Thursday, June 2, 2016

Tips Khatan/Sunat Baby Boy

Semasa mengandung kan Nayl..kami memang berniat dapat baby boy kami nak ikut Sunnah dari tahnik, bercukur, Aqiqah, khatan. Nak khatan kan seawal 7hari sebab banyak manfaatnya. Lepas Nayl lahir..trus buat appointment dengan Dr.Razak KPJ Damansara, tapi hari ke7 tu lagi 2hari nak raya jadual Dr.Razak penuh. So xdapat la khatankan mase 7hari (dapat cukurkan dan Aqiqah kan beliau je). Buat another appointment so masa usia 34hari, Nayl dh selamat dikhatankan.

Ada yg cakap2 kesian nanti kulit tumbuh balik yada2...mitos sangat. DR.razak cakap takpenah lagi ada patient dia dtg balik lepas few years sebab kulit tumbuh semula๐Ÿ™Š. Takde kulit apa nak tumbuh nye de..habih dh dibuang. Kat Arab sana semua baby khatan mase kecik. Kalau amalan ni memudaratkan, takkan la Rasulullah buat. Taknak buat takpe..jangan momok kan orang dengan info2 yg salah.

Hakak rasa sooo sick dengan komen2 orang lepas Nayl sunat tu. nanti kulit tumbuh balik, nanti nafsu kuat mcm org Arab๐Ÿ˜‘. OMG!! boleh pulak fikir sampai ke situ yer.. Cucu2 Rasulullah Hassan dan Hussin kan seawal 7hari dah dikhatankan. Rasulullah takkan buat sesuatu yg memudaratkan dan tak bagi manfaat kat umat dia. Nafsu nafsi tu takde kaitan dengan usia dikhatankan.. Memandai je cakap org Arab itu ini..haishh macam la tido sekatil dengan depa. Lawak pula bila dapat komen camtu..

Menurut kajian jugak masyarakat Amerika 50-65% mengkhatankan baby dorang seawal 10hari lepas dilahirkan.

Kalau tak mau khatan awal anak2 lelaki takde masalah. Pilihan masing2 kan.. tapi jangan lah komen yg menampakkan diri sendiri cetek sangat ilmu Sirah. Part kami dh settle Hihihi. Lagipun nak taknak kene hadap juga anak berkhatan tu kan..hehe. either lambat or cepat. siaplah mak ayah dengan drama ye...kalau boleh jangan lah dh beso sangat baru nak khatan..banyak ragamnye nak sembuh pon amik mase (ni pesanan dari kwn yg suaminya adelah seorang tok mudim ๐Ÿ˜ƒ). Best of luck yer.

********************************************
Okeh nak xplain teknik khatan ni ada macam2. Ada laser, ada clamp, ada pakai ring, plastible macam2 lah lagi. Ada komen dari mommy yg anak nya gunakan clamp, 3hari tu tak boleh mandi.

Beza pengalaman kami pulak, Dr Razak cakap no problem utk mandikan trus lepas khatan sebab teknik laser ni takde balutan apa2. Sampai rumah mami try renjis2 air..ehh tak nangis la. Trus la mandikan macam biasa. Rajin2 letak ubat. 3hari luka dh kering. Wallaa settle. Memang mudah.
Takde drama, takde ragam, takde bleeding, takda bandage, takyah pantang2 baby BF je.

Manfaat Khatan Baby Boy:

1. Khatan awal ni elok untuk elakkan dari mudah terkena infection yg selalu kene pada anak lelaki akibat tidak dicuci kemaluan nya dengan bersih. Jika khatan awal, part dalam2 area 'tahi pilat' putih2 tu pon dh bersih.
2. Dr Razak sendiri bagitau baby punya sense of pain belum mula develop ketika awal2 ni. Sebab tu la baby rilek2 aje kene sunat macam takde apa.
3. Penjagaan yg mudah sebab baby tak banyak bergerak. Kurang pergerakan, luka pon cepat sembuh. Tambahan kulit baby lembut lagi so luka memang cepat baik.

