Skip to main content

Mencik !

Minggu nie saye asek lambat je datang keje...LRT problem lah, jalan jammed tak hengat yang membawa kepada kelambatan hambe.Tensi...Mencik!

Pagi tadi suda berkecil hati ngan hincik somi. Mencik gak!

Pehtu dahla lambat sampai opis, tetiba bos HR tercongok depan pintu lift. Seb baik dengan bos sorang ni leh wat lawak2 bodo..maunye bos aku Level 2 tu yang kat depan lift, aku nanges depan die wat drama agak2 die jadi marah tak?

Oleh kerana Bos HR ni kita namekan die En.Rahim (bukan nama sebenar) tegur aku mase hati tengah emo kene sejibik la die. Padan muka dia suka sakitkan hati, kenekan orang tau. Eh terer nye aku lawan2 bos nih. Argh lantak la sape suruh tegur aku di pagi yang emo. Tak kira die bos ke ape sebab appraisal aku bukan die yang rate. Bos Level 2 gue yang rate. Tapi bos HR ni rate tardiness, halamakk minggu ni suda bape kali tah sampai lambat. Kan best macam Public Bank working hours flexible, datang cepat balik cepat datang lambat balik lambat yang penting cukup 8jam. Ni kene kejar2 ofis hour..Mencik!

Arghh siapla kalau tardiness dijadikan issue yang penting keje aku siap dengan cemerlang, product keluar, keje siap meet dateline. Lagipun muka aku ni selalu stay back kat opis even datang lambat. Eeee En.Rahim spoiled my day! Mencik bos muncit, rambut keriting putar2...seb baik muka lawak kalau tak memang bos ni kene laser api la pagi tadi. Muka die lawak sangat nak laser pon tak sampai ati. Ahaksss..Tapi sungguh tak sangka aku senekad itu. Cenggini tengah die bebel2 ape tah dalam lift tuh dah sampai tingkat department aku, aku blah jer. Boleh gitu..sebab aku rase macam angin lalu je ape yang die cakap tuh. Ihiks!

Tapi kalau Bos Department aku yang tegur, maunye tunduk je jadi padi masak ranum. Tak berani wooo ko betul pon diam jer, ko salah lagi lah diam tak yah nak jadi Ultraman poyo2 nak jadi berani. Dia yg rate appraisal, KPI die jugak yang tentukan bonus. Sila jadi staff paling comel di depan die okeh.



Hari yang memencik-kan.



Comments

mummy fissa said…
sek baik bos pun baik n rupa pun lawak... emo sangat ni PMS ke dear?

saya dulu selalu emo nak pegi keje especially ada meeting pagi-pagi lagi...

tanak spoil mood lg waktu keje, i came up with a smart solution nak tenangkan emosi... bawak spare your fav chocolate dlm purse bila ke office. chocolate promotes endorphin, buat kita jd hepi, cuba la...

have a good Friday, besok saya cuti, yeay!!
shilafaizz said…
hukhuk..emo sebab kecik ati ngan hubby..ekekeke

yg baik tu bos HR, not my exact boss..my excat boss is very strict.tatottt! heeee

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…