Monday, February 13, 2012

Alahai Anak Dara

Takde ape benda nak hapdet...Kalau FB bleh la ai nak buat status2 panas....ni blog kene buat entry panjang2 sikit...heheh

Saje nak cerita dak myra sekarang dah boleh ikut solat....Kalau nak solat die nak duduk sebelah. Ade berani ko solat tutup pintu biarkan die kat luar bilik?? Ade jugak die meraung berjujuran airmata dengar setaman setia impian 8 nanti...So tiap kali solat kene lah bawak die jugak...Selalunya die suka kacau2 sejadah...Tapi ai dapat idea, bagi die tempat solat sendiri biarkan die tonggang tonggek kat kawasan die jer..kat rumah takde sejadah kecik so bentanglah towel kecik...

Alahaii mak die rukuk, die pon rukuk jugak, mak sujud die pon sujud dengan gaya die kangkang2 kaki. Lepas tu berdiri sambil tepuk2 panggil mak die 'Ya..Ya..." *ye uols myra panggil i 'Ya' jauh kelaut dengan dengan bunyi mami kans. kalau ai sujud die tarik tangan suruh duduk terpaksalah cepat2 sujud dan duduk antara dua sujud semula. Adehhhh macam tak khusyuk solat ku tapi nak buat camne kan...Tapi kan paling kelakar bile die rukuk. orang letak tangan kat lutut kan die letak tangan ke belakang macam orang nak berlari tuh. Hakhak comeells jer...

Kadang die comels kadang die buatkan ktorg geram sebab bila lepas mandi nak pakai baju die suka main cak2 dan lari2. Semalam kan, ayah die babab tangan die sebab die pergi main tabung rumah die yg ade bunyi2 tuh. Ayah die dah tegur buat jugak takut je tabung yang penuh dwet 50sen tu jatuh ke kaki die tak ke lebam nanti. Haa dah kene babab tangan dengan ayah. Ayah jarang nak babab2 nih, so bile ayah babab myra punya sedih kemain lagik. Siannnnn plak mami tengok aihhh. Ktorg punya style bila one of us marah or tegur anak, the other takkan menyibuk atau backup2. Biarkan dulu coz its not good kita backup2 anak mase salah sorang tengah marah sebab bila dh besar nanti si anak buat salah die tau ade mak/ayah die nak backup. Biar salah sorang habis tegur dulu baru kita pujuk anak atau talk to our hasben/wife kalau kita tak puas hati cara die marah...But semalam, ai tau ayah myra babab tangan sebab nak ajar myra jangan main tabung tu nanti jatuh kat kaki leh cedera. Cuma siannn tengok die. Bila mami marah takpe plak eks? kuikuikui

Lately banyak la jugak keluar perkataan2 yg bleh difahami...contohnya tutup disebut 'totop', jatuh, meja, dan pandai pulak cubit hidung die bila cakap 'busukkk'. Die yg berak, die tutup hidung sendiri...cess! suruh ayah cebok sane.

3 comments:

^Miss~FemMe^ said...

bab suruh ayah cebok tu yg best.mmg poo diorg ni boley pengsan kalo kita bau.hehe

lepas ni kalo myra terlebih kreatif, masa kita sujud dia akan panjat n main gelongsor macam izzul buat.rasa cam nak lepuk je tp sbb pk Nabi pun biarkan je cucu dia main2 masa dia tgh solat.

shilafaizz said...

faezah...adehhh myra pon kadang notty nye kemain. rilek je die duduk bersila depan shila habes tu cemane nak sujud?? terpaksa corner baekk punya sujud sket ke tepi. bila pikirkan nak kenalkan die ngan solat sejak kecik, sabar je lah ek. izzul main gelongsor2 yer. bagus2...huhuuu

shilafaizz said...

shila selalu ngelat cebok kan die berak. nak muntahhh! ekekekee tapi ayah die rilek je cebokkan takde pon ter-uwek2. series tak tahan beb. ahaks

