Tuesday, October 18, 2011

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...

Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdosa mak ayahnye bayi tu tak berdosa pon kenapa mesti mempersoalkan status bayi tu. Insyaallah kalau niat kita baik, diberi didikan sebaik-baiknya kalau Allah izinkan pasti jadi orang yg berguna anak2 ni.

Dan semalam kakak opis sy tetiba bisik2 bertanye, kat mane boleh amik anak angkat tetapi proses tak lame macam JKM. Sy terus jawab ade kawan boleh bantu tapi ambil dari KEWAJA. Kakak tu kelihatan sangatlah hepi tau! Yang nak ambil sebenarnye adik die dah 6tahun kawin, menetap di Paris dan die tak kisah baby tu anak orang susah ke, anak luar nikah ke die nak bela. Die mintak kakak die yg sama keje ngan sy ni bantu sebab die nak bela anak orang Melayu..So saya contactlah Krsty kawan RH tu..bile die forwardkan kat email syarat2 pengambilan tu rasenye semua menepati syarat cumaa.....this family tak duduk di Malaysia..die dah berhijrah ke sana dan adik opismate ni akan bawa bayi ni ke luar negara. But, krsty jawab tak boleh. Pemantauan akan dilakukan pihak berwajib ke atas baby dan keluarga angkat selama beberapa tahun so kalau duduk overseas camne nak check kan...Lagipun pihak KEWAJA khuatir kes2 penjualan bayi berlaku.

When i told kakak opis, die sedih sangat coz die dah terlompat2 happy boleh dapatkan baby untuk adik die... Emm..nak buat camne kak...takde rezki...Pindah la balik Malaysia, nanti krsty boleh tolong..hehe. Krsty penah bagitau, die tolong submit nama untuk kawan die and within 3days jer kawan die dah dapat baby. Kawan die sangatlah hepy, terkejut, terharu tak tau nak kata apa. Tak sangka secepat tu dan satu barang baby pon lom beli..Huhuu seronok kan dengar...Takpelah mane tau adik akak di opis ni boleh dapat baby yang bukan from any organization kan...Semuanya atas ketentuan Allah...

In my family pengambilan anak angkat bukan perkara baru sebab my uncle pon ade amik anak angkat..Kes die lagi haru...Jumpa baby dalam taxi...huhuu this taxi driver bawak penumpang dan minta berhenti tepi jalan untuk buang air tetiba tak muncul2 and this taxi driver dengar bayi menangis..Rupanya penumpang ni tinggalkan baby baru lahir dalam taxi die. And kebetulan die kenal my uncle yang keje di klinik kesihatan die mintak uruskan..My uncle dan anty plak memang tak boleh ade anak lagi (setelah ade 2 boy) sebab rahim anty dah dibuang ade ketumbuhan. Dorang pon amik this baby as anak angkat..Dan besar pon sekarang dak Najwa tuh..baik je daknye keje pon bagus, keje nurse kat KPJ Hospital. Dats why la sy cakap, what ever status anak tu yang penting didikan ibu bapa yang membelanya...Insyaallah elok didikan, elok lah anak tu..


***Sedih bace kisah pembuangan bayi yang terlalu banyak sekarang ni.



4 comments:

haniff said...

Nnticnk suh jelly amik myra as anak angkat dierla bole tak shila. .

shilafaizz said...

myra?? uikss..mane bleh abg anep! sebabnye nanti myra dh besar dh senang jage..kecik2 ms die kuat melalak takmo amik...kuikuikui.itulah pengarung jantung den..oh no.

http://annrahimquote.blogspot.com/ said...

Utk yg single nk amuk anak angkat bley ke?

http://annrahimquote.blogspot.com/ said...

Pm me annrahim@ymail.com tq

Tuesday, October 18, 2011

Pengambilan Anak Angkat

Sebelum ni kan, sy sangat happy bile tahu salah sorang rakan RH ade direct contact dengan orang2 KEWAJA bagi pengurusan pengambilan anak angkat. Pada sy, niat murni kawan2 sy ini hanya Allah yang dapat membalasnya...Motif pengambilan anak angkat dan diberikan kepada keluarga angkat ni sangat mudah supaya anak2 yang tak berdosa ini tidak dibuang, tidak dibunuh dan dapat merasai kasih sayang sebuah keluarga seperti kanak2 lain. Sungguh mulia kan...

