Tuesday, April 6, 2010

Aku Seriau.....!!

Salam semua.....
Sy nak meluahkan gundah gulana di hati ni...huhuhu...sebenarnya sy banyak membaca blog dan entry2 pengalaman orang nak bersalin....Untuk persediaan mental...Just now, sy baru jer baca pengalaman dari sorang akak ni yg telah warded selama 6hari baru bersalin...Mase bace pengalaman sakit bersalin die, sakit mase contraction, tetibe aku rase nak menangis pulak.Bukan sebab sedih tapi sebab takut...sama jugak mase baca pengalaman Baya bersalinkan Nadaa...

Tetibe rase seriau sangat nak bersalin, dahla xpenah kena warded. Tak suka pegi sepital, tak penah tengok bilik bedah...Uwaaaaa....tetibe rase emosi mencengkam jiwa plak!! Tetibe rase seram sejuk plak nak bersalin nih...Baya, Kak Epi berilah kata2 semangat pada saya...!Ade org yg senang je bersalin, ade yg susah lame sakitnya..Aku nanti?? Haduiii...Sakit simpul biawak pun aku dah terjerit2 kan...

Tapi walaupun seriau, takut, kata hati kuat untuk bersalin normal...taknak ceasar jika diberi pilihan. Nak merasa sendiri pengalaman sakit bersalin tu dan semoga ia dapat menghapuskan dosa2...Lagipun kalau normal, sakitnya sebelum bersalin saje kalau ceasar sakit laaame pas bersalin, dan bila next pregnancy, slalu org akan merasa ngilu kat scar lame dan possibility untuk scar tu raptured tinggi dan akan di operate lagi...Semoga Allah permudahkan semua urusan dan diberi peluang bersalin normal...Amiinn~ Khamis ni appointment for next checkup, nak tanya doctor macam2 and nak scan baby...

8 comments:

mawarnafastari said...

inshaAllah, semoga dipermudahkan semuanya..

sakit bersalin tu sekejap je.. macam nak berak je! hehe..lepas tgk muka baby, terus hilang semua sakit tu :)

amalkan minum air zam2, makan kurma dan banyakkan berdoa. Allah sentiasa menjaga ibu yang mengandung.

chaiyok!

shilafaizz said...

ye ke baya...huhu baya yg sakit mcm tu pon ckp mcm nak berak je ye...huhu..insyaalah semoga sumenya selamat,khamis ni checkup, nak scan baby hopefully baby sihat...dulu baya mkn kurma yg jenis ape?kte slalu jumpa yg jual kilo xtau mane ok..

ummu ulya said...

salam perkenalan :)

memang mula2 rasa takut sgt..tapi insyaAllah sumanya akn dimudahkan Allah..

dan yg paling penting skali bg saya sebelum nak besalin tu,pastikan kita mintak maaf ngn suma org terutamanya husband,mak ayah..hee..insyaAllah kheir :)

kalau kat malaysia rasanya yg paling sedap kurma mariami..nnti kalau sempat saya bg selawat yg syeikh kat sini bg utk mudahkan besalin..ada akak tu amalkan alhamdulliah xsampai 15 min kat labour room :)

♥ummu 'ulya♥ said...

salam

saya baru tgk comment kat blog..sorry ya:)

pandangan peribadi saya..
sy prefer pusat bersalin barakah..pusat besalin razif n rozana tu betul2 dekat sgt ngn umah mertua saya,tapi sy pilih kat barakah..sebab ada beberapa kes yg kat hospital razif n rozana sy dengar..lg satu kalau dkt barakah lebih islamic,dr o&g perempuan dr.khairiah..tapi memang sy berpuas hati besalin kat barakah :)
moga selamat n dimudahkan urusan :)

shilafaizz said...

tulah hasben sy pun prefer tempat yg islamic n dr pompuan, dan sy pun prefer dr khairiah tu...xpenah lg jmp personally tp tgk gamba lam website je dr yg lain nmpk garang la..heheh
thanx ye ummu 'ulya...
jgn lupa bg selawat yg sheikh kat sana bg ye...;)

wahidakhairy said...

sabar sheila..doa banyak2...xsume org merasa sakit yg sama...byk2 berdoa yea....

Nur Sa'adah said...

gud luck nnt shila....rs takut mmg normal...iA byk2 doa xde pape....

shilafaizz said...

huhu...semoga xde ape2 complication nnt..aminn..

