Saturday, March 12, 2011

Ujian...Kisah Nebulizer

Okeh kisah nie dah lapuk sebenornye,,,tapi lum di hapdate lagi dalam belog ku ini...
Ini kisah bulan lepas...
Ini kisah Myra yang bernafas berbunyi2...krohh..krohh..bunyi seakan-akan kahak dan lendir berkumpul di tekak..

Sewaktu mengambil Myra di nursery, caretaker tanye adekah Myra ade asma? Kami tanye nape yer...
Akak tu bagitau die napas berbunyi2...Then kami yang bimbang dengan baju keje busuk2 pon terusla ke Pantai Specialist Hospital di Klang..Memula nak gi KPJ Hospital yang paling dekat pon kat Shah Alam..Ok la Pantai pon ok jugak dan dekat ngan umah..Apsal ko tak gi hospital gomen jer? Free ape...Nanti ku ceritakan sebabnye...

Register kat kaunter, lepas setengah jam nurse panggil dan doctor pon check..Doctor bagitau kahak die agak banyak so dorang akan bagi nebulizer untuk cairkan kahak..bukan untuk asma sebab Doc bgtau Myra takde asma...Alhamdulillah...Aku dah biase dengar nebulizer ni tapi selalunye tau neb untuk asma je rupenye untuk cairkan kahak pon buleh...Myra amik neb selama 20menit tapi die punye meraung mak aih..seb baik bilik ujung dan bertutup dapatla sorok muka skett...

Tengok ler kaki die..meronta2 tak berdiam..rimas sebab kene pakai mask...

Nurse yang berketurunan Sigh tu bagitau lagi die nangis lagi bagus..sebab die akan bukak mulut besar2 so ubat tu akan masuk banyakkk..gitu plak yer tapi aku yang rimas die melalak. Nak nanges jugak sebenonye


Myra gud girl...sket lagi okeh...

Owh kisahnye, kami ke private hospital adelah kerana segala medical cost si anak di cover oleh kompeni mummynye...Alhamdulillah, gunakan benefit yang ade, jangan membazir...membazir amalan syaiton ! kahkahkah...so kira free jugak ler..mekaseh la sape yg tulun bayor tu. Sebab bila tengok bil treatment yang sekejap pon 120++. Kalu kene warded beriban jawabnye...Harapkan bapaknye Myra, kompeni cover bapak jer, anak 25% diskon..Tak payah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dan lagi....Semasa kami di Langkawi baru2 nih Myra berkahak lagi...wheezing agak teruk sampai batuk2 macam lelah2 gitu...Emm...tak tahan tengok mak pon dah bising mase flight transit di Penang, kami ke Pantai Hosp. Penang nak jumpa Paediatrician...Dr Chan punye patient sangatlah ramei...Tapi itu doc sangatlah teliti dan baik..die check setiap badan Myra dengan teliti sekali..dan resultnye..
"She has 'sederhana teruk' Bronchiolitis...need to be warded" Erkkk doc,kami bukan dok Penang kami tumpang transit jap jek..Ape kate doc bg referral letter ke Pantai Klang jer..kami refer ke sane jer boleh?
"Erm..its dangerous tau..ok lah i give her neb twice, 1st dose to be taken now and 2nd dose need to be taken before u naik flight ok? But kalau die wheezing lagi jangan naik flight"

Baikkkk...Jadi Myra pon di neb lagi..tapi kali ni tak pakai mask so die ok jek..sambil main2 sambil neb...Dr Chan bagitau sekarang memang musim sakit nih..ramai baby yang kene..kwn2 ku pon ramai anak yang kene Broncho nih..kekadang orang tak perasan ingatkan berkahak dan batuk biase rupenye tu tanda2 broncho...Dr bekalkan ubat kene habiskan, doc kate kalau she's ok takde wheezing lagi then tak payah refer ke Pantai Klang. Salah satu faktor doc bagitau cuaca,memang langkawi sangatlah panas then masuk bilik bukak econ trus sejuk..panas, sejuk, panas sejuk so baby tak tahan...virus pon bermaharajalela...Doc cakap memang tengah musim, ward pon penuh dengan kes serupa...Tuu diaa..jahat ko ek virus!

Alhamdulillah, lepas bagi ubat Myra looks okay...So no need to be warded..Sebenarnye warded tu untuk neb tiap 2,3jam skali...Semoga Myra kuat yer! Mak cakap upah nak besar tuh...


