Monday, November 26, 2012

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna Dip n Tell. Alhamdulillah terang sikit dari sebelumnya. Pada pagi hari sepatutnya period guna Sure and Quick plak (juga makin terang). Iols cuma akan beli upt yg boleh detect HCG sebelum period due sahaja sebab nak check awal2 kan. Kalau uols nak check UPT sebelum period due (kes tak sabar macam ai) boleh la beli Dip and Tell, Sure and Quick, Clearblue. Takat ni tu jer yg efficient detect HCG sebelum date expected period.
Brand lain kene check on the date expected period.

DPO11 (day pass ovulation11)...anak panah ade bayang2 2nd line (nampak tak?hehe)..xbape clear maklum lah pakai henpon tua...ni pakai upt Hamilcomel

DPO13...udah makin terang. Ni pakai Sure and Quick


Jeng jeng jeng...Ngidam nak pakai Clearblue...ekekekeke. Ni upt pagi tadi 26.11.2012 - 18days pass ovulation 

UPT yg pertama samar2 sebab human chorionic gonadotropin (hCG) dalam badan baru nak start di produce. So makin lama makin terang line tu sebab HCG sudah makin banyak terhasil.

Kami plan nak start dating scan dengan gynae mase 8 or 10weeks nanti. Dalam hati memang nak continue dengan Dr.Siti kat SALAM sebab dia ade semua history pregnancy dulu. Tapi pak pais dah cakap awal2 nak try DEMC plak kali ni. Kalau kat DEMC maybe akan pilih Dr. Mazita. Tengoklah nanti kalau rase tak serasi dengan Dr.Mazita maybe akan pegi kat Dr.Siti balik. TQ for all the dua dari kawan2, dulu memang plan myra 3tahun baru kuar adik baby..insyaallah akan termakbul impian tu sebab adiknya lahir nanti myra lagi sebulan nak 3tahun Insyaallah...

Actually, agak mencabar nak conceive this 2nd baby. Dan boleh dikatakan ni baby BBT. Mweheheheh..Segalanya dari predict ovulation, aim ovulation, counting days after ovulation...Day by day daku amik suhu, monitor suhu, analyze trend graf BBT, tertunggu2 dan menghitung hari...heheh
Akhirnya lepas 5 cycle barulah berjaya conceive. Sangat berbaloi buat BBT ni... Syukur Alhamdulillah...

Thank you Allah memperkenalkan rakan2 alam maya yang expert BBT ni, terima kasih kak cham, kelly, dan rakan2 BBT lain yg tak jemu menjawab soalan2 daku yg tak habis2. heehuu
Ada jugak kawan2 yg dah dapat predict awal sebab ai tunjuk gambar UPT mula2 tu kat group TTC (sha, ayu, kak cham, syl, pija TQ kerana menyimpan rehsia ini...kehkehkeh).

Bukan taknak share awal2 pada kawan2, cuma Pak Pais cakap tunggu lah betul2 confirm baru bagitau kawan2...So ai taknak menderhaka somi.kehkeh..Lagipun nak tunggu betul2 delay period supaya line tu terang benderang lah lagi...Bila dah confirm, akan ku bagitau seantero dunia. Takde rehsia2 dah.hihih
Mekaseh atas doa2 kalian yaa......Doakan mummy and lil' baby sehat! Sehat bukan gumuks tau. ^__^
Impian nak fully breastfeed this 2nd baby...Moga ada rezeki baby nanti Insyaallah...







16 comments:

Mama Mya said...

Alhamdullillah... Tahniah :)

~MommyAida~ said...

Congrats shila..happy for you dear...

shilafaizz said...

Tq mama mya...
Tq Aida...hope everything is fine..insyaallah sebaya anak kita nanti..hehe

♥ Wina ♥ said...

weeee betul pun wina agak..wina lambat lagi le shila ehehehe

congrats!

shilafaizz said...

Wina, tq dear. meh la join next year...heheh

Ina Hashim said...

Alhamdulillah....spt dijangka :D
Semoga semuanya selamat....jaga kandungan bebaik ye Shila,....muahsss

misz beauty said...

