Thursday, May 16, 2013

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member cakap anak dia suruh jugak pakaikan pempes, nangis2 nak pakai pempes. Aisehhh, jangan lah ikutkannn...ngengade aihh...ke den yg kejam.heheh so far myra takde plak beria nak pakai balik pempes dia.

2. Talk to your child, tell them yang kita nak start PT dorang. Anak uols pon ade feeling, tetiba jer korang suruh dia pegi toilet, kencing berak sendiri mestila dorang terkejut kann...walaupun dorang kecik lagi, amalkan perbincangan 2hala..cewahh. Cakap la baik2 dengan dorang, yg dia dah besar, tak perlu pakai pempes lagi...nak kencing, berak dekat toilet giteww. Kene tegas yer!

3. Start ajak dorang ke toilet tiap 15minit. Suruh dorang kencing jugak walaupon lame mencangkung. Bila cangkung dh lame sangat tu nan hado gak kencing baru lah ajak keluar. Then tingkat kan pulak ke 1/2jam pegi toilet, kita kene sentiasa tanye dia 'nak kencing tak, nak berak tak?' Alwaysssss tanye dan tanye. Lame2 anak tu akan faham dan bagitau sendiri bila dia nak kencing/berak. Awal2 tu mestila ade terbabas kan...Myra 2 kali terbabas trkencing. Ok lah dia pon tengah nak adapt dengan benda baru dalam hidup dorang mesti ade terlupa. Yang penting as parents kene cekal hati lah nak PT ni...jangan hangat-hangat tahi ayams. Biase lah kalau ade sesi terrr-rajin mop2 rumah tu kan..

4. Bila dorang nak tido (siang) make sure suruh dia kencing dulu sebelum tido. So far Myra tido siang xpenah terbabas shee2 time tido. Tido siang memang tak pakai pempes. Tido malam, ikut korang lah nak pakaikan pempes lagi atau kalau konfiden, tak payah pakaikan. Myra tido malam kami still pakaikan, sebab riso kene tilam sebab waktu tido yg lame kan. Tapi so far until now, bangun pagi pempes dia memang kering takde kencing langsung.

5. Kalau ibuk2 tengah preggy, elok sangat lah off-diapers ni sebelum korang bersalin. Mwehehehe..sebab senang nanti dh bersalin, si kakak/abang dah pass off-diapers. Dah boleh tanggal kan sendiri seluar dan mencicit lari pegi toilet. For me, kalau dh 2tahun tu boleh dah start berjinak-jinak PT ni...ko nak tunggu sampai umo berapa? 4tahun? Diaper pon dah takde size kak oi...

6. Selamat Maju Jaya okeh! Try set target within 4hari ke untuk PT ni..Kalau terlebih-lebih hari tu tak pee...at least dah cuba. Oh yer, kalau anak duduk kat taska/BS mintak kerjasama taska/BS jugak untuk melepaskan diapers. Alhamdulillah cikgu Myra sangat2 ok. Penah sekali terbabas katenye. Kalau yg family jaga, lagi lah senang. No excuse yer. You can do it! Chaiyokk!


7 comments:

Faezah Jamil said...

ye...semangat ni dgr myra da off diapers. tgh cr buat rangka plan nak off diapers izzul plak.wish me luck (luck ni more on rajen..ngehehe)

shilafaizz said...

yeahhh blast to you the "rajen" dust faeza.heheh
try la time cuti panjang sikit 3-4hari camtu..so dat the routine tu izzul boleh catch up.

monstorious wife said...

Potty train ni senang citer antara rajin dgn tak je. Sbb Pahat yg x berapa pandai ckp tu pon akak berjaya potty train dia. Kalau nk berak mencicit bukak seluar pegi toilet.

shilafaizz said...

betul sangat kak ilot! Antara rajin dgn tak jer..sy banyak gak citer pasal pahat kat kawan2 yg nak PT, even pahat xbape pandai cakap tapi lagi awal sukses potty train dari Myra.

~MommyAida~ said...

yeah..aida pn buat menda yg sma cm shila buat..tp Aqil sgt lah bnyk kli terbabas..tapi xpe,saborkn hati kuatkn iman..eceh..hihihi...

Nanie Khairani said...

Wahhh.. Thanks for sharing this tips.. Nanie pun memang tengah berkira2 nak start PT Huamira ni.. Dia dah 2tahun setengah. Dah pandai cakap dah... Mak abah dia je yang dok ngelat lagi.. heheh

nursalwa Ishak said...

salam

singgah sini baca tips potty training

tgh train anak hari pertama nie.. phewwww mencabar...huhuhuhu

Thursday, May 16, 2013

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member cakap anak dia suruh jugak pakaikan pempes, nangis2 nak pakai pempes. Aisehhh, jangan lah ikutkannn...ngengade aihh...ke den yg kejam.heheh so far myra takde plak beria nak pakai balik pempes dia.

