Wednesday, March 24, 2010

Hospital Mane Ye??

Boringnyeee...en suami di opis, sy seorang di rumah...sebenarnye entry kali ni nak citer pasal checkup kandungan...sy dah buat 'kad merah' seperti yang biasa ibu2 hamil buat tu.kad merah perlu didapati di hospital/klinik kesihatan kerajaan.

awal bulan aritu aku pon cutilah sbb nak buat first check up.aku sampai klinik kesihatan meru (paling dekat dgn rumah la tu)kul 8 pagi yg mana amat awal pd aku.tp rupanya smpi2 jer dh berderet kereta n dah ramai orang.aku bg ic n nurse kat kaunter pon bg no giliran kt aku. ye....no aku adalah 47 ye puan2 dan tuan2.no yg dipanggil ketika itu adalah no 8.tidakkkk !!! lamenye lagi nak tunggu.sebenarnya aku decide nak buat checkup kt private hosptal or klinik ibu2 mengandung yg swasta jer tp puas dh pujuk suami aku, die suruh buat kt govt jugak utk ada rekod dgn klinik govt.katanya, if anything problem occur hosptal govt ade rekod.baiklah....aku pun xleh membantah lagi nnt masuk neraka plk.erkk....

setelah menunggu dan menunggu kira2 pukul 10 sorg nurse muda panggil aku.nurse tu baik ye la muda lagi kan.die pggl bkn utk check up tapi baru nak bkk 'kad merah' aku.die tny details tntg aku n suami dan bile start hamil.lepas tu aku ddk lg menunggu tetie jer no yg dipanggil sudah melompat ke no 52!aik ape sdh jadi??dtgla sorg ibu n bby baru lahir msk blk.rupanya kt klinik govt ni klu ade kes2 bby baru lahir yg perlukan follow-up dorg akn bg bby dulu.xpelah xkan aku nk bsg kt bby plk kan? tggu pny tggu akhirnya no aku dipanggil. mula2 nurse tu kira makcik2 la die nak amik darah.buat pengetahuan kalian yg xtahu, ibu hamil akn di check darahnya tiap bulan ms checkup sbb nk check gula, hemoglobin dlm darah, sumela yg berkaitan dgn darah.nurse tu amik injection dan cucuk kt lengan aku.mase cucuk xsakit pas satu tabung die amik darah.zuppp!! die trus tarik kuarkan jarum tu.adoooiiiii...makcik perlahan la sikit!! terkejut urat sy tauu

pas amik darah, check air kencing plk.pastu ddk lagi tggu nak jmp doctor plk.doctor cuma seorg saja jd harap bersabar ye...ms jmp doctor tu aku excited sbb igtkan bleh scan rupanya scan kne buat appoitment lain plk tp die checkla jgk heartbeat bby. for the frst time aku nmpk bby pny heartbeat.laju dan badan die sebelah aje nmpk.terharu dgn ciptaan allah ni, even perut aku xbesar tp nmpk bby bsr ms ultrasound tu..kul 12 tepat aku selesai urusan di klinik..

sekarang ni kami tgh survey hosptal bersalin...private ke govt ye??yg pasti Hospital Kota Tinggi mesti masuk dlm list sbb nnt senang nk blk umah mak berpantang.aku xnak melalui perjalanan 5jam yg melelahkan ke johor nak plk pas bersalin kan...lagipun hosptal kota tinggi ada bangunan khas utk bersalin n wad klas 1 die pon ok sgt.kakak aku bersalin situ xde plk die komplen.tapi klu ditakdirkan aku dh nk terberanak kt kl ni, hosptal manakah patut aku serbu??klu yg dekat ngan opis KPJ Bangsar la.mintak2 jgnla nk terbersalin kt opis...yang pasti aku n suami xmampu la nk pegi prince court kan...ade org tu sng jer ckp 'pegila prince court' ape dia igt klu kt prince court bleh hilangkan sakit contraction nk bersalin kerr?? klu bleh aku sanggup jgk nk byr.mane2 pon govt n private sakit bersalin ttp ade...nowadays, nurse bnyk dh muda2 so hosptal govt pny service xmcm dulu lg dh..

2 comments:

*** Mawar Nafastari *** said...

shila, based on my experience, i think i tak nak dh pegi gov hospital.. huahuaa.... seram!!!!!

hm, tp tgk kemampuan kita la juga.. private mahal, cuma service dia lebih la.. sakit nak bersalin tu sama aja di mana2...

yep, rekod govt perlu.. apa2 kes berat akan refer balik kat gov hospital..

apa pun, kite doakan semuanya berjalan lancar..

amalkan makan kurma (baik untuk susu ibu) dan minum air zamzam waktu mengandung.. semoga dipermudahkan semuanya..

shila said...

Problemnya bukan budget, kte memang nak bersalin kat private hospital sebab company hasben bleh bayar maternity cost. Tapi tulah masalahnya...kalau bersalin kat KL kita kena travel more than 5hours utk balik berpantang kat umah mak kt Johor..dah la bawah tu berjahit nanti maunya demam duduk dalam kereta travel jauh2 plk tu pas bersalin..dekat dgn umah mak pulak ade govt hosptal je..pening jgk pk ni...

