Wednesday, May 25, 2011

Safi Rania Gold - Part 1

Muawahahah entry macam nak buat testimoni model Safi Rania Gold je kans...hehehe
Sebenarnye saye baru jer beli this product lunch hour tadi...Sebelum ni saye pengguna setia olay, dari form 3 (15tahun) sampaila bulan 8 tahun lepas..Lameeee giler kan. Tapi lelame makai Olay macam dah imune dengan kulit, macam tak bape berkesan dah pulak. Tetiba kan saye blogwalking jumpa satu blog nie..gugle jer kisah lynna gitu ker hape nama blog die..Blog owner die sangatttt cantik kulit die, halus mulus. And bace entry2 die rupenye die memakai family cosmetic, iaitu kosmetik yg digunakan oleh ahli2 keluarga saje Chahaya nama produk tu.Tapi series cantik tau kulit die. Ai pon gatai2 menerai la...beli starter pack. Kulit memang halus, cerah, licin..ceh perasan sampai semua org tanye pakai produk ape. Memang elok la untuk masa tak sampai setahun..Kulitku memang takde problem sebenarnye pimple jarang2 ada, tapi lepas guna produk ni blackhead, blackspot manyakkkk! Tak penah jadi cmni mase guna olay...Terus feeling2 nak cari produk lain. Tetiba nampak iklan Rozita Che Wan nak try SRG plaks. Sape ade guna produk nie??

Ye la umo dah nak masuk 26tahun kulit pon dah kusam..Sy sangat risau sebenarnye dari dulu lagi akan blackspot di kulit muka sebab once die dah berhijrah kat kulit kita memang susah nak hilang! Biarlah kulit tak putih tapi asalkan kulit kita bersih takde dot sane, dot sini kan. Rindu kulit mase zaman remaja, macam kulit baby...wakakakakaka!


SRG ade macam2 produk ade pelembab siang, krim pelembab malam, krim kecantikan (alas bedak), sabun pencuci muka, gel pencuci muka, serum, scrub wajah, gel kontur mata etc. Tapi saye pilih 3 produk asas dulu krim kecantikan (krim ni adalah foundation / alas bedak sebenarnye), gel pencuci muka ngan toner. Tu saje ye la try yang asas dulu nampak ok lepas sebulan ingat nak beli serum die pulak. Katenye bagus untuk hilangkan kedut-kedutan. Aik dah ade wrinkle kah?? Rasenye lom ade tapi bak kate Siti Nurhaliza, sebelum ade wrinkle kita kene jage2..ye la jangan muka nampak tua sebelom waktunya...dah umo 50tahun ade wrinkle takpe it's nature ok. Hehe serum ni katenye menganjalkan kulit gitu...

Pada sy, ni pendapat sy jer yer...Kulit muka amat penting untuk dijaga tak semestinya kene pakai produk mahal asalkan produk tu tak merbahaya, takde hidrokuinon, dan paling penting sesuai dengan kulit kita. Kalau makai SKII sekalipun tapi muka berminyak berlinang2 pon tak guna gak kan. Mase guna olay ok jer kulit saye tahap moisture kulit tu memuaskan hati cuma lame2 olay dah imune dengan kulit sy. Macam mane nak tau produk tu dah imune dengan kulit?? Bila kita pakai produk tu untuk jangka waktu tertentu kita akan nampak daripada kulit ok, glowing...tetiba jadi kusam dah. Haa tu lah tandanya. Selain kulit muka yang bersih tanpa dot dot hitam, jerawatan, bau badan juga kene jage yer.. Jangan muka cantik, tudung lilit2 macam fashionista tapi ketiak baukkkk! Sila pakai deodorant ok. Owhh sy ade kenal orang cenggini k..Fesyen memang no.1 kalah yuna tapi bau ketiak masyammmmm. Namenye rahsia. wink wink*

Nanti lepas dah sebulan menerai, saye buat Part 2 plak yer..ade perubahan bagus ke tak...Eh Safi takde bayar saye ape2 komisen okeh..heheh.

Sebelum pergi watson beli SRG, saye ke GSC mid valley. Telah selamat membeli tiket wayang Pirates of the Caribbean 5 untuk tontonan jumaat ini lepas keje ngan En. Faizz..Myra mak sy jage jap. Mwahahahah..mak yg sporting!

POTC !! Jack Sparrowwww...nantikan kemunculan kami yer.

 


15 comments:

Hidayah said...

Hahaha..ak try apapun kulit ak tetap imun..Cuma sekali je kot ak try Loreal n pd masa itu sngat ramai org menegur kulit i semakin cantik n berseri (actually at that time i tgh dilamun cinta)..of coz la muka jd cam berseri-seri smpai mak ak pun tegur "Eh, kakak makin cantikla"..hahaha...skrg??hurmm..hampeh..Pakai apa pun tak lut..huhu

Ina Hashim said...

akak pun pakai safi rania gold nih..takdela 1 set sbb akak malas pakai toner..cuma pakai cleanser n krim siang...mmg nmpk gakla perubahan positif

shilafaizz said...

dayah...hahahah tengah dilamun centa yer??memangla kan time tuh senyummm sokmo berangan jer kan tu yg muka pon nampak ceria gitu..sekarang xde pape efek eh?sian ko..kene makan kolagen gaknye ..ekekeke

kak ina: ye ke??nampak perubahan positif? heheh xsabar ni nak tunggu perubahan posotif gak..hari2belek muka.hahah

Wahida Shukeri said...

shila: aku pakai loreal jugak...ok la, so far ngn aku....lagipun aku bukan jenis yg rajin menjaga muka sgt...haha

shilafaizz said...

sm mcm dayah la eh..dulu aku penah try loreal tapi muka aku berminyak..tu stop tu.klu xkerana dot2 hitam blackspot nie aku pon xkisah sgt..hihi ni macam dh banyak jer..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

shila,
akak pengguna setia safi rania gold. hehehhe
dah hampir setahun guna, alhamdulillah.
selain 3 drp 3 yg shila tunjukkan tu, akak guna scrub dia, gel pembersih pun akak guna, sabun pembersih pun... saja tukar2 atr 2 tu....
krim siang dan krim kecantikan dan serum pun.

skrg dok usha dgn hubby nak beli krim malam dan krim utk mata tu....

mmg jelas perbezaan kulit akak dulu dgn skrg. tak caya, tgk la muka akak.... hahahahahhahah. nyampah,kan?

shilafaizz said...

hihihi...yup berseriiiii gitu kak.heheh
lepas try 3mggu or sebulan sy memang nak beli serum tu.wajibbbb! krim pelembab malam pon patutnye kene guna kan tapi sebab sy baru nak try nak tengok reaction kulit kat safi ni camne sbb takutla dh beli2 sekali try kuar ruam ke hape dh membazir.sebelum beli sy google2dulu review sesape dh guna SRG ni.ade gak yg xsesuai kuar ruam kat muka.hopefully sy ok la pakai safi nie..

ashra said...

jeles* baru 26???..

waaa...tahun ni saya mengakhiri zaman 20an.sob sob..

emm..kulit saya ni tak lah tulus mulus pun.bintik2 hitam ni ada kat hidung.hehe.tapi jenis tak kisah belasah papepun pencuci bagai.skang ni duk gatal cuba simply siti wpun tak secantik siti pun.keke

Hidayah said...

Hahaha..skrg ak pkai Clinique..hadiah hantaran aritu..tp biasa je ak rasa..(dah takde perasaan sgt)..tp kn Shila,mak ak ckp..klu muka org tak berjerawat biasanya dia cepat naik jeragat..huhuh..cm mak ak, smpai skrg tak prnh pun ada sebiji jerawat tumbuh kt kulit muka dia..tp jeragat dah start byk da..huhuh..

shilafaizz said...

emm...tu lah betul la aku rase...sebab muka aku naik jerawat dulu2 zaman uia dulu..tu pon time nak period.muka berminyak pon kalau aku masak sebab kene minyak masak..ekekeke

gaknye jenis kulit cmni pignen cepat naik tu yg berjeragat..sikit2je lah tapi lame2 die leh merebak kan..oh no!

kak ash: bulan 8 nanti baru genap 26.nak hadiahhhh! heheh ala umo je macam muda tapi fikiran mcm org tua kot saye nih..huhuu

ramizah said...

aduh...dah lama tak toyoh muka dengan moisturizer.....dah tak cumel dah ni...huhuhu, nanti kalau SRG tu berkesan, update sini ok!! hehe

shilafaizz said...

ramizah: haa kene jage tuh...anak comel amk kene comel gaks..huhu
okies pas sebulan guna sy update yer ok ke x ade perubahan elok atau takde pape..

MommyAqil said...

huhuhu..saya pakai safi balqis pn dah lama n cam dah tak lut juga..pastu try Loreal,mmg bnyk gika blackspot..arghh tak suka..terus stop n pakai safi balqis balik n now tak tahu nak pakai ape dah..bleh try SRG gk ni..hihihi..

P/s:awk add saya ke??takde la syg..saya tak jumpa fren request dari awk pn!!cbe try add sekali lagi yer..Nurul Aida H..

shilafaizz said...

aida..ye ke..rase mcm dh add aritu okeh nnt sy try lg k...
tulah kosmetik ni bila dh pakai lame mcm xlut dh kan..sy pakai olay 10tahun tau..quite a long time actually boleh bagi credit jugak kat olay...olay blackspot mmg terhapus cuma dh lame2 muka mcm xbape nak glowing..ekekeke

acervirus said...

aku pengguna product loreal... terbaik la setakt nie... muke tk kusam... pigment tak de... yg penting jerawat takde.. and dah kurang... kwn pun dah tuka ke product nie... dulu muke dia teruk... banyk pigment kat muke... skang dah sekate je kulit muke dia.... hehe... aku gune krim siang yg wane pink to dan yg mlm yg wane biru... untuk mencuci muke, toner, scrup, masker aku gune gune product boby shop... sbb kene balance kan oil... mmg terbaik laa result dia... selamat mencube...

Wednesday, May 25, 2011

Safi Rania Gold - Part 1

Muawahahah entry macam nak buat testimoni model Safi Rania Gold je kans...hehehe
Sebenarnye saye baru jer beli this product lunch hour tadi...Sebelum ni saye pengguna setia olay, dari form 3 (15tahun) sampaila bulan 8 tahun lepas..Lameeee giler kan. Tapi lelame makai Olay macam dah imune dengan kulit, macam tak bape berkesan dah pulak. Tetiba kan saye blogwalking jumpa satu blog nie..gugle jer kisah lynna gitu ker hape nama blog die..Blog owner die sangatttt cantik kulit die, halus mulus. And bace entry2 die rupenye die memakai family cosmetic, iaitu kosmetik yg digunakan oleh ahli2 keluarga saje Chahaya nama produk tu.Tapi series cantik tau kulit die. Ai pon gatai2 menerai la...beli starter pack. Kulit memang halus, cerah, licin..ceh perasan sampai semua org tanye pakai produk ape. Memang elok la untuk masa tak sampai setahun..Kulitku memang takde problem sebenarnye pimple jarang2 ada, tapi lepas guna produk ni blackhead, blackspot manyakkkk! Tak penah jadi cmni mase guna olay...Terus feeling2 nak cari produk lain. Tetiba nampak iklan Rozita Che Wan nak try SRG plaks. Sape ade guna produk nie??

Ye la umo dah nak masuk 26tahun kulit pon dah kusam..Sy sangat risau sebenarnye dari dulu lagi akan blackspot di kulit muka sebab once die dah berhijrah kat kulit kita memang susah nak hilang! Biarlah kulit tak putih tapi asalkan kulit kita bersih takde dot sane, dot sini kan. Rindu kulit mase zaman remaja, macam kulit baby...wakakakakaka!


SRG ade macam2 produk ade pelembab siang, krim pelembab malam, krim kecantikan (alas bedak), sabun pencuci muka, gel pencuci muka, serum, scrub wajah, gel kontur mata etc. Tapi saye pilih 3 produk asas dulu krim kecantikan (krim ni adalah foundation / alas bedak sebenarnye), gel pencuci muka ngan toner. Tu saje ye la try yang asas dulu nampak ok lepas sebulan ingat nak beli serum die pulak. Katenye bagus untuk hilangkan kedut-kedutan. Aik dah ade wrinkle kah?? Rasenye lom ade tapi bak kate Siti Nurhaliza, sebelum ade wrinkle kita kene jage2..ye la jangan muka nampak tua sebelom waktunya...dah umo 50tahun ade wrinkle takpe it's nature ok. Hehe serum ni katenye menganjalkan kulit gitu...

Pada sy, ni pendapat sy jer yer...Kulit muka amat penting untuk dijaga tak semestinya kene pakai produk mahal asalkan produk tu tak merbahaya, takde hidrokuinon, dan paling penting sesuai dengan kulit kita. Kalau makai SKII sekalipun tapi muka berminyak berlinang2 pon tak guna gak kan. Mase guna olay ok jer kulit saye tahap moisture kulit tu memuaskan hati cuma lame2 olay dah imune dengan kulit sy. Macam mane nak tau produk tu dah imune dengan kulit?? Bila kita pakai produk tu untuk jangka waktu tertentu kita akan nampak daripada kulit ok, glowing...tetiba jadi kusam dah. Haa tu lah tandanya. Selain kulit muka yang bersih tanpa dot dot hitam, jerawatan, bau badan juga kene jage yer.. Jangan muka cantik, tudung lilit2 macam fashionista tapi ketiak baukkkk! Sila pakai deodorant ok. Owhh sy ade kenal orang cenggini k..Fesyen memang no.1 kalah yuna tapi bau ketiak masyammmmm. Namenye rahsia. wink wink*

Nanti lepas dah sebulan menerai, saye buat Part 2 plak yer..ade perubahan bagus ke tak...Eh Safi takde bayar saye ape2 komisen okeh..heheh.

Sebelum pergi watson beli SRG, saye ke GSC mid valley. Telah selamat membeli tiket wayang Pirates of the Caribbean 5 untuk tontonan jumaat ini lepas keje ngan En. Faizz..Myra mak sy jage jap. Mwahahahah..mak yg sporting!

POTC !! Jack Sparrowwww...nantikan kemunculan kami yer.

 


15 comments:

Hidayah said...

Hahaha..ak try apapun kulit ak tetap imun..Cuma sekali je kot ak try Loreal n pd masa itu sngat ramai org menegur kulit i semakin cantik n berseri (actually at that time i tgh dilamun cinta)..of coz la muka jd cam berseri-seri smpai mak ak pun tegur "Eh, kakak makin cantikla"..hahaha...skrg??hurmm..hampeh..Pakai apa pun tak lut..huhu

Ina Hashim said...

akak pun pakai safi rania gold nih..takdela 1 set sbb akak malas pakai toner..cuma pakai cleanser n krim siang...mmg nmpk gakla perubahan positif

shilafaizz said...

dayah...hahahah tengah dilamun centa yer??memangla kan time tuh senyummm sokmo berangan jer kan tu yg muka pon nampak ceria gitu..sekarang xde pape efek eh?sian ko..kene makan kolagen gaknye ..ekekeke

kak ina: ye ke??nampak perubahan positif? heheh xsabar ni nak tunggu perubahan posotif gak..hari2belek muka.hahah

Wahida Shukeri said...

shila: aku pakai loreal jugak...ok la, so far ngn aku....lagipun aku bukan jenis yg rajin menjaga muka sgt...haha

shilafaizz said...

sm mcm dayah la eh..dulu aku penah try loreal tapi muka aku berminyak..tu stop tu.klu xkerana dot2 hitam blackspot nie aku pon xkisah sgt..hihi ni macam dh banyak jer..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

shila,
akak pengguna setia safi rania gold. hehehhe
dah hampir setahun guna, alhamdulillah.
selain 3 drp 3 yg shila tunjukkan tu, akak guna scrub dia, gel pembersih pun akak guna, sabun pembersih pun... saja tukar2 atr 2 tu....
krim siang dan krim kecantikan dan serum pun.

