Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2011

Welcoming Our 2nd Baby...

Okeh sebelum saye cerita lebih lanjut dan sebelom korang mengucapkan tahniah saye nak mengucapkan tahniah dahulu kepada bestfren opis saye Siti Rozalna Roslan a.k.a Oja atas kelahiran anak ketiga beliau..baby girl..ank die selang seli girl, boy, girl...mak saye panggil selang bunga..Girl = Bunga...Yang lawaknye Oja ni dah anak no.3 tapi bleh plak die call saye yang baru beranak sorang nih kul 2pagi sebab nak tanye perlukah dia ke hospital contraction die 5minit sekali, consistent selama sejam...dah kuar show sikit..Lawak la hang ni Oja..okeh gaknye sebab saye teman rapat yang agak baru bersalin, so pengalaman fresh lagi. Oja ni jenis senang bersalin, sakit kejappp sangat kul 2 start sakit kul 645 baby dah kuar...Congrates babe, gonna miss your 'drama' for 3 months forward...
Okeh nak cerita pasal our 2nd baby laks...Myra akan dapat adik...Mekaseh la kalau nak say congrates awal2 tapi buat masa ini belum lagi kelihatan tanda-tanda 2nd baby...yeehuuu..(saye tulis akan kan..) Seb…

Plan Hari Tua Anda? Pernah Terfikir Tak...

Frens...Pernah tak terfikir ape plan anda di hari tua nanti...bile dah tak keje nak buat ape..exclude the government staff la kan coz they have pencen...if not enough to cover the children's wedding punye kenduri then should have savings also rite...hahah almaklum sekarang ni pon dah berbelas ribu time belanja kenduri anak2 kita nanti sila lah berpeluh membayor duit kenduri kawen anak k kecuali anak lelaki (harus kuarkan duit sendiri ye boy!) Erkk...korang dah terpikir ke sume tu ye?
 Kami berdua adalah corporate company punye staff NO pencen, juz EPF, other savings jer lah. Pandai2 lah nak simpan duit kan...But, uols ade terfikir tak dah tua nanti nak duduk mane? dok KL? dok bandar? dok kampung? dok umah anak? Semua tu kami dah fikir ekceli..biasela ai kan macam macik2 gitu..suka pikir nanti ape jadi..nanti camne...Walaupun suami sudah memiliki rumah di Setia Alam ni dan kami sudah kuarkan duit yang bukan sikit untuk merenovate rumah tapi we will not spend our retirement day in t…

Entry Malas- My Sis Wedding

Sedang sibuk2 mengemas nak ke Perak rumah my sis..boleh plak bukak belog dan hapdet entry...marveles! Esok my sis kawin, hahah...not my younger sister la im the 'bucuk' mak...This is my sis 2nd marriage...I pray for her happiness, may this marriage will last longer...Semoga hanya di pisahkan dengan putus nya nyawa...Kak, ko boleh beranak sorang je lagi..umo dah capai limit...kuikuikui. 
So sekarang ni tengah mengemas baju kaedahnye...sambil ber belogging....Daadaaa. Nanti ai upload gamba yer....Chaw!


Saye Seorang Working Mom + Housewife

Entry ini sekadar nak share...Lihat pada tajuk entry seperti sudah tahu ape yang ingin saye luahkan...Jika perlu dipilih antara keduanya, sudah tentu saya memilih menjadi housewife...dengan syarat suami saye memberikan saye gaji at least gaji permulaan ketika sy bekerja...ngehngehngeh. Tetapi saya juga perlu menghulur sedikit kepada ibu...Yer biarpun syurga itu dibawah telapak kaki suami setelah berkahwin, tetapi hati saya tidak tenang jika tak dapat menghulurkan serba sedikit kepada ibu, ibu saya tidak pernah meminta tetapi saya rase itu sudah seperti satu tanggungjawab yang saya harus pikul sehingga ke akhir hayat ibu sebagai membalas jasanye. Yer ibu saye ade hasil sendiri dari 10ekar tanah di felda tapi saye tetap rase tidak tenang sekurangnye saye mengisi akaun simpanannye tetiap bulan.
Jadi...... - - - - - - - - - -
Kerana itulah saye ambil keputusan bekerja..kerana suami saye bukanlah Ketua Pengarah syarikat untuk menunaikan hasrat saye...Lagipula saye tidak sedap hati juga suami yang men…

