Wednesday, November 3, 2010

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz

0 comments:

Wednesday, November 3, 2010

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz

No comments: