Friday, December 24, 2010

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

1 comments:

Anonymous said...

takyahla nak kata kawan yang takmo mkn asid folic lom betol2 usaha nk anak.. aku dh mkn asid folic almost 3 years pun masih tak lekat2.. orang yang dh ada anak mmg tak rasa apa yg kami rasa.. injection mcm G Rancic amik, TVS scan ikut bawah.. dh rezeki belom menyebelahi..

Friday, December 24, 2010

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

1 comment:

Anonymous said...

takyahla nak kata kawan yang takmo mkn asid folic lom betol2 usaha nk anak.. aku dh mkn asid folic almost 3 years pun masih tak lekat2.. orang yang dh ada anak mmg tak rasa apa yg kami rasa.. injection mcm G Rancic amik, TVS scan ikut bawah.. dh rezeki belom menyebelahi..