Salam sis, 1st time beauty dtg sini... boleh tak ajar macam mana nak buat BBT tu? sebab beauty tak dpt cari cane nak buat. kalau tak keberatan boleh email step by step kat beauty azniza.azhar@gmail.com.. ada masuk kat group TTC tapi alahai segan silu sbnrnye.. hehehee

anyway tahniah sangat2... hati mesti berbunga2 kan.. semoga selamat semua ;-)

shilafaizz said...

kak ina, alhamdulillah kak...syukur sangat dengan rezeki ni.lame jugak TTC

shilafaizz said...

beauty, meh kita blaja bbt eh. nanti sy email

cik sal said...

mek cik shila....thniah......sudh ku agak...hikhik.....

suka2...sernok2...tumpang gembira..jaga diri leklok ye..

hrap2 sumenya okay smpai ke akhirnya...

In shaa Allah....

shilafaizz said...

tq salllll....
sekarang emmang slow down baking sebab perut senak kalau diri lama2
harap2 semuanya ok...risau selagi xdgr heratbeat and nampak kantung

cik sal said...

betul tu...rehat dulu....berenti sat baking bukn tuk selamanya...bila dh larat leh kmbali sume....

kasi layan myra dak besar dulu lah smntra nie....hik hik...

cik sal said...

betul tu...rehat dulu....berenti sat baking bukn tuk selamanya...bila dh larat leh kmbali sume....

kasi layan myra dak besar dulu lah smntra nie....hik hik...

shilafaizz said...

yer sal...yg ditunggu2 ni...harap2 baby membesar dgn sihat..
Myra ok, tak meragam nk dpt adik ni cuma die manjaaaaa sgt2! taknak ayah die dukung, nk aku jgk dukung kdg layankan jgk tapi bila perut start senak tu aku suruh die turun.hahah sian dia

IDAZS said...

tahniah shila, myra nak dapat adik, yeaaaa!

Nad said...

Sharing yg sangat best

Monday, November 26, 2012

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna Dip n Tell. Alhamdulillah terang sikit dari sebelumnya. Pada pagi hari sepatutnya period guna Sure and Quick plak (juga makin terang). Iols cuma akan beli upt yg boleh detect HCG sebelum period due sahaja sebab nak check awal2 kan. Kalau uols nak check UPT sebelum period due (kes tak sabar macam ai) boleh la beli Dip and Tell, Sure and Quick, Clearblue. Takat ni tu jer yg efficient detect HCG sebelum date expected period.
Brand lain kene check on the date expected period.

DPO11 (day pass ovulation11)...anak panah ade bayang2 2nd line (nampak tak?hehe)..xbape clear maklum lah pakai henpon tua...ni pakai upt Hamilcomel

DPO13...udah makin terang. Ni pakai Sure and Quick


Jeng jeng jeng...Ngidam nak pakai Clearblue...ekekekeke. Ni upt pagi tadi 26.11.2012 - 18days pass ovulation 

UPT yg pertama samar2 sebab human chorionic gonadotropin (hCG) dalam badan baru nak start di produce. So makin lama makin terang line tu sebab HCG sudah makin banyak terhasil.

Kami plan nak start dating scan dengan gynae mase 8 or 10weeks nanti. Dalam hati memang nak continue dengan Dr.Siti kat SALAM sebab dia ade semua history pregnancy dulu. Tapi pak pais dah cakap awal2 nak try DEMC plak kali ni. Kalau kat DEMC maybe akan pilih Dr. Mazita. Tengoklah nanti kalau rase tak serasi dengan Dr.Mazita maybe akan pegi kat Dr.Siti balik. TQ for all the dua dari kawan2, dulu memang plan myra 3tahun baru kuar adik baby..insyaallah akan termakbul impian tu sebab adiknya lahir nanti myra lagi sebulan nak 3tahun Insyaallah...

