Monday, March 28, 2011

Plan Hari Tua Anda? Pernah Terfikir Tak...

Frens...Pernah tak terfikir ape plan anda di hari tua nanti...bile dah tak keje nak buat ape..exclude the government staff la kan coz they have pencen...if not enough to cover the children's wedding punye kenduri then should have savings also rite...hahah almaklum sekarang ni pon dah berbelas ribu time belanja kenduri anak2 kita nanti sila lah berpeluh membayor duit kenduri kawen anak k kecuali anak lelaki (harus kuarkan duit sendiri ye boy!) Erkk...korang dah terpikir ke sume tu ye?

 Kami berdua adalah corporate company punye staff NO pencen, juz EPF, other savings jer lah. Pandai2 lah nak simpan duit kan...But, uols ade terfikir tak dah tua nanti nak duduk mane? dok KL? dok bandar? dok kampung? dok umah anak? Semua tu kami dah fikir ekceli..biasela ai kan macam macik2 gitu..suka pikir nanti ape jadi..nanti camne...Walaupun suami sudah memiliki rumah di Setia Alam ni dan kami sudah kuarkan duit yang bukan sikit untuk merenovate rumah tapi we will not spend our retirement day in this house, in this area...We love this resident place, tempat yang sangat sesuai untuk anak2 membesar, but then we want have a more peaceful place, jauh dari hiruk pikuk kotaraya untuk menghabiskan hari tua...ececehhhh. So instead of im thinking of buying other real property like other house, sy akan buat saving untuk beli tanah lot tempat kami nak berdua-duaan di hari tua...aicehhh.

Im insist and looking forward to live nearly my mom's house at Bandar Penawar, i realized thre's a lot of tanah lot yang kosong kat situ. Surrounding pon ok tak kampung sangat, tak bandar sangat..But then, my hubby said nanti 'kakak', 'abang' ngan 'adik' nak balik umah kita jauh lak. Eleh sekali je anak2 sume keje kat johor plak...then kami up sket naik atas lagi...Melaka yes my hubby's hometown but not exactly kat kampung in law because it's really kampung and i need to socialite (shopping2 la kan..muahahhah). We are looking for the empty land, good residential area, rukun tetangga ok, ade persatuan bagai, ye la dah tua kene la campur2 orang, kene attend kenduri selalu, ke pi masjid (dah tua je baru ko nak gi mashid ye). Kalau duduk tetengah tanah berdua je ape ke hei nye kan...kena la bersosial..Lagipun adil, tak jauh sangat dengan Johor dan dekat gak dengan my in law.

Semua tu masih dalam perancangannnn...Duit pon baru kuis-kuis je lagi...mwahahah...Masuk dalam listing 'To Achieve' lagi...

But people will ask kenapa taknak stay je rumah sekarang ni sampai tua? Emm..tahla jiwa saye jiwa kampung kot..tak lame lagi Setia Alam will become highly developed area, dengan Setia City Mall yg bakal siap, mesti busy, packed orang datang shopping...Lagi pun nak buat ape tua2 dok kat bandar ni, bandar tempat orang muda..we need place untuk bersantai, cucuk tanam, tanam pokok rambutan, dhoyan...Hubby nak bela ayam (nanti saye sembelih wat kari sebab saye xsuka bela hewan). Yes, it's our dream, kami taknak menghabiskan hari tua di bandar yang sesak, jammed, polusi...Kami nak anak-anak dan cucu-cucu seronok balik rumah kami, cucu bleh lari2 kat tanah, mereka bleh makan rambutan dan dhoyan kat rumah, santai2 di bawah gazebo...like we did sekarang di rumah mak and PIL...seronok!!

