Yuhuu....saya dtg lagi...dgn resipi ciptaan mak sy pula dan resipi ini adalah kegemaran sy...mmg ske sgt! Semenjak perkenalkan masakan ni suami pon ske resipi ni. Ungkep tu adalah perkataan jawa..Ianya macam kari sotong tapi xdelah berkuah bnyk mcm kari dan xgunakan santan...simple jer nak buatnya..
Bahan2:-
Sotong sederhana besar 5 hingga 6 ekor untuk 2org mkn - di belah2
bawang besar sebiji sederhana besar - dihiris
bawang putih 2 ulas - dihiris
halia setengah ibu jari - diketuk
cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi) - di belah tengah
Rempah Kari Adabi - 4 sudu besar
Satu sudu besar asam jawa dicampur satu cawan air
Garam
Cara Memasak:-
Tumiskan bawang putih diikuti bwg besar, halia dan cili padi.lepas bwg layu masukkan rempah kari.kacau sekejap kemudian masukkan sotong.lepas 5minit masukkan air asam jawa (kalau pekat sgt tambah air sedikit) dan garam jgn lupa. Siap!
Bahan2:-
Sotong sederhana besar 5 hingga 6 ekor untuk 2org mkn - di belah2
bawang besar sebiji sederhana besar - dihiris
bawang putih 2 ulas - dihiris
halia setengah ibu jari - diketuk
cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi) - di belah tengah
Rempah Kari Adabi - 4 sudu besar
Satu sudu besar asam jawa dicampur satu cawan air
Garam
Cara Memasak:-
Tumiskan bawang putih diikuti bwg besar, halia dan cili padi.lepas bwg layu masukkan rempah kari.kacau sekejap kemudian masukkan sotong.lepas 5minit masukkan air asam jawa (kalau pekat sgt tambah air sedikit) dan garam jgn lupa. Siap!
Comments