Skip to main content

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…