Friday, November 30, 2012

Skin's Supplement for Preggy Mom

Eh betul ke tajuk tuh? Eh sukati lah blog ai kann...hikhikhik

Sebenarnya nak citer pasal stretchmark tapi saje taknak letak word strecthmark kat title entry....huhuu

Mase preggy korang ade stretchmark tak kat perut? Ai ade, tapi tak la teruk cuma tetap kelihatan...Bukan lah tak suka stretchmark tuu...sukaaa dan bangga sebab itu lah "tanda" precious i have been carried my baby for more than 9month...Cuma nya kalau boleh takmo bertambah lagi itu "tanda2 kasih sayang"...@_@

Dulu pakai bio oil seawal 3bulan pregnant without miss tapi nipuuu la Bio Oil ni..ade gak stretchmark...

So pregnancy kali ni nak try yg macam Dr Harlina wife Sheikh Muzaffar pakai tuhh baca SINI...Angel Earth Mama Baby Stretch Oil...oil ni dari bahan2 organik dan O Toxins...bagus kan kan kan kan...

Ni haa ghopenye...


Nak pakai Angel earth oil ni bukan sebab semata-mata Dr harlina pon pakai...tapi sebab history pregnancy die ngandungkan Bella dulu...dia gain 30kilos okeh!! takde stretchmark...dia kata laa..kalau dia tipu makna nya tipu la daku...hihiks

Bayangkan yer ai yg gained 17kg ni pon ade stretchmark die naik 30kilo takde...so mak sangat teruja nak try minyak malaikat (Angel Oil) ni...udah beli pon dari Babydash.com..banyak dh survey and banyak jugak online store takde stock maybe sebab minyak ni mahal so dorang amik stock sikit2 jer lepas habis tak restock...harga nya RM120 sebotol 120ml..paling murah dapat RM106...ai pakai jimat2 sebab mahaiii...mwehehehe

So diharapkan takde lah pertambahan stretchmark baru di perut ai ini...tapi bukan takat sapu kat perut je tau mana2 yg korang suka pon boleh, breast, punggung, peha juga bolehhhh...







Thursday, November 29, 2012

Mini Family Day

Last weekend 24-25 Nov 2012, kami sefamilia dan 10keluarga lagi dari MIB buat mini family day ke Bukit Tinggi...
Sebab big bos baru kan tak suka buat outdoor aktiviti camni...jadi nya terpaksa lah kami organize sendiri2 ja...
Seronokkkk sangat dah lama ktorang tak meroyan dan gather2 macam ni..mase bos lama syiokkk sebab dia suka aktiviti keluarga camni...La ni pandai2 lah korang nak buat BBQ ke apa ke buat sendiri hokeh...Segala request tak dilayannnn....Ahaks

Yang join: ai, kak izan, kak ana, kak ani, abg mizi, abg amir, abg mat johor, kak liza, balqis, suria and kak shila...Semua bawak kaum kerabat masing2.....Malas nak cerita tunjuk piccas je la yer...*dasar malas kaedah!


BBQ Time...sampai2 jer terus bakar membakar...Tu laki ai...sape lagi hat paling rajin mestila pak pais...mwahahahah

Sipi2 gambar apartment yg kami booked di Meranti Park Suites...luas, ada peti ais 1 pintu, tv, ruang tamu pon luas. Tu dak myra main dengan kakak2...eksen taknak main dengan budak2 kecik

Entrance Colmar Tropicale, Bukit Tinggi


Big Teddy!!

Dekat Animal Park...Myra suka rabbit orang2 dok geli die mengekek ketawa dapat pegang rabbit.

Check in apartment kul 3petang hari sabtu, sampai2 jer terus makan2...ktorang amalkan kaedah pot luck..macam2 ado...banyakkk sangat makanan...ditambah dengan BBQ lagi...kenyangg kenyangg...
Malamnye acara dinner makan lagi....sembang2 ramai2. actually best sangat dapat kumpul rakan2 ofis bawak keluarga masing2 macam ni...Takde lah terperuk jer kat ofis muka pon sume stress...
Bila gathering macam ni takde bincang hal kerja, layan anak2 jer...
Esoknya pagi2 lagi breakfast nasi lemak, kuewteow, bihun...di sponsor kak ani...best2!
Then buat aktiviti...mula2 aktiviti kanak2 coloring contest kategori bawah 12tahun dengan bawah 6tahun...Myra pon masuk yg die lukis bulat...bulat...bulat tukar2 kaler itu jer...

