Sunday, October 10, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~

 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~

5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H

Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xsempat..huhu. Midwife pesan kul 5.30 masuk LR tapi sy mintak lepas subuh sebab hubby nak bersahur dan solat dulu.Midwife kate nak mandi boleh,xnak pon xpe.Sy cuma bersihkan badan gitu2 jer sebab tangan dah dipasang drip,pergerakan sangat lah terhad, jarum drip pulak seperti menyucuk2 tulang tangan. Lepas hubby dah sahur,mandi dan solat kami pon bersiap nak ke LR. Dengan jalan lenggang mak limah,kami mulakan langkah ke LR..dekat jer pon dgn bilik..Dalam hati kejap lagi bermulalah perjuanganku...hukhuk

Dalam LR, midwife Margaret dah tunggu. Dia suruh tanggalkan kain dan segala undergarment pakai baju spital jek.Sy naik ke katil LR, perut sudah dipasang belt CTG, x leh lari dahh...(nak lari kemane??) Dalam LR tu punyelah sejuuuukkkk xhengat, menggegel haku,terketaq-ketaq. Apelagi buat lah mcm rumah sendiri,ku suruh hubby naikkan temperature aircond sampai 25,26 barulah ok...Hubby dan mak gilir2 temankan dalam LR. Midwife wat VE, bukaan dah 4cm. Dr.Siti akan dtg check kul 9 katenye. Seperti sebelum2 nye, sy juz rase mild contraction..rase mcm senggugut je kat ari2. Midwife bgtau die kena pecahkan ketuban bagi fully keluar supaya bukaan cepat bukak. Sy nampak die amik sesuatu yg panjang (plastik), die masukkan ke dalam faraj dan bedebusshh, selambak air suam2 panas (ketuban) keluar...nurse cepat2 amik tray tadah, ye la klu x maunye banjir LR..Disebabkan progress bukaan rahim lambat, Dr decide utk induce lg skali kali ni bkn pil tp ubt dimasukkan melalui air glukos yg dipasang pd drip. Owh ye,sy dimasukkan air glukos sebab ketuban dh leaking since yesterday,so bdn sy dehydrated,bibir pun dah kering.Lepas ketuban pecah dan 2nd time induce, sy dapat rase contraction yg AGAK kuat...10 to 12mins skali about 70-80% kuatnye..mase tu sy genggam tangan hubby kuat sangat smpi kebas2 die kate.Sy ingatkan contractn tu dah kuat dah rupenyee...lum lagi..

Hubby bacekan surah Maryam dan kami same2 bace doa nabi Yunus dan istighfar...sesungguhnye dalam hati berkata cepatlah mase berlalu...Owhh...sy xdapat bayangkan kalau sy sensorang dalam LR time ni...Sy memang manje n penakut sikit,hubby pon tak tinggalkan sy even sesaat tapi cuma kuar kejap bila mak nak masuk temankan sy. Tp i'm very relief sebab hubby sentiasa disisi di saat2 getir nie..Mase ni sy dah xdapat tahan airmata menahan kesakitan,tapi cuma airmata yg meleleh...xdelah meraung bagai mcm lam tv... Mse ni sy tgk hubby dah kesat2 mata..(yelah mane die tahan tgk wife tanggung sakit sorang2..he can't help cuma boleh bagi support jer, tapi sy dapatla nampak how he loves me by his tears..luv u B!) tetiba midwife masuk die nmpk mata sy berair, die boleh plak kate 'hah..dah sakit dah ye...mcm ni lah yg kami nak..' nak tau x sebab ape die ckp cmtu?? Sebabnye...sejak diinduce semalam, baru nilah sy rase sakit...barulah mcm orang nak bersalin...Midwife suruh amik ubat tahan sakit tapi sy tak nak.Konon2 boleh tahan lahhh...Nurse masuk pulak dan suruh sy mkn..adehh dorg ni..taula aku bayor mahal aku tgh sakit nie suh makan tu kenape?? den xmo makan, sakit nie..tp nurse cakap nanti xde tenaga nk push, oklah fine sy tukar menu ngan air melo jer. Mak suapkan (see..manje kn) tapi cuma seteguk je yg lalu...

~Ni ler wajah menahan kesakitan contraction...thanx hubby sentiase disisi~

Tengah hari Dr.Siti datang wat VE lagi bukaan baru 5cm! Dr instruct nurse wat induce lagi skali supaya contraction lebih kuat dan percepatkan bukaan rahim.Pas 3rd time induce tu sakit contraction datang memang tak terperi sakitnye.Saaakittt sangat sampaikan sy dah tak rase sy genggam tangan hubby. Rase nak gigit jer. Sy xtau nak pegang ape time sakit tu datang. Time ni contraction dah 5-7mins skali.Bacaan di machine CTG tu juga menunjukkan 100% beberapa kali. Menggigil2 dan menggeletar badan sy menahankan sakit, dan sesekali sy mengatakan sakit pada hubby dan mak. Mak pun xdapat menahan nanges,hubby pun same tapi nak buat macam mane mereka cuma dapat bagi support saje.Hubby minta sy istighfar banyak2 tapi sy cakap jugak sakittt...Hubby dah xde tahan2 lagi memang mengalir jugak airmata depan sy (mcm tulah baru syg isteri...hihi). Midwife tengok sy tahankan sakit sampai kejang2 kaki, die pon pakse suruh amik ubat tahan sakit. Dua kali kena jab kat punggung..

