Skip to main content

Gaji 3k Considered Miskin Bandar?

Semalam saye berborak2 dengan kawan2 opis yang semuanye pangkat kakak2 pada saye..aicehh perasan muda kunun..betullah dah dorang lagi tua kans..Ok, kami membincangkan pasal kos sara hidup di KL yg tinggi, dan kenapa staff di luar Semenanjung seperti Sabah dan Sarawak mendapat bantuan COLA - Cost of Living Allowance? Sedangkan kos sara hidup di luar semenanjung kan lagi rendah..sebabnye dahulu...dulu punye issue tau. Untuk menggalakkan lebih ramai staff yang mahu pergi ke luar Semenanjung, dats why la COLA tu wujud. Ceh tak adil patutnye yg dok kat KL ni yang kene dapat COLA..Coca-Cola pon tak boleh minum dah sekarang...hukhuk

Okeh..then kami bercakap la pasal gaji plak...Saye ade terbaca di akhbar yang menyatakan pendapatan seisi rumah sebanyak RM3000 kalau di KL considered as 'MISKIN BANDAR' okeh...ni pendapatan seisi rumah la..tak kira lah suami saje yang bekerja atau dua2 bekerja. Saye pon terpikir pendapatan orang kampung kalau 3k ni dah considered as senang lah..boleh buat rumah besar gedabak, contohnye mak abah saye.Pendapatan bulanan di Felda tu memang 3k kadang2 kurang lagi time kelapa sawit melawas. Tapi lepas 4tahun berpindah ke Felda, abah saye sudah boleh membuat rumah batu, yang besar, tanpa pinjaman dari mane2 pihak...Mase tu gaji blum pon lagi 3k baru seribu je kot..Tapi biaselah orang dulu2 kan slalu berjimat cermat, cuba lah dok kat KL ni dengan 3k cukup bulan nyawa2 ikan kott...Anak sekolah, sewa rumah, belanja harian, dan lain2..semua nye duit! Hai dunia...dunia...

Jadi saye amatlah berterima kasih pada en somi sy yang ganteng itu kerana telah membeli rumah awal2 lagi...dan membeli kereta awal2 lagi jugak..jadi sy tinggal cuci kaki sajer..opppss
Sebenarnye sy ni menumpang harta suami jer...rumah sendiri takde, kereta sendiri takde, seb baiklah keje..adela jugak kwsp dan simpanan peribadi sendiri sikit2 tuh...Suami saye memang dari zaman mudanya suka membeli property...Pada usia 24tahun suami saye dah ade sebijik rumah sendiri...Mase tu beliau tak de kereta lagi sebab beliau tak sebok cari kereta dulu..ade motor cabuk Honda jer..kate suami saye harga rumah dan hartanah akan naik cepat, jadi baik beli rumah cepat2. Kereta ni makin lame makin murah, beli bila2 pon boleh..Pada usia 26tahun, yakni same dengan usia saye kini baru suami saye beli kereta yang kami guna hingga kini..Vios kesayangan suami saye...bukan sayer..saye nak Alphard sebenornye.ahaks..Pada usia 26tahun jugak, suami saye beli rumah kedua..iaitu rumah yang kami duduk sekarang..rumah yang pertama sejak dibeli disewakan kat orang..so bulan2 takyah pikir nak bayar sebab orang yang menyewa tu dah cover untuk bayar rumah tu...Dannn...semua itu adalah dengan hasil titik peluh suami sy bekerja..bukan duit ibu bapanya ke hape...

Pada usia 26tahun, suami sy berkenalan dengan seorang cik adik manis, comel lagi sopan santun...sayer lah orangnye tuh....huahuaa...Beza umur suami dan saye adalah 5tahun...Sayer pulak ape yg saye ade di usia 26tahun nih? Saye ade suami dan anak sajer...sob..sob...Itulah harta saye dunia dan akhirat...aicehhhhh

**Eh dari cerita COLA dan melalut sampai ke sini plak ape ke hei nye! Sekian...~

Comments

so sweet cite bila dah masuk bab kenal2 tu..

tp honestly,pandai ur usben melabur..
Wahida Shukeri said…
sheila, cola tu org kat semenanjug keje government pun dpt la...tapi x sebanyak org yg kat sabah n sarawak la..patotnye org kat kl pun kn bg banyak...setuju ngn pendapat ko pasal beli property tu..ktrg pun tgah gigih membeli rumah yg xsiap2 lagi tu..beli tanah kat kelantan..tapi aku xbeli gold bar cam ko la..haha...
shilafaizz said…
wahida: yg COLA aku citer tu bukan utk semua staff...ni COLA utk banking staff..banking staff kat semenanjung xdapat COLA nih..sabah sarawak je dapat..dahla banyak dorg dapat...mmg bagus bli rumah, sbb bile dh kawen tak practical klu menyewa.sbb dok bayar kt org, baik ler byr kt bank, lame2 jd harta sendiri.
ala aku bli pon yg minimum weight je ok..lum ade cukup fulus nak bli bnyk2..heheh
shilafaizz said…
noremy: sweeett kan? hahah..takde maknenye..
hasben sy dapat bli semua tu sebab die sangat berjimat, sungguh kontra ngan sy..dok shopping jek.hihii

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…