Monday, March 4, 2013

Stroller...Baby Jogger

Hari jemaat sampai Ahad lepas kan ade Motherhood Expo kat klcc...iols pegi hari jumaat dan sabetu..
Jumaat tu pegi dgn kwn Ratuhati iols, ayu namenye...Ayu preggy dh 6bulan kot...banyak gak lah barang2 yg ayu beli ye la dh 6bulan kan its time to standby and completekan list barang2 baby...

Iols pergi sebab nak survey2 stroller dan carseat baby...Stroller itu utk si kakak Myra guna...sebab stroller dan car seat lama dh letgo kat kwn...Penat iols survey kat internet, kat kedai baby....kriteria utama nak stroller tayar 3, boleh recline habis, senang lipat. Sebab apa? sebab stroller tayar 3 lebih mudah digerakkan ke kiri dan ke kanan compared to common design stroller bertayar 4...pehtu nak stroller tayar beso...hahah baru lah sedap sikit merempit...mula2 plan nk beli Quinny je..tapi tayar dia kecik, pehtu gi sana eh org pakai Quinny, gi sini eh org pakai Quinny jugeks. Boring lahhh semua nk sama kannn...and Quinny Zapp Extra kene bukak2 seat dia baru leh lipat frame nye tuh. That is the criteria yg pak pais tak mboh...susah katenyee nak transport in and out from our car and bila naik flight nnt...

Survey punya survey akhirnya iols come out dengan 2 stroller mampu milik, iaitu Bumbleride dan Baby Jogger. Bugaboo, Stokke tak mampu lah..mahal kemain. Bumbleride dari UK kot and Baby Jogger US product. Survey2 harga kat MOtherhood expo tu ok la murah 200-300 dari online baby store. Bumbleride dapat dalam RM1999 lepas less dapat RM1799-RM1599 and Baby Jogger boleh dapat RM2199 lepas less kurang jadi RM1999 to RM1199 (depends on what model). Dua2 stroller ni jenis sandwich/book fold... Antara 2 ni Bumbleride besar sikit dari Baby Jogger, tayar dia pon besar lagi, tayar hidup ko tapi xleh pancit...sedappp je bila ditolak..vromm vromm nak merempit di shopping mall. kehkehkeh

Okeh lepas diskusi dan bincang dari hati ke hati, cewahhh...kami pilih Baby Jogger. Antara banyak2 model dalam Baby Jogger, kami berkenan City Mini, City Miny GT dengan City Select inline/tandem stroller. Pak pais berkenan benor dengan City Select tandem stroller tu sebab bleh bawak kakak dan adik sekali. Dia mcm twin stroller tapi duduk depan belakang bukan sebelah2. So still jimat space nk jalan2 di sopping mall atau mana saja..hampir2 dh ni nak beli hat ni...Actually bagi kategori tandem stroller cmni, this is the cheapest i have ever found. Aritu tengok peg prego pon dh 4k++ tapi yg ni boleh dapat RM2899 complete set. TETAPI.....


Bila akak sales tu tunjuk nak tutup dan lipat kene tanggalkan seat dulu...aisehhhh terus tak jadi nak beli. Susahhh woo sebab stroller myra lame jenis gitu ler kene bukak2 dulu baru leh lipat. So kami dh takmo pakai cmtu lagi...huhuuu. Hmm...so we go for other alternatives, kami pilih Baby Jogger City Mini..nak lipat senang, boleh recline habis seat dia, tak yah bukak2 nak lipat dan boleh lipat/bukak dengan sebelah tgn jer...niceee! ciri2 sama dengan City Mini GT cuma city mini GT brake kat tangan so lebih mudah but harga extra rm500 compared to city mini..so kami pilih City Mini jek lah...


So inilah stroller baru Myra dan adik myra...kaler pon sama mcm dalam gambar..pepel kaler ^__^.
Then ktorang jumpa plak accessory kalau nak bawak 2 anak sekali, that is Buggypod. Buggypod ni boleh attach kat mana2 stroller yg compatible (kene check kat website dorang). Luckily, boeh attach kat Baby Jogger city mini nih. Dia jadi camni nanti yer..

Nampak tak kerusi kecik kat sebelah tu?? tu lah Buggypod yer kawan2...Myra, duduk situ diam2. bagi adik  tido kat sebelah yer...


