Tuesday, January 4, 2011

Investment on Gold, Berbaloikah ?

Blink...Blink...Silau mata ai tau...

Haa...tu dia liplap...liplap...ape benda nih coklat ker?? Owhh...now, i am very interested on investing to Gold Bar/Dinar...why? Because as u all can see or realize, currently prices for gold keep on rising, cuuunnn baik punyaa...if we view from consumer point of view, of course tertelan ayaq liuq la to purchase gold jewellery right? Imagine 1gram of 916 gold equal to RM157 (as at 31122010) ! Itu baru 1 gram normally cikai2 rantai,gelang paling sket pon nak beli let say, 10 grams campur upah almost 2k jugak my dear frens...But if we see from investor/trader point of view, this is a very good starting to keep on 'beranak-pinakkan' your wealth...

One of my friend that joint this type of investment doing his own research, the graph shows that the momentum of increasing and decreasing of the price is big..price of gold keep on rising,  decrease a bit few time since 10 years ago and by 2015 the price of gold will at least RM250 per gram !! Wuiyoooo....santekkk kan price die...Can you all see that, if we buy the minimum gold bar weighted 20grams right now  with current price it cost about RM3200. Then estimated that in 2015 if we sell the gold bar it gives us return almost 2k and the price will be RM5k tauuu. Tu kalo 20gram gold bar..my fren ade 250gram gold bar ye! It same goes to Dinar also but Dinar price little bit lower coz it is 91.6% gold where else the gold bar is a Fine Gold with 99.9% purity. Dinar is available minimum at 1 Dinar = 4.25gram coin gold.

Kedudukan Emas Dalam Al-Quran...
Allah SWT berfirman di dalam al-quran:
Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera. [Surah al-Hajj: ayat 23]

So starting from now, i will not request my hubby to buy me gold necklace, or bracelet anymore..My dearie, please buy for me Gold Bar ye sayang....kuikui...tak yoh ler cecantik, yg petak2 berat 150 gram SAJER pon dh ok sesangat...Mekaseh...

7 comments:

hasnolleilla said...

gold bar???..mak aih..kayo den..hihi
tp mmg melabur gold ni untung baik punyer..cubela shila..nanti dah kayo jgn lupo den yo...hihi

Hana Faza-same person said...

hana sudah pon menjadi dealer pelaburan gold bar /dinar:P
jom sama2 kita tmbah aset..
mudah2an Allah jadikan org yg bersyukur..

shilafaizz said...

kak hanaaa... ye ke?? wah kayo lah mu...hukhuk.den ni baru nak wat research n stady bagai pasal mende nih sebab ye la duit yg kita invest pon bukan sket2 kan..tapi mase stady dulu pon, lecturer Islamic Banking memang encourage utk invest dlm gold/dinar..insyaallah kalo ade rezeki Allah bantu kita tunjukkn jalan kan..lagi pun sy memang minat bisnes n trading nie..drpd saving je duit baik beli gold bar.berbaloi!

hani: yo lah...nanti kalo den udah kayo, den lupo eh ingat ler kat mu...jgn risau ye syg! den bagi sampul cekelat kale emas tuh kat mu nnt okeh.hukhuk

Nurul Jaliah said...

betol2..bagus invest in gold ni..lagi pun mmg menepati shariahh..aritu aku ade buat mini paper pasal gold nih..so should invest in gold lahh.. :)

shilafaizz said...

lagipun tak rugi kalau kita simpan lame2 pon gold tuh..tak expired pon..lagipun for starting utk beli 20gram tu doesnt cost much compared to the return we'll get.Yg penting Shariah-compliant.
tp nak invest bukan setakat invest jely,kne study sket on the movement of the price.aku ngan ali tgh workout for this.Ali tu dh mcm saudagar emas dah..huhu

Wahida Shukeri said...

ali mmg, kaya....beli gold bar nanti nak simpan kat mana sheila??

shilafaizz said...

of course ler dalam safe deposit bank puan wahida oii...tak kan nak simpan kat umah lak..klu perompak juz amik gold bar takpe (eh takpe lak) tapi takut dowg angkut anak dara aku skali cmna??huhuu
tp safe deposit maybank sgt ler fenuhh...nan ado kosong, yg menunggu lam list ramai ler..aku kena merantau cari petibesi bank lain lak gamaknye...

