Friday, January 14, 2011

Gaji 3k Considered Miskin Bandar?

Semalam saye berborak2 dengan kawan2 opis yang semuanye pangkat kakak2 pada saye..aicehh perasan muda kunun..betullah dah dorang lagi tua kans..Ok, kami membincangkan pasal kos sara hidup di KL yg tinggi, dan kenapa staff di luar Semenanjung seperti Sabah dan Sarawak mendapat bantuan COLA - Cost of Living Allowance? Sedangkan kos sara hidup di luar semenanjung kan lagi rendah..sebabnye dahulu...dulu punye issue tau. Untuk menggalakkan lebih ramai staff yang mahu pergi ke luar Semenanjung, dats why la COLA tu wujud. Ceh tak adil patutnye yg dok kat KL ni yang kene dapat COLA..Coca-Cola pon tak boleh minum dah sekarang...hukhuk

Okeh..then kami bercakap la pasal gaji plak...Saye ade terbaca di akhbar yang menyatakan pendapatan seisi rumah sebanyak RM3000 kalau di KL considered as 'MISKIN BANDAR' okeh...ni pendapatan seisi rumah la..tak kira lah suami saje yang bekerja atau dua2 bekerja. Saye pon terpikir pendapatan orang kampung kalau 3k ni dah considered as senang lah..boleh buat rumah besar gedabak, contohnye mak abah saye.Pendapatan bulanan di Felda tu memang 3k kadang2 kurang lagi time kelapa sawit melawas. Tapi lepas 4tahun berpindah ke Felda, abah saye sudah boleh membuat rumah batu, yang besar, tanpa pinjaman dari mane2 pihak...Mase tu gaji blum pon lagi 3k baru seribu je kot..Tapi biaselah orang dulu2 kan slalu berjimat cermat, cuba lah dok kat KL ni dengan 3k cukup bulan nyawa2 ikan kott...Anak sekolah, sewa rumah, belanja harian, dan lain2..semua nye duit! Hai dunia...dunia...

Jadi saye amatlah berterima kasih pada en somi sy yang ganteng itu kerana telah membeli rumah awal2 lagi...dan membeli kereta awal2 lagi jugak..jadi sy tinggal cuci kaki sajer..opppss
Sebenarnye sy ni menumpang harta suami jer...rumah sendiri takde, kereta sendiri takde, seb baiklah keje..adela jugak kwsp dan simpanan peribadi sendiri sikit2 tuh...Suami saye memang dari zaman mudanya suka membeli property...Pada usia 24tahun suami saye dah ade sebijik rumah sendiri...Mase tu beliau tak de kereta lagi sebab beliau tak sebok cari kereta dulu..ade motor cabuk Honda jer..kate suami saye harga rumah dan hartanah akan naik cepat, jadi baik beli rumah cepat2. Kereta ni makin lame makin murah, beli bila2 pon boleh..Pada usia 26tahun, yakni same dengan usia saye kini baru suami saye beli kereta yang kami guna hingga kini..Vios kesayangan suami saye...bukan sayer..saye nak Alphard sebenornye.ahaks..Pada usia 26tahun jugak, suami saye beli rumah kedua..iaitu rumah yang kami duduk sekarang..rumah yang pertama sejak dibeli disewakan kat orang..so bulan2 takyah pikir nak bayar sebab orang yang menyewa tu dah cover untuk bayar rumah tu...Dannn...semua itu adalah dengan hasil titik peluh suami sy bekerja..bukan duit ibu bapanya ke hape...

Pada usia 26tahun, suami sy berkenalan dengan seorang cik adik manis, comel lagi sopan santun...sayer lah orangnye tuh....huahuaa...Beza umur suami dan saye adalah 5tahun...Sayer pulak ape yg saye ade di usia 26tahun nih? Saye ade suami dan anak sajer...sob..sob...Itulah harta saye dunia dan akhirat...aicehhhhh

**Eh dari cerita COLA dan melalut sampai ke sini plak ape ke hei nye! Sekian...~

4 comments:

:: noremy anak rahmat :: said...

so sweet cite bila dah masuk bab kenal2 tu..

tp honestly,pandai ur usben melabur..

Wahida Shukeri said...

sheila, cola tu org kat semenanjug keje government pun dpt la...tapi x sebanyak org yg kat sabah n sarawak la..patotnye org kat kl pun kn bg banyak...setuju ngn pendapat ko pasal beli property tu..ktrg pun tgah gigih membeli rumah yg xsiap2 lagi tu..beli tanah kat kelantan..tapi aku xbeli gold bar cam ko la..haha...

shilafaizz said...

wahida: yg COLA aku citer tu bukan utk semua staff...ni COLA utk banking staff..banking staff kat semenanjung xdapat COLA nih..sabah sarawak je dapat..dahla banyak dorg dapat...mmg bagus bli rumah, sbb bile dh kawen tak practical klu menyewa.sbb dok bayar kt org, baik ler byr kt bank, lame2 jd harta sendiri.
ala aku bli pon yg minimum weight je ok..lum ade cukup fulus nak bli bnyk2..heheh

shilafaizz said...

noremy: sweeett kan? hahah..takde maknenye..
hasben sy dapat bli semua tu sebab die sangat berjimat, sungguh kontra ngan sy..dok shopping jek.hihii

Friday, January 14, 2011

Gaji 3k Considered Miskin Bandar?

