Skip to main content

Ujian...Kisah Nebulizer

Okeh kisah nie dah lapuk sebenornye,,,tapi lum di hapdate lagi dalam belog ku ini...
Ini kisah bulan lepas...
Ini kisah Myra yang bernafas berbunyi2...krohh..krohh..bunyi seakan-akan kahak dan lendir berkumpul di tekak..

Sewaktu mengambil Myra di nursery, caretaker tanye adekah Myra ade asma? Kami tanye nape yer...
Akak tu bagitau die napas berbunyi2...Then kami yang bimbang dengan baju keje busuk2 pon terusla ke Pantai Specialist Hospital di Klang..Memula nak gi KPJ Hospital yang paling dekat pon kat Shah Alam..Ok la Pantai pon ok jugak dan dekat ngan umah..Apsal ko tak gi hospital gomen jer? Free ape...Nanti ku ceritakan sebabnye...

Register kat kaunter, lepas setengah jam nurse panggil dan doctor pon check..Doctor bagitau kahak die agak banyak so dorang akan bagi nebulizer untuk cairkan kahak..bukan untuk asma sebab Doc bgtau Myra takde asma...Alhamdulillah...Aku dah biase dengar nebulizer ni tapi selalunye tau neb untuk asma je rupenye untuk cairkan kahak pon buleh...Myra amik neb selama 20menit tapi die punye meraung mak aih..seb baik bilik ujung dan bertutup dapatla sorok muka skett...

Tengok ler kaki die..meronta2 tak berdiam..rimas sebab kene pakai mask...

Nurse yang berketurunan Sigh tu bagitau lagi die nangis lagi bagus..sebab die akan bukak mulut besar2 so ubat tu akan masuk banyakkk..gitu plak yer tapi aku yang rimas die melalak. Nak nanges jugak sebenonye


Myra gud girl...sket lagi okeh...

Owh kisahnye, kami ke private hospital adelah kerana segala medical cost si anak di cover oleh kompeni mummynye...Alhamdulillah, gunakan benefit yang ade, jangan membazir...membazir amalan syaiton ! kahkahkah...so kira free jugak ler..mekaseh la sape yg tulun bayor tu. Sebab bila tengok bil treatment yang sekejap pon 120++. Kalu kene warded beriban jawabnye...Harapkan bapaknye Myra, kompeni cover bapak jer, anak 25% diskon..Tak payah!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dan lagi....Semasa kami di Langkawi baru2 nih Myra berkahak lagi...wheezing agak teruk sampai batuk2 macam lelah2 gitu...Emm...tak tahan tengok mak pon dah bising mase flight transit di Penang, kami ke Pantai Hosp. Penang nak jumpa Paediatrician...Dr Chan punye patient sangatlah ramei...Tapi itu doc sangatlah teliti dan baik..die check setiap badan Myra dengan teliti sekali..dan resultnye..
"She has 'sederhana teruk' Bronchiolitis...need to be warded" Erkkk doc,kami bukan dok Penang kami tumpang transit jap jek..Ape kate doc bg referral letter ke Pantai Klang jer..kami refer ke sane jer boleh?
"Erm..its dangerous tau..ok lah i give her neb twice, 1st dose to be taken now and 2nd dose need to be taken before u naik flight ok? But kalau die wheezing lagi jangan naik flight"

Baikkkk...Jadi Myra pon di neb lagi..tapi kali ni tak pakai mask so die ok jek..sambil main2 sambil neb...Dr Chan bagitau sekarang memang musim sakit nih..ramai baby yang kene..kwn2 ku pon ramai anak yang kene Broncho nih..kekadang orang tak perasan ingatkan berkahak dan batuk biase rupenye tu tanda2 broncho...Dr bekalkan ubat kene habiskan, doc kate kalau she's ok takde wheezing lagi then tak payah refer ke Pantai Klang. Salah satu faktor doc bagitau cuaca,memang langkawi sangatlah panas then masuk bilik bukak econ trus sejuk..panas, sejuk, panas sejuk so baby tak tahan...virus pon bermaharajalela...Doc cakap memang tengah musim, ward pon penuh dengan kes serupa...Tuu diaa..jahat ko ek virus!

Alhamdulillah, lepas bagi ubat Myra looks okay...So no need to be warded..Sebenarnye warded tu untuk neb tiap 2,3jam skali...Semoga Myra kuat yer! Mak cakap upah nak besar tuh...


Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…