Pemenang2 coloring contest...

Then sambung aktiviti remaja2 pulak, baling belon ade air, dengan musical chair...Hat mak pak buat aktiviti 'Cari Menantu'..korang google lah sendiri apa game tuh...heheh malas kaedah nak terangkan...

Apekah yg ku bawak sebagai pot luck?? Special hokehhh....

Weehuuu Eskrem Malaysiaa....Ade asam boi dan milo...dua2 laku kejap jer dh licin buat tak banyak sangat pon dalam 30pcs jer...sesambil buat kek sesambil buat aiskrim...inilah hasilnya...

Dah habis semua aktiviti buat tukar2 hadiah pulak...boleh tak iols lupa nak bawak hadiah? pehtu bungkus2 aiskrim pop jadilah hadiah...kihkih ahaks. Yg penting keseronokan....
Dah checkout ktorang pegi ke Colmar Tropicale pulak..jalan2...gerimis2 sikit tapi kejap jer...Gambar kat atas...boleh cerita kemudian gambar kat atas...hantam sajalahhh...

Okeh sudah cukup sudahhhh malas nak transfer gambar2 lagi...ahaks. Cukup ler teww...






Monday, November 26, 2012

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna Dip n Tell. Alhamdulillah terang sikit dari sebelumnya. Pada pagi hari sepatutnya period guna Sure and Quick plak (juga makin terang). Iols cuma akan beli upt yg boleh detect HCG sebelum period due sahaja sebab nak check awal2 kan. Kalau uols nak check UPT sebelum period due (kes tak sabar macam ai) boleh la beli Dip and Tell, Sure and Quick, Clearblue. Takat ni tu jer yg efficient detect HCG sebelum date expected period.
Brand lain kene check on the date expected period.

DPO11 (day pass ovulation11)...anak panah ade bayang2 2nd line (nampak tak?hehe)..xbape clear maklum lah pakai henpon tua...ni pakai upt Hamilcomel

DPO13...udah makin terang. Ni pakai Sure and Quick


Jeng jeng jeng...Ngidam nak pakai Clearblue...ekekekeke. Ni upt pagi tadi 26.11.2012 - 18days pass ovulation 

UPT yg pertama samar2 sebab human chorionic gonadotropin (hCG) dalam badan baru nak start di produce. So makin lama makin terang line tu sebab HCG sudah makin banyak terhasil.

Kami plan nak start dating scan dengan gynae mase 8 or 10weeks nanti. Dalam hati memang nak continue dengan Dr.Siti kat SALAM sebab dia ade semua history pregnancy dulu. Tapi pak pais dah cakap awal2 nak try DEMC plak kali ni. Kalau kat DEMC maybe akan pilih Dr. Mazita. Tengoklah nanti kalau rase tak serasi dengan Dr.Mazita maybe akan pegi kat Dr.Siti balik. TQ for all the dua dari kawan2, dulu memang plan myra 3tahun baru kuar adik baby..insyaallah akan termakbul impian tu sebab adiknya lahir nanti myra lagi sebulan nak 3tahun Insyaallah...

Actually, agak mencabar nak conceive this 2nd baby. Dan boleh dikatakan ni baby BBT. Mweheheheh..Segalanya dari predict ovulation, aim ovulation, counting days after ovulation...Day by day daku amik suhu, monitor suhu, analyze trend graf BBT, tertunggu2 dan menghitung hari...heheh
Akhirnya lepas 5 cycle barulah berjaya conceive. Sangat berbaloi buat BBT ni... Syukur Alhamdulillah...

Thank you Allah memperkenalkan rakan2 alam maya yang expert BBT ni, terima kasih kak cham, kelly, dan rakan2 BBT lain yg tak jemu menjawab soalan2 daku yg tak habis2. heehuu
Ada jugak kawan2 yg dah dapat predict awal sebab ai tunjuk gambar UPT mula2 tu kat group TTC (sha, ayu, kak cham, syl, pija TQ kerana menyimpan rehsia ini...kehkehkeh).

