Skip to main content

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai jer tah bersih ke idak kan...And for me, sy sangat suka bila tengok suami dan anak bertambah makan hasil masakan sy...Rase macam puas hati dapat serve food dari air tangan sendri...Kalau dok with parents/in law balik keje mak/in law dah siap masak..kalau dok sendiri maunye balik keje sampai rumah sinsing lengan baju trus masuk dapor..tu lah pompuan kan...laki balik umah trus ON tv...ciss!

Ehh melalut sudaa...nak citer sebenarnye disebabkan very passionate dengan membaking ni even tak pandai mane...iols telah meng-order KitchenAid Artisan Mixer dari kawan di oversea....Miahahahaaa...berbaloi kesabaran daku sebabnye sebelom ni request nak breadmaker dari Pak Pais. Pehtu die kata, mixer tu kan boleh adun doh roti gak kan..ku jawab, boleh tapi cepat rosak la..bila adun je bergegar2 mixer tuh sebab doh roti kan berat..Myra pon takut noks. Siap peluk kaki mami everytime mami on mixer nak buat roti. Disebabkan pak pais macam tak approve ku pon hanya mampu memandang BM everytime gi tesco..mencik!

Tetiba kak suealeen buat kutu KA mixer, wahhh teruja nye tengok mixer yg kalerful itteww...sebulan minimum 100 jah bayar la sampai habis then dapatla mixer KA idaman kalbu...den bbm pak pais.."b, nak beli mixer KA boleh tak? mixer ni memang khas utk heavyduty takde la bergegar kalau putar doh roti. sebulan 100 JER"...pak pais jawab " beli la..." aikkks bagi ler pulok. Rase nak lompat tinggi2 sampai siling! Ni ler ghope kitchenaid mixer yang ku order...Gojesss kan????

Ini adelah kaler Raspberry Ice yang ku order...harga RM1.85k kalau beli kat mesia RM3k++..jimat banyak weh






Comments

ashra said…
hehe.wah2..semua orang menjadi2 skang..
saya gak ketinggalan belakang ni,kena mengejar apa yang datang dulu la kali ni..mood baking dan jahit saya da ke lower speed...

hehe.ngidam gak mixer ni...kemudian hari lah gamaknya..
mizah said…
wahhh...cantik colour tu...sweet je...hhihihi
Chanteknya!! I likee!! Memang murah. Kalau nak harap beli kat malaysia haremmm lah..
Pasni boleh feeling2 marthe stewart.
shilafaizz said…
kak ilot murahhh kan?? baker macam akak lagi lah tau harga2 gadjet dapor nih..sebab bawah 2k tu yg berani beli kalau lebih tu tak mampoo ler...
mami ween said…
mixer tu pon idaman saya.. beli kat mana dapat rege rm1.8k tu? ari tu tanya kat kak rina angelcupid tu dia beli kat empire.. tp almost rm3k gak la..
BELAJAR MASAK2 said…
mixer ni dah konvert 240V utk letrik di malaysia ker kita kena beli konverter sendiri???

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…