Skip to main content

Caramel Cis Kek + Nasi Daging Asam Kerisik

Nak hapdet sekitar sambutan Ulangtahun kekanda hamba..ekekeke...Sy tak masak beria pon juz buat Nasi Daging + Air Asam Kerisik ngan Caramel Cis Kek..Teruja...Teruja sebab 1st time neh wat cis kek menjadi uolss! Sukaaaa...paling gumbira sebab hubby cakap sedap makan ulang2 lak tuh...Hubby ai nih memang pengkritik tetap uols so kalau die kate xsedap, no hard feeling okeh but kalau die kate sedap tuh, ehem..ehem..paham2 sendiri lah yo maksudnye....

Okeh ni sekitar makanan2 hasil air tangan iols...


Caramel Cheese Cake...


Nasi Daging Air Asam Kerisik...

Hamiikk uols besaq2 punye daging iols letak k..Biar gumuks, Puas makan...huahahhah

Untuk resipi Nasi Daging nih sila lah cari dalam label resipi belog ai nih..Untuk resipi cis kek, by request sajork..kalau ramai yang tanye ai letak la dalam belog nih okeh...Owh ye cis kek nih tak bakar tau chilled saje lam esbok.

Sambutan Ulangtahun Hubby sangat lah informal...sape datang...makan, ikut lah tetamu nak serbu umah kami kul bape..yang datang adik-beradik jer..kakak ku dari Perak pon datang..Thanxx sis! Nasi Daging feberetku dan hubby, cis kek adalah feberet hubby..iols tak suka cis kek, muakss ku suka coklat, vanilla cake jer...yang tradisional dan basic cake...Hidangan lain ku goreng nugget dan potong buah2 jer suda...Ala kadar je lah...Chiaww...



Comments

ramizah said…
sedapnya!!! jadi lapar dah tengok cis kek tu..hehe
shilafaizz said…
heheheh...yang suka cis cis mesti terliur kan?sy tengok je hubby makan macam ape tah..tak muak gaknye sebab cis kek ni tak bakar chilled punye..
Sima said…
tak mo pos sini ke. muehehe... nak gak rasaaaaa. sedappppp
hasnolleilla said…
wah,cayalah shila..hani pernah buat cis cake tu masa kat uk..bestt..hubbyku juga gemarkan cis cek,klau beli mmg die hadap sorg je..haha ingat nak buat nanti,my secnd anniversary..tunggu...
shilafaizz said…
hani, tuk 2nd anniversary nak buat kek shila suka lak..choc dilapisi cis..so adil dua2 punye feberet..

nik, shila belanje SR je lah lagi sedapp tau.heheh
NanieKhairani said…
sedapnya tengok cheesecake tu.. nyummy2... tepek laaa resepi skali... :)
shilafaizz said…
Nanie, okeh will updated soon yer..;)
pB said…
best nya CCC tuuuu
adam dan hawa said…
salam puan shila...saya pembaca baru kat ur blog...sangat terliur tgk cis cake tu..bleh x mintak resepi?..please email or post at ur blog....tqvm in advance

syahazana@yahoo.com
shilafaizz said…
adam dan hawa: i will post in the blog yer..coz kawan2 pon mintak resipi tapi tak sempat nak hapdet my blog nih..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…