Bukan taknak share awal2 pada kawan2, cuma Pak Pais cakap tunggu lah betul2 confirm baru bagitau kawan2...So ai taknak menderhaka somi.kehkeh..Lagipun nak tunggu betul2 delay period supaya line tu terang benderang lah lagi...Bila dah confirm, akan ku bagitau seantero dunia. Takde rehsia2 dah.hihih
Mekaseh atas doa2 kalian yaa......Doakan mummy and lil' baby sehat! Sehat bukan gumuks tau. ^__^
Impian nak fully breastfeed this 2nd baby...Moga ada rezeki baby nanti Insyaallah...







Wednesday, November 21, 2012

Wednesday News

Wanna tell the readers some GOOD news...
But not today....
Alang2 tu tunggu lah next week yer...hikhikhik
Tungguuuuu.....


Hahahahaaa saje je kannn....










Tuesday, November 20, 2012

Rabbi Yassir Wala Tu'assir

Moga ada rezeki....
Sangat berharap akan rezeki itu datang....





Thursday, November 8, 2012

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





Thursday, November 1, 2012

Tidak Berjaya

Last month masih belum berjaya lagi dan sy masih continue TTC.
Last month tak buat bbt tapi amik suhu lepas dah half cycle. tak do makno aihh kan dh susah nak detect O (ovulation).
So lepas datang miss P on 24th aritu start balik BBT. Please shila bbt dengan disiplin hokeh. So far dh CD8 takde lubang2 lagi graf...syiok je tengok. Yippeeee!!
Balik kg pon bawak termometer.
Tapi yg merisaukan suhu amat rendah start dtg P 36.5 until now, 36.2, 36.1 jer suhu...adekah disebabkan cuaca di KL yg kerap hujan malam2 mengganggu temping?
Hmm...harap2 bulan ni O datang...cervical mucus pon dry...hmmm macam lain macam jer bulan ni.
Optimist, teruskan usaha...dan doa banyak2
And congrates to Syl kerana berjaya conceive last month. Bestnye tengok 2line tuh ;)

Notakaki: To friends yg nak dapatkan OPK test dan Pregnancy Test UPT murah dan dalam kuantiti yg banyak, boleh beli kat SINI yer. Murahhhh.....;)






Friday, November 30, 2012

Skin's Supplement for Preggy Mom

Eh betul ke tajuk tuh? Eh sukati lah blog ai kann...hikhikhik

Sebenarnya nak citer pasal stretchmark tapi saje taknak letak word strecthmark kat title entry....huhuu

Mase preggy korang ade stretchmark tak kat perut? Ai ade, tapi tak la teruk cuma tetap kelihatan...Bukan lah tak suka stretchmark tuu...sukaaa dan bangga sebab itu lah "tanda" precious i have been carried my baby for more than 9month...Cuma nya kalau boleh takmo bertambah lagi itu "tanda2 kasih sayang"...@_@

Dulu pakai bio oil seawal 3bulan pregnant without miss tapi nipuuu la Bio Oil ni..ade gak stretchmark...

So pregnancy kali ni nak try yg macam Dr Harlina wife Sheikh Muzaffar pakai tuhh baca SINI...Angel Earth Mama Baby Stretch Oil...oil ni dari bahan2 organik dan O Toxins...bagus kan kan kan kan...

Ni haa ghopenye...


Nak pakai Angel earth oil ni bukan sebab semata-mata Dr harlina pon pakai...tapi sebab history pregnancy die ngandungkan Bella dulu...dia gain 30kilos okeh!! takde stretchmark...dia kata laa..kalau dia tipu makna nya tipu la daku...hihiks

Bayangkan yer ai yg gained 17kg ni pon ade stretchmark die naik 30kilo takde...so mak sangat teruja nak try minyak malaikat (Angel Oil) ni...udah beli pon dari Babydash.com..banyak dh survey and banyak jugak online store takde stock maybe sebab minyak ni mahal so dorang amik stock sikit2 jer lepas habis tak restock...harga nya RM120 sebotol 120ml..paling murah dapat RM106...ai pakai jimat2 sebab mahaiii...mwehehehe

So diharapkan takde lah pertambahan stretchmark baru di perut ai ini...tapi bukan takat sapu kat perut je tau mana2 yg korang suka pon boleh, breast, punggung, peha juga bolehhhh...







