Monday, May 13, 2013

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti tido memang berkurang dah...Kadang rase x sabar nak bersalin walaupun serems, tak sabar nak BF baby....

Okeh nak citer pasal Myra plak lah. Myra sekarang dah kenal ABC sampai Z...kalau kita tunjuk huruf apa dia akan sebut...nyanyi abc sampai Z tu memang feveret dia ulang patploh kali...tiap kali pergi restaurant mcm Pizza Hut ke Burger King ke kan ade tulisan besar2 kan, dia akan sebut satu2 huruf tu apa...At her 2years and 8month, kira ok lah dia dh kenal huruf...Mak xbape nak rajin ajar macam2 lagi...Tunggu cikgu je lah ajar...boleh gitu? Memang xboleh la homeschooling dgn mak sendiri...ekekeke. Mengaji pon sama, dah kenal few huruf jugak. Cikgu taska jugak yang ajar. Kadang2 kagum jugak dengan cikgu camne lah boleh ajar budak kecik2 below 3years ni...bukan dorang banyak main2 ke...Sebab tu nak jadi cikgu ni kene sabar kannn...

Next checkup on 29 May...baby should be dah 1kg++ kot...Mak dah belas2 kilo....tsktsktsk


NOTAKAKI:
* Nak update entry cuti2 ke Kuching, Sarawak tapi lom transfer gambar...stay tune k...Nanti ai update..
* Will share to you jugak Surge/Contraction breathing technique dalam next entry...Technique ni diamalkan oleh kawan2 dari group Gentle Birth...


2 comments:

ayu said...

hehe..jumpa jumaat lps mmg nampak la beza dari jumpa bln sebelum tu..hehe..tapi, tak pe..nampak comey apa..jumpa sabtu ni lagi ye..

^_^

shilafaizz said...

heheh kan ayu..dh gemuk dh shila.. xtau la next checkup bape kilo plak naik..
ok jumpa sabtu ni yer..;)

Monday, May 13, 2013

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti tido memang berkurang dah...Kadang rase x sabar nak bersalin walaupun serems, tak sabar nak BF baby....

Okeh nak citer pasal Myra plak lah. Myra sekarang dah kenal ABC sampai Z...kalau kita tunjuk huruf apa dia akan sebut...nyanyi abc sampai Z tu memang feveret dia ulang patploh kali...tiap kali pergi restaurant mcm Pizza Hut ke Burger King ke kan ade tulisan besar2 kan, dia akan sebut satu2 huruf tu apa...At her 2years and 8month, kira ok lah dia dh kenal huruf...Mak xbape nak rajin ajar macam2 lagi...Tunggu cikgu je lah ajar...boleh gitu? Memang xboleh la homeschooling dgn mak sendiri...ekekeke. Mengaji pon sama, dah kenal few huruf jugak. Cikgu taska jugak yang ajar. Kadang2 kagum jugak dengan cikgu camne lah boleh ajar budak kecik2 below 3years ni...bukan dorang banyak main2 ke...Sebab tu nak jadi cikgu ni kene sabar kannn...

Next checkup on 29 May...baby should be dah 1kg++ kot...Mak dah belas2 kilo....tsktsktsk


NOTAKAKI:
* Nak update entry cuti2 ke Kuching, Sarawak tapi lom transfer gambar...stay tune k...Nanti ai update..
* Will share to you jugak Surge/Contraction breathing technique dalam next entry...Technique ni diamalkan oleh kawan2 dari group Gentle Birth...


2 comments:

ayu said...

hehe..jumpa jumaat lps mmg nampak la beza dari jumpa bln sebelum tu..hehe..tapi, tak pe..nampak comey apa..jumpa sabtu ni lagi ye..

^_^

shilafaizz said...

heheh kan ayu..dh gemuk dh shila.. xtau la next checkup bape kilo plak naik..
ok jumpa sabtu ni yer..;)