Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Skin's Supplement for Preggy Mom

Eh betul ke tajuk tuh? Eh sukati lah blog ai kann...hikhikhik

Sebenarnya nak citer pasal stretchmark tapi saje taknak letak word strecthmark kat title entry....huhuu

Mase preggy korang ade stretchmark tak kat perut? Ai ade, tapi tak la teruk cuma tetap kelihatan...Bukan lah tak suka stretchmark tuu...sukaaa dan bangga sebab itu lah "tanda" precious i have been carried my baby for more than 9month...Cuma nya kalau boleh takmo bertambah lagi itu "tanda2 kasih sayang"...@_@

Dulu pakai bio oil seawal 3bulan pregnant without miss tapi nipuuu la Bio Oil ni..ade gak stretchmark...

So pregnancy kali ni nak try yg macam Dr Harlina wife Sheikh Muzaffar pakai tuhh baca SINI...Angel Earth Mama Baby Stretch Oil...oil ni dari bahan2 organik dan O Toxins...bagus kan kan kan kan...

Ni haa ghopenye...


Nak pakai Angel earth oil ni bukan sebab semata-mata Dr harlina pon pakai...tapi sebab history pregnancy die ngandungkan Bella dulu...dia gain 30kilos okeh!! takde stretchmark...dia k…

Mini Family Day

Last weekend 24-25 Nov 2012, kami sefamilia dan 10keluarga lagi dari MIB buat mini family day ke Bukit Tinggi...
Sebab big bos baru kan tak suka buat outdoor aktiviti camni...jadi nya terpaksa lah kami organize sendiri2 ja...
Seronokkkk sangat dah lama ktorang tak meroyan dan gather2 macam ni..mase bos lama syiokkk sebab dia suka aktiviti keluarga camni...La ni pandai2 lah korang nak buat BBQ ke apa ke buat sendiri hokeh...Segala request tak dilayannnn....Ahaks

Yang join: ai, kak izan, kak ana, kak ani, abg mizi, abg amir, abg mat johor, kak liza, balqis, suria and kak shila...Semua bawak kaum kerabat masing2.....Malas nak cerita tunjuk piccas je la yer...*dasar malas kaedah!


BBQ Time...sampai2 jer terus bakar membakar...Tu laki ai...sape lagi hat paling rajin mestila pak pais...mwahahahah
Sipi2 gambar apartment yg kami booked di Meranti Park Suites...luas, ada peti ais 1 pintu, tv, ruang tamu pon luas. Tu dak myra main dengan kakak2...eksen taknak main dengan budak2 kecik
Entrance Co…

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna…

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.

Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temper…

Tidak Berjaya

Last month masih belum berjaya lagi dan sy masih continue TTC.
Last month tak buat bbt tapi amik suhu lepas dah half cycle. tak do makno aihh kan dh susah nak detect O (ovulation).
So lepas datang miss P on 24th aritu start balik BBT. Please shila bbt dengan disiplin hokeh. So far dh CD8 takde lubang2 lagi graf...syiok je tengok. Yippeeee!!
Balik kg pon bawak termometer.
Tapi yg merisaukan suhu amat rendah start dtg P 36.5 until now, 36.2, 36.1 jer suhu...adekah disebabkan cuaca di KL yg kerap hujan malam2 mengganggu temping?
Hmm...harap2 bulan ni O datang...cervical mucus pon dry...hmmm macam lain macam jer bulan ni.
Optimist, teruskan usaha...dan doa banyak2
And congrates to Syl kerana berjaya conceive last month. Bestnye tengok 2line tuh ;)

Notakaki: To friends yg nak dapatkan OPK test dan Pregnancy Test UPT murah dan dalam kuantiti yg banyak, boleh beli kat SINI yer. Murahhhh.....;)