Tuesday, March 22, 2011

Puree - Bekal Myra Gi School



Shedappp x?? Cer tengok..Cer tengok...ni puree sweet pumpkin and mashed potato ye ibuk2...
Ni untuk bekalan Myra gi school dalam 3hari kot...Die kan kuat makan, jadi kene prepare banyak2 ginie supaya senang omaknye di kemudian hari...

1. Lepas di buat puree, cube (kiub) ni semua sy simpan dalam freezer, bila nak gunakan lalukan saje di air ikut la nak letak bape ketul..Biasenye untuk bekalan sehari (2kali makan), sy letak 2+3, 2 ketul kentang lecek + 3 ketul cube labu manis...tak pon ikut la tekak anak memasing nak bape banyak...

2. Lepas dah kuarkan dari ice cube tuh, memalam letak la kt chiller macam proses thawing EBM gak ler...so esok pagi dah cair sket tinggal masuk dalam bubur, biarkan sebentar dalam slow cooker bersama2 bubur nasi. Kacau-kacau lepas tu blend or tapis dan boleh la diberikan kepada anak kalian or masuk dalam food jar gi sekolah...

Akak ni main beli je labu nie bila bawak balik umah mak, mak bagitau labu cenggini la bagus sedap, lemak2 manis...Terer x..terer x...heheheh. Ok ni sekadar kongsi resipi buat ibuk2 yang akan memulakan proses intro to solid food kepada baby2 kalian yer..Macam Kak Ilot, Nik, Hani, Maz, dan akak sifu kita Kak Ina (sy pon banyak belajar dengan beliau...). Selamat Mencuba!


5 comments:

Ina Hashim said...

alololo Shila...isk..sifu mendenya..hikhik...rajin mummy Myra ni tauuu

shilafaizz said...

ye la akk kan dh banyak pengalaman..sifu ler namenye..heheh.
sebab xlarat la minggu nih nak wat fresh2 everyday tukar menu..ni pon kira fresh jugak kan...heheh

monstorious wife said...

mana beli bekas cube tu? ada tutup tak?

shilafaizz said...

ade penutup...beli kat Giant je kak. xsmpi 5hengget 1 tray tuh..

Anonymous said...

salute to you

Tuesday, March 22, 2011

Puree - Bekal Myra Gi School



Shedappp x?? Cer tengok..Cer tengok...ni puree sweet pumpkin and mashed potato ye ibuk2...
Ni untuk bekalan Myra gi school dalam 3hari kot...Die kan kuat makan, jadi kene prepare banyak2 ginie supaya senang omaknye di kemudian hari...

1. Lepas di buat puree, cube (kiub) ni semua sy simpan dalam freezer, bila nak gunakan lalukan saje di air ikut la nak letak bape ketul..Biasenye untuk bekalan sehari (2kali makan), sy letak 2+3, 2 ketul kentang lecek + 3 ketul cube labu manis...tak pon ikut la tekak anak memasing nak bape banyak...

2. Lepas dah kuarkan dari ice cube tuh, memalam letak la kt chiller macam proses thawing EBM gak ler...so esok pagi dah cair sket tinggal masuk dalam bubur, biarkan sebentar dalam slow cooker bersama2 bubur nasi. Kacau-kacau lepas tu blend or tapis dan boleh la diberikan kepada anak kalian or masuk dalam food jar gi sekolah...

Akak ni main beli je labu nie bila bawak balik umah mak, mak bagitau labu cenggini la bagus sedap, lemak2 manis...Terer x..terer x...heheheh. Ok ni sekadar kongsi resipi buat ibuk2 yang akan memulakan proses intro to solid food kepada baby2 kalian yer..Macam Kak Ilot, Nik, Hani, Maz, dan akak sifu kita Kak Ina (sy pon banyak belajar dengan beliau...). Selamat Mencuba!


5 comments:

Ina Hashim said...

alololo Shila...isk..sifu mendenya..hikhik...rajin mummy Myra ni tauuu

shilafaizz said...

ye la akk kan dh banyak pengalaman..sifu ler namenye..heheh.
sebab xlarat la minggu nih nak wat fresh2 everyday tukar menu..ni pon kira fresh jugak kan...heheh

monstorious wife said...

mana beli bekas cube tu? ada tutup tak?

shilafaizz said...

ade penutup...beli kat Giant je kak. xsmpi 5hengget 1 tray tuh..

Anonymous said...

salute to you