Skip to main content

Aku Seriau.....!!

Salam semua.....
Sy nak meluahkan gundah gulana di hati ni...huhuhu...sebenarnya sy banyak membaca blog dan entry2 pengalaman orang nak bersalin....Untuk persediaan mental...Just now, sy baru jer baca pengalaman dari sorang akak ni yg telah warded selama 6hari baru bersalin...Mase bace pengalaman sakit bersalin die, sakit mase contraction, tetibe aku rase nak menangis pulak.Bukan sebab sedih tapi sebab takut...sama jugak mase baca pengalaman Baya bersalinkan Nadaa...

Tetibe rase seriau sangat nak bersalin, dahla xpenah kena warded. Tak suka pegi sepital, tak penah tengok bilik bedah...Uwaaaaa....tetibe rase emosi mencengkam jiwa plak!! Tetibe rase seram sejuk plak nak bersalin nih...Baya, Kak Epi berilah kata2 semangat pada saya...!Ade org yg senang je bersalin, ade yg susah lame sakitnya..Aku nanti?? Haduiii...Sakit simpul biawak pun aku dah terjerit2 kan...

Tapi walaupun seriau, takut, kata hati kuat untuk bersalin normal...taknak ceasar jika diberi pilihan. Nak merasa sendiri pengalaman sakit bersalin tu dan semoga ia dapat menghapuskan dosa2...Lagipun kalau normal, sakitnya sebelum bersalin saje kalau ceasar sakit laaame pas bersalin, dan bila next pregnancy, slalu org akan merasa ngilu kat scar lame dan possibility untuk scar tu raptured tinggi dan akan di operate lagi...Semoga Allah permudahkan semua urusan dan diberi peluang bersalin normal...Amiinn~ Khamis ni appointment for next checkup, nak tanya doctor macam2 and nak scan baby...

Comments

mawarnafastari said…
inshaAllah, semoga dipermudahkan semuanya..

sakit bersalin tu sekejap je.. macam nak berak je! hehe..lepas tgk muka baby, terus hilang semua sakit tu :)

amalkan minum air zam2, makan kurma dan banyakkan berdoa. Allah sentiasa menjaga ibu yang mengandung.

chaiyok!
shilafaizz said…
ye ke baya...huhu baya yg sakit mcm tu pon ckp mcm nak berak je ye...huhu..insyaalah semoga sumenya selamat,khamis ni checkup, nak scan baby hopefully baby sihat...dulu baya mkn kurma yg jenis ape?kte slalu jumpa yg jual kilo xtau mane ok..
ummu ulya said…
salam perkenalan :)

memang mula2 rasa takut sgt..tapi insyaAllah sumanya akn dimudahkan Allah..

dan yg paling penting skali bg saya sebelum nak besalin tu,pastikan kita mintak maaf ngn suma org terutamanya husband,mak ayah..hee..insyaAllah kheir :)

kalau kat malaysia rasanya yg paling sedap kurma mariami..nnti kalau sempat saya bg selawat yg syeikh kat sini bg utk mudahkan besalin..ada akak tu amalkan alhamdulliah xsampai 15 min kat labour room :)
salam

saya baru tgk comment kat blog..sorry ya:)

pandangan peribadi saya..
sy prefer pusat bersalin barakah..pusat besalin razif n rozana tu betul2 dekat sgt ngn umah mertua saya,tapi sy pilih kat barakah..sebab ada beberapa kes yg kat hospital razif n rozana sy dengar..lg satu kalau dkt barakah lebih islamic,dr o&g perempuan dr.khairiah..tapi memang sy berpuas hati besalin kat barakah :)
moga selamat n dimudahkan urusan :)
shilafaizz said…
tulah hasben sy pun prefer tempat yg islamic n dr pompuan, dan sy pun prefer dr khairiah tu...xpenah lg jmp personally tp tgk gamba lam website je dr yg lain nmpk garang la..heheh
thanx ye ummu 'ulya...
jgn lupa bg selawat yg sheikh kat sana bg ye...;)
wahidakhairy said…
sabar sheila..doa banyak2...xsume org merasa sakit yg sama...byk2 berdoa yea....
Nur Sa'adah said…
gud luck nnt shila....rs takut mmg normal...iA byk2 doa xde pape....
shilafaizz said…
huhu...semoga xde ape2 complication nnt..aminn..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…