Ni tips untuk parents yg berhasrat sunatkan baby boy mereka:

1. Survey doctor/paediatric surgeon yg boleh khatankan baby. Klinik2 xbuat ye khatan kan baby ni..biasa nya cuma di hospital. Nayl buat kt KPJ Damansara (paediatric surgeon Dr.Abd Razak)

Seeloknya decide untuk sunatkan baby sebelum dia pandai meniarap. the best sebelum 4bulan.

2. Pilih kaedah yg anda rasa sesuai. Minta consultation dr doctor apa pro n cons bagi setiap kaedah. Kami pilih kaedah konvensional cum laser sebab tempoh pemulihan singkat.

3. Bius? Bius setempat jer kat bird baby tu. Ada hospital buat bius penuh. Paed nayl kt Demc xbagi..khatan je katanya xpayah sampai bius pengsan. Part cucuk bius opkos lah baby nangis tapi dia xboleh lompat katil ๐Ÿ˜…. Lepas bius jalan, dia trus diam trkebil2 proses sunat amik masa dalam 10min je camtu.

4. Lepas khatan, rajin2 letak ubat/gel yg doctor bekalkan. Baby nayl dapat gel jernih lupa nama apa. Sapu tiap kali tukar diaper.

5. Boleh mandi tak? Bergantung pada kaedah apa yg anda pilih. Kalau teknik laser boleh mandi seperti biasa. Nayl tak nangis pon time mandi! Mak aje yg seram ingatkan pedih tapi dia rilek aje๐Ÿ˜…. Pastikan luka tu dap2 dengan kapas sampai kering

6. Ada balutan tak? Bergantung kaedah apa yg anda pilih. Kaedah laser tak de balutan apa2 boliang2 gitu je. Memang purposely nak bagi kering cepat luka tu. Kalau clamp dah tentu nya bird baby tu ada clamp la.hehe

7. Darah banyak tak. Jawapan nya TAKDE DARAH langsung.hehe..baby boleh pakai diaper macam biasa

8. Baby meragam tak? Bergantung baby kot. Nayl takde meragam apa2...mak pon pelik takde sense ke apa anak mak ni๐Ÿ˜. Ada baby meragam 1st day. Tapi xjumpa lagi baby meragam berhari2 sebab kejap aje dh baik.

9. Tempoh pemulihan. Haa ni mami suka. 3hari dah kering elok yeayyy!. Memang mudah nak jaga pantas aje elok nya. Kalau anak lebih besar..makin lama tempoh pemulihan nya tu. Ada yg pakai clamp 2minggu baru baik..alaa kan kesian kan lama sangat. Haa sunat la time baby.hehe

10. Baby takde makan apa2 so senang tak payah la risau bab pantang. Cuma kerapkan BF baby jer dan mommy amik banyak vit C untuk penyembuhan luka.

11. Baby boleh pakai diaper macam biasa..pakai seluar macam biasa. Takde apa nak risau sebab baby tak lasak lagi..baring n tido aje dia. Senang!

Ni pengalaman ibu lain:
http://raisingupimammudas.blogspot.my/2014/09/khatankan-anak-lelaki-semasa-bayi.html?m=1

Jika ditanya, memang kami rasa lega amik keputusan khatan kan anak lelaki semasa baby. Jika dikurniakan anak lelaki lagi, keputusan kami tetap sama. Sunat awal ๐Ÿ˜Š.

*Sharing saja. Moga bermanfaat.


Nayl tengah dikhatan kan oleh Dr Razak. Nurse bagi hisap jari biar dia hayal.hihi

2 comments:

fouzulm said...

berapa kos yek

shilafaizz said...

Fouzulm kos sunat baby sy rm800.
ada yg 500 ada 600. Bergantung dimana prosedur nya dibuat. Sy noticed KPJ quite pricy.

