Monday, August 16, 2010

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

5 comments:

hani said...

oh,shila xska cair ek..tp hani ska cair skit,tanpa sagu...sebb mmg mak masak gitu..tp since rasa MIL masak,sama cam shila masak,sedap jugak ye pekat2 sagu gitu..paling best pengat nangka..xboleh lupe la..hihi

shilafaizz said...

aah shila suka yg pekat sikit tapi xpekat sgt la..bak kata mak shila santan biar cukup..hubby suka letak sagu tu, shila ok je letak boleh xletak pon boleh..wah, pengat nangka lame gak xmkn..

wahidakhairy said...

sheila, aku salute la kat ko...isteri solehah...x sabar nk tgok baby ko...dah deliver, bgtau ye...aku nk g shoot....make sure dlm 2 minggu tu aku smpat snap gambar baby ko tau sheila...

mazz said...

sedapnya pengat pisang...
pagi tadi ada cikgu tu sedekah pisang
nangka...ingat nak buat pengatlah
bukak puasa nnt...shela tq ada jugak idea nk buat...

shilafaizz said...

same2 mazz...pisang nangka wangi tapi masam2 skit kan..
klu goreng semerbak bau wangi die..

wahida: alamak, aku bersalin je kt shah alam pas sehari kat umah, aku balik johor pantang umah mak aku..xpe ko snap la gamba anak aku bila ktorang wat kenduri nanti ye..xpun mai je hosptal bila aku dh selamat deliver nnt..

Monday, August 16, 2010

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

5 comments:

hani said...

oh,shila xska cair ek..tp hani ska cair skit,tanpa sagu...sebb mmg mak masak gitu..tp since rasa MIL masak,sama cam shila masak,sedap jugak ye pekat2 sagu gitu..paling best pengat nangka..xboleh lupe la..hihi

shilafaizz said...

aah shila suka yg pekat sikit tapi xpekat sgt la..bak kata mak shila santan biar cukup..hubby suka letak sagu tu, shila ok je letak boleh xletak pon boleh..wah, pengat nangka lame gak xmkn..

wahidakhairy said...

sheila, aku salute la kat ko...isteri solehah...x sabar nk tgok baby ko...dah deliver, bgtau ye...aku nk g shoot....make sure dlm 2 minggu tu aku smpat snap gambar baby ko tau sheila...

mazz said...

sedapnya pengat pisang...
pagi tadi ada cikgu tu sedekah pisang
nangka...ingat nak buat pengatlah
bukak puasa nnt...shela tq ada jugak idea nk buat...

shilafaizz said...

same2 mazz...pisang nangka wangi tapi masam2 skit kan..
klu goreng semerbak bau wangi die..

wahida: alamak, aku bersalin je kt shah alam pas sehari kat umah, aku balik johor pantang umah mak aku..xpe ko snap la gamba anak aku bila ktorang wat kenduri nanti ye..xpun mai je hosptal bila aku dh selamat deliver nnt..