Friday, October 8, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..

28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H
EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.

29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan 1431H
1hari sudah overdue..Sy dah naik risau, sedih pon ade...sy tau ramai jgk yg overdue tapi bila jadi pada diri sendiri ntahla...sy jadi sedih...sy risau keadaan bby kt dalam ni..ok ke bby?bile dh hampir2 melahirkan bby mmg xbnyk bergerak sbb no space kat dalam tu. Jadi sy lagi lah risau, bile bby xbergerak sy akn kacau2 sampaila die bangun.kadang2 amik ms lame utk bangunkan die,sian ank mummy..mummy kacau kamu tdo yer...Tiap kali solat sy akn menangis, sy mintak dgn Allah spy cepat bersalin, cpt dpt jumpa baby..sbb esok sy ade last appointment dgn Dr.Siti, kalau sy xbersalin arini sy akn diinduced..kalau boleh sy nk bersalin secara natural bkn dipaksa..dan sudah berkali2 jugak sy khatamkn Surah Maryam.Tiap kali solat juga sy berdoa kpd Yg Maha Kuasa kalau ditakdirkan sy bersalin lambat turunkanlah tanda/sakit sekurang-kurangnye...Mak juga sudah berkali2 juga telefon tanye sy mcm mane ade sakit x..tiap kali itu juga sy akn sedih sbb sy tau mak sgt risau..Seperti smlm2 juga,tiada lagi tanda nk bersalin..untuk berbuka hari ini kami decide nk mkn Domino's tapi xde plak delivery ke Setia Alam..jadi kami pergi ke Tesco Setia Alam nk mkn Kenny Rogers (kali terakhir mkn ms dapat confirmation sy pregnant :) Ketika ini sy sudah sangaaat sarat. Name pon dah overdue kan,sy perasan tiap kali pegi memane ade jer mate perhatikan sy. Mesti dorg ckp,akak ni perut dah nk meletup dah,ddk je lah rumah...

4.00 am, 30.08.2010 (Isnin) - 20 Ramadhan 1431H
Tetiba sy terbangun dari tdo, rase mcm terkencing tp rase mcm yg kuar tu air yg pekat.Trus bangun dari katil dan dapat rase something meleleh dr bawah dan membasahi seluar.Bukak seluar tgk Ya Allah, ade lendir campur darah. Dgn jln terkengkang sbb geli dgn lendir tu trus kejut hubby yg tertdo depan tv...Sy trus masuk bilik air mndi,bersihkan badan,shave ape yg patot sbb dapat rasekan saat melahirkan makin hampir.Sy pikir gaknyesy akan bersalin arini (30.08).Dalam hati suka sgt sbb Allah dengar doa sy utk turunkan tanda melahirkan..sekurang2nye xdelah sy hanye menunggu tertanye2.. Alhamdulillah...Kul 5pagi,sy dan hubby bergerak ke hospital SALAM.On the way tu sy tel mak bgtau dh trun tanda,hubby plk call parents in law minta didoakan semoga semuanya selamat..Sampai kat hospital kul 5.20pg,kami  tak trus ke emergency tp sy suruh hubby sahur dulu waktu imsak nk dekat..sahur kt kdi mamak sebelah hospital jer..sy mintak milo suam manelah tau akan bersalin xlame lg,bagi tenaga sket..

Lepas bersahur,kami terus ke emergency SALAM, dan nurse terus menelefon ke LR tentang kehadiran kami.Nurse membawa kami ke tingkat 2, level untuk labour room dan bilik2 untuk pesakit. Disini,setiap patient akan ditempatkan sorang dalam satu bilik,xde share2 4orang sebilik ke seperti private hsptal lain..sampai di tingkat 2, nurse tadi trus membawa sy ke LR katenye midwife dah tunggu.Mase ni kan, sy mcm berdebar2 jugak yelah xtau rupenye LR tu cmne..dlm hati scary ke? Rupenye xscary pon...ade tv,ayt2 al-quran berkumandang.Sampai dalam LR tu ade 2orang nurse slh sorangnye midwife.Sy disuruh baring ats katil dan tukar uniform spital tapi pakai kainnye saje. Ops lum nak bersalin lg, midwife juz nk buat VE.memula sy xtau ape tu VE rupenye VE tu selukkk..senang kate nak seluk dalam faraj nak check dah bape bukaan  rahim.Sy pon baringler, sebelum wat VE midwife mintak izin dulu dan siap ckp "maaf ye puan,sakit sikit..bismillah" Erkk..memangler sakit rupenye midwife bgtau bukaan baru 1.5cm...sy dikehendaki buat CTG selama 15min utk check jantung bby dan Dr.Siti akn dtg kul 8pagi nnt..lepas siap wat cTG,nurse ckp Dr.Siti xbagi sy balik kne warded start today sebab sy dh keluar lendir darah. Sy diminta untuk kebilik for stay dan bermulalah kisah sy dikatil hospital...