Thursday, June 2, 2016

Tips Khatan/Sunat Baby Boy

Semasa mengandung kan Nayl..kami memang berniat dapat baby boy kami nak ikut Sunnah dari tahnik, bercukur, Aqiqah, khatan. Nak khatan kan seawal 7hari sebab banyak manfaatnya. Lepas Nayl lahir..trus buat appointment dengan Dr.Razak KPJ Damansara, tapi hari ke7 tu lagi 2hari nak raya jadual Dr.Razak penuh. So xdapat la khatankan mase 7hari (dapat cukurkan dan Aqiqah kan beliau je). Buat another appointment so masa usia 34hari, Nayl dh selamat dikhatankan.

Ada yg cakap2 kesian nanti kulit tumbuh balik yada2...mitos sangat. DR.razak cakap takpenah lagi ada patient dia dtg balik lepas few years sebab kulit tumbuh semula๐Ÿ™Š. Takde kulit apa nak tumbuh nye de..habih dh dibuang. Kat Arab sana semua baby khatan mase kecik. Kalau amalan ni memudaratkan, takkan la Rasulullah buat. Taknak buat takpe..jangan momok kan orang dengan info2 yg salah.

Hakak rasa sooo sick dengan komen2 orang lepas Nayl sunat tu. nanti kulit tumbuh balik, nanti nafsu kuat mcm org Arab๐Ÿ˜‘. OMG!! boleh pulak fikir sampai ke situ yer.. Cucu2 Rasulullah Hassan dan Hussin kan seawal 7hari dah dikhatankan. Rasulullah takkan buat sesuatu yg memudaratkan dan tak bagi manfaat kat umat dia. Nafsu nafsi tu takde kaitan dengan usia dikhatankan.. Memandai je cakap org Arab itu ini..haishh macam la tido sekatil dengan depa. Lawak pula bila dapat komen camtu..

Menurut kajian jugak masyarakat Amerika 50-65% mengkhatankan baby dorang seawal 10hari lepas dilahirkan.

Kalau tak mau khatan awal anak2 lelaki takde masalah. Pilihan masing2 kan.. tapi jangan lah komen yg menampakkan diri sendiri cetek sangat ilmu Sirah. Part kami dh settle Hihihi. Lagipun nak taknak kene hadap juga anak berkhatan tu kan..hehe. either lambat or cepat. siaplah mak ayah dengan drama ye...kalau boleh jangan lah dh beso sangat baru nak khatan..banyak ragamnye nak sembuh pon amik mase (ni pesanan dari kwn yg suaminya adelah seorang tok mudim ๐Ÿ˜ƒ). Best of luck yer.

********************************************
Okeh nak xplain teknik khatan ni ada macam2. Ada laser, ada clamp, ada pakai ring, plastible macam2 lah lagi. Ada komen dari mommy yg anak nya gunakan clamp, 3hari tu tak boleh mandi.

Beza pengalaman kami pulak, Dr Razak cakap no problem utk mandikan trus lepas khatan sebab teknik laser ni takde balutan apa2. Sampai rumah mami try renjis2 air..ehh tak nangis la. Trus la mandikan macam biasa. Rajin2 letak ubat. 3hari luka dh kering. Wallaa settle. Memang mudah.
Takde drama, takde ragam, takde bleeding, takda bandage, takyah pantang2 baby BF je.

Manfaat Khatan Baby Boy:

1. Khatan awal ni elok untuk elakkan dari mudah terkena infection yg selalu kene pada anak lelaki akibat tidak dicuci kemaluan nya dengan bersih. Jika khatan awal, part dalam2 area 'tahi pilat' putih2 tu pon dh bersih.
2. Dr Razak sendiri bagitau baby punya sense of pain belum mula develop ketika awal2 ni. Sebab tu la baby rilek2 aje kene sunat macam takde apa.
3. Penjagaan yg mudah sebab baby tak banyak bergerak. Kurang pergerakan, luka pon cepat sembuh. Tambahan kulit baby lembut lagi so luka memang cepat baik.