~Ni lepas kena jab ubat 1st dose..berjaya menidurkan sy, hubby pon leh rileks sket..(credit to hubby for taking dic pic)~
Tapi untuk dose ke-2, langsung xberjaya menidurkan sy apatah lagi mengurangkan sakit.Same jer sy rase dgn tak amik ubat sebab contraction dah kuat. Machine CTG sentiasa bunyi heartbeat baby, dug..dug..dug.. sejak ketuban dh dipecahkan sy asyik nk monitor je heartbeat baby tu. Siap tanye nurse baby tak lemas ke air ketuban dah takde? Time ni sy dah 2kali dibantu kencing..ye la dh psg belt CTG,mane leh gi toilet lagi..dorg masukkan mcm tiub dalam lubang kencing (skali nurse buat skali lg Dr buat)...waduhh sakit jugak sebab tiub tu tajam..Lepas Zohor Dr.Siti masuk lagi,die check still 5cm so Dr cakap die kena bantu tapi prosesnya sakit skit. Dr seluk dan godeh2 macam kembang2 kan pintu rahim sy. Tapi sy xrase ape sebab sakit contraction dah 3-5mins skali,dah kuat sangaaattt...Sangatlah sakit xreti nak describe macam mane, memang betul lah cakap kawan2 contraction tu sangatlah sakit. Lepas pintu rahim dah digodeh2 oleh Dr, dari 5cm trus ke 8cm!! Mase Dr bgtau dah 8cm,mak sy gembira sangat, sy apatah lagi sebab tak lame lagi boleh bersalin. Tapi bila dh 8cm sakitnya lebiiiiiiiihhhh lagi dari sebelum2 nya. Sampaikan sy cakap "Ya Allah, sakitnyaaaa...." berulang2 kali. Hubby sedih sangat tengok keadaan sy mase tu. Dan kaki sy sampai kejang2 tahankan sakit okeh.. Tapi dalam hati sy redha, orang lain sakit jugak..semoga kesakitan yg panjang ini menjadi penghapus dosa2..Sy takde sakit kat pinggang tapi sy rase macam nak tercabut ari-ari. Sy rase nak suruh Dr belah je perut sy supaya bby cepat keluar xsanggup nak menahan sakit lagi. Tapi Dr cakap " boleh normal, kejap lagi bersalin ni...sabar ye." Time ni rase nak meneran,mcm nak terberak pon ade. Time ni dalam hati cakap seriknyeee....(time ni jer..heheh)

Yang sy tau from my reading, waktu ni rahim juga tengah membantu menolak baby untuk keluar sebab tu sakit kat ari-ari tu. Time ni contraction dah 2min sekali dengan 100% contraction. (meaning, every 2mins contraction 100% tu dtg.100% means contraction tahap max!) Mase tu rase nak meneran sangat2 dah tapi midwife cakap belum boleh lagi,anak first kena tunggu 10cm kalau tak nanti koyak banyak sangat. Hah?? kena tunggu lagi...boleh tunggu ke?? Kul 4 Dr check dah 9.5cm, mase tu memang sy dah tak tahan sangat dah. Dr Siti keluar balik nak solat jap. Sy asyik tanye hubby jam pukul berapa...rase lambatnye waktu bergerak nak tunggu fully 10cm tu adusss seksanyeee...Dr cakap teran bila sy rase nak teran.Ye Dr,memang sy nak meneran dari tadi pon tapi kena tahan..tetiba rase sakit yang amat sangat datang dan sy cakap kat midwife, sy tak tahan nak teran sangat. Midwife dan nurse pon pasang macam tongkat kat tepi katil dan kaki sy pon dinaik kan ke atas. 

