Skip to main content

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

Comments

hani said…
oh,shila xska cair ek..tp hani ska cair skit,tanpa sagu...sebb mmg mak masak gitu..tp since rasa MIL masak,sama cam shila masak,sedap jugak ye pekat2 sagu gitu..paling best pengat nangka..xboleh lupe la..hihi
shilafaizz said…
aah shila suka yg pekat sikit tapi xpekat sgt la..bak kata mak shila santan biar cukup..hubby suka letak sagu tu, shila ok je letak boleh xletak pon boleh..wah, pengat nangka lame gak xmkn..
wahidakhairy said…
sheila, aku salute la kat ko...isteri solehah...x sabar nk tgok baby ko...dah deliver, bgtau ye...aku nk g shoot....make sure dlm 2 minggu tu aku smpat snap gambar baby ko tau sheila...
mazz said…
sedapnya pengat pisang...
pagi tadi ada cikgu tu sedekah pisang
nangka...ingat nak buat pengatlah
bukak puasa nnt...shela tq ada jugak idea nk buat...
shilafaizz said…
same2 mazz...pisang nangka wangi tapi masam2 skit kan..
klu goreng semerbak bau wangi die..

wahida: alamak, aku bersalin je kt shah alam pas sehari kat umah, aku balik johor pantang umah mak aku..xpe ko snap la gamba anak aku bila ktorang wat kenduri nanti ye..xpun mai je hosptal bila aku dh selamat deliver nnt..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…