Skip to main content

The Result.

Tadi dah gi wat ultrasound, dah refer balik ke panel doctor dan ini lah hasilnya...
Eh ade baby lah!! gegegege..takdo maknenyeeee...


 

Yang bulat hitam tu bukan uteres atau rahim ai okeh. Tu ade lah pundi kencing a.k.a bladder (marked as UB tu)...ponuh dengan air tuh! aje giler di suruhnya aku minum 1 liter air mineral skali gus?? Nak muntah gue. Cuba lah bagi fresh orange ke, tembikai laici ke...15liter pon leh habes..ni air putih. aiyarkkk dah la diriku bukan jenih rajin minum air...setengah jam ko dok mengadap mineral water. Untuk buat ultrasound kene penuhkan your bladder supaya bila bladder penuh dan kembang, imej akan lebih clear dan mempesonakan. Ehh...lebih jelas la gitu kalau idak imej dalam rahim dan bladder tersorok dan tak clear.

Rahim ai yang bawah bladder ittew yg bulat putih tu...nampak x dh tandekan tu haa...Ghopenye tecit cinonet nye la hai our womb tu kan if tak preggy..Subhanallah...cuba bayangkan tecit camtu and then bila preggy boleh jadi besar 20x ganda! And, berdasarkan ultrasound, the result is:


Alhamdulillah...syukur sangat2. Before this when the doctor suspected im having ovarian cyst because of the severe pain and cramp on the left side of abdominal area2 peranakan tu, im so worried because it will affect my reproductive system if it is true that im having cyst. Mula lah pikir macam2 nanti susah nak conceive, nanti tak bleh pregnant lagi, kene operate and so on...isk macam2 lam fikiran. The result shows that my uterus normal and cantik (radiologist yg cakap tau), my kidney normal, and bladder also normal. Syukran ya Allah..So what causes rase cramp dan sakit tuh? Ai kan ade gastrik and doctor said its because gastrik and angin and maybe ade masalah kat usus ke ape tah. Arghh takmo tau yang lain2 dah yang penting its confirm im not having ovarian cyst atau fibroid . Itu yang paling nk kompem kan sangat2.

Bila tengok scan pic kat atas tu den cakap kat pak pais, kalau ade baby mesti nampak 'bean' dah kat situ kan?? hahahaaa coming soon...TTC mid next year..Insyaallah. Rezeki di tangan Allah...usaha dan berdoa jer..





Comments

lienda said…
insyaallah usaha lagi,wat kawan myra :-)
ashra said…
alhamdulillah.
keputusan yg mgembirakan..mudahan sihat slalu k?

hehe.mid nx yr ye?gud luck! :-)
bila da takde pape yg dirisaukan,lega kan..hanya menunggu rezki dgn hati gembira hendaknya.
shilafaizz said…
Lienda: thanxx ;)

Kak ash: alhamdulillah, tak tido sy memikirkan bende ni. Tapi its gud la dapat check kan..org scan ade baby sy scan xde pape pon..hehe. Insyaallah plan nye gitu la next year, kalau cepat alhamdulillah..kalau lom ade rezki pon usaha jer lah kan..
hasnolleilla said…
isk,br tau pulak cite ni...sib baik xde papekan..alhamdulillah...

ttc next year yerk..gud luck shila!
^Miss~FemMe^ said…
alhamdulillah.at least no bad news. mid next year..chaiyok shila!!!kite pun tak lama lagi da boleh stat berusaha balik utk mencari rezeki.kalo berjaya syukur,kalo tak takpela..:)
shilafaizz said…
faeza: tu lah usaha jer lah kan..meh la kita pakat preggy tahun depan..ekekeke pastu cuti 3bulan sesame.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…