Ni tips untuk parents yg berhasrat sunatkan baby boy mereka:

1. Survey doctor/paediatric surgeon yg boleh khatankan baby. Klinik2 xbuat ye khatan kan baby ni..biasa nya cuma di hospital. Nayl buat kt KPJ Damansara (paediatric surgeon Dr.Abd Razak)

Seeloknya decide untuk sunatkan baby sebelum dia pandai meniarap. the best sebelum 4bulan.

2. Pilih kaedah yg anda rasa sesuai. Minta consultation dr doctor apa pro n cons bagi setiap kaedah. Kami pilih kaedah konvensional cum laser sebab tempoh pemulihan singkat.

3. Bius? Bius setempat jer kat bird baby tu. Ada hospital buat bius penuh. Paed nayl kt Demc xbagi..khatan je katanya xpayah sampai bius pengsan. Part cucuk bius opkos lah baby nangis tapi dia xboleh lompat katil ๐Ÿ˜…. Lepas bius jalan, dia trus diam trkebil2 proses sunat amik masa dalam 10min je camtu.

4. Lepas khatan, rajin2 letak ubat/gel yg doctor bekalkan. Baby nayl dapat gel jernih lupa nama apa. Sapu tiap kali tukar diaper.

5. Boleh mandi tak? Bergantung pada kaedah apa yg anda pilih. Kalau teknik laser boleh mandi seperti biasa. Nayl tak nangis pon time mandi! Mak aje yg seram ingatkan pedih tapi dia rilek aje๐Ÿ˜…. Pastikan luka tu dap2 dengan kapas sampai kering

6. Ada balutan tak? Bergantung kaedah apa yg anda pilih. Kaedah laser tak de balutan apa2 boliang2 gitu je. Memang purposely nak bagi kering cepat luka tu. Kalau clamp dah tentu nya bird baby tu ada clamp la.hehe

7. Darah banyak tak. Jawapan nya TAKDE DARAH langsung.hehe..baby boleh pakai diaper macam biasa

8. Baby meragam tak? Bergantung baby kot. Nayl takde meragam apa2...mak pon pelik takde sense ke apa anak mak ni๐Ÿ˜. Ada baby meragam 1st day. Tapi xjumpa lagi baby meragam berhari2 sebab kejap aje dh baik.

9. Tempoh pemulihan. Haa ni mami suka. 3hari dah kering elok yeayyy!. Memang mudah nak jaga pantas aje elok nya. Kalau anak lebih besar..makin lama tempoh pemulihan nya tu. Ada yg pakai clamp 2minggu baru baik..alaa kan kesian kan lama sangat. Haa sunat la time baby.hehe

10. Baby takde makan apa2 so senang tak payah la risau bab pantang. Cuma kerapkan BF baby jer dan mommy amik banyak vit C untuk penyembuhan luka.

11. Baby boleh pakai diaper macam biasa..pakai seluar macam biasa. Takde apa nak risau sebab baby tak lasak lagi..baring n tido aje dia. Senang!

Ni pengalaman ibu lain:
http://raisingupimammudas.blogspot.my/2014/09/khatankan-anak-lelaki-semasa-bayi.html?m=1

Jika ditanya, memang kami rasa lega amik keputusan khatan kan anak lelaki semasa baby. Jika dikurniakan anak lelaki lagi, keputusan kami tetap sama. Sunat awal ๐Ÿ˜Š.

*Sharing saja. Moga bermanfaat.


Nayl tengah dikhatan kan oleh Dr Razak. Nurse bagi hisap jari biar dia hayal.hihi

2 comments:

fouzulm said...

berapa kos yek

shilafaizz said...

Fouzulm kos sunat baby sy rm800.
ada yg 500 ada 600. Bergantung dimana prosedur nya dibuat. Sy noticed KPJ quite pricy.