Friday, December 2, 2011

The Result.

Tadi dah gi wat ultrasound, dah refer balik ke panel doctor dan ini lah hasilnya...
Eh ade baby lah!! gegegege..takdo maknenyeeee...


 

Yang bulat hitam tu bukan uteres atau rahim ai okeh. Tu ade lah pundi kencing a.k.a bladder (marked as UB tu)...ponuh dengan air tuh! aje giler di suruhnya aku minum 1 liter air mineral skali gus?? Nak muntah gue. Cuba lah bagi fresh orange ke, tembikai laici ke...15liter pon leh habes..ni air putih. aiyarkkk dah la diriku bukan jenih rajin minum air...setengah jam ko dok mengadap mineral water. Untuk buat ultrasound kene penuhkan your bladder supaya bila bladder penuh dan kembang, imej akan lebih clear dan mempesonakan. Ehh...lebih jelas la gitu kalau idak imej dalam rahim dan bladder tersorok dan tak clear.

Rahim ai yang bawah bladder ittew yg bulat putih tu...nampak x dh tandekan tu haa...Ghopenye tecit cinonet nye la hai our womb tu kan if tak preggy..Subhanallah...cuba bayangkan tecit camtu and then bila preggy boleh jadi besar 20x ganda! And, berdasarkan ultrasound, the result is:


Alhamdulillah...syukur sangat2. Before this when the doctor suspected im having ovarian cyst because of the severe pain and cramp on the left side of abdominal area2 peranakan tu, im so worried because it will affect my reproductive system if it is true that im having cyst. Mula lah pikir macam2 nanti susah nak conceive, nanti tak bleh pregnant lagi, kene operate and so on...isk macam2 lam fikiran. The result shows that my uterus normal and cantik (radiologist yg cakap tau), my kidney normal, and bladder also normal. Syukran ya Allah..So what causes rase cramp dan sakit tuh? Ai kan ade gastrik and doctor said its because gastrik and angin and maybe ade masalah kat usus ke ape tah. Arghh takmo tau yang lain2 dah yang penting its confirm im not having ovarian cyst atau fibroid . Itu yang paling nk kompem kan sangat2.

Bila tengok scan pic kat atas tu den cakap kat pak pais, kalau ade baby mesti nampak 'bean' dah kat situ kan?? hahahaaa coming soon...TTC mid next year..Insyaallah. Rezeki di tangan Allah...usaha dan berdoa jer..





6 comments:

lienda said...

insyaallah usaha lagi,wat kawan myra :-)

ashra said...

alhamdulillah.
keputusan yg mgembirakan..mudahan sihat slalu k?

hehe.mid nx yr ye?gud luck! :-)
bila da takde pape yg dirisaukan,lega kan..hanya menunggu rezki dgn hati gembira hendaknya.

shilafaizz said...

Lienda: thanxx ;)

Kak ash: alhamdulillah, tak tido sy memikirkan bende ni. Tapi its gud la dapat check kan..org scan ade baby sy scan xde pape pon..hehe. Insyaallah plan nye gitu la next year, kalau cepat alhamdulillah..kalau lom ade rezki pon usaha jer lah kan..

hasnolleilla said...

isk,br tau pulak cite ni...sib baik xde papekan..alhamdulillah...

ttc next year yerk..gud luck shila!

^Miss~FemMe^ said...

alhamdulillah.at least no bad news. mid next year..chaiyok shila!!!kite pun tak lama lagi da boleh stat berusaha balik utk mencari rezeki.kalo berjaya syukur,kalo tak takpela..:)

shilafaizz said...

faeza: tu lah usaha jer lah kan..meh la kita pakat preggy tahun depan..ekekeke pastu cuti 3bulan sesame.

Friday, December 2, 2011

The Result.

Tadi dah gi wat ultrasound, dah refer balik ke panel doctor dan ini lah hasilnya...
Eh ade baby lah!! gegegege..takdo maknenyeeee...


 

Yang bulat hitam tu bukan uteres atau rahim ai okeh. Tu ade lah pundi kencing a.k.a bladder (marked as UB tu)...ponuh dengan air tuh! aje giler di suruhnya aku minum 1 liter air mineral skali gus?? Nak muntah gue. Cuba lah bagi fresh orange ke, tembikai laici ke...15liter pon leh habes..ni air putih. aiyarkkk dah la diriku bukan jenih rajin minum air...setengah jam ko dok mengadap mineral water. Untuk buat ultrasound kene penuhkan your bladder supaya bila bladder penuh dan kembang, imej akan lebih clear dan mempesonakan. Ehh...lebih jelas la gitu kalau idak imej dalam rahim dan bladder tersorok dan tak clear.

Rahim ai yang bawah bladder ittew yg bulat putih tu...nampak x dh tandekan tu haa...Ghopenye tecit cinonet nye la hai our womb tu kan if tak preggy..Subhanallah...cuba bayangkan tecit camtu and then bila preggy boleh jadi besar 20x ganda! And, berdasarkan ultrasound, the result is:


Alhamdulillah...syukur sangat2. Before this when the doctor suspected im having ovarian cyst because of the severe pain and cramp on the left side of abdominal area2 peranakan tu, im so worried because it will affect my reproductive system if it is true that im having cyst. Mula lah pikir macam2 nanti susah nak conceive, nanti tak bleh pregnant lagi, kene operate and so on...isk macam2 lam fikiran. The result shows that my uterus normal and cantik (radiologist yg cakap tau), my kidney normal, and bladder also normal. Syukran ya Allah..So what causes rase cramp dan sakit tuh? Ai kan ade gastrik and doctor said its because gastrik and angin and maybe ade masalah kat usus ke ape tah. Arghh takmo tau yang lain2 dah yang penting its confirm im not having ovarian cyst atau fibroid . Itu yang paling nk kompem kan sangat2.

Bila tengok scan pic kat atas tu den cakap kat pak pais, kalau ade baby mesti nampak 'bean' dah kat situ kan?? hahahaaa coming soon...TTC mid next year..Insyaallah. Rezeki di tangan Allah...usaha dan berdoa jer..





6 comments:

lienda said...

insyaallah usaha lagi,wat kawan myra :-)

ashra said...

alhamdulillah.
keputusan yg mgembirakan..mudahan sihat slalu k?

hehe.mid nx yr ye?gud luck! :-)
bila da takde pape yg dirisaukan,lega kan..hanya menunggu rezki dgn hati gembira hendaknya.

shilafaizz said...

Lienda: thanxx ;)

Kak ash: alhamdulillah, tak tido sy memikirkan bende ni. Tapi its gud la dapat check kan..org scan ade baby sy scan xde pape pon..hehe. Insyaallah plan nye gitu la next year, kalau cepat alhamdulillah..kalau lom ade rezki pon usaha jer lah kan..

hasnolleilla said...

isk,br tau pulak cite ni...sib baik xde papekan..alhamdulillah...

ttc next year yerk..gud luck shila!

^Miss~FemMe^ said...

alhamdulillah.at least no bad news. mid next year..chaiyok shila!!!kite pun tak lama lagi da boleh stat berusaha balik utk mencari rezeki.kalo berjaya syukur,kalo tak takpela..:)

shilafaizz said...

faeza: tu lah usaha jer lah kan..meh la kita pakat preggy tahun depan..ekekeke pastu cuti 3bulan sesame.