Sekarang ni masih mencari rezeki di kotaraya, kenelah cari rumah di sini...Tempat nak tanam pokok bunga pon kene pandai2 susun...ape lagi nak tanam pokok rambutan memang nan ado...bawak rambutan dari kampung jah. Lagipun rumah sekarang terrace double storey, satgi dah tua tak larat aih nak turun naik tangga...nak beli rumah single storey kecik sangat, nak beli Semi-D rugi lak sebab tanah luas tapi bukaan kaki persegi kecil. Tak pelah, mak saye cakap tak salah berangan-angan dahulu, dari angan2 lah kita akan berusaha untuk capai ape yang kita nak...Insyaallah..Kalau dapat tanah pon in case mahal sangat nak membina rumah 20tahun akan datang kami tanam kelapa sawit jah...ade hasil gak kan..Berbakti pada tanah gituu...

Plannye nanti rumah akan di-design ikut citarasa Puan Shila la semestinye kan...Taknak rumah tingkat2 dah...nak setingkat jah. Dah tua tak mo mendaki tangga lagi. Cukuplah daki tangga sekarang ni. Dapor ngan ruang tamu kene luas senang nak wat kenduri-kendara, bilik cukup2 jah dengan bilangan anak takyah besar2 satgi anak dah besar dok tempat lain. Yang penting nak ade taman bunga orkid di tepi rumah...dan pangkin tempai nak berdua-an...Yeehuuu. Lebih kurang camni yek encik Faizz...


{gambo diupload kendian}
Rumah kami dalam pembinaan...Verangan ~ (credit to pakcik Gugle)


This one pon nice....BUT...

It's Toooo Big For Both Of Us..lebih kurang ini la tapi buang tingkat bawah tuh...Setingkat ja cukup..Sakit lutut woi nak daki tangga nanti...
 *Verangan Lagik* Pengsan!


5 comments:

Wahida Shukeri said...

xde nye macam makcik2 shila ooi...mmg bagus pun plan camtu...x rugi pun..ktrg walaupun dok kat perlis yg kira x bandar ni pun, rasa nk balik kg klate jugak..aku xboleh ngam ngn selera makan org kat sini..Alhamdulillah la, hari tu husband aku dah beli tanah kat klate..tgok umur 35tahun kot kami akan pindah klate...rumah kat sini, bagi sewa kat org la...nak balik kampung jugak...

shilafaizz said...

Tulah aku memang takmo dok KL dah tua2 nanti...takmo la jammed2 nak gi memane..leteyyy! eh bukan ke klu nak beli tanah kt kelantan kene org kelantan gak national land code kan? guna nama ko lah eh..

sekarang masa untuk kumpul duit bli tanah sebelum harga melambung2 naik lagi..

Sima said...

ooohhh da lama plan.. da start menabung dari skrg. nak beli tanah then buat rumah pencen sendiri. haha.... buat wajib la kat negeri kelahiran. dimana tu rasanya bakal berperang kot. haha...

wajib la aiiii nak dekat dgn town senang sopping. tapi en somi nak dekat dgn maknya. ai lak tak suka sbb panasssssss.. ( alasan )

btw.. nik takde kampung. means umah parents nik pon dlm bandar. hehe... bila balik kg hubby rasa cam jakun :P

shilafaizz said...

hehehe panassss yer nik?

best la senegri..kami ni lain2 negeri..bergadoh lak nak buat rumah pencen di mana...hukhuk.tgh kumpul wet lagi..banyak woo kos nak buat rumah atas tanah nie..eh nanti leh kuarkan kwsp ler..dats why ler daku still decide nak keje untuk masa hadapan gaks.

balqis said...

yati

i pun nak buat rumah di kaw kg.la ni i tinggal di rumah semi D (corner lot). beli loan kjaan. umah tak le besau sgat tapi luas tanah hampir suku ekar. u tau bila beli umah mahal. semua cukai jadi mahal.pening kepala den. kat nak pencen nanti i nak jual umah ni dan buat umah impian i. tak le besau dan tak le kecil. yang passtinya di kampung tak perlu bayar cukai indah water,cukai taksiran harta ,cukai pintu yang mahal.i tengok emak i yg duduk kg tu hanya bayar cukai tanah je dan bil api air. i pulak macam-macam cukai yg datang. nak bukak peti pos pun takut. he he he

Monday, March 28, 2011

Plan Hari Tua Anda? Pernah Terfikir Tak...

