Skip to main content

Double Celebration

Alhamdulillah wa Syukrillah...the Annual Variable bonus has been paid to all Maybank staff. Syukur, walaupon x sebanyak bonus Bank Rakyat (which their staff got 10 to 12moths bonus), i should be grateful even receive less than them...Rezeki baby, rezeki anak2... I give 2k to husband utk dia topup2 for hospital bill utk bersalin nanti...As usual, we prepared 5k for delivery bill, so selebihnya pak pais sediakan. Saja bagi, ade rezeki lebih dikongsi bersama gituu...hehe. Hopefully, the bill not more than 3k. kuikuikui...*DEMC pls dont over-charged my bill ye. Tiap hari berdoa moga Allah permudahkan proses bersalin nanti...kalau ade lebih dari duit yg disediakan, normally ktorang akan buat Aqiqah terus sama macam time Myra dulu. Lega bila urusan Aqiqah anak2 ni dah ditunaikan...

The balance, spared untuk urusan bulan Feb tahun depan (moga Allah permudahkan juga urusan kami untuk ke Tanah Suci). Biasanya bila dapat bonus, the long listing came out. Hahah but for this time, suprisingly, tak de list pon. heheh lebih pikirkan hal bersalin je, shopping2 barang sendiri tak de pikir sangat. Despite of berbadan dua, holiday plan still continues...April pegi Kuching, June pegi Langkawi. Tiket Legoland yg Maybank bagi tu xtau nak guna bulan berapa (expired on June 2013). bulan May kott pegi...sayang pulak kalau x gunakan sebab kene bayar rm60 je instead of RM140 per pax.

This 2nd pregnancy, ramai tegur perut x sebesar time Myra dulu..kihkihkih. Tak tau kenapa....but baby grows well, follow the development accordingly. Berat baby pon on average, x kurang tak terlebih besar *setakat ni. Im entering 22 weeks! Alhamdulillah...half way to go due date still sama 31 July...Due date nanti, dah nak raya. If overdue, rasanya kene balik raya Melaka dulu sebab kalau sakit nk bersalin boleh pecut ke DEMC. Simpang Ampat-DEMC 1hour 45min camtu kalau bawak biasa2. Hopefully, this time tak overdue. Ape pon, Allah Maha Mengetahui, yang penting semuanya dipermudahkan...proses bersalin, sebelum, semasa dan selepas...Insyaallah.







Comments

MFA85 said…
shila..pandai ko mengarang ayat2 blog nie..aku mmg x reti lgsg..nway, take care of your prggy yaa..sronok myra dapat adik!!
shilafaizz said…
hahah ayat sembrono je tuh...kihkih. Happy Reading ye. tq2
ashra said…
wow!
shila.....tu untung keje komepeni besar kan..mesti maybank bagi banyak kan..rezki u ols...alhamdulillah...

bank rakyat bonus 12 bulan?perghhhhhh.....

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…