Skip to main content

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member cakap anak dia suruh jugak pakaikan pempes, nangis2 nak pakai pempes. Aisehhh, jangan lah ikutkannn...ngengade aihh...ke den yg kejam.heheh so far myra takde plak beria nak pakai balik pempes dia.

2. Talk to your child, tell them yang kita nak start PT dorang. Anak uols pon ade feeling, tetiba jer korang suruh dia pegi toilet, kencing berak sendiri mestila dorang terkejut kann...walaupun dorang kecik lagi, amalkan perbincangan 2hala..cewahh. Cakap la baik2 dengan dorang, yg dia dah besar, tak perlu pakai pempes lagi...nak kencing, berak dekat toilet giteww. Kene tegas yer!

3. Start ajak dorang ke toilet tiap 15minit. Suruh dorang kencing jugak walaupon lame mencangkung. Bila cangkung dh lame sangat tu nan hado gak kencing baru lah ajak keluar. Then tingkat kan pulak ke 1/2jam pegi toilet, kita kene sentiasa tanye dia 'nak kencing tak, nak berak tak?' Alwaysssss tanye dan tanye. Lame2 anak tu akan faham dan bagitau sendiri bila dia nak kencing/berak. Awal2 tu mestila ade terbabas kan...Myra 2 kali terbabas trkencing. Ok lah dia pon tengah nak adapt dengan benda baru dalam hidup dorang mesti ade terlupa. Yang penting as parents kene cekal hati lah nak PT ni...jangan hangat-hangat tahi ayams. Biase lah kalau ade sesi terrr-rajin mop2 rumah tu kan..

4. Bila dorang nak tido (siang) make sure suruh dia kencing dulu sebelum tido. So far Myra tido siang xpenah terbabas shee2 time tido. Tido siang memang tak pakai pempes. Tido malam, ikut korang lah nak pakaikan pempes lagi atau kalau konfiden, tak payah pakaikan. Myra tido malam kami still pakaikan, sebab riso kene tilam sebab waktu tido yg lame kan. Tapi so far until now, bangun pagi pempes dia memang kering takde kencing langsung.

5. Kalau ibuk2 tengah preggy, elok sangat lah off-diapers ni sebelum korang bersalin. Mwehehehe..sebab senang nanti dh bersalin, si kakak/abang dah pass off-diapers. Dah boleh tanggal kan sendiri seluar dan mencicit lari pegi toilet. For me, kalau dh 2tahun tu boleh dah start berjinak-jinak PT ni...ko nak tunggu sampai umo berapa? 4tahun? Diaper pon dah takde size kak oi...

6. Selamat Maju Jaya okeh! Try set target within 4hari ke untuk PT ni..Kalau terlebih-lebih hari tu tak pee...at least dah cuba. Oh yer, kalau anak duduk kat taska/BS mintak kerjasama taska/BS jugak untuk melepaskan diapers. Alhamdulillah cikgu Myra sangat2 ok. Penah sekali terbabas katenye. Kalau yg family jaga, lagi lah senang. No excuse yer. You can do it! Chaiyokk!


Comments

Faezah Jamil said…
ye...semangat ni dgr myra da off diapers. tgh cr buat rangka plan nak off diapers izzul plak.wish me luck (luck ni more on rajen..ngehehe)
shilafaizz said…
yeahhh blast to you the "rajen" dust faeza.heheh
try la time cuti panjang sikit 3-4hari camtu..so dat the routine tu izzul boleh catch up.
Potty train ni senang citer antara rajin dgn tak je. Sbb Pahat yg x berapa pandai ckp tu pon akak berjaya potty train dia. Kalau nk berak mencicit bukak seluar pegi toilet.
shilafaizz said…
betul sangat kak ilot! Antara rajin dgn tak jer..sy banyak gak citer pasal pahat kat kawan2 yg nak PT, even pahat xbape pandai cakap tapi lagi awal sukses potty train dari Myra.
~MommyAida~ said…
yeah..aida pn buat menda yg sma cm shila buat..tp Aqil sgt lah bnyk kli terbabas..tapi xpe,saborkn hati kuatkn iman..eceh..hihihi...
Nanie Khairani said…
Wahhh.. Thanks for sharing this tips.. Nanie pun memang tengah berkira2 nak start PT Huamira ni.. Dia dah 2tahun setengah. Dah pandai cakap dah... Mak abah dia je yang dok ngelat lagi.. heheh
nursalwa Ishak said…
salam

singgah sini baca tips potty training

tgh train anak hari pertama nie.. phewwww mencabar...huhuhuhu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…