Skip to main content

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

Comments

Anonymous said…
takyahla nak kata kawan yang takmo mkn asid folic lom betol2 usaha nk anak.. aku dh mkn asid folic almost 3 years pun masih tak lekat2.. orang yang dh ada anak mmg tak rasa apa yg kami rasa.. injection mcm G Rancic amik, TVS scan ikut bawah.. dh rezeki belom menyebelahi..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…