Puree - Bekal Myra Gi School

Shedappp x?? Cer tengok..Cer tengok...ni puree sweet pumpkin and mashed potato ye ibuk2... Ni untuk bekalan Myra gi school dalam 3hari kot...Die kan kuat makan, jadi kene prepare banyak2 ginie supaya senang omaknye di kemudian hari...
1. Lepas di buat puree, cube (kiub) ni semua sy simpan dalam freezer, bila nak gunakan lalukan saje di air ikut la nak letak bape ketul..Biasenye untuk bekalan sehari (2kali makan), sy letak 2+3, 2 ketul kentang lecek + 3 ketul cube labu manis...tak pon ikut la tekak anak memasing nak bape banyak...
2. Lepas dah kuarkan dari ice cube tuh, memalam letak la kt chiller macam proses thawing EBM gak ler...so esok pagi dah cair sket tinggal masuk dalam bubur, biarkan sebentar dalam slow cooker bersama2 bubur nasi. Kacau-kacau lepas tu blend or tapis dan boleh la diberikan kepada anak kalian or masuk dalam food jar gi sekolah...
Akak ni main beli je labu nie bila bawak balik umah mak, mak bagitau labu cenggini la bagus sedap, lemak2 manis...Terer x..terer x...heheh…

Hadiah Untuk Kelahiran Anakanda

Okeh ketika entry ini ditulis, sy berada didalam kereta dalam perjalanan ke Johor Bahru..update blog guna Blackbery sajer..xmampu nak beli Ipad 1 ke Ipad 2 dong...Tak kisah la orang nak cakap BB ni tak best ke hape, padaku BB best jer. and...Myra mane?? Dia dalam carseat dengan feeling2 verangan...die tak mo duk diam mintak2 timang plak dalam kereta jadi ayahnye ikat die dalam carseat..diam plakk. Bagus2, bagi mummy chance nak berbelogging ye...
Untuk pengetahuan semua, mummy dan ayah nye Myra nie xtau pon gender didalam kandungan sampailah minggu ke-30 kandungan...bila check kat KK doc main agak2 saje..biaselah general doctor malas kot nak check teliti. Then, masuk 32 minggu kami follow-up checkup ke private hospital pula sebab sudah masanye berjumpa gynae yang akan menyambut kelahiran si baby...Ini kali kedua jumpa Dr.Siti, sebelum ini juz wat appointment untuk booking si doctor sajer..Masuk2 bilik doctor, Dr trus tanye dah tau gender dah? Kami berdua sengih2 dan cakap xtau lagi..Th…

Babies Comels Gathering !!!

Sebenarnye saye sangat tak sabar nak membuat entry ini...Akan tetapi hanye berkesempatan di petang hari ni sebab meeting sepanjang pagi, settlekan keje di petang hari plus bos duduk sebelah meja..aisehhh...La nie pon nyorok2 je taip entry nih..

~ Iols Yg Comelotte, Myra BamBam, Nadaa, Ema EMot, Marwa ~

Okeh semalam, iols telah berkunjung ke rumah Aini Nurbaya...Saye sangaaaat10x happy kerana akhirnye berkesempatan bertemu Baya and the 2 girls yang comel2...Sejak Nadaa dilahirkan semalam lah saye baru berkesempatan bertemu Kak Nadaa yg rambut blonde nih. Selama nih hanye berinteraksi dan tengok gamba di belog dan fb saje. Okeh Nadaa sangat comels ok macam anak orang Iran, dengan rambut keriting dan perang. So kiuuttt!! Die suka sekali cium2 Myra, pegang tangan Myra...(Maybe sebab Myra ni besar so Nadaa thought dat Myra sebaya die kot. Nak ajak main...)  Tapi sy pulak takut nak bagi Myra dekat2 Kak Nadaa die ni bukan pe...sebab Myra ni dok perati je rambut Kak Nadaa yang ditiup2 angin tuh…

~Wordless Wednesday~

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Only Piccas Can Tell Everything

Myra Sorok Bawah Katil...

