Skip to main content

Welcoming Our 2nd Baby...

Okeh sebelum saye cerita lebih lanjut dan sebelom korang mengucapkan tahniah saye nak mengucapkan tahniah dahulu kepada bestfren opis saye Siti Rozalna Roslan a.k.a Oja atas kelahiran anak ketiga beliau..baby girl..ank die selang seli girl, boy, girl...mak saye panggil selang bunga..Girl = Bunga...Yang lawaknye Oja ni dah anak no.3 tapi bleh plak die call saye yang baru beranak sorang nih kul 2pagi sebab nak tanye perlukah dia ke hospital contraction die 5minit sekali, consistent selama sejam...dah kuar show sikit..Lawak la hang ni Oja..okeh gaknye sebab saye teman rapat yang agak baru bersalin, so pengalaman fresh lagi. Oja ni jenis senang bersalin, sakit kejappp sangat kul 2 start sakit kul 645 baby dah kuar...Congrates babe, gonna miss your 'drama' for 3 months forward...

Okeh nak cerita pasal our 2nd baby laks...Myra akan dapat adik...Mekaseh la kalau nak say congrates awal2 tapi buat masa ini belum lagi kelihatan tanda-tanda 2nd baby...yeehuuu..(saye tulis akan kan..) Sebenarnye to be honest kami merancang untuk 2nd baby 2013 nanti, family planning woo...rancangnye nak jarakkan 3tahun dengan kakak. Semuanye hanya perancangan, Allah jua menentukan..Tapi by the time Myra dah 2tahun kene berusaha giat gamaknye sebab ye la pregnant nak dekat 10bulan kan kot2 la tak cepat lekat ke kan amik mase lagi..Threshold lak nanti..umo makin meningkat uols sekarang 26 tahun so before 30 saye nak 2nd baby...Suami saye lagiii lah meningkat umonye sebab jarak kami 5tahun. Kang lambat2 ayah dah pencen anak sekolah lagi, mummy kawinkan je korang cecepat...kuikuikui.

Sebenarnye sebab Oja lah nie..bersalin lak sekarang dah akak ni kepingin nak baby uols. Bestnye ulit2 ngan baby, tak wat ape semua orang sediakan...Pregnant pon syok sebab saye takde masalah sangat, mual2 diawal kehamilan jer..Tapiiii bila pikirkan bersalin tuh mak aihhhh pengsan jap 2,3kali. Saakiittt! Hopefully 2nd baby nanti dipermudahkan ler, takyah induce2 menci tol kene induce. Insyaallah, mudah doa2 je lah. Jalan kakak nye dah buatkan highway macam nak ke Selatan tuh. So adiknye nanti jangan la mengada nak ikut jalan kampung ke jalan tingkap ke kannnn.

Tapi, wat mase sekarang bagi budak sorang ni manje2 dulu sebab satgi die dah ade adik die kene tolong mummy jage adik, amikkan pampers, amikkan towel dan sebagainye...Ce tengok...Ce tengok budak nih..

Uiii Myra bikin malu ja ngan pakwe2 sume tido mulut melopong!


Suka sangat kembangkan hidung macam hidung ayah kalau mummy tajam sikit kan...

Suka gambar2 die tengah tido...

Dah, Sekian~


Comments

ramizah said…
wahh...bestkan pregnant...ni baby baru nak masuk 4 bulan pun dah ada perasaan mau pregnant lagi..psst lagipun kalau terpregnant insyaAllah bersalin 2012 la kan...dah nampak selang 2tahun kot kan..hehe
shilafaizz said…
heheheh...alamak 2012 eh?insyaallah...kene bincang ngan hubby nih..2012 tu memang tahun kene berusaha for 2nd baby..ekekeke
hasnolleilla said…
wah shila,ainuddin pun ade patung mickey tp warna pink..hihi nenek die belikan..confius,mickey tp bj pink..hihi

second bby? hihi caiyok2..hubby hani pun acap benor kuar dr mulut die..tp ku hold lg,hihi..tunggu la skit lagi..=p
Sima said…
go go go shila.. haha asal dok muda lagi nih bole la productivity tinggi. da tua2 nnt haaa sakit2 la satu badan. kih kih... nik pon plan nak anak gap 3thn. so umo Qis 4 thn ada adik. tapi cam lama sgt. tapi sbb czerrrrr terpaksa la. kalo tak, Qis umo 3thn dia ada adik dah. hehe...
shilafaizz said…
Nikk, awat lamo sangat aihhh mu planning...ok ler Qis 3tahun ade adik..by the time nik pregnant kan Qis dh 2tahun..dh melepasi waktu berpantang czer gitu...ekekeke xleh la kita 1 club ibu hamil lg cenggini..:(

ehehe kalo ikutkan mmg la muda2 nk nambah tapi mau bagi dak Myra besaaar sket ja lagi. die 2tahun kami on the set go laaa..hehe tp nk lepaskan die 2tahun dulu la plannye so die 3tahun leh jd kakak gitu..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…