Semalam saye berborak2 dengan kawan2 opis yang semuanye pangkat kakak2 pada saye..aicehh perasan muda kunun..betullah dah dorang lagi tua kans..Ok, kami membincangkan pasal kos sara hidup di KL yg tinggi, dan kenapa staff di luar Semenanjung seperti Sabah dan Sarawak mendapat bantuan COLA - Cost of Living Allowance? Sedangkan kos sara hidup di luar semenanjung kan lagi rendah..sebabnye dahulu...dulu punye issue tau. Untuk menggalakkan lebih ramai staff yang mahu pergi ke luar Semenanjung, dats why la COLA tu wujud. Ceh tak adil patutnye yg dok kat KL ni yang kene dapat COLA..Coca-Cola pon tak boleh minum dah sekarang...hukhuk

Okeh..then kami bercakap la pasal gaji plak...Saye ade terbaca di akhbar yang menyatakan pendapatan seisi rumah sebanyak RM3000 kalau di KL considered as 'MISKIN BANDAR' okeh...ni pendapatan seisi rumah la..tak kira lah suami saje yang bekerja atau dua2 bekerja. Saye pon terpikir pendapatan orang kampung kalau 3k ni dah considered as senang lah..boleh buat rumah besar gedabak, contohnye mak abah saye.Pendapatan bulanan di Felda tu memang 3k kadang2 kurang lagi time kelapa sawit melawas. Tapi lepas 4tahun berpindah ke Felda, abah saye sudah boleh membuat rumah batu, yang besar, tanpa pinjaman dari mane2 pihak...Mase tu gaji blum pon lagi 3k baru seribu je kot..Tapi biaselah orang dulu2 kan slalu berjimat cermat, cuba lah dok kat KL ni dengan 3k cukup bulan nyawa2 ikan kott...Anak sekolah, sewa rumah, belanja harian, dan lain2..semua nye duit! Hai dunia...dunia...

Jadi saye amatlah berterima kasih pada en somi sy yang ganteng itu kerana telah membeli rumah awal2 lagi...dan membeli kereta awal2 lagi jugak..jadi sy tinggal cuci kaki sajer..opppss
Sebenarnye sy ni menumpang harta suami jer...rumah sendiri takde, kereta sendiri takde, seb baiklah keje..adela jugak kwsp dan simpanan peribadi sendiri sikit2 tuh...Suami saye memang dari zaman mudanya suka membeli property...Pada usia 24tahun suami saye dah ade sebijik rumah sendiri...Mase tu beliau tak de kereta lagi sebab beliau tak sebok cari kereta dulu..ade motor cabuk Honda jer..kate suami saye harga rumah dan hartanah akan naik cepat, jadi baik beli rumah cepat2. Kereta ni makin lame makin murah, beli bila2 pon boleh..Pada usia 26tahun, yakni same dengan usia saye kini baru suami saye beli kereta yang kami guna hingga kini..Vios kesayangan suami saye...bukan sayer..saye nak Alphard sebenornye.ahaks..Pada usia 26tahun jugak, suami saye beli rumah kedua..iaitu rumah yang kami duduk sekarang..rumah yang pertama sejak dibeli disewakan kat orang..so bulan2 takyah pikir nak bayar sebab orang yang menyewa tu dah cover untuk bayar rumah tu...Dannn...semua itu adalah dengan hasil titik peluh suami sy bekerja..bukan duit ibu bapanya ke hape...

Pada usia 26tahun, suami sy berkenalan dengan seorang cik adik manis, comel lagi sopan santun...sayer lah orangnye tuh....huahuaa...Beza umur suami dan saye adalah 5tahun...Sayer pulak ape yg saye ade di usia 26tahun nih? Saye ade suami dan anak sajer...sob..sob...Itulah harta saye dunia dan akhirat...aicehhhhh

**Eh dari cerita COLA dan melalut sampai ke sini plak ape ke hei nye! Sekian...~

4 comments:

:: noremy anak rahmat :: said...

so sweet cite bila dah masuk bab kenal2 tu..

tp honestly,pandai ur usben melabur..

Wahida Shukeri said...

sheila, cola tu org kat semenanjug keje government pun dpt la...tapi x sebanyak org yg kat sabah n sarawak la..patotnye org kat kl pun kn bg banyak...setuju ngn pendapat ko pasal beli property tu..ktrg pun tgah gigih membeli rumah yg xsiap2 lagi tu..beli tanah kat kelantan..tapi aku xbeli gold bar cam ko la..haha...

shilafaizz said...

wahida: yg COLA aku citer tu bukan utk semua staff...ni COLA utk banking staff..banking staff kat semenanjung xdapat COLA nih..sabah sarawak je dapat..dahla banyak dorg dapat...mmg bagus bli rumah, sbb bile dh kawen tak practical klu menyewa.sbb dok bayar kt org, baik ler byr kt bank, lame2 jd harta sendiri.
ala aku bli pon yg minimum weight je ok..lum ade cukup fulus nak bli bnyk2..heheh

shilafaizz said...

noremy: sweeett kan? hahah..takde maknenye..
hasben sy dapat bli semua tu sebab die sangat berjimat, sungguh kontra ngan sy..dok shopping jek.hihii