skrg dok usha dgn hubby nak beli krim malam dan krim utk mata tu....

mmg jelas perbezaan kulit akak dulu dgn skrg. tak caya, tgk la muka akak.... hahahahahhahah. nyampah,kan?

shilafaizz said...

hihihi...yup berseriiiii gitu kak.heheh
lepas try 3mggu or sebulan sy memang nak beli serum tu.wajibbbb! krim pelembab malam pon patutnye kene guna kan tapi sebab sy baru nak try nak tengok reaction kulit kat safi ni camne sbb takutla dh beli2 sekali try kuar ruam ke hape dh membazir.sebelum beli sy google2dulu review sesape dh guna SRG ni.ade gak yg xsesuai kuar ruam kat muka.hopefully sy ok la pakai safi nie..

ashra said...

jeles* baru 26???..

waaa...tahun ni saya mengakhiri zaman 20an.sob sob..

emm..kulit saya ni tak lah tulus mulus pun.bintik2 hitam ni ada kat hidung.hehe.tapi jenis tak kisah belasah papepun pencuci bagai.skang ni duk gatal cuba simply siti wpun tak secantik siti pun.keke

Hidayah said...

Hahaha..skrg ak pkai Clinique..hadiah hantaran aritu..tp biasa je ak rasa..(dah takde perasaan sgt)..tp kn Shila,mak ak ckp..klu muka org tak berjerawat biasanya dia cepat naik jeragat..huhuh..cm mak ak, smpai skrg tak prnh pun ada sebiji jerawat tumbuh kt kulit muka dia..tp jeragat dah start byk da..huhuh..

shilafaizz said...

emm...tu lah betul la aku rase...sebab muka aku naik jerawat dulu2 zaman uia dulu..tu pon time nak period.muka berminyak pon kalau aku masak sebab kene minyak masak..ekekeke

gaknye jenis kulit cmni pignen cepat naik tu yg berjeragat..sikit2je lah tapi lame2 die leh merebak kan..oh no!

kak ash: bulan 8 nanti baru genap 26.nak hadiahhhh! heheh ala umo je macam muda tapi fikiran mcm org tua kot saye nih..huhuu

ramizah said...

aduh...dah lama tak toyoh muka dengan moisturizer.....dah tak cumel dah ni...huhuhu, nanti kalau SRG tu berkesan, update sini ok!! hehe

shilafaizz said...

ramizah: haa kene jage tuh...anak comel amk kene comel gaks..huhu
okies pas sebulan guna sy update yer ok ke x ade perubahan elok atau takde pape..

MommyAqil said...

huhuhu..saya pakai safi balqis pn dah lama n cam dah tak lut juga..pastu try Loreal,mmg bnyk gika blackspot..arghh tak suka..terus stop n pakai safi balqis balik n now tak tahu nak pakai ape dah..bleh try SRG gk ni..hihihi..

P/s:awk add saya ke??takde la syg..saya tak jumpa fren request dari awk pn!!cbe try add sekali lagi yer..Nurul Aida H..

shilafaizz said...

aida..ye ke..rase mcm dh add aritu okeh nnt sy try lg k...
tulah kosmetik ni bila dh pakai lame mcm xlut dh kan..sy pakai olay 10tahun tau..quite a long time actually boleh bagi credit jugak kat olay...olay blackspot mmg terhapus cuma dh lame2 muka mcm xbape nak glowing..ekekeke

acervirus said...

aku pengguna product loreal... terbaik la setakt nie... muke tk kusam... pigment tak de... yg penting jerawat takde.. and dah kurang... kwn pun dah tuka ke product nie... dulu muke dia teruk... banyk pigment kat muke... skang dah sekate je kulit muke dia.... hehe... aku gune krim siang yg wane pink to dan yg mlm yg wane biru... untuk mencuci muke, toner, scrup, masker aku gune gune product boby shop... sbb kene balance kan oil... mmg terbaik laa result dia... selamat mencube...