Okeh adik-adik..kakak-kakak..uols entry nie nak tunjuk aksi anak dara ai nih...Sejak dah pandai nak merangkak die la tukang tolong mop rumah...Baagusss2..Yer merata2 die jelajah kalau ko letak die kat living hall satgi ko toleh die dah bawah kerusi dining table..kalau ko letak dalam bilik satgi ko tengok balik die dah bawah katil...yer die merangkak bukan ke depan tapi ke belakang..akak pon tak paham camne kekdahnye..orang suruh tekan D die pegi tekan Reverse...
Tengok.... Tengok.... Tengok lagi.... - - - - - - - - - - - - - - - -
Haa tengok! zoommm sket...berjujuran air mate dah sebab tak boleh keluar dari bawah katil tuh...sebab die dah boring kat bawah tu lelame uols..Sape suruh hang main bawah tuh...kan tak bole keluar...Ini bilik omak den stay kalau datang umah den..bilik ni depan dapor so kalau maknye masak, anaknye di kurung letak ler dalam bilik nih...hehehe. Dannn..bile anak dara nih nampak mummy die hulur tangan nak amik, terus ler senyum macam nenek2 takde gigi...Macam nie...
-
-
-
-
-
-
-
-

Omak Yang Buruk Siku...

Ini kisah si omak Myra yang buruk siku...kuikuikui..mengikut kamus DBP, buruk siku itew apabila kita sudah memberikan barang kepada seseorang tetapi mengambilnye kembali... Okeh, semalam dah start Isetan sale...3 hari sajer okeh. So omak Myra bersama konco2 geng sopping nye pon bergegas laa ke The Gardens Mid Valley  mase lunch hour untuk serbu itu Isetan..Akak punye tujuan sebenornye dan bebenornye nak mencari hadiah kawan2 yang telah melahirkan dan akan melahirkan...Dannn nak mencari baju untuk dirinye sendiri..sejak dah ade anak nih selalu jer lupa nak beli baju sendiri..asek beli baju si anak dara..Uols pon tau la kan baju2 baby girl nih bleh bikin meroyan si omak...cute2, kalerful, comey2...rase nak grab semuaaaa!
Hah nak pulak semalam ditemani Si Ijan dan Aelia yang memang supportive terbaek di dunia. Bila ditanye, ni lawa x? nak beli ke tak ek? Tau tak dorang jawab ape? "Aish ko ni shila, beli..jangan tak beli..nanti esok ko datang mesti dah habes punye. Pecaye lah cakap aku…

Ujian...Kisah Nebulizer

Okeh kisah nie dah lapuk sebenornye,,,tapi lum di hapdate lagi dalam belog ku ini... Ini kisah bulan lepas... Ini kisah Myra yang bernafas berbunyi2...krohh..krohh..bunyi seakan-akan kahak dan lendir berkumpul di tekak..
Sewaktu mengambil Myra di nursery, caretaker tanye adekah Myra ade asma? Kami tanye nape yer... Akak tu bagitau die napas berbunyi2...Then kami yang bimbang dengan baju keje busuk2 pon terusla ke Pantai Specialist Hospital di Klang..Memula nak gi KPJ Hospital yang paling dekat pon kat Shah Alam..Ok la Pantai pon ok jugak dan dekat ngan umah..Apsal ko tak gi hospital gomen jer? Free ape...Nanti ku ceritakan sebabnye...
Register kat kaunter, lepas setengah jam nurse panggil dan doctor pon check..Doctor bagitau kahak die agak banyak so dorang akan bagi nebulizer untuk cairkan kahak..bukan untuk asma sebab Doc bgtau Myra takde asma...Alhamdulillah...Aku dah biase dengar nebulizer ni tapi selalunye tau neb untuk asma je rupenye untuk cairkan kahak pon buleh...Myra amik neb sel…

Humayraa 6 Month Old

Salam Sejahtera Ke Atas Kamu... Entry ekspress nih... Nak hapdet Humayraa dah 6 bulan sudaa...dengan berat 7.7kg..(lenguh nak dukung) Dah besar anak mummy nie... Dah banyak ragam...kekadang rase so sweet.. Kekadang bila die buat perangai rase gerammmm...grrrr.. Macam nak masukkan balik dalam perut..Seb baik tak boleh! huhuhu... Sekarang dah start solid food..Mummy hari-hari masakkan bubur...letak ayam,carrot,kentang, bayam...memacam.. Supaya anak mummy dapat cukup nutrien dan zat yang diperlukan..Supaya kulit cantik tak senang ade scar bila luka ke kene gigit nyamuk ke.. Alhamdulillah, Myra makan dengan berselera dan licinns tiap kali makan bubur mummy masak...Gud Girl! Lepas pandai meniarap, sekarang dah golek2 terlentang, mengesot, angkat2 montot nak merangkak.. Even lom pandai merangkak bebetul tapi budak kecik nie dah pandai menyepahkan bilik..dok selongkar segala benda kat bilik tuh..Dannn.. Sudah boleh masuk bawak katil. Tetiba je tengok dah bawah katil, bawah meja..port kegemaran die bawah…

Tahniah Puan Shila !!