Time tu Dr.Siti pon masuk semula,Dr pki glove, bace selawat dan doa Nabi Yunus dan suruh sy push. Sy pon meneran sekuaaaattt hati sy sambil hubby pangku kepala untuk tolak kedepan time sy push tu. Hubby,nurse semua bagi semangat suruh push. (kelakar pulak bile ingat moment tu mcm drama tv pun ade). Lepas 4,5kali push bby tak berjaya jugak keluar. Dr seluk dan cakap kepala bby mengiring ke kiri make her difficult untuk keluar. Dr cakap sy vacuum ye. Waaaaa...Dr janganla tanye sy...Dr buatlah ape pon, sy dah keletihan sangat ni...(cakap dalam hati jer..) Time Dr masukkan vacuum yg seakan-akan pelocok sinki tu (hubby bgtau), sy mamai2 dan sempat terlelap kejap kesan ubat2 yg banyak tadi..Bila Dr cakap suruh push lagi sekali, sy pon ape lagi push lah. Mase tu sy tengok midwife yg asyik bagi semangat dari tadi mata tertumpu kat jam then she said, "Alhamdulillah,tepat 530.." Then, Dr pon cakap.."Alhamdulillah, hah ni baby merdeka nakal ye susah sangat nak keluar.." kelepek bontot bby kena tepuk trus la dengar bby menangis...Alhamdulillah, dengan sekali teran (lepas vacuum) baby selamat dilahirkan...Baby Merdeka dan sy pon merdeka jugakk...Hubby terus cium sy, dan cakap syg, baby dah lahir..mase nurse letak baby kat dada,sy juz usap2 kepala baby..(ni rupenye yg dok golek2 lam perut mummy yer) mase tu sy dah mamai, letih, dahaga sangat2. Dr suruh nurse bagi sy oksigen,lepas oksigen masuk dalam rongga pernafasan...owhhhh, leganye macam orang dapat air lepas puasa 24jam gitu. Hubby iqamat dan azankan baby, then sy dengar Dr cakap "awk tumpah darah sket, rahim dah bengkak sebab dah lame leaking, sy kena bersihkan betul2". Mase Dr bersihkan rahim tu, sy rasela perut dikorek2 Dr pun tanye lega x? Sy tak rase pape juz rase ade sumthing keluar dari bawah tu maybe uri kot. Hubby cite mase Dr korek bhgn ats,kuar seketul darah lembik2, mase korek bahagian bawah pon same. (hubby memang observe tiap ape yang Dr buat) Lagipun sy tak dengar sangat ape lagi Dr cakap lepas tu sebab sy tengah sedut gas O2...

Part jait pulak, huhu...hubbyku wat lawak...boleh pulak die jengah time Dr tengah jait. Hah,kena sound sebijik ngan Dr cmni "Eh bang, lum siap lagi janganla tengok dulu" kahkah..mase nak jait Dr cakap die nak bius bawah tu. Sy rase dua kali dibius..time jait tu rasela benang ditarik2,bunyi gunting putuskan benang sane sikit, sini sket..ketik,ketik,ketik bunyi gunting..hah, siap ade sound effect okeh. tapi tak rase sakit sebab dah bius. Sah2 la stitches banyak sebab kena vacuum kan..Lepas dah siap repair bawah tu, Dr pulak wat lawak di panggilnye hubby suruh tengok siap cakap "Hah, ni dah siap cantik x?Tadi belum siap lagi" hakhak..Mase tu macam malu pon ade gak mesti buruks rupenye..Lepas tu sy pon ditolak ke bilik...Lepas baring semula kat katil bilik,sy terus nak tido..sy letih yang amat,ngantuk,mamai..nurse tolak bby masuk pun sy xsedar..Hubby dan mak bolehla buka puasa dengan tenang.. dan malam tu nurse yang jage baby. Mak mintak letak kat bilik tapi nurse cakap xpe dorang jage,sy disuruh berehat. Malam tu dalam kul 9malam midwife masuk kejutkan saye suruh buang air. Sy cakap taknak tak rase nak kencing, sebenarnye kan saye takut..yelah lepas kena jait suh pegi kencing plak tapi midwife cakap kalau pundi kencing penuh nanti rahim bengkak...terus sy pegi toilet dipapah hubby, nasib baik toilet dekat dalam bilik jer..kencing pun tak fully duduk kat bowl tu, takutttt weh...

Begitulah pengalaman sy melahirkan anak pertama sy..2hari warded, 3kali induced, 2kali injection ubat tahan sakit, masuk 3pain air, baby kena vacuum, 10jam dalam LR, kena episiotomy (jahit) xtaula berapa lupa nak tanye doctor...heheh. Satu pengalaman yang buatkan sy boleh kate serik la...tapi lepas dah tengok baby, zuriat sy sendiri yang comel dan montel tu hilang segala rase sakit ..nak pulak dalam pantang sy jenis cepat baik,alhamdulillah cepat sihat lagilah buatkan sy lupa dah sakit2 mse melahirkan tempoh hari...Itulah nikmat yang Allah bagi kan...sakit tu sementara saje, tapi kegembiraan yang dikecapi tak terucap dengan kata2.

 ~Wajah asli selepas melahirkan...tulah baby yg dalam perut sy selama 40weeks 3days..Sila abaikan rambut sy yg mcm mak lampir tuh ok..~ (pic has been removed...utk tayangan sekejap saje okeh..time's up)

Sy ucapkan berbanyak terima kasih kepada gynae sy Dr.Siti Mariam Sh. Ahmad yang bersama sepanjang tempoh mengandung dan proses melahirkan, yang berusaha membantu sy melahirkan secara normal, juga kepada nurses dan midwife Shah Alam Specialist Hospital, kepada hubby dan mak yg sentiasa menemani sy, juga kepada semua yang mendoakan sy...Terima kasih bebanyak, luv u all so much!