Sementara tggu Dr.Siti datang,sy habiskan mase tgk tv, mata xleh nak tido...kul 9 Dr.Siti masuk bilik, midwife bgtau bukaan baru1.5cm. She doesn't look happy coz patutnye bukaan at least dh 3cm. So,she decided to half induced sy.Sebelom tu Dr wat VE lagi,aduyaii menci tol VE nih..sakittt,ngilu2 kat situ lepas wat VE..Sy ingatkan induced ni mcm mane lah,igtkan kena msk LR ke,kne buat something kt tutt ke..rupenye cmni jer..buat kt bilik jer..sy nampak Dr masukkan sebiji pil bersama sedikit air dalam faraj.maybe kat bukaan rahim kot sbb rasenye mcm ms wat VE jer..pastu dah.cmtu jer..Dr ckp induce ni untuk bantu cepatkan bukaan rahim,rase sakit akn sharp sikit. Kalau sakit panggil nurse,tekan button tepi katil..Lepas Dr kuar,sy pon sambung tgk tv,yg klakar siap wat status kat FB yg sy dh kena induced.Sy bikin gempaq kat kwn2 dan dorg pelik,dh kena induce pon siap leh berFB..huhu..Lepas satu jam,sy rase contraction dalam 15min skali, followed by 10mins skali tapi xbape sharp sebabnye sy leh gelak2,borak2 ngan hubby,berFB lg..kwn sy cakap klu contraction yg sharp jgn kate gelak,senyum pon xleh..(ye..mmg betol..erkkk)

Lepas lunch hour, midwife masuk,kali ni midwife lain Indian, Margaret namanya..orangnye sgt baik,lemah lembut jer...seswai jadi midwife..die ckp nk wat CTG dan VE...aduhhh dgr VE jer sy dh jadi lemah longlai lutut dah..ms buat VE tu midwife Margaret bg tips cmne xnak rase sakit ms wat VE.owhhh...thanx alot sis! Midwife bgtau bukaan dh 3cm, die tanye ade rase sakit x?sy cakap ade tapi leh tahan lagi..Margaret pesan kalau xtahan sakit, mintak ubat ngan nurse. Ishh dorg ni suka benor offer ubat tau, sabo lah dulu..Petangnye sy decide nak jalan2 sepanjang level 2 hospital tu, boleh la jgk bantu bukaan rahim ni...Hp dah bertalu2 dgn msg dan comment kat Fb tanye samada sy dah bersalin lum..huhu sy siap bg status 'Lum bersalin daa...' Petang tu dapat msg dr geng Ratuhati, Maz yg die dah selamat bersalin bby boy..mlmnye plk msg dr Hani dpt bby boy jugak..Dlm hati sedih jgk sebab bile lah mase sy plak nk tiba..kwn2 sorg demi sorg dah selamat bersalin..Sy, Maz dan Hani sebenarnya xpenah pon bersua muka, jumpa di alam maya dlm RH, sama2 pregnant anak pertama, sama2 melalui berbagai ragam time pregnant,sama2 xde pengalaman..Kini,sorg demi sorg dh selamat jd ibu..tinggal sy jer..