Bila attach kat stroller akan jadi camni lah nanti...comeyyy kan? kalau xnak pakai, boleh lipat kecik2 dan lipat kat tepi stroller korang....So those yg mencari2 tandem stroller tapi garu kepala about the price, you should try this and just attach to ur existing stroller. this Buggypod around RM499 cmtu semalam laa mase baby expo..hehe kalau time lain x sure bape dik non.

Tak pun uols boleh beli Glider Board. Aritu kt Baby Jogger ade jugak kalau nk tambah as accessories. Glider board ni utk abang/kakak yg besar berdiri kat belakang price lepas less dalam RM199. Just attach kat belakang stroller tu mcm gamba kat bawah. But, kalau si abang/kakak berjaga ok lah...im worried dua2 anak pon nak titon..huhuu


Macam2 aihhh bebudak sekarang ni....Myra still need stroller, sebab bila dia dh penat dia nak berdukung jer...kesian kat ayah dia laa...dukung budak berbelas2 kilo neh....Akhirnya dah ade stroller baru, Myra seems has chemistry dengan stroller baru nih...Taknak turun bila mami acah2 suruh dia turun...bagussss. Duduk situ diam2 ye kalau penat tido...senang dah hati mami...ekekekeke.

Pasal carseat plak, dh survey beberapa brand. Tapi plannya bulan 5 nanti kot baru beli kt Mom n Baby expo Midvalley...si adik kene pakai carseat sebab nanti ayah kene amik kat nursery, takkan nak suruh myra pegang adik plak..mau nye dua-dua tergolek...

Somebody told me to start babywearing by baby...i love to butttt pak pais laa...dia kata kalau nak pakai, iols kene pakai, dia tak moh...iskiskisk ai is kan selalu sakit bahu dengan scoliosis nye lagi...tsktsktsk tengok lah nanti nak try pinjam carrier kwn2 yg BW ni..mana tau sesuai dgn ai, boleh la try...aritu survey Boba dengan Ergobaby, tapi test2 baby tarak kuar lagi...better nak beli pon tggu baby dh kuar boleh masukkan dia lam tu dan adjust mana patut.




6 comments:

Wahida said...

haha..dilema kalu bab nk pilih stroller.. kami so far ada tiga stroller..satu beli waktu aishah dalam perot lagi..satu lagi quinny tu beli waktu aishah brp bulan ntah n susah la jugak nk cabut seat segala tu..

yg ketiga beli kat perth hari tu, paling murah and paling best sbb ringan, sng nk lipat..

shilafaizz said...

wahida, aku ade nampak stroller baru aishah tu..heheh. tu lah lame gile survey stroller..aku nk gini, hasben aku nk gini plak...yg penting senang dan practical bila digunakan..lagi 1, aku mmg suka stroller spesis tayar beso2 nih..huhuu

ashra said...

La...dulu cari gaks stroller gini...tapi macam tak terjumpa..
Sudahnya,beli lagi satu stroller yang light weight for aleesya.yang lama tuk aaron..haha..oklah..muat gaks sumpat dua dalam kete kitaorang yang kecik nun..

shilafaizz said...

kak ash, klu takat gi shopping and juz bwk stroller boleh lagi nk bwk 2 stroller. tapi klu time nk travelling dgn luggage bagai lagi mano lah nk sumbat...huhuu. ye ke? kak ash cari stroller yg tandem gak ke dulu? actually xbanyak kt malaysia jual, ni pon sbb dorg join baby expo tu yg tau tu..

mizah said...

kami beli stroller hat murah2 sweet cherry pun tsk pakai...boleh kira 2-3 kali je sebab ansk takmo duduk dalam tu...selamat stroller murah,kalau mahal mcm shila beli,rugi...sbb pakai kejap je..huhu.mizah lagi selesa babywearing..

shilafaizz said...

tulah seb baik anak jenis memang nak duduk carseat atau stroller tu yg xkisah beli mahal sket biar tahan lama especially frame dia tu la. btul tu, kene ajar dr baby, so dorg akan get used sampai besar. takat ni mmg dia diam je bila masuk stroller lagi dia suka sbb nak tido dia trus je trtido..huhuu

Monday, March 4, 2013

Stroller...Baby Jogger

Hari jemaat sampai Ahad lepas kan ade Motherhood Expo kat klcc...iols pegi hari jumaat dan sabetu..
Jumaat tu pegi dgn kwn Ratuhati iols, ayu namenye...Ayu preggy dh 6bulan kot...banyak gak lah barang2 yg ayu beli ye la dh 6bulan kan its time to standby and completekan list barang2 baby...