NOTAKAKI:  
1) Pada sy yang challenging nye bersalin ni bukan mase meneran, bukan time kena jait, tapi mase contraction tu..aduhhh bersabung nyawa...(ok lah cukup2 la tuh. ku dh membuatkn kwn2 seriau nk bersalin lak..kihkih)

2) Sebenarnye sy dah lupa macam mane kesakitan tu, nasib baik sy ade buat notes kat laptop lepas jer bersalin. kalau tak memang nan ado lah Part 2 ni...huhuhu. Serik x?? Of coz NOT!! hahah


12 comments:

Mawarnafastari said...

Serik tak? Hahaha.. Kalau saya, saya serik!!! Tapi dalam
masa yang sama nak anak ramai! Hehehe.. Lagi2 bila anak dh makin bijak mcm mek nadaa ni.. Ada sepuluh org mcm tu pun saya rela! Haha .. Tp bab nak bertarung nyawa nak melahirkan tu, Allah je yg tahu! Moga saya diberi lebih kekuatan untuk melahirkan anak yg kedua ni dan lain2.. Hihi

congrats shila mummy! Welcome to the club, and for sure ur next posting pasal baby kan! :)

shilafaizz said...

huhu..baya serik sebab history nadaa dulu kan..insyaallah,kali ni mudah sebab nadaa dh buatkan jalan utk adik2 die..sister in law shila pon mase ank frst kt LR lamenye lbh kurang shila jgk tp bila 2nd bby mudah jer..btul time nk bertarung nyawa tu,aduhh...lps ni baya amikla epidural klu fobia..amin,moga dipermudahkan..

huhu of coz la pasni citer psl anak jer..

Wahida Shukeri said...

sheila: takot...camne ni..risaunye aku....aku x cukup kuat....kn doa byk2 ni mintak Allah permudahkan sumenye even blom pregnant ag..tahniah sheila..proud of you...

shilafaizz said...

hahah...kwn ku saorang ini...aku pon takot gak memula wahida..tp bak kate kwn aku,mcm mn pon aku kena keluarkn bby dlm perut ni..pas2 hubby mainkn peranan,aku mnje gak sbb tu aku plh private sbb aku xnak hubby tgglkn aku even sesaat.
klu ko begitu fobia,aku rs ko ni kne bersalin kt private so dat hubby leh temankn dr awl smpi selesai..pas2 ko mintak epidural..seswai utk org mcm ko..seronok tau dh ade bby...

hasnolleilla said...

masa ni la klau org tanye nk anak lagi..pikir 10kali!!! tp skrg klau tanye..angguk sambil senyum..hehehe
indah btul saat tu walaupun amat menyakitkan..kan2 shila?

shilafaizz said...

Betul sesangat klu org tny time tu,ade jgk kaki yg smpi ke muka.dan cakap serikkkk.heheh..tp skrg bl pk blk cmne ye sktnye?cmne ek..dah lupa dah.ni baru sebulan,blum setahun,2thn lg..mcm shila ckp la kesakitan tu kejap jer tp nikmat kegembiraan..seronokkk sgt2.xyah lame2 kn hani,by da time after deliver je kita dh hepy

hasnolleilla said...

yup..kuar je bby dah syukur sgt,sakit pun hilang!! ajaib btul..n of course,klau diizinkannye nak tambah lagi zuriat..hihi

shilafaizz said...

insyaallah...kalau ade rezeki lagi Allah bg ape slhnye..tp nak puas2 manjakn yg sorang ni dulu..hihihi.nnt dh jd kakak kne independent sket...

hasnolleilla said...

shila merancg mkn pe yer? ke sendiri2 je?

shilafaizz said...

Aritu de discuss ngan amni kt fb,amni nk pki implan.shila mcm nk pki iud jer,nk mkn pil tkt ter miss slalu, nk rancang sdr tkt tr 'accident'.kakak,kazen,ngan kwn pki iud dorg kate sng.tp xjmp doctor lg hani,tkt shila xseswai pki.kne mntk pndpt doc dulu..hani plk?

nurulhaniff said...

wahhhh....da pk2 nak merancang..hehe..mak aku merancang sendirik..tak makan ubat pun..sbb katanya ubat tu tak bagus..tap aku belum kawin da makan pil perancang..huhu..aritu cikgu kat tempat aku keje pakai implan je..kalau iud tu kn masuk ikut anus tu kan..selamat merancang.. :)

catzer said...

wah sis mmg boleh buat novel post sis ni..rasa seram gak tp part seronok bile tgk muke baby..uhuhhu..sy due insya-allah bln 7 ni di SALAM juga..dr.siti mmg terbaik.

Sunday, October 10, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~

 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~

5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H

Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xsempat..huhu. Midwife pesan kul 5.30 masuk LR tapi sy mintak lepas subuh sebab hubby nak bersahur dan solat dulu.Midwife kate nak mandi boleh,xnak pon xpe.Sy cuma bersihkan badan gitu2 jer sebab tangan dah dipasang drip,pergerakan sangat lah terhad, jarum drip pulak seperti menyucuk2 tulang tangan. Lepas hubby dah sahur,mandi dan solat kami pon bersiap nak ke LR. Dengan jalan lenggang mak limah,kami mulakan langkah ke LR..dekat jer pon dgn bilik..Dalam hati kejap lagi bermulalah perjuanganku...hukhuk

Dalam LR, midwife Margaret dah tunggu. Dia suruh tanggalkan kain dan segala undergarment pakai baju spital jek.Sy naik ke katil LR, perut sudah dipasang belt CTG, x leh lari dahh...(nak lari kemane??) Dalam LR tu punyelah sejuuuukkkk xhengat, menggegel haku,terketaq-ketaq. Apelagi buat lah mcm rumah sendiri,ku suruh hubby naikkan temperature aircond sampai 25,26 barulah ok...Hubby dan mak gilir2 temankan dalam LR. Midwife wat VE, bukaan dah 4cm. Dr.Siti akan dtg check kul 9 katenye. Seperti sebelum2 nye, sy juz rase mild contraction..rase mcm senggugut je kat ari2. Midwife bgtau die kena pecahkan ketuban bagi fully keluar supaya bukaan cepat bukak. Sy nampak die amik sesuatu yg panjang (plastik), die masukkan ke dalam faraj dan bedebusshh, selambak air suam2 panas (ketuban) keluar...nurse cepat2 amik tray tadah, ye la klu x maunye banjir LR..Disebabkan progress bukaan rahim lambat, Dr decide utk induce lg skali kali ni bkn pil tp ubt dimasukkan melalui air glukos yg dipasang pd drip. Owh ye,sy dimasukkan air glukos sebab ketuban dh leaking since yesterday,so bdn sy dehydrated,bibir pun dah kering.Lepas ketuban pecah dan 2nd time induce, sy dapat rase contraction yg AGAK kuat...10 to 12mins skali about 70-80% kuatnye..mase tu sy genggam tangan hubby kuat sangat smpi kebas2 die kate.Sy ingatkan contractn tu dah kuat dah rupenyee...lum lagi..

Hubby bacekan surah Maryam dan kami same2 bace doa nabi Yunus dan istighfar...sesungguhnye dalam hati berkata cepatlah mase berlalu...Owhh...sy xdapat bayangkan kalau sy sensorang dalam LR time ni...Sy memang manje n penakut sikit,hubby pon tak tinggalkan sy even sesaat tapi cuma kuar kejap bila mak nak masuk temankan sy. Tp i'm very relief sebab hubby sentiasa disisi di saat2 getir nie..Mase ni sy dah xdapat tahan airmata menahan kesakitan,tapi cuma airmata yg meleleh...xdelah meraung bagai mcm lam tv... Mse ni sy tgk hubby dah kesat2 mata..(yelah mane die tahan tgk wife tanggung sakit sorang2..he can't help cuma boleh bagi support jer, tapi sy dapatla nampak how he loves me by his tears..luv u B!) tetiba midwife masuk die nmpk mata sy berair, die boleh plak kate 'hah..dah sakit dah ye...mcm ni lah yg kami nak..' nak tau x sebab ape die ckp cmtu?? Sebabnye...sejak diinduce semalam, baru nilah sy rase sakit...barulah mcm orang nak bersalin...Midwife suruh amik ubat tahan sakit tapi sy tak nak.Konon2 boleh tahan lahhh...Nurse masuk pulak dan suruh sy mkn..adehh dorg ni..taula aku bayor mahal aku tgh sakit nie suh makan tu kenape?? den xmo makan, sakit nie..tp nurse cakap nanti xde tenaga nk push, oklah fine sy tukar menu ngan air melo jer. Mak suapkan (see..manje kn) tapi cuma seteguk je yg lalu...

~Ni ler wajah menahan kesakitan contraction...thanx hubby sentiase disisi~

Tengah hari Dr.Siti datang wat VE lagi bukaan baru 5cm! Dr instruct nurse wat induce lagi skali supaya contraction lebih kuat dan percepatkan bukaan rahim.Pas 3rd time induce tu sakit contraction datang memang tak terperi sakitnye.Saaakittt sangat sampaikan sy dah tak rase sy genggam tangan hubby. Rase nak gigit jer. Sy xtau nak pegang ape time sakit tu datang. Time ni contraction dah 5-7mins skali.Bacaan di machine CTG tu juga menunjukkan 100% beberapa kali. Menggigil2 dan menggeletar badan sy menahankan sakit, dan sesekali sy mengatakan sakit pada hubby dan mak. Mak pun xdapat menahan nanges,hubby pun same tapi nak buat macam mane mereka cuma dapat bagi support saje.Hubby minta sy istighfar banyak2 tapi sy cakap jugak sakittt...Hubby dah xde tahan2 lagi memang mengalir jugak airmata depan sy (mcm tulah baru syg isteri...hihi). Midwife tengok sy tahankan sakit sampai kejang2 kaki, die pon pakse suruh amik ubat tahan sakit. Dua kali kena jab kat punggung..

