Friday, November 18, 2011

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai jer tah bersih ke idak kan...And for me, sy sangat suka bila tengok suami dan anak bertambah makan hasil masakan sy...Rase macam puas hati dapat serve food dari air tangan sendri...Kalau dok with parents/in law balik keje mak/in law dah siap masak..kalau dok sendiri maunye balik keje sampai rumah sinsing lengan baju trus masuk dapor..tu lah pompuan kan...laki balik umah trus ON tv...ciss!

Ehh melalut sudaa...nak citer sebenarnye disebabkan very passionate dengan membaking ni even tak pandai mane...iols telah meng-order KitchenAid Artisan Mixer dari kawan di oversea....Miahahahaaa...berbaloi kesabaran daku sebabnye sebelom ni request nak breadmaker dari Pak Pais. Pehtu die kata, mixer tu kan boleh adun doh roti gak kan..ku jawab, boleh tapi cepat rosak la..bila adun je bergegar2 mixer tuh sebab doh roti kan berat..Myra pon takut noks. Siap peluk kaki mami everytime mami on mixer nak buat roti. Disebabkan pak pais macam tak approve ku pon hanya mampu memandang BM everytime gi tesco..mencik!

Tetiba kak suealeen buat kutu KA mixer, wahhh teruja nye tengok mixer yg kalerful itteww...sebulan minimum 100 jah bayar la sampai habis then dapatla mixer KA idaman kalbu...den bbm pak pais.."b, nak beli mixer KA boleh tak? mixer ni memang khas utk heavyduty takde la bergegar kalau putar doh roti. sebulan 100 JER"...pak pais jawab " beli la..." aikkks bagi ler pulok. Rase nak lompat tinggi2 sampai siling! Ni ler ghope kitchenaid mixer yang ku order...Gojesss kan????

Ini adelah kaler Raspberry Ice yang ku order...harga RM1.85k kalau beli kat mesia RM3k++..jimat banyak weh






6 comments:

ashra said...

hehe.wah2..semua orang menjadi2 skang..
saya gak ketinggalan belakang ni,kena mengejar apa yang datang dulu la kali ni..mood baking dan jahit saya da ke lower speed...

hehe.ngidam gak mixer ni...kemudian hari lah gamaknya..

mizah said...

wahhh...cantik colour tu...sweet je...hhihihi

monstorious wife said...

Chanteknya!! I likee!! Memang murah. Kalau nak harap beli kat malaysia haremmm lah..
Pasni boleh feeling2 marthe stewart.

shilafaizz said...

kak ilot murahhh kan?? baker macam akak lagi lah tau harga2 gadjet dapor nih..sebab bawah 2k tu yg berani beli kalau lebih tu tak mampoo ler...

mami ween said...

mixer tu pon idaman saya.. beli kat mana dapat rege rm1.8k tu? ari tu tanya kat kak rina angelcupid tu dia beli kat empire.. tp almost rm3k gak la..

BELAJAR MASAK2 said...

mixer ni dah konvert 240V utk letrik di malaysia ker kita kena beli konverter sendiri???

Friday, November 18, 2011

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai jer tah bersih ke idak kan...And for me, sy sangat suka bila tengok suami dan anak bertambah makan hasil masakan sy...Rase macam puas hati dapat serve food dari air tangan sendri...Kalau dok with parents/in law balik keje mak/in law dah siap masak..kalau dok sendiri maunye balik keje sampai rumah sinsing lengan baju trus masuk dapor..tu lah pompuan kan...laki balik umah trus ON tv...ciss!

Ehh melalut sudaa...nak citer sebenarnye disebabkan very passionate dengan membaking ni even tak pandai mane...iols telah meng-order KitchenAid Artisan Mixer dari kawan di oversea....Miahahahaaa...berbaloi kesabaran daku sebabnye sebelom ni request nak breadmaker dari Pak Pais. Pehtu die kata, mixer tu kan boleh adun doh roti gak kan..ku jawab, boleh tapi cepat rosak la..bila adun je bergegar2 mixer tuh sebab doh roti kan berat..Myra pon takut noks. Siap peluk kaki mami everytime mami on mixer nak buat roti. Disebabkan pak pais macam tak approve ku pon hanya mampu memandang BM everytime gi tesco..mencik!

Tetiba kak suealeen buat kutu KA mixer, wahhh teruja nye tengok mixer yg kalerful itteww...sebulan minimum 100 jah bayar la sampai habis then dapatla mixer KA idaman kalbu...den bbm pak pais.."b, nak beli mixer KA boleh tak? mixer ni memang khas utk heavyduty takde la bergegar kalau putar doh roti. sebulan 100 JER"...pak pais jawab " beli la..." aikkks bagi ler pulok. Rase nak lompat tinggi2 sampai siling! Ni ler ghope kitchenaid mixer yang ku order...Gojesss kan????

Ini adelah kaler Raspberry Ice yang ku order...harga RM1.85k kalau beli kat mesia RM3k++..jimat banyak weh






6 comments:

ashra said...

hehe.wah2..semua orang menjadi2 skang..
saya gak ketinggalan belakang ni,kena mengejar apa yang datang dulu la kali ni..mood baking dan jahit saya da ke lower speed...

hehe.ngidam gak mixer ni...kemudian hari lah gamaknya..

mizah said...

wahhh...cantik colour tu...sweet je...hhihihi

monstorious wife said...

Chanteknya!! I likee!! Memang murah. Kalau nak harap beli kat malaysia haremmm lah..
Pasni boleh feeling2 marthe stewart.

shilafaizz said...

kak ilot murahhh kan?? baker macam akak lagi lah tau harga2 gadjet dapor nih..sebab bawah 2k tu yg berani beli kalau lebih tu tak mampoo ler...

mami ween said...

mixer tu pon idaman saya.. beli kat mana dapat rege rm1.8k tu? ari tu tanya kat kak rina angelcupid tu dia beli kat empire.. tp almost rm3k gak la..

BELAJAR MASAK2 said...

mixer ni dah konvert 240V utk letrik di malaysia ker kita kena beli konverter sendiri???