Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!
Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan
Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)
***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...
Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan
Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)
***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...
Comments
pagi tadi ada cikgu tu sedekah pisang
nangka...ingat nak buat pengatlah
bukak puasa nnt...shela tq ada jugak idea nk buat...
klu goreng semerbak bau wangi die..
wahida: alamak, aku bersalin je kt shah alam pas sehari kat umah, aku balik johor pantang umah mak aku..xpe ko snap la gamba anak aku bila ktorang wat kenduri nanti ye..xpun mai je hosptal bila aku dh selamat deliver nnt..