Skip to main content

Alahai Anak Dara

Takde ape benda nak hapdet...Kalau FB bleh la ai nak buat status2 panas....ni blog kene buat entry panjang2 sikit...heheh

Saje nak cerita dak myra sekarang dah boleh ikut solat....Kalau nak solat die nak duduk sebelah. Ade berani ko solat tutup pintu biarkan die kat luar bilik?? Ade jugak die meraung berjujuran airmata dengar setaman setia impian 8 nanti...So tiap kali solat kene lah bawak die jugak...Selalunya die suka kacau2 sejadah...Tapi ai dapat idea, bagi die tempat solat sendiri biarkan die tonggang tonggek kat kawasan die jer..kat rumah takde sejadah kecik so bentanglah towel kecik...

Alahaii mak die rukuk, die pon rukuk jugak, mak sujud die pon sujud dengan gaya die kangkang2 kaki. Lepas tu berdiri sambil tepuk2 panggil mak die 'Ya..Ya..." *ye uols myra panggil i 'Ya' jauh kelaut dengan dengan bunyi mami kans. kalau ai sujud die tarik tangan suruh duduk terpaksalah cepat2 sujud dan duduk antara dua sujud semula. Adehhhh macam tak khusyuk solat ku tapi nak buat camne kan...Tapi kan paling kelakar bile die rukuk. orang letak tangan kat lutut kan die letak tangan ke belakang macam orang nak berlari tuh. Hakhak comeells jer...

Kadang die comels kadang die buatkan ktorg geram sebab bila lepas mandi nak pakai baju die suka main cak2 dan lari2. Semalam kan, ayah die babab tangan die sebab die pergi main tabung rumah die yg ade bunyi2 tuh. Ayah die dah tegur buat jugak takut je tabung yang penuh dwet 50sen tu jatuh ke kaki die tak ke lebam nanti. Haa dah kene babab tangan dengan ayah. Ayah jarang nak babab2 nih, so bile ayah babab myra punya sedih kemain lagik. Siannnnn plak mami tengok aihhh. Ktorg punya style bila one of us marah or tegur anak, the other takkan menyibuk atau backup2. Biarkan dulu coz its not good kita backup2 anak mase salah sorang tengah marah sebab bila dh besar nanti si anak buat salah die tau ade mak/ayah die nak backup. Biar salah sorang habis tegur dulu baru kita pujuk anak atau talk to our hasben/wife kalau kita tak puas hati cara die marah...But semalam, ai tau ayah myra babab tangan sebab nak ajar myra jangan main tabung tu nanti jatuh kat kaki leh cedera. Cuma siannn tengok die. Bila mami marah takpe plak eks? kuikuikui

Lately banyak la jugak keluar perkataan2 yg bleh difahami...contohnya tutup disebut 'totop', jatuh, meja, dan pandai pulak cubit hidung die bila cakap 'busukkk'. Die yg berak, die tutup hidung sendiri...cess! suruh ayah cebok sane.

Comments

^Miss~FemMe^ said…
bab suruh ayah cebok tu yg best.mmg poo diorg ni boley pengsan kalo kita bau.hehe

lepas ni kalo myra terlebih kreatif, masa kita sujud dia akan panjat n main gelongsor macam izzul buat.rasa cam nak lepuk je tp sbb pk Nabi pun biarkan je cucu dia main2 masa dia tgh solat.
shilafaizz said…
faezah...adehhh myra pon kadang notty nye kemain. rilek je die duduk bersila depan shila habes tu cemane nak sujud?? terpaksa corner baekk punya sujud sket ke tepi. bila pikirkan nak kenalkan die ngan solat sejak kecik, sabar je lah ek. izzul main gelongsor2 yer. bagus2...huhuuu
shilafaizz said…
shila selalu ngelat cebok kan die berak. nak muntahhh! ekekekee tapi ayah die rilek je cebokkan takde pon ter-uwek2. series tak tahan beb. ahaks

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…