2. Talk to your child, tell them yang kita nak start PT dorang. Anak uols pon ade feeling, tetiba jer korang suruh dia pegi toilet, kencing berak sendiri mestila dorang terkejut kann...walaupun dorang kecik lagi, amalkan perbincangan 2hala..cewahh. Cakap la baik2 dengan dorang, yg dia dah besar, tak perlu pakai pempes lagi...nak kencing, berak dekat toilet giteww. Kene tegas yer!

3. Start ajak dorang ke toilet tiap 15minit. Suruh dorang kencing jugak walaupon lame mencangkung. Bila cangkung dh lame sangat tu nan hado gak kencing baru lah ajak keluar. Then tingkat kan pulak ke 1/2jam pegi toilet, kita kene sentiasa tanye dia 'nak kencing tak, nak berak tak?' Alwaysssss tanye dan tanye. Lame2 anak tu akan faham dan bagitau sendiri bila dia nak kencing/berak. Awal2 tu mestila ade terbabas kan...Myra 2 kali terbabas trkencing. Ok lah dia pon tengah nak adapt dengan benda baru dalam hidup dorang mesti ade terlupa. Yang penting as parents kene cekal hati lah nak PT ni...jangan hangat-hangat tahi ayams. Biase lah kalau ade sesi terrr-rajin mop2 rumah tu kan..

4. Bila dorang nak tido (siang) make sure suruh dia kencing dulu sebelum tido. So far Myra tido siang xpenah terbabas shee2 time tido. Tido siang memang tak pakai pempes. Tido malam, ikut korang lah nak pakaikan pempes lagi atau kalau konfiden, tak payah pakaikan. Myra tido malam kami still pakaikan, sebab riso kene tilam sebab waktu tido yg lame kan. Tapi so far until now, bangun pagi pempes dia memang kering takde kencing langsung.

5. Kalau ibuk2 tengah preggy, elok sangat lah off-diapers ni sebelum korang bersalin. Mwehehehe..sebab senang nanti dh bersalin, si kakak/abang dah pass off-diapers. Dah boleh tanggal kan sendiri seluar dan mencicit lari pegi toilet. For me, kalau dh 2tahun tu boleh dah start berjinak-jinak PT ni...ko nak tunggu sampai umo berapa? 4tahun? Diaper pon dah takde size kak oi...

6. Selamat Maju Jaya okeh! Try set target within 4hari ke untuk PT ni..Kalau terlebih-lebih hari tu tak pee...at least dah cuba. Oh yer, kalau anak duduk kat taska/BS mintak kerjasama taska/BS jugak untuk melepaskan diapers. Alhamdulillah cikgu Myra sangat2 ok. Penah sekali terbabas katenye. Kalau yg family jaga, lagi lah senang. No excuse yer. You can do it! Chaiyokk!


7 comments:

Faezah Jamil said...

ye...semangat ni dgr myra da off diapers. tgh cr buat rangka plan nak off diapers izzul plak.wish me luck (luck ni more on rajen..ngehehe)

shilafaizz said...

yeahhh blast to you the "rajen" dust faeza.heheh
try la time cuti panjang sikit 3-4hari camtu..so dat the routine tu izzul boleh catch up.

monstorious wife said...

Potty train ni senang citer antara rajin dgn tak je. Sbb Pahat yg x berapa pandai ckp tu pon akak berjaya potty train dia. Kalau nk berak mencicit bukak seluar pegi toilet.

shilafaizz said...

betul sangat kak ilot! Antara rajin dgn tak jer..sy banyak gak citer pasal pahat kat kawan2 yg nak PT, even pahat xbape pandai cakap tapi lagi awal sukses potty train dari Myra.

~MommyAida~ said...

yeah..aida pn buat menda yg sma cm shila buat..tp Aqil sgt lah bnyk kli terbabas..tapi xpe,saborkn hati kuatkn iman..eceh..hihihi...

Nanie Khairani said...

Wahhh.. Thanks for sharing this tips.. Nanie pun memang tengah berkira2 nak start PT Huamira ni.. Dia dah 2tahun setengah. Dah pandai cakap dah... Mak abah dia je yang dok ngelat lagi.. heheh

nursalwa Ishak said...

salam

singgah sini baca tips potty training

tgh train anak hari pertama nie.. phewwww mencabar...huhuhuhu