Malam tu tangan dipasang drip, untuk masukkan antibiotic sebab ketuban dah start kuar sejak pagi tadi walaupun xbanyak..Dr takut ade jangkitan kuman. masuk antibiotic tu agk pedih tapi lagi xbest pki drip tuh. Sengal2 jadinye urat tangan ni..sgt xsuka okeh. Bila midwife lain masuk ganti midwife Margaret, akak tu melayu (xingat plak nama die) sy trus tanye die soklan bodoh2-bijak..."kak,ade x patient kes mcm sy? Bukaan rahim lambat sgt bukak...pd hal dh induce dah" Sebenonye, nurse,midwife,Dr pon mmg pelik sy dh di induce tapi sy tak rase sakit,  (betul! sy tak rase sakit yg xtahan tuh even dh induce. adela sakit2 mcm nyeri2 kat ari-ari tu.) Bukaan rahim punye prgress pon sgt slow...Akak tu pon jawab, ade dik...lagi teruk pon ade..heheh lega sket hatiku, kirenye aku ni bukanlah raw species kan...Dalam kul 9mlm parents in law, sampai bwk kan air zam2. Mak dr Johor pun dah sampai..Bila midwife buat CTG lagi, die bgtau esok pagi kul 530 sy dah boleh masuk LR sebab bukaan dh 3cm..bolehla tggu dalam LR.dalam hati tggu dlm bilik xbleh ke ek..dah sakit benor barulah pg LR,dekat jer pon dgn bilik..(banyak cekadak aku kan). Owhh...dlm hati rase lega juga sebab penantian selama ni akan berakhir xlame lagi..cuma dalam hati, agk sedih dan risau kenapalah dh seharian tapi bukaan baru 3cm..malam tu xleh tido sebab midwife kejap2 masuk wat CTG, masukkan antibiotic,kejap2 tanye sakit ke x,resah jugak nak tunggu 530 pagi tu.. Ni gambo sy yg comel tu..Rilek jer kan??kihkih

 (Siap bleh wat peace2 bagai...hah tgk ler muka sy jap lagi cmne...tapi mase ni dah kena induce..peace~)

Notakaki: Sambungan di Part 2 ye...lebih beremosi~

2 comments:

Wahida Shukeri said...

aheila...aku rasa mcm x nak bersalin je bila dengar cerita ko ni..takot...camne la aku nanti..aku rasa ko ni kuat orangnye kot...aku ni manja, penakot....sure husband aku kesian tgok aku nanti...aduh, nanti ko bg la tip camne nk bg kuat cam ko sheila...

shilafaizz said...

Wahida syg,ni ko baru bace part 1 la..aku buat entry ni bkn saje utk anakku tp utk persediaan bkl2 kwn2 aku yg akn jd ibu jgk..bacelah dulu part2 barula thrill.hehe..
Emm..aku manje gak tp aku berani..u hv to be brave.4 ur child's safety.aku lglah xpnh kne warded hosptal.xde xperience pn dok hosptal.bl ko prgnnt nnt br ko phm kot.ko adalah guardian utk bby dlm prut ko,bl dh jd mom ko akn buat ape je asalkn ank ko selamat..

Friday, October 8, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..

28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H
EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.

29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan 1431H
1hari sudah overdue..Sy dah naik risau, sedih pon ade...sy tau ramai jgk yg overdue tapi bila jadi pada diri sendiri ntahla...sy jadi sedih...sy risau keadaan bby kt dalam ni..ok ke bby?bile dh hampir2 melahirkan bby mmg xbnyk bergerak sbb no space kat dalam tu. Jadi sy lagi lah risau, bile bby xbergerak sy akn kacau2 sampaila die bangun.kadang2 amik ms lame utk bangunkan die,sian ank mummy..mummy kacau kamu tdo yer...Tiap kali solat sy akn menangis, sy mintak dgn Allah spy cepat bersalin, cpt dpt jumpa baby..sbb esok sy ade last appointment dgn Dr.Siti, kalau sy xbersalin arini sy akn diinduced..kalau boleh sy nk bersalin secara natural bkn dipaksa..dan sudah berkali2 jugak sy khatamkn Surah Maryam.Tiap kali solat juga sy berdoa kpd Yg Maha Kuasa kalau ditakdirkan sy bersalin lambat turunkanlah tanda/sakit sekurang-kurangnye...Mak juga sudah berkali2 juga telefon tanye sy mcm mane ade sakit x..tiap kali itu juga sy akn sedih sbb sy tau mak sgt risau..Seperti smlm2 juga,tiada lagi tanda nk bersalin..untuk berbuka hari ini kami decide nk mkn Domino's tapi xde plak delivery ke Setia Alam..jadi kami pergi ke Tesco Setia Alam nk mkn Kenny Rogers (kali terakhir mkn ms dapat confirmation sy pregnant :) Ketika ini sy sudah sangaaat sarat. Name pon dah overdue kan,sy perasan tiap kali pegi memane ade jer mate perhatikan sy. Mesti dorg ckp,akak ni perut dah nk meletup dah,ddk je lah rumah...