~Ni lepas kena jab ubat 1st dose..berjaya menidurkan sy, hubby pon leh rileks sket..(credit to hubby for taking dic pic)~
Tapi untuk dose ke-2, langsung xberjaya menidurkan sy apatah lagi mengurangkan sakit.Same jer sy rase dgn tak amik ubat sebab contraction dah kuat. Machine CTG sentiasa bunyi heartbeat baby, dug..dug..dug.. sejak ketuban dh dipecahkan sy asyik nk monitor je heartbeat baby tu. Siap tanye nurse baby tak lemas ke air ketuban dah takde? Time ni sy dah 2kali dibantu kencing..ye la dh psg belt CTG,mane leh gi toilet lagi..dorg masukkan mcm tiub dalam lubang kencing (skali nurse buat skali lg Dr buat)...waduhh sakit jugak sebab tiub tu tajam..Lepas Zohor Dr.Siti masuk lagi,die check still 5cm so Dr cakap die kena bantu tapi prosesnya sakit skit. Dr seluk dan godeh2 macam kembang2 kan pintu rahim sy. Tapi sy xrase ape sebab sakit contraction dah 3-5mins skali,dah kuat sangaaattt...Sangatlah sakit xreti nak describe macam mane, memang betul lah cakap kawan2 contraction tu sangatlah sakit. Lepas pintu rahim dah digodeh2 oleh Dr, dari 5cm trus ke 8cm!! Mase Dr bgtau dah 8cm,mak sy gembira sangat, sy apatah lagi sebab tak lame lagi boleh bersalin. Tapi bila dh 8cm sakitnya lebiiiiiiiihhhh lagi dari sebelum2 nya. Sampaikan sy cakap "Ya Allah, sakitnyaaaa...." berulang2 kali. Hubby sedih sangat tengok keadaan sy mase tu. Dan kaki sy sampai kejang2 tahankan sakit okeh.. Tapi dalam hati sy redha, orang lain sakit jugak..semoga kesakitan yg panjang ini menjadi penghapus dosa2..Sy takde sakit kat pinggang tapi sy rase macam nak tercabut ari-ari. Sy rase nak suruh Dr belah je perut sy supaya bby cepat keluar xsanggup nak menahan sakit lagi. Tapi Dr cakap " boleh normal, kejap lagi bersalin ni...sabar ye." Time ni rase nak meneran,mcm nak terberak pon ade. Time ni dalam hati cakap seriknyeee....(time ni jer..heheh)

Yang sy tau from my reading, waktu ni rahim juga tengah membantu menolak baby untuk keluar sebab tu sakit kat ari-ari tu. Time ni contraction dah 2min sekali dengan 100% contraction. (meaning, every 2mins contraction 100% tu dtg.100% means contraction tahap max!) Mase tu rase nak meneran sangat2 dah tapi midwife cakap belum boleh lagi,anak first kena tunggu 10cm kalau tak nanti koyak banyak sangat. Hah?? kena tunggu lagi...boleh tunggu ke?? Kul 4 Dr check dah 9.5cm, mase tu memang sy dah tak tahan sangat dah. Dr Siti keluar balik nak solat jap. Sy asyik tanye hubby jam pukul berapa...rase lambatnye waktu bergerak nak tunggu fully 10cm tu adusss seksanyeee...Dr cakap teran bila sy rase nak teran.Ye Dr,memang sy nak meneran dari tadi pon tapi kena tahan..tetiba rase sakit yang amat sangat datang dan sy cakap kat midwife, sy tak tahan nak teran sangat. Midwife dan nurse pon pasang macam tongkat kat tepi katil dan kaki sy pon dinaik kan ke atas. 

