Skip to main content

Kisah Surau - BF Mom -

Aku kan sebenarnye kan...masih tak puassss hati ngan makhluk mane yang report kat SS pasal ibu2 BF yang ngepam di surau tingkat 10 ni. Ape masalahnye ibu2 yang pumping ni ganggu orang solat kah? Korang jijik kah tengok orang ngepam? geli kah tengok susu banyak2 itewww?? Disuruhnya ibu2 Bf ni pegi pam kat surau tingkat lain.. tingkat big2 bosses, CEO, secretary2 bosses. Gile hape..surau sendiri ado pegi mencelah surau orang lain?? Tingkat bosses kuar masuk plak tuh. Dah tentu la kawasan tuh 'Management restricted area' tetiba ade 2,3 orang bawak beg hitam 'semekommm...kami nak tumpang pam kat sini boleh??' Aje gile. Sungguh tak boleh diterima dek akal usulan mereka2 ini.

Rase hati ni agak kuat la mengatakan seorang macik tuh yang dok report sebab die tiap kali kawan2 aku tengah ngepam mesti buat muka..sebab kawan2 aku amik plug point kipas die..matilakan bagi hint terang-terangan! gegegeee. Sebab macik ni tiap kali solat mesti bukak kipas, tak kiralah kat luar tu ujan lebat sejuk tak hengat ketaq gigil petir berdentum duntam, kat luar turun salji ka die tetap bukak kipas juga..sindrom menopause barangkali.. Eh series ni salah satu sindrom menopos adalah badan akan heating asek panas memanjang sebab hormon2 tengah bercelaru kekdahnye.

Apesal aku kesah sangat eks aku bukan BF lagi pon...Eh mestilah ahkak kesah satgi akak dapat anak no.2 kene lah mengepam kate dah insap nasoha. Kate dah beli FS kennn...So ape2 pon ahkak akan terjebak jugak dengan isu nih. Kemain aku pungpang pungpang si Faezah yang fully BF ngepam 3x pon sonyap jor. Ahaks. Tak kira ai kan memang tak boleh blah kalau orang buat rules mengarut neh.

Katenye laa...nak buatkan lactation room untuk staf2 BF mom supaya senang nak mengepam. Bilakah?? 5tahun lagi?? Baru nak buat paper, tempat pon lom wujud dah halau orang pegi pam kat surau lain apekah?? Maraaahhh nie...Semoga orang2 yang tak bape nak support BF dibukakan pintu hati dan mata. Nak dengki ngan orang tak tentu fasal. Mencikk!!





Comments

^Miss~FemMe^ said…
ahaks.malas nak bising.lgpun da dpt emel kata benda ni sbb proposal utk bright ideas. ngehehe..xsangka plak jd isu nih.ishk...niat nak tolong org lain, jadi lain plak.adeih...

ampun yek anda2 yg terlibat tu.sy pun mengepam gak.n nak bilik lactation tp sblm ada bilik tu, bia la kitorg guna kan surau level sndiri.
shilafaizz said…
faezah, aah sebelom ade permanent room why not guna je surau sendiri kan..tapi wat dek je takyah naik tingkat boss.buat mcm biase since SS cakap takde org komplen kan..
kejinya sapa yang komplen tu.. sebagai emak yng selalu mengepam akak tersentap seketika.
hasnolleilla said…
camni punye org pun ade?

phd tahap ape ni..isk3..
semoga ibu2 ngepam tabah ye..
buktikan walaupun ditentang korg tetap releks mengepam jugak kan..hehe
akuzle ayu said…
oh k... maybe bole spare bateri kots. tapi kalo pakai spectra 3 n yg sewaktu dgnnyer susah lohhh... 'jiwa' jahat akak ckp, rosakkan plug tuh bior dier pon bwk kipas berbateri. baru adil..kan3? hahhaha

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…