Skip to main content

Our New Family Member - New Car

Lama nyaaa tak jenguk blog hakak ni. Jenuh nak sapu habuk2 dan sawang. Kihkih... ada lagi ke readers yg follow... miahahaha.
Banyak jugak draft post tak habis karang. Haha nanti lah cari masa hakak update k...(janji manismu sangatt dh setahun dok janji nak update.kahkah)

Latest news latest updates takdak sangat la. Feb aritu pi Bangkok... (entry belum habis karang :D). Then bulan May aritu our new family member masuk gate rumah...hihi. Alhamdulillah rezki anak2 kami... dah lama nak tukaq kereta besaq sikit bagi anak2 selesa. Since we are pengguna tegar carseats, carseats freak family... so we decided  to find an MPV at least 7seaters for our new car sebab 2 orang anak dah 2carseats so vios tu agak sempit utk letak 2carseats. (Safety First!)

Kereta vios lama dh pais habis bayar. Opkos jugak la we will not add additional expenses kalau 1st car belum habis bayar. Bila pais dh habis bayar vios hakak gatai dok request kereta baghu pulak..ahaks. Tapi dia pon sedia maklum anak2 berfeluh2 dok seat blakang nun...so Survey punya survey punya cari punya fikir punya timbang tara last2 kami pilih si hitam tampuk2 manggis ni as ahli keluarga baru. Habih la korek2 savings untuk bayar 25% downpayment ittew...hukhuk. 25% sebab kami xmau bulan2 bayar besar so kalau DP besaq sikit..bulan2 kurang banyak dah. #think as a banker.Hihiiii

Toyota Estima Aeras 20th Edition as our 1st MPV. Alhamdulillah syukur Allah permudahkan segalanya. *harap tabungan ayam hakak segera bertambah lagi. Pokai oii nak kluar kereta nih

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…