Time tu Dr.Siti pon masuk semula,Dr pki glove, bace selawat dan doa Nabi Yunus dan suruh sy push. Sy pon meneran sekuaaaattt hati sy sambil hubby pangku kepala untuk tolak kedepan time sy push tu. Hubby,nurse semua bagi semangat suruh push. (kelakar pulak bile ingat moment tu mcm drama tv pun ade). Lepas 4,5kali push bby tak berjaya jugak keluar. Dr seluk dan cakap kepala bby mengiring ke kiri make her difficult untuk keluar. Dr cakap sy vacuum ye. Waaaaa...Dr janganla tanye sy...Dr buatlah ape pon, sy dah keletihan sangat ni...(cakap dalam hati jer..) Time Dr masukkan vacuum yg seakan-akan pelocok sinki tu (hubby bgtau), sy mamai2 dan sempat terlelap kejap kesan ubat2 yg banyak tadi..Bila Dr cakap suruh push lagi sekali, sy pon ape lagi push lah. Mase tu sy tengok midwife yg asyik bagi semangat dari tadi mata tertumpu kat jam then she said, "Alhamdulillah,tepat 530.." Then, Dr pon cakap.."Alhamdulillah, hah ni baby merdeka nakal ye susah sangat nak keluar.." kelepek bontot bby kena tepuk trus la dengar bby menangis...Alhamdulillah, dengan sekali teran (lepas vacuum) baby selamat dilahirkan...Baby Merdeka dan sy pon merdeka jugakk...Hubby terus cium sy, dan cakap syg, baby dah lahir..mase nurse letak baby kat dada,sy juz usap2 kepala baby..(ni rupenye yg dok golek2 lam perut mummy yer) mase tu sy dah mamai, letih, dahaga sangat2. Dr suruh nurse bagi sy oksigen,lepas oksigen masuk dalam rongga pernafasan...owhhhh, leganye macam orang dapat air lepas puasa 24jam gitu. Hubby iqamat dan azankan baby, then sy dengar Dr cakap "awk tumpah darah sket, rahim dah bengkak sebab dah lame leaking, sy kena bersihkan betul2". Mase Dr bersihkan rahim tu, sy rasela perut dikorek2 Dr pun tanye lega x? Sy tak rase pape juz rase ade sumthing keluar dari bawah tu maybe uri kot. Hubby cite mase Dr korek bhgn ats,kuar seketul darah lembik2, mase korek bahagian bawah pon same. (hubby memang observe tiap ape yang Dr buat) Lagipun sy tak dengar sangat ape lagi Dr cakap lepas tu sebab sy tengah sedut gas O2...

Part jait pulak, huhu...hubbyku wat lawak...boleh pulak die jengah time Dr tengah jait. Hah,kena sound sebijik ngan Dr cmni "Eh bang, lum siap lagi janganla tengok dulu" kahkah..mase nak jait Dr cakap die nak bius bawah tu. Sy rase dua kali dibius..time jait tu rasela benang ditarik2,bunyi gunting putuskan benang sane sikit, sini sket..ketik,ketik,ketik bunyi gunting..hah, siap ade sound effect okeh. tapi tak rase sakit sebab dah bius. Sah2 la stitches banyak sebab kena vacuum kan..Lepas dah siap repair bawah tu, Dr pulak wat lawak di panggilnye hubby suruh tengok siap cakap "Hah, ni dah siap cantik x?Tadi belum siap lagi" hakhak..Mase tu macam malu pon ade gak mesti buruks rupenye..Lepas tu sy pon ditolak ke bilik...Lepas baring semula kat katil bilik,sy terus nak tido..sy letih yang amat,ngantuk,mamai..nurse tolak bby masuk pun sy xsedar..Hubby dan mak bolehla buka puasa dengan tenang.. dan malam tu nurse yang jage baby. Mak mintak letak kat bilik tapi nurse cakap xpe dorang jage,sy disuruh berehat. Malam tu dalam kul 9malam midwife masuk kejutkan saye suruh buang air. Sy cakap taknak tak rase nak kencing, sebenarnye kan saye takut..yelah lepas kena jait suh pegi kencing plak tapi midwife cakap kalau pundi kencing penuh nanti rahim bengkak...terus sy pegi toilet dipapah hubby, nasib baik toilet dekat dalam bilik jer..kencing pun tak fully duduk kat bowl tu, takutttt weh...

Begitulah pengalaman sy melahirkan anak pertama sy..2hari warded, 3kali induced, 2kali injection ubat tahan sakit, masuk 3pain air, baby kena vacuum, 10jam dalam LR, kena episiotomy (jahit) xtaula berapa lupa nak tanye doctor...heheh. Satu pengalaman yang buatkan sy boleh kate serik la...tapi lepas dah tengok baby, zuriat sy sendiri yang comel dan montel tu hilang segala rase sakit ..nak pulak dalam pantang sy jenis cepat baik,alhamdulillah cepat sihat lagilah buatkan sy lupa dah sakit2 mse melahirkan tempoh hari...Itulah nikmat yang Allah bagi kan...sakit tu sementara saje, tapi kegembiraan yang dikecapi tak terucap dengan kata2.

 ~Wajah asli selepas melahirkan...tulah baby yg dalam perut sy selama 40weeks 3days..Sila abaikan rambut sy yg mcm mak lampir tuh ok..~ (pic has been removed...utk tayangan sekejap saje okeh..time's up)

Sy ucapkan berbanyak terima kasih kepada gynae sy Dr.Siti Mariam Sh. Ahmad yang bersama sepanjang tempoh mengandung dan proses melahirkan, yang berusaha membantu sy melahirkan secara normal, juga kepada nurses dan midwife Shah Alam Specialist Hospital, kepada hubby dan mak yg sentiasa menemani sy, juga kepada semua yang mendoakan sy...Terima kasih bebanyak, luv u all so much!