Thursday, November 29, 2012

Mini Family Day

Last weekend 24-25 Nov 2012, kami sefamilia dan 10keluarga lagi dari MIB buat mini family day ke Bukit Tinggi...
Sebab big bos baru kan tak suka buat outdoor aktiviti camni...jadi nya terpaksa lah kami organize sendiri2 ja...
Seronokkkk sangat dah lama ktorang tak meroyan dan gather2 macam ni..mase bos lama syiokkk sebab dia suka aktiviti keluarga camni...La ni pandai2 lah korang nak buat BBQ ke apa ke buat sendiri hokeh...Segala request tak dilayannnn....Ahaks

Yang join: ai, kak izan, kak ana, kak ani, abg mizi, abg amir, abg mat johor, kak liza, balqis, suria and kak shila...Semua bawak kaum kerabat masing2.....Malas nak cerita tunjuk piccas je la yer...*dasar malas kaedah!


BBQ Time...sampai2 jer terus bakar membakar...Tu laki ai...sape lagi hat paling rajin mestila pak pais...mwahahahah

Sipi2 gambar apartment yg kami booked di Meranti Park Suites...luas, ada peti ais 1 pintu, tv, ruang tamu pon luas. Tu dak myra main dengan kakak2...eksen taknak main dengan budak2 kecik

Entrance Colmar Tropicale, Bukit Tinggi


Big Teddy!!

Dekat Animal Park...Myra suka rabbit orang2 dok geli die mengekek ketawa dapat pegang rabbit.

Check in apartment kul 3petang hari sabtu, sampai2 jer terus makan2...ktorang amalkan kaedah pot luck..macam2 ado...banyakkk sangat makanan...ditambah dengan BBQ lagi...kenyangg kenyangg...
Malamnye acara dinner makan lagi....sembang2 ramai2. actually best sangat dapat kumpul rakan2 ofis bawak keluarga masing2 macam ni...Takde lah terperuk jer kat ofis muka pon sume stress...
Bila gathering macam ni takde bincang hal kerja, layan anak2 jer...
Esoknya pagi2 lagi breakfast nasi lemak, kuewteow, bihun...di sponsor kak ani...best2!
Then buat aktiviti...mula2 aktiviti kanak2 coloring contest kategori bawah 12tahun dengan bawah 6tahun...Myra pon masuk yg die lukis bulat...bulat...bulat tukar2 kaler itu jer...

Pemenang2 coloring contest...

Then sambung aktiviti remaja2 pulak, baling belon ade air, dengan musical chair...Hat mak pak buat aktiviti 'Cari Menantu'..korang google lah sendiri apa game tuh...heheh malas kaedah nak terangkan...

Apekah yg ku bawak sebagai pot luck?? Special hokehhh....

Weehuuu Eskrem Malaysiaa....Ade asam boi dan milo...dua2 laku kejap jer dh licin buat tak banyak sangat pon dalam 30pcs jer...sesambil buat kek sesambil buat aiskrim...inilah hasilnya...

Dah habis semua aktiviti buat tukar2 hadiah pulak...boleh tak iols lupa nak bawak hadiah? pehtu bungkus2 aiskrim pop jadilah hadiah...kihkih ahaks. Yg penting keseronokan....
Dah checkout ktorang pegi ke Colmar Tropicale pulak..jalan2...gerimis2 sikit tapi kejap jer...Gambar kat atas...boleh cerita kemudian gambar kat atas...hantam sajalahhh...

Okeh sudah cukup sudahhhh malas nak transfer gambar2 lagi...ahaks. Cukup ler teww...






Monday, November 26, 2012

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna Dip n Tell. Alhamdulillah terang sikit dari sebelumnya. Pada pagi hari sepatutnya period guna Sure and Quick plak (juga makin terang). Iols cuma akan beli upt yg boleh detect HCG sebelum period due sahaja sebab nak check awal2 kan. Kalau uols nak check UPT sebelum period due (kes tak sabar macam ai) boleh la beli Dip and Tell, Sure and Quick, Clearblue. Takat ni tu jer yg efficient detect HCG sebelum date expected period.
Brand lain kene check on the date expected period.