Iols pergi sebab nak survey2 stroller dan carseat baby...Stroller itu utk si kakak Myra guna...sebab stroller dan car seat lama dh letgo kat kwn...Penat iols survey kat internet, kat kedai baby....kriteria utama nak stroller tayar 3, boleh recline habis, senang lipat. Sebab apa? sebab stroller tayar 3 lebih mudah digerakkan ke kiri dan ke kanan compared to common design stroller bertayar 4...pehtu nak stroller tayar beso...hahah baru lah sedap sikit merempit...mula2 plan nk beli Quinny je..tapi tayar dia kecik, pehtu gi sana eh org pakai Quinny, gi sini eh org pakai Quinny jugeks. Boring lahhh semua nk sama kannn...and Quinny Zapp Extra kene bukak2 seat dia baru leh lipat frame nye tuh. That is the criteria yg pak pais tak mboh...susah katenyee nak transport in and out from our car and bila naik flight nnt...

Survey punya survey akhirnya iols come out dengan 2 stroller mampu milik, iaitu Bumbleride dan Baby Jogger. Bugaboo, Stokke tak mampu lah..mahal kemain. Bumbleride dari UK kot and Baby Jogger US product. Survey2 harga kat MOtherhood expo tu ok la murah 200-300 dari online baby store. Bumbleride dapat dalam RM1999 lepas less dapat RM1799-RM1599 and Baby Jogger boleh dapat RM2199 lepas less kurang jadi RM1999 to RM1199 (depends on what model). Dua2 stroller ni jenis sandwich/book fold... Antara 2 ni Bumbleride besar sikit dari Baby Jogger, tayar dia pon besar lagi, tayar hidup ko tapi xleh pancit...sedappp je bila ditolak..vromm vromm nak merempit di shopping mall. kehkehkeh

Okeh lepas diskusi dan bincang dari hati ke hati, cewahhh...kami pilih Baby Jogger. Antara banyak2 model dalam Baby Jogger, kami berkenan City Mini, City Miny GT dengan City Select inline/tandem stroller. Pak pais berkenan benor dengan City Select tandem stroller tu sebab bleh bawak kakak dan adik sekali. Dia mcm twin stroller tapi duduk depan belakang bukan sebelah2. So still jimat space nk jalan2 di sopping mall atau mana saja..hampir2 dh ni nak beli hat ni...Actually bagi kategori tandem stroller cmni, this is the cheapest i have ever found. Aritu tengok peg prego pon dh 4k++ tapi yg ni boleh dapat RM2899 complete set. TETAPI.....


Bila akak sales tu tunjuk nak tutup dan lipat kene tanggalkan seat dulu...aisehhhh terus tak jadi nak beli. Susahhh woo sebab stroller myra lame jenis gitu ler kene bukak2 dulu baru leh lipat. So kami dh takmo pakai cmtu lagi...huhuuu. Hmm...so we go for other alternatives, kami pilih Baby Jogger City Mini..nak lipat senang, boleh recline habis seat dia, tak yah bukak2 nak lipat dan boleh lipat/bukak dengan sebelah tgn jer...niceee! ciri2 sama dengan City Mini GT cuma city mini GT brake kat tangan so lebih mudah but harga extra rm500 compared to city mini..so kami pilih City Mini jek lah...


So inilah stroller baru Myra dan adik myra...kaler pon sama mcm dalam gambar..pepel kaler ^__^.
Then ktorang jumpa plak accessory kalau nak bawak 2 anak sekali, that is Buggypod. Buggypod ni boleh attach kat mana2 stroller yg compatible (kene check kat website dorang). Luckily, boeh attach kat Baby Jogger city mini nih. Dia jadi camni nanti yer..

Nampak tak kerusi kecik kat sebelah tu?? tu lah Buggypod yer kawan2...Myra, duduk situ diam2. bagi adik  tido kat sebelah yer...


