Skip to main content

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti tido memang berkurang dah...Kadang rase x sabar nak bersalin walaupun serems, tak sabar nak BF baby....

Okeh nak citer pasal Myra plak lah. Myra sekarang dah kenal ABC sampai Z...kalau kita tunjuk huruf apa dia akan sebut...nyanyi abc sampai Z tu memang feveret dia ulang patploh kali...tiap kali pergi restaurant mcm Pizza Hut ke Burger King ke kan ade tulisan besar2 kan, dia akan sebut satu2 huruf tu apa...At her 2years and 8month, kira ok lah dia dh kenal huruf...Mak xbape nak rajin ajar macam2 lagi...Tunggu cikgu je lah ajar...boleh gitu? Memang xboleh la homeschooling dgn mak sendiri...ekekeke. Mengaji pon sama, dah kenal few huruf jugak. Cikgu taska jugak yang ajar. Kadang2 kagum jugak dengan cikgu camne lah boleh ajar budak kecik2 below 3years ni...bukan dorang banyak main2 ke...Sebab tu nak jadi cikgu ni kene sabar kannn...

Next checkup on 29 May...baby should be dah 1kg++ kot...Mak dah belas2 kilo....tsktsktsk


NOTAKAKI:
* Nak update entry cuti2 ke Kuching, Sarawak tapi lom transfer gambar...stay tune k...Nanti ai update..
* Will share to you jugak Surge/Contraction breathing technique dalam next entry...Technique ni diamalkan oleh kawan2 dari group Gentle Birth...


Comments

ayu said…
hehe..jumpa jumaat lps mmg nampak la beza dari jumpa bln sebelum tu..hehe..tapi, tak pe..nampak comey apa..jumpa sabtu ni lagi ye..

^_^
shilafaizz said…
heheh kan ayu..dh gemuk dh shila.. xtau la next checkup bape kilo plak naik..
ok jumpa sabtu ni yer..;)

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…