Sebelum dapat Myra dulu, sy pernah terlintas dalam fikiran mahu ambil anak angkat jika lepas 5tahun berkahwin sy masih belum ade anak. Hahah gitu skali ai punye fikiran coz sy sangat suka budak. Alhamdulillah agak cepat kami dikurniakan cahayamata...For me, perkahwinan tanpa anak itu sangatlah boring kan...U tengok muka ai, ai tengok muka u. balik rumah sunyi sepi..Bila ade anak kita tak sabar nak balik rumah, main2 dengan anak..Tak sabar nk cuti jalan2 dengan anak...Hmm....Pada saya tak salah amik anak angkat (illegitimate) sebab yang berdosa mak ayahnye bayi tu tak berdosa pon kenapa mesti mempersoalkan status bayi tu. Insyaallah kalau niat kita baik, diberi didikan sebaik-baiknya kalau Allah izinkan pasti jadi orang yg berguna anak2 ni.

Dan semalam kakak opis sy tetiba bisik2 bertanye, kat mane boleh amik anak angkat tetapi proses tak lame macam JKM. Sy terus jawab ade kawan boleh bantu tapi ambil dari KEWAJA. Kakak tu kelihatan sangatlah hepi tau! Yang nak ambil sebenarnye adik die dah 6tahun kawin, menetap di Paris dan die tak kisah baby tu anak orang susah ke, anak luar nikah ke die nak bela. Die mintak kakak die yg sama keje ngan sy ni bantu sebab die nak bela anak orang Melayu..So saya contactlah Krsty kawan RH tu..bile die forwardkan kat email syarat2 pengambilan tu rasenye semua menepati syarat cumaa.....this family tak duduk di Malaysia..die dah berhijrah ke sana dan adik opismate ni akan bawa bayi ni ke luar negara. But, krsty jawab tak boleh. Pemantauan akan dilakukan pihak berwajib ke atas baby dan keluarga angkat selama beberapa tahun so kalau duduk overseas camne nak check kan...Lagipun pihak KEWAJA khuatir kes2 penjualan bayi berlaku.

When i told kakak opis, die sedih sangat coz die dah terlompat2 happy boleh dapatkan baby untuk adik die... Emm..nak buat camne kak...takde rezki...Pindah la balik Malaysia, nanti krsty boleh tolong..hehe. Krsty penah bagitau, die tolong submit nama untuk kawan die and within 3days jer kawan die dah dapat baby. Kawan die sangatlah hepy, terkejut, terharu tak tau nak kata apa. Tak sangka secepat tu dan satu barang baby pon lom beli..Huhuu seronok kan dengar...Takpelah mane tau adik akak di opis ni boleh dapat baby yang bukan from any organization kan...Semuanya atas ketentuan Allah...

In my family pengambilan anak angkat bukan perkara baru sebab my uncle pon ade amik anak angkat..Kes die lagi haru...Jumpa baby dalam taxi...huhuu this taxi driver bawak penumpang dan minta berhenti tepi jalan untuk buang air tetiba tak muncul2 and this taxi driver dengar bayi menangis..Rupanya penumpang ni tinggalkan baby baru lahir dalam taxi die. And kebetulan die kenal my uncle yang keje di klinik kesihatan die mintak uruskan..My uncle dan anty plak memang tak boleh ade anak lagi (setelah ade 2 boy) sebab rahim anty dah dibuang ade ketumbuhan. Dorang pon amik this baby as anak angkat..Dan besar pon sekarang dak Najwa tuh..baik je daknye keje pon bagus, keje nurse kat KPJ Hospital. Dats why la sy cakap, what ever status anak tu yang penting didikan ibu bapa yang membelanya...Insyaallah elok didikan, elok lah anak tu..


***Sedih bace kisah pembuangan bayi yang terlalu banyak sekarang ni.



4 comments:

haniff said...

Nnticnk suh jelly amik myra as anak angkat dierla bole tak shila. .

shilafaizz said...

myra?? uikss..mane bleh abg anep! sebabnye nanti myra dh besar dh senang jage..kecik2 ms die kuat melalak takmo amik...kuikuikui.itulah pengarung jantung den..oh no.

http://annrahimquote.blogspot.com/ said...

Utk yg single nk amuk anak angkat bley ke?

http://annrahimquote.blogspot.com/ said...

Pm me annrahim@ymail.com tq