Tuesday, April 6, 2010

Aku Seriau.....!!

Salam semua.....
Sy nak meluahkan gundah gulana di hati ni...huhuhu...sebenarnya sy banyak membaca blog dan entry2 pengalaman orang nak bersalin....Untuk persediaan mental...Just now, sy baru jer baca pengalaman dari sorang akak ni yg telah warded selama 6hari baru bersalin...Mase bace pengalaman sakit bersalin die, sakit mase contraction, tetibe aku rase nak menangis pulak.Bukan sebab sedih tapi sebab takut...sama jugak mase baca pengalaman Baya bersalinkan Nadaa...

Tetibe rase seriau sangat nak bersalin, dahla xpenah kena warded. Tak suka pegi sepital, tak penah tengok bilik bedah...Uwaaaaa....tetibe rase emosi mencengkam jiwa plak!! Tetibe rase seram sejuk plak nak bersalin nih...Baya, Kak Epi berilah kata2 semangat pada saya...!Ade org yg senang je bersalin, ade yg susah lame sakitnya..Aku nanti?? Haduiii...Sakit simpul biawak pun aku dah terjerit2 kan...

Tapi walaupun seriau, takut, kata hati kuat untuk bersalin normal...taknak ceasar jika diberi pilihan. Nak merasa sendiri pengalaman sakit bersalin tu dan semoga ia dapat menghapuskan dosa2...Lagipun kalau normal, sakitnya sebelum bersalin saje kalau ceasar sakit laaame pas bersalin, dan bila next pregnancy, slalu org akan merasa ngilu kat scar lame dan possibility untuk scar tu raptured tinggi dan akan di operate lagi...Semoga Allah permudahkan semua urusan dan diberi peluang bersalin normal...Amiinn~ Khamis ni appointment for next checkup, nak tanya doctor macam2 and nak scan baby...

8 comments:

mawarnafastari said...

inshaAllah, semoga dipermudahkan semuanya..

sakit bersalin tu sekejap je.. macam nak berak je! hehe..lepas tgk muka baby, terus hilang semua sakit tu :)

amalkan minum air zam2, makan kurma dan banyakkan berdoa. Allah sentiasa menjaga ibu yang mengandung.

chaiyok!

shilafaizz said...

ye ke baya...huhu baya yg sakit mcm tu pon ckp mcm nak berak je ye...huhu..insyaalah semoga sumenya selamat,khamis ni checkup, nak scan baby hopefully baby sihat...dulu baya mkn kurma yg jenis ape?kte slalu jumpa yg jual kilo xtau mane ok..

ummu ulya said...

salam perkenalan :)

memang mula2 rasa takut sgt..tapi insyaAllah sumanya akn dimudahkan Allah..

dan yg paling penting skali bg saya sebelum nak besalin tu,pastikan kita mintak maaf ngn suma org terutamanya husband,mak ayah..hee..insyaAllah kheir :)

kalau kat malaysia rasanya yg paling sedap kurma mariami..nnti kalau sempat saya bg selawat yg syeikh kat sini bg utk mudahkan besalin..ada akak tu amalkan alhamdulliah xsampai 15 min kat labour room :)

♥ummu 'ulya♥ said...

salam

saya baru tgk comment kat blog..sorry ya:)

pandangan peribadi saya..
sy prefer pusat bersalin barakah..pusat besalin razif n rozana tu betul2 dekat sgt ngn umah mertua saya,tapi sy pilih kat barakah..sebab ada beberapa kes yg kat hospital razif n rozana sy dengar..lg satu kalau dkt barakah lebih islamic,dr o&g perempuan dr.khairiah..tapi memang sy berpuas hati besalin kat barakah :)
moga selamat n dimudahkan urusan :)

shilafaizz said...

tulah hasben sy pun prefer tempat yg islamic n dr pompuan, dan sy pun prefer dr khairiah tu...xpenah lg jmp personally tp tgk gamba lam website je dr yg lain nmpk garang la..heheh
thanx ye ummu 'ulya...
jgn lupa bg selawat yg sheikh kat sana bg ye...;)

wahidakhairy said...

sabar sheila..doa banyak2...xsume org merasa sakit yg sama...byk2 berdoa yea....

Nur Sa'adah said...

gud luck nnt shila....rs takut mmg normal...iA byk2 doa xde pape....

shilafaizz said...

huhu...semoga xde ape2 complication nnt..aminn..