Skip to main content

Introducing Baby ~ First Solid Food (4-6 Months)

We know that this can be a very frightening and daunting stage for many parents. Hopefully this can give you mommies out there an idea of what foods are safe, healthy and nutritious for your baby as you both begin the journey into solid foods. Remember, many pediatricians are recommending that babies start solids at 6 months of age. Since Myra pon dah start her solid food as advised by her Paed Dr.Nazir, i have prepared and compiled many recipes for her food. I am keen to give her homemade food and try to avoid instant cereal e.g. Nestum and so on as homemade food is fresher, and of course i can monitor what's ingredients inside her food.



AGE/STAGE: Babies 4-6 Months

The AAP recommends that an infant not be started on solid foods until after 6 months of age. Many pediatricians still start babies on solids around 4 months of age. Everything must under Paed's advise yer..
CEREALS

Rice and Oatmeal cereals are the least of the allergenic grains and thus most babies are started out with those cereals. You don't HAVE to start with cereal - try avocado instead or banana.
Myra starts with plain porridge.

FRUITS

May be served raw after 8 months old – bananas and avocados do NOT need to be cooked ever
For 6 months old baby, bananas, apples, pears can be steamed or boiled first before serve to the baby.

VEGGIES

Always serve cooked until after 12 months old or when baby can chew well enough so that no choking hazard is present.


PROTEIN

Always serve cooked with no pink areas – NEVER give a small baby/child raw meat or fish
No protein should be given to baby below 6month old.

DAIRY

NEVER replace breast milk or formula until after 12 months of age – serious health risks are possible.
Never give a child under the age of 2yrs old low fat or skim milk products; whole milk is necessary.


How much will your 4 month - 6 month old baby eat at his first meal?

You will probably only manage to have baby eat 1/2 of the tablespoon sized portion the very first times you begin solids. Don't fret if your baby does not "finish" a meal; remember this is a new experience for your baby. As your baby becomes accustomed to eating solids, you will gradually increase the portion sizes. Also, keep in mind that breast milk and/or infant formula are providing for the total nutrition of your baby at this stage.


More Info:
Read more: http://www.wholesomebabyfood.com/solidfood4to6montholdbaby.htm#ixzz1E6Z4Bctz





Comments

cik sal said…
patut ler myra chat semacam..hehe..mcm2 die mkan..
shilafaizz said…
aish mane ade makan mcm2 sally...die baru start makan..makan bubur ngan sayur je dulu...lepas 6bulan baru leh start introduce protein sket2..hehe

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…