Monday, February 13, 2012

Alahai Anak Dara

Takde ape benda nak hapdet...Kalau FB bleh la ai nak buat status2 panas....ni blog kene buat entry panjang2 sikit...heheh

Saje nak cerita dak myra sekarang dah boleh ikut solat....Kalau nak solat die nak duduk sebelah. Ade berani ko solat tutup pintu biarkan die kat luar bilik?? Ade jugak die meraung berjujuran airmata dengar setaman setia impian 8 nanti...So tiap kali solat kene lah bawak die jugak...Selalunya die suka kacau2 sejadah...Tapi ai dapat idea, bagi die tempat solat sendiri biarkan die tonggang tonggek kat kawasan die jer..kat rumah takde sejadah kecik so bentanglah towel kecik...

Alahaii mak die rukuk, die pon rukuk jugak, mak sujud die pon sujud dengan gaya die kangkang2 kaki. Lepas tu berdiri sambil tepuk2 panggil mak die 'Ya..Ya..." *ye uols myra panggil i 'Ya' jauh kelaut dengan dengan bunyi mami kans. kalau ai sujud die tarik tangan suruh duduk terpaksalah cepat2 sujud dan duduk antara dua sujud semula. Adehhhh macam tak khusyuk solat ku tapi nak buat camne kan...Tapi kan paling kelakar bile die rukuk. orang letak tangan kat lutut kan die letak tangan ke belakang macam orang nak berlari tuh. Hakhak comeells jer...

Kadang die comels kadang die buatkan ktorg geram sebab bila lepas mandi nak pakai baju die suka main cak2 dan lari2. Semalam kan, ayah die babab tangan die sebab die pergi main tabung rumah die yg ade bunyi2 tuh. Ayah die dah tegur buat jugak takut je tabung yang penuh dwet 50sen tu jatuh ke kaki die tak ke lebam nanti. Haa dah kene babab tangan dengan ayah. Ayah jarang nak babab2 nih, so bile ayah babab myra punya sedih kemain lagik. Siannnnn plak mami tengok aihhh. Ktorg punya style bila one of us marah or tegur anak, the other takkan menyibuk atau backup2. Biarkan dulu coz its not good kita backup2 anak mase salah sorang tengah marah sebab bila dh besar nanti si anak buat salah die tau ade mak/ayah die nak backup. Biar salah sorang habis tegur dulu baru kita pujuk anak atau talk to our hasben/wife kalau kita tak puas hati cara die marah...But semalam, ai tau ayah myra babab tangan sebab nak ajar myra jangan main tabung tu nanti jatuh kat kaki leh cedera. Cuma siannn tengok die. Bila mami marah takpe plak eks? kuikuikui

Lately banyak la jugak keluar perkataan2 yg bleh difahami...contohnya tutup disebut 'totop', jatuh, meja, dan pandai pulak cubit hidung die bila cakap 'busukkk'. Die yg berak, die tutup hidung sendiri...cess! suruh ayah cebok sane.

3 comments:

^Miss~FemMe^ said...

bab suruh ayah cebok tu yg best.mmg poo diorg ni boley pengsan kalo kita bau.hehe

lepas ni kalo myra terlebih kreatif, masa kita sujud dia akan panjat n main gelongsor macam izzul buat.rasa cam nak lepuk je tp sbb pk Nabi pun biarkan je cucu dia main2 masa dia tgh solat.

shilafaizz said...

faezah...adehhh myra pon kadang notty nye kemain. rilek je die duduk bersila depan shila habes tu cemane nak sujud?? terpaksa corner baekk punya sujud sket ke tepi. bila pikirkan nak kenalkan die ngan solat sejak kecik, sabar je lah ek. izzul main gelongsor2 yer. bagus2...huhuuu

shilafaizz said...

shila selalu ngelat cebok kan die berak. nak muntahhh! ekekekee tapi ayah die rilek je cebokkan takde pon ter-uwek2. series tak tahan beb. ahaks