Skip to main content

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





Comments

Nur Ezqy said…
RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com
Anonymous said…
Hi, just wanted to mention, I liked this blog post.
It was inspiring. Keep on posting!
Here is my web blog ... weight loss management
Ada said…
salam sis..post yg sangat menarik.tatau pon kewujudan OPK b4 dis.pas bace ur entry baru tau..best2.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…