Skip to main content

Sample Birth Plan/Preferences


Kawan share her birth preferences that she used when delivered her 1st baby at DEMC. So nak share kat sini birth plan/preferences tu. Mana-mana yg di word cross tu makna nya, sy taknak masukkan dalam birth plan sy. Overall ok for me...takde lah banyak sangat request nya..;)

So this is the sample:-


OUR BIRTH PLAN

Name:                                                                     Date:
IC No:                                                                      Doctor:

We have chosen the HypnoBirthing method of quiet, relaxed and natural birth. Below is our Birth Plan. We understand that these choices presume a normal pregnancy and birth. Should there be a medical emergency, we will give our full cooperation after we have had an opportunity for an explanation of the medical need. We wish to have clear and adequate explanations of all procedures, of the progress of labor as it is accessed, and of any possible complications if they occur. We would appreciate it if…..

During 1st Stage Labor

ENVIRONMENT

·          Quiet & private room, dimmed lights
·          Drawn drapes/closed door at all times
·          Min. staff (1 or 2) are present at any one time
·          Staff knock before entering
·          Play own music tapes
·          Allow to take photos of birth

MOBILITY

·          Change positions for comfort & progress in labor
·          Freedom to walk & move
·          Fluids & light food, nutritional snacking if labor is prolonged

FETAL MONITORING

·        No continuous EFM unless medically necessary. If it needs to be done – prefer to use a Fetal Doppler

PAIN RELIEF OPTIONS

·         No suggestion of anesthetic/analgesics unless requested

INDUCTION / AUGMENTATION

·         Natural oxytocin stimulation – nipple/clitoral stimulation – and to be accorded the uninterrupted privacy to do so
·         No Pitocin/amniotomy without discussion
·         To be fully apprised & consulted before introduction of any medical procedure

Vaginal examination (VE)

·        Not to have any vaginal examinations unless absolutely necessary – with permission – to avoid premature release of membranes

During 2nd Stage Labor

During 3rd Stage Labor

PUSHING TECHNIQUES

·         Gentle encouragement during final pushing stage without loud “pushing” prompts – prefer to follow my instincts and just be reminded to pant to let the perineum stretch while the baby is crowning

Perineum

·         Not to have an episiotomy. Pressure episiotomy only if necessary with permission
·         Local anesthesia for repair of tears/episiotomy

Birth

·         Allow to birth in ANY position I feel comfortable that will least likely require an episiotomy
·         Use of suction device rather than forceps if medically necessary
·         Cord clamping – wait until cord stops pulsating. Father will cut the cord.
·        Immediate skin-to-skin contact with baby on mother’s stomach/chest. No wrapping of baby.
·        Privacy for my husband, baby and I immediately after the birth for at least an hour

PLACENTA DELIVERY

·         Spontaneous or encouraged with breast stimulation and nursing baby (breast feeding)
·         No cord traction, Pitocin or manual removal of placenta unless there is evidence of excessive postpartum bleeding

For baby (PAEDS)

·         Bright lights temporarily removed during birth & until baby is moved to mother’s chest
·         Air-con temporarily turn down/switch off
·         Allow vernix to be absorbed into baby’s skin; delay cleaning/rubbing
·         Baby to remain with mother & father for the 1st hour after birth (rubbed down, bathed, etc can be done after this)
·         For male baby, we request no circumcision. Delay circumcision for female baby until requested
·         Breastfeeding only. No bottle, formula, pacifier
·        The father will follow wherever the baby goes to after birth

We thank you in advance for your support & kind attention to our choices. We know you join us in looking forward to a beautiful birth.



_______________________
Dr.

________________________
Parents





Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…