0 comments:

Saturday, March 12, 2011

Ujian...Kisah Nebulizer

Okeh kisah nie dah lapuk sebenornye,,,tapi lum di hapdate lagi dalam belog ku ini...
Ini kisah bulan lepas...
Ini kisah Myra yang bernafas berbunyi2...krohh..krohh..bunyi seakan-akan kahak dan lendir berkumpul di tekak..

Sewaktu mengambil Myra di nursery, caretaker tanye adekah Myra ade asma? Kami tanye nape yer...
Akak tu bagitau die napas berbunyi2...Then kami yang bimbang dengan baju keje busuk2 pon terusla ke Pantai Specialist Hospital di Klang..Memula nak gi KPJ Hospital yang paling dekat pon kat Shah Alam..Ok la Pantai pon ok jugak dan dekat ngan umah..Apsal ko tak gi hospital gomen jer? Free ape...Nanti ku ceritakan sebabnye...

Register kat kaunter, lepas setengah jam nurse panggil dan doctor pon check..Doctor bagitau kahak die agak banyak so dorang akan bagi nebulizer untuk cairkan kahak..bukan untuk asma sebab Doc bgtau Myra takde asma...Alhamdulillah...Aku dah biase dengar nebulizer ni tapi selalunye tau neb untuk asma je rupenye untuk cairkan kahak pon buleh...Myra amik neb selama 20menit tapi die punye meraung mak aih..seb baik bilik ujung dan bertutup dapatla sorok muka skett...

Tengok ler kaki die..meronta2 tak berdiam..rimas sebab kene pakai mask...

Nurse yang berketurunan Sigh tu bagitau lagi die nangis lagi bagus..sebab die akan bukak mulut besar2 so ubat tu akan masuk banyakkk..gitu plak yer tapi aku yang rimas die melalak. Nak nanges jugak sebenonye


Myra gud girl...sket lagi okeh...

Owh kisahnye, kami ke private hospital adelah kerana segala medical cost si anak di cover oleh kompeni mummynye...Alhamdulillah, gunakan benefit yang ade, jangan membazir...membazir amalan syaiton ! kahkahkah...so kira free jugak ler..mekaseh la sape yg tulun bayor tu. Sebab bila tengok bil treatment yang sekejap pon 120++. Kalu kene warded beriban jawabnye...Harapkan bapaknye Myra, kompeni cover bapak jer, anak 25% diskon..Tak payah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dan lagi....Semasa kami di Langkawi baru2 nih Myra berkahak lagi...wheezing agak teruk sampai batuk2 macam lelah2 gitu...Emm...tak tahan tengok mak pon dah bising mase flight transit di Penang, kami ke Pantai Hosp. Penang nak jumpa Paediatrician...Dr Chan punye patient sangatlah ramei...Tapi itu doc sangatlah teliti dan baik..die check setiap badan Myra dengan teliti sekali..dan resultnye..
"She has 'sederhana teruk' Bronchiolitis...need to be warded" Erkkk doc,kami bukan dok Penang kami tumpang transit jap jek..Ape kate doc bg referral letter ke Pantai Klang jer..kami refer ke sane jer boleh?
"Erm..its dangerous tau..ok lah i give her neb twice, 1st dose to be taken now and 2nd dose need to be taken before u naik flight ok? But kalau die wheezing lagi jangan naik flight"

Baikkkk...Jadi Myra pon di neb lagi..tapi kali ni tak pakai mask so die ok jek..sambil main2 sambil neb...Dr Chan bagitau sekarang memang musim sakit nih..ramai baby yang kene..kwn2 ku pon ramai anak yang kene Broncho nih..kekadang orang tak perasan ingatkan berkahak dan batuk biase rupenye tu tanda2 broncho...Dr bekalkan ubat kene habiskan, doc kate kalau she's ok takde wheezing lagi then tak payah refer ke Pantai Klang. Salah satu faktor doc bagitau cuaca,memang langkawi sangatlah panas then masuk bilik bukak econ trus sejuk..panas, sejuk, panas sejuk so baby tak tahan...virus pon bermaharajalela...Doc cakap memang tengah musim, ward pon penuh dengan kes serupa...Tuu diaa..jahat ko ek virus!

Alhamdulillah, lepas bagi ubat Myra looks okay...So no need to be warded..Sebenarnye warded tu untuk neb tiap 2,3jam skali...Semoga Myra kuat yer! Mak cakap upah nak besar tuh...


No comments: