Skip to main content

Birthday + Anniversary + Birthday Celebration

Alhamdulillah....sudah 26tahun sy hidup di muka bumi Allah ni.. Syukur Ya Allah kerana masih memberikanku nafas, kesihatan dan rezekiMu...
Hari sabtu 6 Aug hari ulangtahun saya...hari ni pula 8 Aug Anniversary ke-2 kami...Tak lama lagi birthday anak dara kami pula..A Month Full of Celebration !! Tahun ni saya tak request hubby untuk bawak makan2 di luar...oleh kerana semuanya kebetulan jatuh pada bulan Ramadhan jadi saya decide nak memasak sajer dirumah...Saya mau menggunakan hasil air tangan saya untuk keluarga kecil ini...
Mari lihat apa yang saya masak jom !!

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


I made a Pizza !!...Dari uli doh, buat sos sume handmade dan homemade tau...
Yang sedihnye Pak Pais tak caye saya buat sendiri pizza nih...Die cakap saya beli kat Dominos Setia Alam. Cetttttt berfeluh2 den menguli tepung...Elehhh sebenarnye die nak cakap pizza ai buat sama macam Domino's kan...kannnn


Homemade Pizza Sukati served with Garlic Bread and Mushroom Soup for my Birthday...

Sendiri nye birthday sendiri masak yer...heeehuuu


DAN....
Untuk Anibeseri saya masak spesel sket....hehehehehehe...

Grilled Chicken in Spiced Yogurt...baru kuar oven


Nasi Carrot + Grilled Chicken Spiced Yogurt + Acar Jelatah...
Hubby cakap sedapppp...leh wat selalu...heheh

Dan ini hidangan hari jumaat lepas....
Macaroni and Cheeseeee !!



Haaa now jangan ditanye nape Pak Pais makin membolat...kalau dah hari2 makan cheese...heheh
Selamat Ulangtahun buat diriku dan Happy 2nd Anniversary juge....
Psttt...ni backdated entry coz blog ni macam hampeh jer lembap semacam nak upload gamba...




Comments

Vna Sandhu said…
betul..mmg nampak piza tu 'pro' yang buat :-)

pandai shila masak mcm²..wina nie setakat lauk biasa² je boleh, western, desert semua thumbs down huhuhuuuu
cik sal said…
btul la cheese sajo....anyway hepi belated besday n hepi anniversary shila...may God Bless u and ur family...hepi2 sokmo n jgn lupe msak sedap2 tuk kami dtg raya nnti...hihi.
Ina Hashim said…
bestnya...dah lama x baking pizza nih
shilafaizz said…
wina: tetiba ter-rajin nak masak macam2 dear...heheh.kalau hari keje takdenye nk msk macam2 goreng telo jer..huhuu

sal: buleh sajer..dgn syarat inpom dulu k nak dtg..kalau main terjah aku hidang kerepek pisang sajork ler...

kak ina: ape lagi kak...jom menguli tepung! hehe
ashra said…
adess..rasa tercabar nih!..pandai tu..
pizza da macam beli punya..hehe.

waaa.....nak nanges tgk shila masak!..daku belum lagi cuba apa yang shila cuba bebanyak ni..

hehe..btw,happy celebration!
shilafaizz said…
alaaa kak ash lagi terer masak kan..kannn
sy ni balas dendam sebab weekdays xdapat masak2..hehe.so weekend pulun ler masak mcm2...tapi makan berdua..dr buka puasa smpi ke sahur dok perabih makanan
Wahida Shukeri said…
shila, aku mmg salute high la kat ko bab2 masak ni..aku rasa cam nak spend masa sebulan dok umah ko, blaja masak je...
Anonymous said…
sy br terjmp blog pn....nmpk mnrik n bes je msakan ni..blh bg resepi x? hee
shilafaizz said…
Anon: hehe boleh jer..nak resipi yg mane..nanti sy update resipi satu2 k...
shilafaizz said…
wahida: alahaiii aku ni ikut jer resipi dear...aku masak campak2 jer ler...huhu.yg penting tipsnye masak dgn sepenuh hati,masak dgn kasih sayang gitu...insyaallah menjadi :) nk blaja masak? boleh sesajer..
Anonymous said…
pn shila, blh bg resepi macaroni cheese n pizza x? pas2 garlic bread2 wat camne ek? heee...tq bg resepi ns karot n aym2,heee

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…