Thursday, February 3, 2011

Holiday...Sabah Dibawah Bayu -


Rasenye macam lame suda tah hapdate blog..sebabnye bz...bz pasal ape pon tak taw ler...hehe
Okies sy nak menghapdate percutian kami bertiga orang ni ke Sabah Negeri Dibawah Bayu last week 24-26 Jan 2011..3hari 2malam jek tu pon bos dh masam mencuka...huhu.Aik bos jangan lupa cuti sy banyak lagi taw...akan menyusul percutian2 lagi pasni...kihkihkihhhh

Flight kami kul 11pagi, so pagi2 kul 8 kami dh siap sebabnye kunun2 plan A nk naik bas kat kl sentral pegi LCCT..tapi tah hape kene la aritu kan tauler ari Senin jammed giloss bila dah kul 9 kami masih di Puchong, suami cakap kene trus ke Nilai mcm nie.Jadi ayah nye Myra pon zooooommmm bagai bwk kereta Ferrari menuju ke Nilai..sampai LCCT kul 10 pagi cepat2 checkin,dh kelam kelibut sebab kat screen dh terpampang tulisan 'Calling'..Fuhh alhamdulillah sempat checkin, ade ms lg kami breakfast di McD..
Dak Myra yg nyebok nak makan beger..mcm ler buleh makan kan...haipp!

Then, gate dh buka kami pon masuk plane,ok Myra berperilaku baik..1st time dak Myra ni naik flight takot gak la kan die meragam tak hengat ke dahla journey 2jam setengah ni.Bila kapal take off jer...erkk...erk...adehhhh sabo jer laaaa! Myra berakkkk..sy bisik kat ayahnye Myra. So bila dh bleh tanggal seat belt tu sy suh ayahnye Myra settlekan anak dara die ni sebab sy dok kat tepi tingkap susah nak keluar. Hehe...alasan jer sebenarnye..Ayahnye dengan slamber trus ke toilet bawak dak bertuah ni. Aik, apsal tak bawak pampers?? Hahah tetiba die patah balik lepas 5minit tapi tak nampak plk si Myra. Rupenye Myra dipegang cik peramugari yg cantik manis tp muka mcm tak konfident. Rupenye die cakap kt en somi 'encik..sy tak penah pegang baby..cmne ni?' 'Pegang jer, die ok..' kate ayah Myra. Hahah padan muka ko, ape daa jd stewardess tapi xreti handle baby, cmne klu de baby yg 1year naik flight sorg2 n berak. Ko jugak kne cebokkan die...Tu ler kisah si Myra yg Poopoo sampai kene salin suar ngan baju sebab ter-'over' eyakkk. Ni ler budak bertuah sangat tu..


 Alaaa...nape kerut2 muka cayang mummy nih..panas yerrrr

Sampai di Kota Kinabalu nak dekat kul 2 dah. En.Somi tanye taxi..pergg mahal gile dr airport ke hotel yg 10menit tu caj rm30! gile ke hape..So kami decide sewa jer keta since kami akan meround area Sabah nie. Sewa Viva baru, rm118 sehari kami amik 2hari. Company  car rental (KK Tour) tu kira 2hari sebab kami sewa dh petang sebenornye 3 hari kami sewa. So kami pon bergerak ke hotel, cehh macam terer kan terus je pusing2 cari hotel..coz kami dh ade map, senang ler..Sy booked Hotel Promenade mengadap laut tapi sampai hotel nk check in nama den tak de?? Perghh ni haku nak mengamuk ni kan..dah lame haku booked camne bleh name takde plak. Check CC statement mmg dorg tak caj lagi tapi offer je lah mane2 bilik. Macam la haku takde duit nak bayor. Mentang2 la ktorg pakai sempoi2 je kan. Ni dh tinggi suara dh kt budak front desk tu dgn Myra dh start merengek sebab dah penat. Tetiba ayahnye Myra pon tggi suara gak (en.somi sy nie biase nye 100x lg penyabar dr sy..jd klu die dh tggi sore tu maknenye memang die pon dh tak tahan!) Kami banned Promenade Hotel!! Then kami blah pegi KFC sbb xtau nk mkn katne, kat KFC kami search hotel2 yg masih de vacancy kt intenet (seb baik bwk lappy). So, oleh kerana dh ekspress sgt kami pon dok Cititel Ekspress. Hotel 3star jer tapi hotel baru, bilik tak la besar mcm Promenade yg sy booked tuh tapi tetap nice...Sy suka bilik air die Myra senang nk mandi.