NOTAKAKI:  
1) Pada sy yang challenging nye bersalin ni bukan mase meneran, bukan time kena jait, tapi mase contraction tu..aduhhh bersabung nyawa...(ok lah cukup2 la tuh. ku dh membuatkn kwn2 seriau nk bersalin lak..kihkih)

2) Sebenarnye sy dah lupa macam mane kesakitan tu, nasib baik sy ade buat notes kat laptop lepas jer bersalin. kalau tak memang nan ado lah Part 2 ni...huhuhu. Serik x?? Of coz NOT!! hahah


12 comments:

Mawarnafastari said...

Serik tak? Hahaha.. Kalau saya, saya serik!!! Tapi dalam
masa yang sama nak anak ramai! Hehehe.. Lagi2 bila anak dh makin bijak mcm mek nadaa ni.. Ada sepuluh org mcm tu pun saya rela! Haha .. Tp bab nak bertarung nyawa nak melahirkan tu, Allah je yg tahu! Moga saya diberi lebih kekuatan untuk melahirkan anak yg kedua ni dan lain2.. Hihi

congrats shila mummy! Welcome to the club, and for sure ur next posting pasal baby kan! :)

shilafaizz said...

huhu..baya serik sebab history nadaa dulu kan..insyaallah,kali ni mudah sebab nadaa dh buatkan jalan utk adik2 die..sister in law shila pon mase ank frst kt LR lamenye lbh kurang shila jgk tp bila 2nd bby mudah jer..btul time nk bertarung nyawa tu,aduhh...lps ni baya amikla epidural klu fobia..amin,moga dipermudahkan..

huhu of coz la pasni citer psl anak jer..

Wahida Shukeri said...

sheila: takot...camne ni..risaunye aku....aku x cukup kuat....kn doa byk2 ni mintak Allah permudahkan sumenye even blom pregnant ag..tahniah sheila..proud of you...

shilafaizz said...

hahah...kwn ku saorang ini...aku pon takot gak memula wahida..tp bak kate kwn aku,mcm mn pon aku kena keluarkn bby dlm perut ni..pas2 hubby mainkn peranan,aku mnje gak sbb tu aku plh private sbb aku xnak hubby tgglkn aku even sesaat.
klu ko begitu fobia,aku rs ko ni kne bersalin kt private so dat hubby leh temankn dr awl smpi selesai..pas2 ko mintak epidural..seswai utk org mcm ko..seronok tau dh ade bby...

hasnolleilla said...

masa ni la klau org tanye nk anak lagi..pikir 10kali!!! tp skrg klau tanye..angguk sambil senyum..hehehe
indah btul saat tu walaupun amat menyakitkan..kan2 shila?

shilafaizz said...

Betul sesangat klu org tny time tu,ade jgk kaki yg smpi ke muka.dan cakap serikkkk.heheh..tp skrg bl pk blk cmne ye sktnye?cmne ek..dah lupa dah.ni baru sebulan,blum setahun,2thn lg..mcm shila ckp la kesakitan tu kejap jer tp nikmat kegembiraan..seronokkk sgt2.xyah lame2 kn hani,by da time after deliver je kita dh hepy

hasnolleilla said...

yup..kuar je bby dah syukur sgt,sakit pun hilang!! ajaib btul..n of course,klau diizinkannye nak tambah lagi zuriat..hihi

shilafaizz said...

insyaallah...kalau ade rezeki lagi Allah bg ape slhnye..tp nak puas2 manjakn yg sorang ni dulu..hihihi.nnt dh jd kakak kne independent sket...

hasnolleilla said...

shila merancg mkn pe yer? ke sendiri2 je?

shilafaizz said...

Aritu de discuss ngan amni kt fb,amni nk pki implan.shila mcm nk pki iud jer,nk mkn pil tkt ter miss slalu, nk rancang sdr tkt tr 'accident'.kakak,kazen,ngan kwn pki iud dorg kate sng.tp xjmp doctor lg hani,tkt shila xseswai pki.kne mntk pndpt doc dulu..hani plk?

nurulhaniff said...

wahhhh....da pk2 nak merancang..hehe..mak aku merancang sendirik..tak makan ubat pun..sbb katanya ubat tu tak bagus..tap aku belum kawin da makan pil perancang..huhu..aritu cikgu kat tempat aku keje pakai implan je..kalau iud tu kn masuk ikut anus tu kan..selamat merancang.. :)

catzer said...

wah sis mmg boleh buat novel post sis ni..rasa seram gak tp part seronok bile tgk muke baby..uhuhhu..sy due insya-allah bln 7 ni di SALAM juga..dr.siti mmg terbaik.