Tuesday, January 4, 2011

Investment on Gold, Berbaloikah ?

Blink...Blink...Silau mata ai tau...

Haa...tu dia liplap...liplap...ape benda nih coklat ker?? Owhh...now, i am very interested on investing to Gold Bar/Dinar...why? Because as u all can see or realize, currently prices for gold keep on rising, cuuunnn baik punyaa...if we view from consumer point of view, of course tertelan ayaq liuq la to purchase gold jewellery right? Imagine 1gram of 916 gold equal to RM157 (as at 31122010) ! Itu baru 1 gram normally cikai2 rantai,gelang paling sket pon nak beli let say, 10 grams campur upah almost 2k jugak my dear frens...But if we see from investor/trader point of view, this is a very good starting to keep on 'beranak-pinakkan' your wealth...

One of my friend that joint this type of investment doing his own research, the graph shows that the momentum of increasing and decreasing of the price is big..price of gold keep on rising,  decrease a bit few time since 10 years ago and by 2015 the price of gold will at least RM250 per gram !! Wuiyoooo....santekkk kan price die...Can you all see that, if we buy the minimum gold bar weighted 20grams right now  with current price it cost about RM3200. Then estimated that in 2015 if we sell the gold bar it gives us return almost 2k and the price will be RM5k tauuu. Tu kalo 20gram gold bar..my fren ade 250gram gold bar ye! It same goes to Dinar also but Dinar price little bit lower coz it is 91.6% gold where else the gold bar is a Fine Gold with 99.9% purity. Dinar is available minimum at 1 Dinar = 4.25gram coin gold.

Kedudukan Emas Dalam Al-Quran...
Allah SWT berfirman di dalam al-quran:
Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera. [Surah al-Hajj: ayat 23]

So starting from now, i will not request my hubby to buy me gold necklace, or bracelet anymore..My dearie, please buy for me Gold Bar ye sayang....kuikui...tak yoh ler cecantik, yg petak2 berat 150 gram SAJER pon dh ok sesangat...Mekaseh...

7 comments:

hasnolleilla said...

gold bar???..mak aih..kayo den..hihi
tp mmg melabur gold ni untung baik punyer..cubela shila..nanti dah kayo jgn lupo den yo...hihi

Hana Faza-same person said...

hana sudah pon menjadi dealer pelaburan gold bar /dinar:P
jom sama2 kita tmbah aset..
mudah2an Allah jadikan org yg bersyukur..

shilafaizz said...

kak hanaaa... ye ke?? wah kayo lah mu...hukhuk.den ni baru nak wat research n stady bagai pasal mende nih sebab ye la duit yg kita invest pon bukan sket2 kan..tapi mase stady dulu pon, lecturer Islamic Banking memang encourage utk invest dlm gold/dinar..insyaallah kalo ade rezeki Allah bantu kita tunjukkn jalan kan..lagi pun sy memang minat bisnes n trading nie..drpd saving je duit baik beli gold bar.berbaloi!

hani: yo lah...nanti kalo den udah kayo, den lupo eh ingat ler kat mu...jgn risau ye syg! den bagi sampul cekelat kale emas tuh kat mu nnt okeh.hukhuk

Nurul Jaliah said...

betol2..bagus invest in gold ni..lagi pun mmg menepati shariahh..aritu aku ade buat mini paper pasal gold nih..so should invest in gold lahh.. :)

shilafaizz said...

lagipun tak rugi kalau kita simpan lame2 pon gold tuh..tak expired pon..lagipun for starting utk beli 20gram tu doesnt cost much compared to the return we'll get.Yg penting Shariah-compliant.
tp nak invest bukan setakat invest jely,kne study sket on the movement of the price.aku ngan ali tgh workout for this.Ali tu dh mcm saudagar emas dah..huhu

Wahida Shukeri said...

ali mmg, kaya....beli gold bar nanti nak simpan kat mana sheila??

shilafaizz said...

of course ler dalam safe deposit bank puan wahida oii...tak kan nak simpan kat umah lak..klu perompak juz amik gold bar takpe (eh takpe lak) tapi takut dowg angkut anak dara aku skali cmna??huhuu
tp safe deposit maybank sgt ler fenuhh...nan ado kosong, yg menunggu lam list ramai ler..aku kena merantau cari petibesi bank lain lak gamaknye...