4.00 am, 30.08.2010 (Isnin) - 20 Ramadhan 1431H
Tetiba sy terbangun dari tdo, rase mcm terkencing tp rase mcm yg kuar tu air yg pekat.Trus bangun dari katil dan dapat rase something meleleh dr bawah dan membasahi seluar.Bukak seluar tgk Ya Allah, ade lendir campur darah. Dgn jln terkengkang sbb geli dgn lendir tu trus kejut hubby yg tertdo depan tv...Sy trus masuk bilik air mndi,bersihkan badan,shave ape yg patot sbb dapat rasekan saat melahirkan makin hampir.Sy pikir gaknyesy akan bersalin arini (30.08).Dalam hati suka sgt sbb Allah dengar doa sy utk turunkan tanda melahirkan..sekurang2nye xdelah sy hanye menunggu tertanye2.. Alhamdulillah...Kul 5pagi,sy dan hubby bergerak ke hospital SALAM.On the way tu sy tel mak bgtau dh trun tanda,hubby plk call parents in law minta didoakan semoga semuanya selamat..Sampai kat hospital kul 5.20pg,kami  tak trus ke emergency tp sy suruh hubby sahur dulu waktu imsak nk dekat..sahur kt kdi mamak sebelah hospital jer..sy mintak milo suam manelah tau akan bersalin xlame lg,bagi tenaga sket..

Lepas bersahur,kami terus ke emergency SALAM, dan nurse terus menelefon ke LR tentang kehadiran kami.Nurse membawa kami ke tingkat 2, level untuk labour room dan bilik2 untuk pesakit. Disini,setiap patient akan ditempatkan sorang dalam satu bilik,xde share2 4orang sebilik ke seperti private hsptal lain..sampai di tingkat 2, nurse tadi trus membawa sy ke LR katenye midwife dah tunggu.Mase ni kan, sy mcm berdebar2 jugak yelah xtau rupenye LR tu cmne..dlm hati scary ke? Rupenye xscary pon...ade tv,ayt2 al-quran berkumandang.Sampai dalam LR tu ade 2orang nurse slh sorangnye midwife.Sy disuruh baring ats katil dan tukar uniform spital tapi pakai kainnye saje. Ops lum nak bersalin lg, midwife juz nk buat VE.memula sy xtau ape tu VE rupenye VE tu selukkk..senang kate nak seluk dalam faraj nak check dah bape bukaan  rahim.Sy pon baringler, sebelum wat VE midwife mintak izin dulu dan siap ckp "maaf ye puan,sakit sikit..bismillah" Erkk..memangler sakit rupenye midwife bgtau bukaan baru 1.5cm...sy dikehendaki buat CTG selama 15min utk check jantung bby dan Dr.Siti akn dtg kul 8pagi nnt..lepas siap wat cTG,nurse ckp Dr.Siti xbagi sy balik kne warded start today sebab sy dh keluar lendir darah. Sy diminta untuk kebilik for stay dan bermulalah kisah sy dikatil hospital...

Sementara tggu Dr.Siti datang,sy habiskan mase tgk tv, mata xleh nak tido...kul 9 Dr.Siti masuk bilik, midwife bgtau bukaan baru1.5cm. She doesn't look happy coz patutnye bukaan at least dh 3cm. So,she decided to half induced sy.Sebelom tu Dr wat VE lagi,aduyaii menci tol VE nih..sakittt,ngilu2 kat situ lepas wat VE..Sy ingatkan induced ni mcm mane lah,igtkan kena msk LR ke,kne buat something kt tutt ke..rupenye cmni jer..buat kt bilik jer..sy nampak Dr masukkan sebiji pil bersama sedikit air dalam faraj.maybe kat bukaan rahim kot sbb rasenye mcm ms wat VE jer..pastu dah.cmtu jer..Dr ckp induce ni untuk bantu cepatkan bukaan rahim,rase sakit akn sharp sikit. Kalau sakit panggil nurse,tekan button tepi katil..Lepas Dr kuar,sy pon sambung tgk tv,yg klakar siap wat status kat FB yg sy dh kena induced.Sy bikin gempaq kat kwn2 dan dorg pelik,dh kena induce pon siap leh berFB..huhu..Lepas satu jam,sy rase contraction dalam 15min skali, followed by 10mins skali tapi xbape sharp sebabnye sy leh gelak2,borak2 ngan hubby,berFB lg..kwn sy cakap klu contraction yg sharp jgn kate gelak,senyum pon xleh..(ye..mmg betol..erkkk)

Lepas lunch hour, midwife masuk,kali ni midwife lain Indian, Margaret namanya..orangnye sgt baik,lemah lembut jer...seswai jadi midwife..die ckp nk wat CTG dan VE...aduhhh dgr VE jer sy dh jadi lemah longlai lutut dah..ms buat VE tu midwife Margaret bg tips cmne xnak rase sakit ms wat VE.owhhh...thanx alot sis! Midwife bgtau bukaan dh 3cm, die tanye ade rase sakit x?sy cakap ade tapi leh tahan lagi..Margaret pesan kalau xtahan sakit, mintak ubat ngan nurse. Ishh dorg ni suka benor offer ubat tau, sabo lah dulu..Petangnye sy decide nak jalan2 sepanjang level 2 hospital tu, boleh la jgk bantu bukaan rahim ni...Hp dah bertalu2 dgn msg dan comment kat Fb tanye samada sy dah bersalin lum..huhu sy siap bg status 'Lum bersalin daa...' Petang tu dapat msg dr geng Ratuhati, Maz yg die dah selamat bersalin bby boy..mlmnye plk msg dr Hani dpt bby boy jugak..Dlm hati sedih jgk sebab bile lah mase sy plak nk tiba..kwn2 sorg demi sorg dah selamat bersalin..Sy, Maz dan Hani sebenarnya xpenah pon bersua muka, jumpa di alam maya dlm RH, sama2 pregnant anak pertama, sama2 melalui berbagai ragam time pregnant,sama2 xde pengalaman..Kini,sorg demi sorg dh selamat jd ibu..tinggal sy jer..

Malam tu tangan dipasang drip, untuk masukkan antibiotic sebab ketuban dah start kuar sejak pagi tadi walaupun xbanyak..Dr takut ade jangkitan kuman. masuk antibiotic tu agk pedih tapi lagi xbest pki drip tuh. Sengal2 jadinye urat tangan ni..sgt xsuka okeh. Bila midwife lain masuk ganti midwife Margaret, akak tu melayu (xingat plak nama die) sy trus tanye die soklan bodoh2-bijak..."kak,ade x patient kes mcm sy? Bukaan rahim lambat sgt bukak...pd hal dh induce dah" Sebenonye, nurse,midwife,Dr pon mmg pelik sy dh di induce tapi sy tak rase sakit,  (betul! sy tak rase sakit yg xtahan tuh even dh induce. adela sakit2 mcm nyeri2 kat ari-ari tu.) Bukaan rahim punye prgress pon sgt slow...Akak tu pon jawab, ade dik...lagi teruk pon ade..heheh lega sket hatiku, kirenye aku ni bukanlah raw species kan...Dalam kul 9mlm parents in law, sampai bwk kan air zam2. Mak dr Johor pun dah sampai..Bila midwife buat CTG lagi, die bgtau esok pagi kul 530 sy dah boleh masuk LR sebab bukaan dh 3cm..bolehla tggu dalam LR.dalam hati tggu dlm bilik xbleh ke ek..dah sakit benor barulah pg LR,dekat jer pon dgn bilik..(banyak cekadak aku kan). Owhh...dlm hati rase lega juga sebab penantian selama ni akan berakhir xlame lagi..cuma dalam hati, agk sedih dan risau kenapalah dh seharian tapi bukaan baru 3cm..malam tu xleh tido sebab midwife kejap2 masuk wat CTG, masukkan antibiotic,kejap2 tanye sakit ke x,resah jugak nak tunggu 530 pagi tu.. Ni gambo sy yg comel tu..Rilek jer kan??kihkih

 (Siap bleh wat peace2 bagai...hah tgk ler muka sy jap lagi cmne...tapi mase ni dah kena induce..peace~)

Notakaki: Sambungan di Part 2 ye...lebih beremosi~

2 comments:

Wahida Shukeri said...

aheila...aku rasa mcm x nak bersalin je bila dengar cerita ko ni..takot...camne la aku nanti..aku rasa ko ni kuat orangnye kot...aku ni manja, penakot....sure husband aku kesian tgok aku nanti...aduh, nanti ko bg la tip camne nk bg kuat cam ko sheila...

shilafaizz said...

Wahida syg,ni ko baru bace part 1 la..aku buat entry ni bkn saje utk anakku tp utk persediaan bkl2 kwn2 aku yg akn jd ibu jgk..bacelah dulu part2 barula thrill.hehe..
Emm..aku manje gak tp aku berani..u hv to be brave.4 ur child's safety.aku lglah xpnh kne warded hosptal.xde xperience pn dok hosptal.bl ko prgnnt nnt br ko phm kot.ko adalah guardian utk bby dlm prut ko,bl dh jd mom ko akn buat ape je asalkn ank ko selamat..