Actually, agak mencabar nak conceive this 2nd baby. Dan boleh dikatakan ni baby BBT. Mweheheheh..Segalanya dari predict ovulation, aim ovulation, counting days after ovulation...Day by day daku amik suhu, monitor suhu, analyze trend graf BBT, tertunggu2 dan menghitung hari...heheh
Akhirnya lepas 5 cycle barulah berjaya conceive. Sangat berbaloi buat BBT ni... Syukur Alhamdulillah...

Thank you Allah memperkenalkan rakan2 alam maya yang expert BBT ni, terima kasih kak cham, kelly, dan rakan2 BBT lain yg tak jemu menjawab soalan2 daku yg tak habis2. heehuu
Ada jugak kawan2 yg dah dapat predict awal sebab ai tunjuk gambar UPT mula2 tu kat group TTC (sha, ayu, kak cham, syl, pija TQ kerana menyimpan rehsia ini...kehkehkeh).

Bukan taknak share awal2 pada kawan2, cuma Pak Pais cakap tunggu lah betul2 confirm baru bagitau kawan2...So ai taknak menderhaka somi.kehkeh..Lagipun nak tunggu betul2 delay period supaya line tu terang benderang lah lagi...Bila dah confirm, akan ku bagitau seantero dunia. Takde rehsia2 dah.hihih
Mekaseh atas doa2 kalian yaa......Doakan mummy and lil' baby sehat! Sehat bukan gumuks tau. ^__^
Impian nak fully breastfeed this 2nd baby...Moga ada rezeki baby nanti Insyaallah...







16 comments:

Mama Mya said...

Alhamdullillah... Tahniah :)

~MommyAida~ said...

Congrats shila..happy for you dear...

shilafaizz said...

Tq mama mya...
Tq Aida...hope everything is fine..insyaallah sebaya anak kita nanti..hehe

♥ Wina ♥ said...

weeee betul pun wina agak..wina lambat lagi le shila ehehehe

congrats!

shilafaizz said...

Wina, tq dear. meh la join next year...heheh

Ina Hashim said...

Alhamdulillah....spt dijangka :D
Semoga semuanya selamat....jaga kandungan bebaik ye Shila,....muahsss

misz beauty said...

Salam sis, 1st time beauty dtg sini... boleh tak ajar macam mana nak buat BBT tu? sebab beauty tak dpt cari cane nak buat. kalau tak keberatan boleh email step by step kat beauty azniza.azhar@gmail.com.. ada masuk kat group TTC tapi alahai segan silu sbnrnye.. hehehee

anyway tahniah sangat2... hati mesti berbunga2 kan.. semoga selamat semua ;-)

shilafaizz said...

kak ina, alhamdulillah kak...syukur sangat dengan rezeki ni.lame jugak TTC

shilafaizz said...

beauty, meh kita blaja bbt eh. nanti sy email

cik sal said...

mek cik shila....thniah......sudh ku agak...hikhik.....

suka2...sernok2...tumpang gembira..jaga diri leklok ye..

hrap2 sumenya okay smpai ke akhirnya...

In shaa Allah....

shilafaizz said...

tq salllll....
sekarang emmang slow down baking sebab perut senak kalau diri lama2
harap2 semuanya ok...risau selagi xdgr heratbeat and nampak kantung

cik sal said...

betul tu...rehat dulu....berenti sat baking bukn tuk selamanya...bila dh larat leh kmbali sume....

kasi layan myra dak besar dulu lah smntra nie....hik hik...

cik sal said...

betul tu...rehat dulu....berenti sat baking bukn tuk selamanya...bila dh larat leh kmbali sume....

kasi layan myra dak besar dulu lah smntra nie....hik hik...

shilafaizz said...

yer sal...yg ditunggu2 ni...harap2 baby membesar dgn sihat..
Myra ok, tak meragam nk dpt adik ni cuma die manjaaaaa sgt2! taknak ayah die dukung, nk aku jgk dukung kdg layankan jgk tapi bila perut start senak tu aku suruh die turun.hahah sian dia

IDAZS said...

tahniah shila, myra nak dapat adik, yeaaaa!

Nad said...

Sharing yg sangat best