Frens...Pernah tak terfikir ape plan anda di hari tua nanti...bile dah tak keje nak buat ape..exclude the government staff la kan coz they have pencen...if not enough to cover the children's wedding punye kenduri then should have savings also rite...hahah almaklum sekarang ni pon dah berbelas ribu time belanja kenduri anak2 kita nanti sila lah berpeluh membayor duit kenduri kawen anak k kecuali anak lelaki (harus kuarkan duit sendiri ye boy!) Erkk...korang dah terpikir ke sume tu ye?

 Kami berdua adalah corporate company punye staff NO pencen, juz EPF, other savings jer lah. Pandai2 lah nak simpan duit kan...But, uols ade terfikir tak dah tua nanti nak duduk mane? dok KL? dok bandar? dok kampung? dok umah anak? Semua tu kami dah fikir ekceli..biasela ai kan macam macik2 gitu..suka pikir nanti ape jadi..nanti camne...Walaupun suami sudah memiliki rumah di Setia Alam ni dan kami sudah kuarkan duit yang bukan sikit untuk merenovate rumah tapi we will not spend our retirement day in this house, in this area...We love this resident place, tempat yang sangat sesuai untuk anak2 membesar, but then we want have a more peaceful place, jauh dari hiruk pikuk kotaraya untuk menghabiskan hari tua...ececehhhh. So instead of im thinking of buying other real property like other house, sy akan buat saving untuk beli tanah lot tempat kami nak berdua-duaan di hari tua...aicehhh.

Im insist and looking forward to live nearly my mom's house at Bandar Penawar, i realized thre's a lot of tanah lot yang kosong kat situ. Surrounding pon ok tak kampung sangat, tak bandar sangat..But then, my hubby said nanti 'kakak', 'abang' ngan 'adik' nak balik umah kita jauh lak. Eleh sekali je anak2 sume keje kat johor plak...then kami up sket naik atas lagi...Melaka yes my hubby's hometown but not exactly kat kampung in law because it's really kampung and i need to socialite (shopping2 la kan..muahahhah). We are looking for the empty land, good residential area, rukun tetangga ok, ade persatuan bagai, ye la dah tua kene la campur2 orang, kene attend kenduri selalu, ke pi masjid (dah tua je baru ko nak gi mashid ye). Kalau duduk tetengah tanah berdua je ape ke hei nye kan...kena la bersosial..Lagipun adil, tak jauh sangat dengan Johor dan dekat gak dengan my in law.

Semua tu masih dalam perancangannnn...Duit pon baru kuis-kuis je lagi...mwahahah...Masuk dalam listing 'To Achieve' lagi...

But people will ask kenapa taknak stay je rumah sekarang ni sampai tua? Emm..tahla jiwa saye jiwa kampung kot..tak lame lagi Setia Alam will become highly developed area, dengan Setia City Mall yg bakal siap, mesti busy, packed orang datang shopping...Lagi pun nak buat ape tua2 dok kat bandar ni, bandar tempat orang muda..we need place untuk bersantai, cucuk tanam, tanam pokok rambutan, dhoyan...Hubby nak bela ayam (nanti saye sembelih wat kari sebab saye xsuka bela hewan). Yes, it's our dream, kami taknak menghabiskan hari tua di bandar yang sesak, jammed, polusi...Kami nak anak-anak dan cucu-cucu seronok balik rumah kami, cucu bleh lari2 kat tanah, mereka bleh makan rambutan dan dhoyan kat rumah, santai2 di bawah gazebo...like we did sekarang di rumah mak and PIL...seronok!!