DPO11 (day pass ovulation11)...anak panah ade bayang2 2nd line (nampak tak?hehe)..xbape clear maklum lah pakai henpon tua...ni pakai upt Hamilcomel

DPO13...udah makin terang. Ni pakai Sure and Quick


Jeng jeng jeng...Ngidam nak pakai Clearblue...ekekekeke. Ni upt pagi tadi 26.11.2012 - 18days pass ovulation 

UPT yg pertama samar2 sebab human chorionic gonadotropin (hCG) dalam badan baru nak start di produce. So makin lama makin terang line tu sebab HCG sudah makin banyak terhasil.

Kami plan nak start dating scan dengan gynae mase 8 or 10weeks nanti. Dalam hati memang nak continue dengan Dr.Siti kat SALAM sebab dia ade semua history pregnancy dulu. Tapi pak pais dah cakap awal2 nak try DEMC plak kali ni. Kalau kat DEMC maybe akan pilih Dr. Mazita. Tengoklah nanti kalau rase tak serasi dengan Dr.Mazita maybe akan pegi kat Dr.Siti balik. TQ for all the dua dari kawan2, dulu memang plan myra 3tahun baru kuar adik baby..insyaallah akan termakbul impian tu sebab adiknya lahir nanti myra lagi sebulan nak 3tahun Insyaallah...

Actually, agak mencabar nak conceive this 2nd baby. Dan boleh dikatakan ni baby BBT. Mweheheheh..Segalanya dari predict ovulation, aim ovulation, counting days after ovulation...Day by day daku amik suhu, monitor suhu, analyze trend graf BBT, tertunggu2 dan menghitung hari...heheh
Akhirnya lepas 5 cycle barulah berjaya conceive. Sangat berbaloi buat BBT ni... Syukur Alhamdulillah...

Thank you Allah memperkenalkan rakan2 alam maya yang expert BBT ni, terima kasih kak cham, kelly, dan rakan2 BBT lain yg tak jemu menjawab soalan2 daku yg tak habis2. heehuu
Ada jugak kawan2 yg dah dapat predict awal sebab ai tunjuk gambar UPT mula2 tu kat group TTC (sha, ayu, kak cham, syl, pija TQ kerana menyimpan rehsia ini...kehkehkeh).

Bukan taknak share awal2 pada kawan2, cuma Pak Pais cakap tunggu lah betul2 confirm baru bagitau kawan2...So ai taknak menderhaka somi.kehkeh..Lagipun nak tunggu betul2 delay period supaya line tu terang benderang lah lagi...Bila dah confirm, akan ku bagitau seantero dunia. Takde rehsia2 dah.hihih
Mekaseh atas doa2 kalian yaa......Doakan mummy and lil' baby sehat! Sehat bukan gumuks tau. ^__^
Impian nak fully breastfeed this 2nd baby...Moga ada rezeki baby nanti Insyaallah...







Wednesday, November 21, 2012

Wednesday News

Wanna tell the readers some GOOD news...
But not today....
Alang2 tu tunggu lah next week yer...hikhikhik
Tungguuuuu.....


Hahahahaaa saje je kannn....










Tuesday, November 20, 2012

Rabbi Yassir Wala Tu'assir

Moga ada rezeki....
Sangat berharap akan rezeki itu datang....





Thursday, November 8, 2012

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





Thursday, November 1, 2012

Tidak Berjaya

Last month masih belum berjaya lagi dan sy masih continue TTC.
Last month tak buat bbt tapi amik suhu lepas dah half cycle. tak do makno aihh kan dh susah nak detect O (ovulation).
So lepas datang miss P on 24th aritu start balik BBT. Please shila bbt dengan disiplin hokeh. So far dh CD8 takde lubang2 lagi graf...syiok je tengok. Yippeeee!!
Balik kg pon bawak termometer.
Tapi yg merisaukan suhu amat rendah start dtg P 36.5 until now, 36.2, 36.1 jer suhu...adekah disebabkan cuaca di KL yg kerap hujan malam2 mengganggu temping?
Hmm...harap2 bulan ni O datang...cervical mucus pon dry...hmmm macam lain macam jer bulan ni.
Optimist, teruskan usaha...dan doa banyak2
And congrates to Syl kerana berjaya conceive last month. Bestnye tengok 2line tuh ;)

Notakaki: To friends yg nak dapatkan OPK test dan Pregnancy Test UPT murah dan dalam kuantiti yg banyak, boleh beli kat SINI yer. Murahhhh.....;)