kali nie Langkawi dan Penang..Seronok kerana saye telah mendapat barang idaman hatiiii..hoho. Untuk update bercuti saye akan update di lain entry k...

Ok lah, oleh kerana ade beberapa rakan bloggers dan rakan RH yang bertanyakan macam mana saye buat/masak makanan baby since saya will say NO to instant cereal in the first place. Actually, saye tak de lah banned 100% instant cereal or nestum nih, saye masih gunakan jika kami travel tapi itu adalah langkah terakhir yang saya ambil untuk diberikan pada Myra si jantung hati..tapi sebolehnya, sy akan teramat dan amatlah puas hati jika makanan anak di masak sendiri..sebab lebih fresh, vitamin2 lebih banyak dapat diserap. I am a working mom, i will be at home paling awal pon jam 8,9 malam, tapi alhamdulillah belum pernah lagi ter-miss untuk masakkan Myra bubur ke nursery..As mom, i am very selective, biaselah kita nak buat yang ter-baikkkk untuk anak sendiri kan. Bukan susah mane pon kejap je penyediaan baby food nih. As first time mommy, saye pon masih belajar..melalui pembacaan dan dari kawan2..Ok mari lihat ape yang saye nak kongsi...

Credit to wholesomebabyfood.com...

Ok, untuk first intro for baby food boleh refer di sini...tapi saye akan summarize lagi di entry ini.

Introduction for Baby Food 1 (<6Month)
1. Masakkan bubur nasi dalam 2 sudu beras sampai betul2 hancur,halus dan kembang..Jangan ditambah garam atau gula pada bubur baby below 1 year sebab buah pinggang baby belum ready untuk memproses bahan2 ini. Saye tapis lagi bubur ni menggunakan penapis santan supaya hasilnya halusss. Ada yang menasihati intro dulu dengan air kanji nasi untuk sehari dua. 
2.Gunakan 3 days rule, maksudnya kenalkan baby anda dengan satu-satu menu selama 3hari bagi membiasakan perut baby dengan makanan itu. Dan, ini untuk mengetahui adakah baby anda allergic with that food or not. 
*Perlu diingatkan, baby akan meluakkan sedikit makanan untuk permulaan kerana baby tidak biasa dengan makanan yang asing dengannya. Jangan paksa dan jangan habiskan jika baby dah menolak. Untuk permulaan, cukup jika baby makan dengan 2,3 sudu sahaja.

Introduction for Baby Food - Continued
1.Selepas memberikan intro dengan bubur kosong, tiba masanya untuk memperkenalkan bahan2 lain seperti sayur-sayuran. Untuk baby yang belom betul2 6bulan, jangan campur sumber protein lagi macam ayam,seafood dan lain2. Sayur2 saje ok...Untuk baby saye, saye mulakan dengan puree carrot (cara buat puree di bawah ini). Lepas kenalkan puree carrot, saye bagi pula kentang, carrot+kentang, brokoli+carrot, brokoli + Carrot + kentang yang dilecek/blend. Semua sayur2 ni saye campur dengan bubur nasi. Refer di bawah ye.Kacang peas juga sudah boleh diperkenalkan.
2.Buah-buahan seperti pisang lecek, puree epal, puree sweet potato, jus buah asli (bukan jus dalam kotak) sudah boleh diberikan.

Cara Memasak Baby Food (cara saye..hehe):-

1.Ambil 2,3 sudu beras, basuh dan masak bubur. Saye menggunakan slow cooker (gunakan slow mode) sebab senang nak handle, masak sebelum tidur (sebab saye kerja), pagi2 dah siap buburnye.. 

2.Bersihkan sayur2 pilihan mommy seperti kentang / carrot/ brokoli/ sweet potato potong kecil2. Letakkan air paras2 sayur sahaja. Rebus sehingga empuk, lepas rasa-rasa dah empuk, angkat dan toskan. Lebihan air rebusan disimpan (boleh dicampur dalam bubur). Lecek2 sampai halus - atau blend nak lagi senang. Simpan dalam fridge. Pagi2 kira-kira sejam sebelum keluar, masukkan sayuran2 lecek ini dalam bubur dan kacau. Lepas setengah jam, angkat dan tapis semua sampailah keluar tekstur yang halusss....(Cara begini sesuai untuk intro sajer yer). Saye praktikkan selama sebulan cara tapis nie. Hasilnye begini...

 Ini bubur nasi + carrot yang telah ditapis..Boleh gantikan carrot dengan sweet potato, sedaapp!!

3.Untuk mommy yang bekerja, sediakan sayuran lecek/blend sebelum anda masuk tidur, lebih praktikal.
4.Follow 3 days rule.

Puree Carrot (Boleh diaplikasi juga dengan sweet potato, epal, pear, labu manis dll)
* Bersihkan carrot, potong kecil-kecil. 
* Rebus dengan air paras-paras2 buah/sayur. Rebus hingga empuk.
* Toskan air, lecek/smash/blend carrot tadi sehingga haluss. Boleh diberikan terus pada baby atau dicampur bubur/ebm.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Baby Food 2 (> 6Month)
1. Seperti chart di atas, apabila baby genap 6 bulan sudah banyak makanan yang boleh di berikan kepada baby. Protein seperti ayam juga suda boleh diperkenalkan. Sayur-sayuran selain diatas, mommy boleh perkenalkan pula labu manis, dan bayam. Ketika ini, makanan baby tidak perlu lagi ditapis, tekstur tidak perlu terlalu halus (tapi bagi yang baru memperkenalkan baby pada makanan pada usia ini, perlulah follow cara tapis di atas).

Cara Memasak Baby Food (cara saye..hehe):-

Bubur Ayam + Sayuran
1.Masakkan nasi lembik-lembik, atau bubur biase.
2. Bersihkan sayur2 seperti bayam (beberapa helai daun saja), carrot / kentang/ brokoli. Boleh combine beberapa jenis sayur 2 to max 3 types only recommended. Hiriskan bawang merah (yang kecil tak letak pon boleh).
3. Ambil isi ayam bersihkan, potong kecil atau hancurkan isi ayam.
4.Didihkan air, masukkan kesemua bahan2 rebus sampai ayam,kentang/carrot empuk dan masak.
5.Ambil sesenduk bubur/3 sudu nasi lembik, masukkan dalam blender. Ambil rebusan ayam dan sayur2 tadi. Tambahkan sedikit air rebusan. Blend halus. Siap!
6.Follow 3 days rule. 

Bubur Ikan Bilis Sangan + Sayuran
1.Sometimes mommy mesti bosan kan asyik letak ayam je dalam bubur baby..Ok,kita boleh gantikan seafood macam udang,ikan dengan ikan bilis...hehe sebab ikan bilis less allergetic compared to other seafood. Caranya:-
2.Sangan (goreng tanpa minyak) ikan bilis tu dahulu...basuh bersih2 ikan bilis, kalau masin rendam dahulu sampai hilang masinnya..toskan dan keringkan sampai hilang air nya (sometimes it takes about a day nak keringkan ikan bilis yang dibasuh). Panaskan kuali, masukkan ikan bilis (jangan letak minyak). Goreng ikan bilis dengan api kecil sampai ikan bilis garing. Sesudah garing, blend kering sampai halus.
3.Serbuk ikan bilis ni boleh dimasukkan dalam bubur dan dicampur sayur-sayuran ikut kreativiti mommy. Biasenye saye campur dalam bubur bila bubur dah separuh masak.

Appricot Puree
1. Ambil dried appricot, bersihkan dan tambahkan beberapa sudu air dan jus pear, apple, atau anggur. Rebus selama 10-15minit.
2. Simpan lebihan air rebusan. Blend appricot dengan air rebusan sampai halus. Siap!

Banana dan Papaya
1.Bersihkan sepotong betik/sebiji pisang yang masak. Potong kecil dan blend hingga halus.
2.Tambahkan susu formula/ebm atau air untuk menghaluskan tekstur. Boleh diberikan terus pada baby.
3.Some parents yang khuatir perut baby tak tahan, pisang/betik boleh di steam selama 10minit terlebih dulu.


NOTAKAKI:
**Insyaallah, saya akan kongsi pelbagai lagi resipi Baby Food di lain entry yer..daadaa

Wednesday, March 2, 2011

Takziah Sahabatku...Kuatlah Demi Puteri2 Mu...

Tadi pagi mendapat message dan BBM dari kawan2 yang suami kepada sahabatku baya a.ka. Aini Nurbaya  iaitu Wan Ahmad Fadzil telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya dalam perjalanan ke Terengganu (which is his hometown)-mendapat liputan di Buletin TV3. Arwah bekerja dengan Kedutaan Malaysia di Pakistan, dan kepulangan mereka ke Malaysia minggu lepas adalah atas urusan kerja dan membawa their newborn baby untuk berjumpa family...Semoga sahabatku kuat, walaupun sukar menghadapi dugaan yang hebat ini diusia yang sangat muda (almost 26yrs old) dengan memikul gelaran ibu tunggal, kami kawan2 sentiasa ada untuk membantumu sahabatku...Bertabahlah dan Kuatlah untuk Puteri2 mu yang masih kecil itu...

-I am Speechless :( -
-Nasib Kita Pula Entah Bagaimana-

Nadaa dan Marwa...Bantulah Ummi Untuk Mendapat Kekuatan ye Girls...(ihsan gambar dari blog Baya)

Juga amat sedih dan sayu hati membaca entry di blog arwah dimana arwah menyambut kelahiran anak keduanya dengan sangat gembira dan meninggalkan pesan untuknya...Kedua-dua anak inilah harta peninggalan dan amanah buat Sahabatku Aini Nurbaya...