Sekarang ni masih mencari rezeki di kotaraya, kenelah cari rumah di sini...Tempat nak tanam pokok bunga pon kene pandai2 susun...ape lagi nak tanam pokok rambutan memang nan ado...bawak rambutan dari kampung jah. Lagipun rumah sekarang terrace double storey, satgi dah tua tak larat aih nak turun naik tangga...nak beli rumah single storey kecik sangat, nak beli Semi-D rugi lak sebab tanah luas tapi bukaan kaki persegi kecil. Tak pelah, mak saye cakap tak salah berangan-angan dahulu, dari angan2 lah kita akan berusaha untuk capai ape yang kita nak...Insyaallah..Kalau dapat tanah pon in case mahal sangat nak membina rumah 20tahun akan datang kami tanam kelapa sawit jah...ade hasil gak kan..Berbakti pada tanah gituu...

Plannye nanti rumah akan di-design ikut citarasa Puan Shila la semestinye kan...Taknak rumah tingkat2 dah...nak setingkat jah. Dah tua tak mo mendaki tangga lagi. Cukuplah daki tangga sekarang ni. Dapor ngan ruang tamu kene luas senang nak wat kenduri-kendara, bilik cukup2 jah dengan bilangan anak takyah besar2 satgi anak dah besar dok tempat lain. Yang penting nak ade taman bunga orkid di tepi rumah...dan pangkin tempai nak berdua-an...Yeehuuu. Lebih kurang camni yek encik Faizz...


{gambo diupload kendian}
Rumah kami dalam pembinaan...Verangan ~ (credit to pakcik Gugle)


This one pon nice....BUT...

It's Toooo Big For Both Of Us..lebih kurang ini la tapi buang tingkat bawah tuh...Setingkat ja cukup..Sakit lutut woi nak daki tangga nanti...
 *Verangan Lagik* Pengsan!


5 comments:

Wahida Shukeri said...

xde nye macam makcik2 shila ooi...mmg bagus pun plan camtu...x rugi pun..ktrg walaupun dok kat perlis yg kira x bandar ni pun, rasa nk balik kg klate jugak..aku xboleh ngam ngn selera makan org kat sini..Alhamdulillah la, hari tu husband aku dah beli tanah kat klate..tgok umur 35tahun kot kami akan pindah klate...rumah kat sini, bagi sewa kat org la...nak balik kampung jugak...

shilafaizz said...

Tulah aku memang takmo dok KL dah tua2 nanti...takmo la jammed2 nak gi memane..leteyyy! eh bukan ke klu nak beli tanah kt kelantan kene org kelantan gak national land code kan? guna nama ko lah eh..

sekarang masa untuk kumpul duit bli tanah sebelum harga melambung2 naik lagi..

Sima said...

ooohhh da lama plan.. da start menabung dari skrg. nak beli tanah then buat rumah pencen sendiri. haha.... buat wajib la kat negeri kelahiran. dimana tu rasanya bakal berperang kot. haha...

wajib la aiiii nak dekat dgn town senang sopping. tapi en somi nak dekat dgn maknya. ai lak tak suka sbb panasssssss.. ( alasan )

btw.. nik takde kampung. means umah parents nik pon dlm bandar. hehe... bila balik kg hubby rasa cam jakun :P

shilafaizz said...

hehehe panassss yer nik?

best la senegri..kami ni lain2 negeri..bergadoh lak nak buat rumah pencen di mana...hukhuk.tgh kumpul wet lagi..banyak woo kos nak buat rumah atas tanah nie..eh nanti leh kuarkan kwsp ler..dats why ler daku still decide nak keje untuk masa hadapan gaks.

balqis said...

yati

i pun nak buat rumah di kaw kg.la ni i tinggal di rumah semi D (corner lot). beli loan kjaan. umah tak le besau sgat tapi luas tanah hampir suku ekar. u tau bila beli umah mahal. semua cukai jadi mahal.pening kepala den. kat nak pencen nanti i nak jual umah ni dan buat umah impian i. tak le besau dan tak le kecil. yang passtinya di kampung tak perlu bayar cukai indah water,cukai taksiran harta ,cukai pintu yang mahal.i tengok emak i yg duduk kg tu hanya bayar cukai tanah je dan bil api air. i pulak macam-macam cukai yg datang. nak bukak peti pos pun takut. he he he