Skip to main content

Penuhkan Rumah Sikit2...

Salammm....saya nak share pasal aktiviti ujung minggu saya...xde ape yg menarik pon kemas2 rumah sikit2 bersihkan dapur yg hampir siap...Pastu suami ajak saya pergi ke Home & Lifestyle Exhibition di PWTC...Biaselah beliau mmg suka pergi tempat2 mcm ni...tapi mak haiiii ramenye oranggg...berduyun2 pergi dahla besar tempat tu mcm2 ade...Sy gagahkan diri jgk jenjalan dgn kaki yg sakit. Skrg ni dah start slalu kne 'simpul biawak' xtaula korg tau ke x ape 'simpul biawak' tuh..
Kami sebenarnya mencari meja makan...Family saya makcik,pakcik,sepupu nak datang lagi 2minggu jadi kami pun kenalah cari meja makan besar sket...suami suka meja makan marble nmpk elegant katenye...dulu saya xsuka tapi lame2 dah terpengaruh plak...meja makan marble xlapuk dek zaman dan sangat la tahan...name pun marble kan...kalau saya ketuk dgn tukul besi pon cuma calar je kott...Regenya 1 bulan setengah gaji saya...Ye, pasni makan jelah marble tuh xyah mkn nasi..haha..Tapi compared to kedai lain kat Home Fair ni kira berbaloi beli sebab dapat harga murah dgn quality yg bagus PLUS kami diberi hadiah one set pinggan mangkuk yg harganya 3hundred++..Berbaloi kan??

Kami telah mem-booked meja makan ini dari CROWN Furniture...dining set 8 seater...nape besaq sgt?sebab saya nak anak 6orang plus kami berdua 8rang lah...kuikui...ramenya anak gue...xdolah, sbbnye for future alang2 dah nak beli kan...Kerusinya kami pilih fabrik instead of kulit sebab saya akan tukar design fabriknya tiap 2tahun skali...(en suami pasti menjelingkan mata mendengar ayat ini kan?? huhu...)Nilah gamba meja makan disamping mummy-to-be yg sebuk memposing kan dirinya skali ...hehehe


Comments

Nur Sa'adah said…
fuhhh kayo....! meja makan pun besaq...rumah sure besaq nie...
shilafaizz said…
ala aku dok umah panjang jer odah...kehkeh

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…