Thursday, November 8, 2012

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





3 comments:

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

Anonymous said...

Hi, just wanted to mention, I liked this blog post.
It was inspiring. Keep on posting!
Here is my web blog ... weight loss management

Ada said...

salam sis..post yg sangat menarik.tatau pon kewujudan OPK b4 dis.pas bace ur entry baru tau..best2.

Thursday, November 8, 2012

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





3 comments:

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com

Anonymous said...

Hi, just wanted to mention, I liked this blog post.
It was inspiring. Keep on posting!
Here is my web blog ... weight loss management

Ada said...

salam sis..post yg sangat menarik.tatau pon kewujudan OPK b4 dis.pas bace ur entry baru tau..best2.