Hari pertama oleh kerana sampai pon dh petang so decide jalan2 malam je lah..Pas maghrib, kami pon terjah Filipino Market a.ka Pasar Philippine. Dekat jer ngan hotel...Emm...takde lah best mane pon macam pasar malam tapi banyak jual makanan laut. Nak katekan semua jual makanan laut bakar. Kami makan udang bakar (besarrr 2ekor rm15),sotong bakar, ketam bakar. Semua sedap kecuali ketam bakar. Erkk..tak kene betol ngan tekak den nih.Pastu kami juz meronda2 bandar KK sajer. Hari pon dh malam, ngantukkks.

2nd Day, kami ke Kundasang sebab nak mendaki Gunung Kinabalu, nak gi Poring Hot Spring, ngan Sabah Tea Farm yang semuanye satu daerah di Kundasang. Kuar cari breakfast tapi kedai tu dh kuarkan lauk makan lunch. Kami pon truslah makan nasi sebab Kundasang tu jauh gak dr KK, 2jam perjalanan kang lapo plak.Then trus gerak ke Kundasang,naik bukit turun bukit Myra dh tido, dh bangun, tido lagi dak sampai2 lagi..huhu.Akhirnye sampai jua, wahhh sejukk sekali maklumlah kaki gunung kan...Kami pon mulakan pendakian dengan Myra didukung ayahnye menggunakan baby carrier, mendaki..mendaki..mendaki lagi...tetiba mcm semput suda...kami decide nk stop pd ketinggian 2039m dr paras laut..wahh tggi jugak kami mendaki...!!

Myra ape kamu buat tuh haa...macam budak dh beso je dia nih.

And then, kami turun gunung ehh..cepat pulak bila turun ni. Mase nak daki punyela berpeluh.walaupon cuaca amat sejuk tapi disebabkan mendaki nye pasal panas plak. Pastu destinasi ke Sabah Tea Farm..Sabah Tea Farm ni biase2 jer lagi best Tea Farm kat cameron la.hehe..Then, kami ke Poring Hot Spring tak mandi air panas pon, juz celup2 kaki jerrr...tetiba kami nampak signboard depan HotSpring nih '3 Rafflesia Flowers are Blooming Now'. Haa ape lagi kami bagai orang jakun pergila kat garden a.k.a kebun hutan tuh semata excited nak tengok bunga Raflesia...3 kuntum lagik...besttt memang teringin nak tengok Raflesia in real.

Raflesia !!

Malamnye makan kt Filipino Market lagi..orang kate mesti try bakso die. Plain bakso memang lain rasenye dengan Semenanjung punye. But i like more Semenanjung's one..heheh. 3rd Day, schedule kami packed sikit sebab kne check out hotel kul 12.00 pm flight pulang plak kul 7pm. So,pepagi tu kami ke Pasar Ikan Masin kat depan Pasar Filipino, beli ikan masin,udang kering ngan ikan bilis. Pergghhhh i liokee sangat2 since Myra tak lame lagi boleh makan so sy memerlukan ikan bilis berkualiti tinggi.hehehhe...Kat sini udang kering,ikan bilis semuanya fresh2 udang kering merah2 lagi, ikan bilis putih2 kale die..segar! Dan yg penting hargenye murah sangat2 compared to Semenanjung. Sesape nak pegi KK, jangan lupa Pasar Ikan Masin k! Kat sini banyak jual gamat kering rupenye gamat ni mahei bebenor regenye.Sekilo boleh cecah RM750 uollls! yer ratusan hengget sekilo. Tak caye? Meh nengok....
-
-
-
-
-
-
-
-
Haa....see....mahal kans....walaupon ghopenye buruk tak seindah mane tapi valuenye amat tinggi..

Pastu pegi Pasar kraftangan lak..kat sini banyak jual pearl asli...sy just cari ole-ole sket2 untuk kawan2 opis, beli brooch pearl utk mak ngan MIL, tak beli ape sgt pon sebab sy kurang berminat ngan pearl nih..Diamond liplap liplap sy minat lahhh...(gile high demand kannn...).Then kami trus packing2 barang masuk lam kete n checkout hotel..Destinasi seterusnye ke Green Connection...Ranau ke Likas ek..Lupa suda..Wahh sonok woo gi Green Connection nih. Banyak betul ikan pelik2, pastu ade aquarium sebesar dinding..sukanye Myra tengok ikan..ingatkan die tak tau pape..rupenye die jerit2 ketawa bila ikan,turtle lalu dekat die...Seronok melayan die. Then ke Nexus Karambunai Resort 6 Star Hotel, ade ke duit nak stay sini?? heh kami tak de lah stay sini mahal gile woo..juz jalan2 sebab recommended by many people. View die sangatlah santekkk. Bestnye kalo honeymoon or babymoon kat sini kans..heheh

Pastu kami cari makan...susahnye nak cari Seafood yg betul2 halal dan kedai yg ownernye Muslim. Memang banyak kedai seafood tulis halal tapi ownernye cina siap ade tempat sembah patung lagi kat kedai. Sangat was-was...Last2, kami makan kat Tanjung Aru (Hawker Tg. Aru). Macam Food Court tapi muda-mudi punye style..pegi malam2 mesti besttt. Air ade satu booth, western ade satu booth..banyakla lagi makanan ber-booth2..pastu bederet ala-carte style..jangan lupa try Jus Avocado yer sedappp...mcm2 seafood leh order memangla seafood nye tak banyak mcm Kg.Air tapi tempat ni sangat nice...saya suka!

Sekitar picca2 kami di sana...lagi banyak kat FB sy yer..
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-

At The Green Connection...
 -
-
-
-
-
-
  Mount Kinabalu Climbing...
-
-
-
-
-
-



Filipino Market, Sabah Tea Farm, Karambunai Resort & Pasar Kraftangan KK....


Overall, Sabah is a nice place to visit..Banyak lagi tempat nak pegi tapi percutian suda tamat...Lok Kawi Wildwilfe tak dapat pegi, Aqua Marine UMS pon tak dapat pegi...Island Hoping pon tak dapat nak dijalankan coz Myra kecik sangat lagi nak meredah lautan guna bot..Takpe next time ade rezeki insyaallah kami datang lagi...:)
 Daadaaaaa......:)

6 comments:

hasnolleilla said...

dalam banyak2...nexus karambunai resort masuk my list untuk bbymoon..tq dear..haha haish2...

mesti seronok kan..klau hani pergi,aqua marine mesti hubby nak g..yg ikan nemo tu kat mana shila? mcm best la

Shween said...

gile teror mommy ni xde hotel duk gamle search heheheheheh good...alhmdulilah sume ok

shilafaizz said...

ala banyak je hotel sheen...cuma kami malas nak gi serbu tiap hotel jadi search la mane berdekatan..booked trus online.pastu xde print nk print resit kami amik gambo kt screen laptop tunjuk kat budak front desk tuh..huahua..semuanya di hujung jari..heheh

shilafaizz said...

hani,
karambunai memang gojes syg...memang seswai utk honeymoon or babymoon...heheheh
jauh dari kota memang seswai la kan dok dalam bilik sajer sambil main2 air tepi pantai...marveles!

aqua marine tu tutup hari rabu ngan hari ape tah.tapi bukak utk umum hari selasa ngan khamis..sape suka ikan-ikanan wajib pegi..

Anonymous said...

Memang nampak jakun jugak.. kalau asyik nk mengutuk je baik tkyah g mana2.. itu namanye pengalaman.. jauh prjalanan luas pengetahuan... kalau semua bnda kau tk puas ati baik kau duduk hutan je la... bosan baca blog ni..

shilafaizz said...

Hai Anon. Tq kerana sudi membaca blog sy. As mentioned EARLIER, read at your own risk. If you rasa bosan then why baca jugak? So funny.
I don't find any content of my entry yg u rasa I mengutuk tu? Cant you differentiate between complaining n mengutuk? Pity you..kalau hebat sgt nk komen then provide la ur blog link or email. Boleh kita 'berkenalan'.Setakat berani guna nama Anon. Loser ok! This is my blog. Suka hati la nak tulis apa pon.

Thursday, February 3, 2011

Holiday...Sabah Dibawah Bayu -


Rasenye macam lame suda tah hapdate blog..sebabnye bz...bz pasal ape pon tak taw ler...hehe
Okies sy nak menghapdate percutian kami bertiga orang ni ke Sabah Negeri Dibawah Bayu last week 24-26 Jan 2011..3hari 2malam jek tu pon bos dh masam mencuka...huhu.Aik bos jangan lupa cuti sy banyak lagi taw...akan menyusul percutian2 lagi pasni...kihkihkihhhh

Flight kami kul 11pagi, so pagi2 kul 8 kami dh siap sebabnye kunun2 plan A nk naik bas kat kl sentral pegi LCCT..tapi tah hape kene la aritu kan tauler ari Senin jammed giloss bila dah kul 9 kami masih di Puchong, suami cakap kene trus ke Nilai mcm nie.Jadi ayah nye Myra pon zooooommmm bagai bwk kereta Ferrari menuju ke Nilai..sampai LCCT kul 10 pagi cepat2 checkin,dh kelam kelibut sebab kat screen dh terpampang tulisan 'Calling'..Fuhh alhamdulillah sempat checkin, ade ms lg kami breakfast di McD..
Dak Myra yg nyebok nak makan beger..mcm ler buleh makan kan...haipp!

Then, gate dh buka kami pon masuk plane,ok Myra berperilaku baik..1st time dak Myra ni naik flight takot gak la kan die meragam tak hengat ke dahla journey 2jam setengah ni.Bila kapal take off jer...erkk...erk...adehhhh sabo jer laaaa! Myra berakkkk..sy bisik kat ayahnye Myra. So bila dh bleh tanggal seat belt tu sy suh ayahnye Myra settlekan anak dara die ni sebab sy dok kat tepi tingkap susah nak keluar. Hehe...alasan jer sebenarnye..Ayahnye dengan slamber trus ke toilet bawak dak bertuah ni. Aik, apsal tak bawak pampers?? Hahah tetiba die patah balik lepas 5minit tapi tak nampak plk si Myra. Rupenye Myra dipegang cik peramugari yg cantik manis tp muka mcm tak konfident. Rupenye die cakap kt en somi 'encik..sy tak penah pegang baby..cmne ni?' 'Pegang jer, die ok..' kate ayah Myra. Hahah padan muka ko, ape daa jd stewardess tapi xreti handle baby, cmne klu de baby yg 1year naik flight sorg2 n berak. Ko jugak kne cebokkan die...Tu ler kisah si Myra yg Poopoo sampai kene salin suar ngan baju sebab ter-'over' eyakkk. Ni ler budak bertuah sangat tu..


 Alaaa...nape kerut2 muka cayang mummy nih..panas yerrrr

Sampai di Kota Kinabalu nak dekat kul 2 dah. En.Somi tanye taxi..pergg mahal gile dr airport ke hotel yg 10menit tu caj rm30! gile ke hape..So kami decide sewa jer keta since kami akan meround area Sabah nie. Sewa Viva baru, rm118 sehari kami amik 2hari. Company  car rental (KK Tour) tu kira 2hari sebab kami sewa dh petang sebenornye 3 hari kami sewa. So kami pon bergerak ke hotel, cehh macam terer kan terus je pusing2 cari hotel..coz kami dh ade map, senang ler..Sy booked Hotel Promenade mengadap laut tapi sampai hotel nk check in nama den tak de?? Perghh ni haku nak mengamuk ni kan..dah lame haku booked camne bleh name takde plak. Check CC statement mmg dorg tak caj lagi tapi offer je lah mane2 bilik. Macam la haku takde duit nak bayor. Mentang2 la ktorg pakai sempoi2 je kan. Ni dh tinggi suara dh kt budak front desk tu dgn Myra dh start merengek sebab dah penat. Tetiba ayahnye Myra pon tggi suara gak (en.somi sy nie biase nye 100x lg penyabar dr sy..jd klu die dh tggi sore tu maknenye memang die pon dh tak tahan!) Kami banned Promenade Hotel!! Then kami blah pegi KFC sbb xtau nk mkn katne, kat KFC kami search hotel2 yg masih de vacancy kt intenet (seb baik bwk lappy). So, oleh kerana dh ekspress sgt kami pon dok Cititel Ekspress. Hotel 3star jer tapi hotel baru, bilik tak la besar mcm Promenade yg sy booked tuh tapi tetap nice...Sy suka bilik air die Myra senang nk mandi.

Hari pertama oleh kerana sampai pon dh petang so decide jalan2 malam je lah..Pas maghrib, kami pon terjah Filipino Market a.ka Pasar Philippine. Dekat jer ngan hotel...Emm...takde lah best mane pon macam pasar malam tapi banyak jual makanan laut. Nak katekan semua jual makanan laut bakar. Kami makan udang bakar (besarrr 2ekor rm15),sotong bakar, ketam bakar. Semua sedap kecuali ketam bakar. Erkk..tak kene betol ngan tekak den nih.Pastu kami juz meronda2 bandar KK sajer. Hari pon dh malam, ngantukkks.

2nd Day, kami ke Kundasang sebab nak mendaki Gunung Kinabalu, nak gi Poring Hot Spring, ngan Sabah Tea Farm yang semuanye satu daerah di Kundasang. Kuar cari breakfast tapi kedai tu dh kuarkan lauk makan lunch. Kami pon truslah makan nasi sebab Kundasang tu jauh gak dr KK, 2jam perjalanan kang lapo plak.Then trus gerak ke Kundasang,naik bukit turun bukit Myra dh tido, dh bangun, tido lagi dak sampai2 lagi..huhu.Akhirnye sampai jua, wahhh sejukk sekali maklumlah kaki gunung kan...Kami pon mulakan pendakian dengan Myra didukung ayahnye menggunakan baby carrier, mendaki..mendaki..mendaki lagi...tetiba mcm semput suda...kami decide nk stop pd ketinggian 2039m dr paras laut..wahh tggi jugak kami mendaki...!!

Myra ape kamu buat tuh haa...macam budak dh beso je dia nih.

And then, kami turun gunung ehh..cepat pulak bila turun ni. Mase nak daki punyela berpeluh.walaupon cuaca amat sejuk tapi disebabkan mendaki nye pasal panas plak. Pastu destinasi ke Sabah Tea Farm..Sabah Tea Farm ni biase2 jer lagi best Tea Farm kat cameron la.hehe..Then, kami ke Poring Hot Spring tak mandi air panas pon, juz celup2 kaki jerrr...tetiba kami nampak signboard depan HotSpring nih '3 Rafflesia Flowers are Blooming Now'. Haa ape lagi kami bagai orang jakun pergila kat garden a.k.a kebun hutan tuh semata excited nak tengok bunga Raflesia...3 kuntum lagik...besttt memang teringin nak tengok Raflesia in real.

Raflesia !!

Malamnye makan kt Filipino Market lagi..orang kate mesti try bakso die. Plain bakso memang lain rasenye dengan Semenanjung punye. But i like more Semenanjung's one..heheh. 3rd Day, schedule kami packed sikit sebab kne check out hotel kul 12.00 pm flight pulang plak kul 7pm. So,pepagi tu kami ke Pasar Ikan Masin kat depan Pasar Filipino, beli ikan masin,udang kering ngan ikan bilis. Pergghhhh i liokee sangat2 since Myra tak lame lagi boleh makan so sy memerlukan ikan bilis berkualiti tinggi.hehehhe...Kat sini udang kering,ikan bilis semuanya fresh2 udang kering merah2 lagi, ikan bilis putih2 kale die..segar! Dan yg penting hargenye murah sangat2 compared to Semenanjung. Sesape nak pegi KK, jangan lupa Pasar Ikan Masin k! Kat sini banyak jual gamat kering rupenye gamat ni mahei bebenor regenye.Sekilo boleh cecah RM750 uollls! yer ratusan hengget sekilo. Tak caye? Meh nengok....
-
-
-
-
-
-
-
-
Haa....see....mahal kans....walaupon ghopenye buruk tak seindah mane tapi valuenye amat tinggi..

Pastu pegi Pasar kraftangan lak..kat sini banyak jual pearl asli...sy just cari ole-ole sket2 untuk kawan2 opis, beli brooch pearl utk mak ngan MIL, tak beli ape sgt pon sebab sy kurang berminat ngan pearl nih..Diamond liplap liplap sy minat lahhh...(gile high demand kannn...).Then kami trus packing2 barang masuk lam kete n checkout hotel..Destinasi seterusnye ke Green Connection...Ranau ke Likas ek..Lupa suda..Wahh sonok woo gi Green Connection nih. Banyak betul ikan pelik2, pastu ade aquarium sebesar dinding..sukanye Myra tengok ikan..ingatkan die tak tau pape..rupenye die jerit2 ketawa bila ikan,turtle lalu dekat die...Seronok melayan die. Then ke Nexus Karambunai Resort 6 Star Hotel, ade ke duit nak stay sini?? heh kami tak de lah stay sini mahal gile woo..juz jalan2 sebab recommended by many people. View die sangatlah santekkk. Bestnye kalo honeymoon or babymoon kat sini kans..heheh

Pastu kami cari makan...susahnye nak cari Seafood yg betul2 halal dan kedai yg ownernye Muslim. Memang banyak kedai seafood tulis halal tapi ownernye cina siap ade tempat sembah patung lagi kat kedai. Sangat was-was...Last2, kami makan kat Tanjung Aru (Hawker Tg. Aru). Macam Food Court tapi muda-mudi punye style..pegi malam2 mesti besttt. Air ade satu booth, western ade satu booth..banyakla lagi makanan ber-booth2..pastu bederet ala-carte style..jangan lupa try Jus Avocado yer sedappp...mcm2 seafood leh order memangla seafood nye tak banyak mcm Kg.Air tapi tempat ni sangat nice...saya suka!

Sekitar picca2 kami di sana...lagi banyak kat FB sy yer..
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-

At The Green Connection...
 -
-
-
-
-
-
  Mount Kinabalu Climbing...
-
-
-
-
-
-



Filipino Market, Sabah Tea Farm, Karambunai Resort & Pasar Kraftangan KK....


Overall, Sabah is a nice place to visit..Banyak lagi tempat nak pegi tapi percutian suda tamat...Lok Kawi Wildwilfe tak dapat pegi, Aqua Marine UMS pon tak dapat pegi...Island Hoping pon tak dapat nak dijalankan coz Myra kecik sangat lagi nak meredah lautan guna bot..Takpe next time ade rezeki insyaallah kami datang lagi...:)
 Daadaaaaa......:)

6 comments:

hasnolleilla said...

dalam banyak2...nexus karambunai resort masuk my list untuk bbymoon..tq dear..haha haish2...

mesti seronok kan..klau hani pergi,aqua marine mesti hubby nak g..yg ikan nemo tu kat mana shila? mcm best la

Shween said...

gile teror mommy ni xde hotel duk gamle search heheheheheh good...alhmdulilah sume ok

shilafaizz said...

ala banyak je hotel sheen...cuma kami malas nak gi serbu tiap hotel jadi search la mane berdekatan..booked trus online.pastu xde print nk print resit kami amik gambo kt screen laptop tunjuk kat budak front desk tuh..huahua..semuanya di hujung jari..heheh

shilafaizz said...

hani,
karambunai memang gojes syg...memang seswai utk honeymoon or babymoon...heheheh
jauh dari kota memang seswai la kan dok dalam bilik sajer sambil main2 air tepi pantai...marveles!

aqua marine tu tutup hari rabu ngan hari ape tah.tapi bukak utk umum hari selasa ngan khamis..sape suka ikan-ikanan wajib pegi..

Anonymous said...

Memang nampak jakun jugak.. kalau asyik nk mengutuk je baik tkyah g mana2.. itu namanye pengalaman.. jauh prjalanan luas pengetahuan... kalau semua bnda kau tk puas ati baik kau duduk hutan je la... bosan baca blog ni..

shilafaizz said...

Hai Anon. Tq kerana sudi membaca blog sy. As mentioned EARLIER, read at your own risk. If you rasa bosan then why baca jugak? So funny.
I don't find any content of my entry yg u rasa I mengutuk tu? Cant you differentiate between complaining n mengutuk? Pity you..kalau hebat sgt nk komen then provide la ur blog link or email. Boleh kita 'berkenalan'.Setakat berani guna nama Anon. Loser ok! This is my blog. Suka hati la nak tulis apa pon.