Wednesday, March 24, 2010

Hospital Mane Ye??

Boringnyeee...en suami di opis, sy seorang di rumah...sebenarnye entry kali ni nak citer pasal checkup kandungan...sy dah buat 'kad merah' seperti yang biasa ibu2 hamil buat tu.kad merah perlu didapati di hospital/klinik kesihatan kerajaan.

awal bulan aritu aku pon cutilah sbb nak buat first check up.aku sampai klinik kesihatan meru (paling dekat dgn rumah la tu)kul 8 pagi yg mana amat awal pd aku.tp rupanya smpi2 jer dh berderet kereta n dah ramai orang.aku bg ic n nurse kat kaunter pon bg no giliran kt aku. ye....no aku adalah 47 ye puan2 dan tuan2.no yg dipanggil ketika itu adalah no 8.tidakkkk !!! lamenye lagi nak tunggu.sebenarnya aku decide nak buat checkup kt private hosptal or klinik ibu2 mengandung yg swasta jer tp puas dh pujuk suami aku, die suruh buat kt govt jugak utk ada rekod dgn klinik govt.katanya, if anything problem occur hosptal govt ade rekod.baiklah....aku pun xleh membantah lagi nnt masuk neraka plk.erkk....

setelah menunggu dan menunggu kira2 pukul 10 sorg nurse muda panggil aku.nurse tu baik ye la muda lagi kan.die pggl bkn utk check up tapi baru nak bkk 'kad merah' aku.die tny details tntg aku n suami dan bile start hamil.lepas tu aku ddk lg menunggu tetie jer no yg dipanggil sudah melompat ke no 52!aik ape sdh jadi??dtgla sorg ibu n bby baru lahir msk blk.rupanya kt klinik govt ni klu ade kes2 bby baru lahir yg perlukan follow-up dorg akn bg bby dulu.xpelah xkan aku nk bsg kt bby plk kan? tggu pny tggu akhirnya no aku dipanggil. mula2 nurse tu kira makcik2 la die nak amik darah.buat pengetahuan kalian yg xtahu, ibu hamil akn di check darahnya tiap bulan ms checkup sbb nk check gula, hemoglobin dlm darah, sumela yg berkaitan dgn darah.nurse tu amik injection dan cucuk kt lengan aku.mase cucuk xsakit pas satu tabung die amik darah.zuppp!! die trus tarik kuarkan jarum tu.adoooiiiii...makcik perlahan la sikit!! terkejut urat sy tauu

pas amik darah, check air kencing plk.pastu ddk lagi tggu nak jmp doctor plk.doctor cuma seorg saja jd harap bersabar ye...ms jmp doctor tu aku excited sbb igtkan bleh scan rupanya scan kne buat appoitment lain plk tp die checkla jgk heartbeat bby. for the frst time aku nmpk bby pny heartbeat.laju dan badan die sebelah aje nmpk.terharu dgn ciptaan allah ni, even perut aku xbesar tp nmpk bby bsr ms ultrasound tu..kul 12 tepat aku selesai urusan di klinik..

sekarang ni kami tgh survey hosptal bersalin...private ke govt ye??yg pasti Hospital Kota Tinggi mesti masuk dlm list sbb nnt senang nk blk umah mak berpantang.aku xnak melalui perjalanan 5jam yg melelahkan ke johor nak plk pas bersalin kan...lagipun hosptal kota tinggi ada bangunan khas utk bersalin n wad klas 1 die pon ok sgt.kakak aku bersalin situ xde plk die komplen.tapi klu ditakdirkan aku dh nk terberanak kt kl ni, hosptal manakah patut aku serbu??klu yg dekat ngan opis KPJ Bangsar la.mintak2 jgnla nk terbersalin kt opis...yang pasti aku n suami xmampu la nk pegi prince court kan...ade org tu sng jer ckp 'pegila prince court' ape dia igt klu kt prince court bleh hilangkan sakit contraction nk bersalin kerr?? klu bleh aku sanggup jgk nk byr.mane2 pon govt n private sakit bersalin ttp ade...nowadays, nurse bnyk dh muda2 so hosptal govt pny service xmcm dulu lg dh..

2 comments:

*** Mawar Nafastari *** said...

shila, based on my experience, i think i tak nak dh pegi gov hospital.. huahuaa.... seram!!!!!

hm, tp tgk kemampuan kita la juga.. private mahal, cuma service dia lebih la.. sakit nak bersalin tu sama aja di mana2...

yep, rekod govt perlu.. apa2 kes berat akan refer balik kat gov hospital..

apa pun, kite doakan semuanya berjalan lancar..

amalkan makan kurma (baik untuk susu ibu) dan minum air zamzam waktu mengandung.. semoga dipermudahkan semuanya..

shila said...

Problemnya bukan budget, kte memang nak bersalin kat private hospital sebab company hasben bleh bayar maternity cost. Tapi tulah masalahnya...kalau bersalin kat KL kita kena travel more than 5hours utk balik berpantang kat umah mak kt Johor..dah la bawah tu berjahit nanti maunya demam duduk dalam kereta travel jauh2 plk tu pas bersalin..dekat dgn umah mak pulak ade govt hosptal je..pening jgk pk ni...