Skip to main content

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler...
hikhik

~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)

Bahan2:

Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli)
*Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M)
*Minced chicken/beef
*Lada kering - gunting dan direbus
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 4 ulas
Sos Tiram
*Sawi batang hijau
*Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar
Telur - 2biji
Garam dan bahan perasa
(* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...ikut tekak memasing yer)

Cara Memasaknye:
1. Dalam air mendidih masukkan spaghetti tadi. Kalau brand San Remo, 8minit dah masak. Pastu toskan airnya.
2. Lada kering yg dah direbus sampai lada kembang ditapis dan di blend bersama bawang besar dan bawang putih.
3. Panaskan minyak (biar lebih sikit supaya lada betul2 masak) dan masukkan bahan2 yang di blend tadi. Tumis lada sampai betul2 masak ye..Masukkan sos tiram agak2 aje...dalam 3/4 sudu la..Tambah garam dan bahan perisa.
4. Masukkan minced chicken/beef tumis sampai masak baru masukkan udang. Agak2 udang dah bengkok2 tu masukkan carrot dan tumis lagi. Masukkan pulak spaghetti. Gaul sampai rata dan rasa garamnya ok ke tak. Masukkan telur dan kacau.
5. Masukkan pula sawi gaul lagi sampai semua bahan2 agak kering. Kalau suka basah2 sikit bolehla angkat ikut suka hati...Siap!

NOTAKAKI:
* Adik2/akak2 yg xtau cmne lada tu betul2 masak ialah tumis sampai lada keluar minyak balik. Kalau nak masakan yang berasaskan lada atau ditumis dengan lada ni sedap, rahsianye ialah cara menumis lada..kalau lada tak betul2 masak, tak sedap la jadinye...

~Sekian Selamat Mencuba~

Comments

wah...wah...
amat selera ini spiral ye shila...
hehe...kita nengok pun dah terliur dah ni.
bolehla tepek sekali kat forum RH...
shilafaizz said…
ok..boleh2...hehe..ala resipi biase je kak..mcm msk bihun goreng jgk, sy ganti dengan spiral spagh. je...
Wina Momma Kira said…
salam kenal shila :-)

wina sebenarnya x mkn spaghetti tp yang nie nampak cam sedap je...boleh try nanti
shilafaizz said…
salam kenal jugak wina...

hehe bleh jer try ni..
nak lagi sedap masukkan isi ayam potong2 kecik..hehe kalau banyak bahan memangla sedap kan..
Elly said…
Xpernah msk spiral....ni first time..thanks share resepi
sarah said…
boleh try resepi ni...

Popular posts from this blog

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…