Bila attach kat stroller akan jadi camni lah nanti...comeyyy kan? kalau xnak pakai, boleh lipat kecik2 dan lipat kat tepi stroller korang....So those yg mencari2 tandem stroller tapi garu kepala about the price, you should try this and just attach to ur existing stroller. this Buggypod around RM499 cmtu semalam laa mase baby expo..hehe kalau time lain x sure bape dik non.

Tak pun uols boleh beli Glider Board. Aritu kt Baby Jogger ade jugak kalau nk tambah as accessories. Glider board ni utk abang/kakak yg besar berdiri kat belakang price lepas less dalam RM199. Just attach kat belakang stroller tu mcm gamba kat bawah. But, kalau si abang/kakak berjaga ok lah...im worried dua2 anak pon nak titon..huhuu


Macam2 aihhh bebudak sekarang ni....Myra still need stroller, sebab bila dia dh penat dia nak berdukung jer...kesian kat ayah dia laa...dukung budak berbelas2 kilo neh....Akhirnya dah ade stroller baru, Myra seems has chemistry dengan stroller baru nih...Taknak turun bila mami acah2 suruh dia turun...bagussss. Duduk situ diam2 ye kalau penat tido...senang dah hati mami...ekekekeke.

Pasal carseat plak, dh survey beberapa brand. Tapi plannya bulan 5 nanti kot baru beli kt Mom n Baby expo Midvalley...si adik kene pakai carseat sebab nanti ayah kene amik kat nursery, takkan nak suruh myra pegang adik plak..mau nye dua-dua tergolek...

Somebody told me to start babywearing by baby...i love to butttt pak pais laa...dia kata kalau nak pakai, iols kene pakai, dia tak moh...iskiskisk ai is kan selalu sakit bahu dengan scoliosis nye lagi...tsktsktsk tengok lah nanti nak try pinjam carrier kwn2 yg BW ni..mana tau sesuai dgn ai, boleh la try...aritu survey Boba dengan Ergobaby, tapi test2 baby tarak kuar lagi...better nak beli pon tggu baby dh kuar boleh masukkan dia lam tu dan adjust mana patut.




6 comments:

Wahida said...

haha..dilema kalu bab nk pilih stroller.. kami so far ada tiga stroller..satu beli waktu aishah dalam perot lagi..satu lagi quinny tu beli waktu aishah brp bulan ntah n susah la jugak nk cabut seat segala tu..

yg ketiga beli kat perth hari tu, paling murah and paling best sbb ringan, sng nk lipat..

shilafaizz said...

wahida, aku ade nampak stroller baru aishah tu..heheh. tu lah lame gile survey stroller..aku nk gini, hasben aku nk gini plak...yg penting senang dan practical bila digunakan..lagi 1, aku mmg suka stroller spesis tayar beso2 nih..huhuu

ashra said...

La...dulu cari gaks stroller gini...tapi macam tak terjumpa..
Sudahnya,beli lagi satu stroller yang light weight for aleesya.yang lama tuk aaron..haha..oklah..muat gaks sumpat dua dalam kete kitaorang yang kecik nun..

shilafaizz said...

kak ash, klu takat gi shopping and juz bwk stroller boleh lagi nk bwk 2 stroller. tapi klu time nk travelling dgn luggage bagai lagi mano lah nk sumbat...huhuu. ye ke? kak ash cari stroller yg tandem gak ke dulu? actually xbanyak kt malaysia jual, ni pon sbb dorg join baby expo tu yg tau tu..

mizah said...

kami beli stroller hat murah2 sweet cherry pun tsk pakai...boleh kira 2-3 kali je sebab ansk takmo duduk dalam tu...selamat stroller murah,kalau mahal mcm shila beli,rugi...sbb pakai kejap je..huhu.mizah lagi selesa babywearing..

shilafaizz said...

tulah seb baik anak jenis memang nak duduk carseat atau stroller tu yg xkisah beli mahal sket biar tahan lama especially frame dia tu la. btul tu, kene ajar dr baby, so dorg akan get used sampai besar. takat ni mmg dia diam je bila masuk stroller lagi dia suka sbb nak tido dia trus je trtido..huhuu