Alhamdulillah...dan diucapkan tahniah kepada diri saye sendrik...huhuhuhuhu....Saye sangat suka hati, saye sangat bangga akan diri saye !!  Ape kes nak bangga2 diri nih...Sebabnyeee...rentetan dari entryni...Sebenarnye dari start pregnant sampai la Humayraa dah berusia 6bulan nie..inilah kali pertama saye meggagahkan diri meng-drive kereta suami...Saye ni amatlah tak berkeyakinan nak membawa kereta besar...takdelah besar Alphard, kete Vios jer. Tapi saye ni stok2 kancil,viva, Myvi ok ler nak bawak..So kenapa saye boleh drive kete suami plak sekarang?? Itu lah pepatah mengatakan, kalau nak seribu daya kan..Al-kisahnye, ayah Myra nie kene outstation ke Penang..machine plant The Star kat sane..
Dolu2 lagi saye sebenarnye dah terpikir lame dah kalau lah suami saye ni kene tarining or outstation ke Penang atau kene lawat oversea supplier plant kat UK, dan France tuh haruslah saye drive jugak kann nak gi keje.... Tapi wat dono jer selagi masenye tak kunjung tiba... Haaa tetiba ayah Myra bagi…

Menu Baby Food 1

Ehem..ehem...lame tak update entry baru sebabnye saye baru balik bercuti....Destinasi kali nie Langkawi dan Penang..Seronok kerana saye telah mendapat barang idaman hatiiii..hoho. Untuk update bercuti saye akan update di lain entry k...
Ok lah, oleh kerana ade beberapa rakan bloggers dan rakan RH yang bertanyakan macam mana saye buat/masak makanan baby since saya will say NO to instant cereal in the first place. Actually, saye tak de lah banned 100% instant cereal or nestum nih, saye masih gunakan jika kami travel tapi itu adalah langkah terakhir yang saya ambil untuk diberikan pada Myra si jantung hati..tapi sebolehnya, sy akan teramat dan amatlah puas hati jika makanan anak di masak sendiri..sebab lebih fresh, vitamin2 lebih banyak dapat diserap. I am a working mom, i will be at home paling awal pon jam 8,9 malam, tapi alhamdulillah belum pernah lagi ter-miss untuk masakkan Myra bubur ke nursery..As mom, i am very selective, biaselah kita nak buat yang ter-baikkkk untuk anak sendiri …

Takziah Sahabatku...Kuatlah Demi Puteri2 Mu...

Tadi pagi mendapat message dan BBM dari kawan2 yang suami kepada sahabatku baya a.ka. Aini Nurbaya  iaitu Wan Ahmad Fadzil telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya dalam perjalanan ke Terengganu (which is his hometown)-mendapat liputan di Buletin TV3. Arwah bekerja dengan Kedutaan Malaysia di Pakistan, dan kepulangan mereka ke Malaysia minggu lepas adalah atas urusan kerja dan membawa their newborn baby untuk berjumpa family...Semoga sahabatku kuat, walaupun sukar menghadapi dugaan yang hebat ini diusia yang sangat muda (almost 26yrs old) dengan memikul gelaran ibu tunggal, kami kawan2 sentiasa ada untuk membantumu sahabatku...Bertabahlah dan Kuatlah untuk Puteri2 mu yang masih kecil itu...
-I am Speechless :( - -Nasib Kita Pula Entah Bagaimana-
Nadaa dan Marwa...Bantulah Ummi Untuk Mendapat Kekuatan ye Girls...(ihsan gambar dari blog Baya)
Juga amat sedih dan sayu hati membaca entry di blog arwah dimana arwah menyambut kelahiran anak keduanya dengan sangat gembira dan meninggal…