Friday, April 8, 2011

Adab Nursing In Progress (NIP)

Pertama-tama kalinye saya ingin memohon maaf jika entry ini a bit controversial...Ini cuma pandangan saya sebagai seorang wanita dan ibu...Ini berkenaan adab NIP atau pun menyusukan bayi/anak di kawasan public...Begini alkisahnya, semalam saya pergi ke Mid Valley bersama beberapa rakan. Rasa-rasa lapar kami ke Food Court di tingkat atas dekat Cinema tuh. Sedang mencari-cari tempat duduk, saya terpandang seorang wanita Melayu bertudung, berbaju tutup aurat lengkap tapi tetiba saya terpandang breast dan aerola nye yg gelap kerana die sedang menyusukan anak. Suaminya pula duduk disebelahnya. Pada saya sangatlah tak manis sekali pemandangan itu. Seperti saya pulak yang malu.

Niat sudah baik, untuk menyusukan anak tapi kalau breast sudah jadi tatapan umum dengan ramai orang di Food Court tu ape ceritanya? Tak malu ke dok tayang breast nampak plak aerola...No excuse tak perasan sebab dah name pon nursing kat public tutuplah dada paling senang dengan tudung, atau pun banyak nursing cover jual kan. Orang pon faham tengah makan tak boleh ke nursing room tapi banyak lagi alternatif lain. Paling tak boleh terima chinese lady dalam 30-an duduk sebelah saya juga sedang menyusukan anaknya tapi die tutup dengan shawl ! Suami si Malay lady pula takkan lah tak perasan awak tu dok kat sebelah, kalau laki aku dah tentu aku kene laser awal2 dah. Pakai tudung tapi tunjuk breast molek ke? Molek ??

Seperti juga beberapa rakan yang tayang gamba NIP dalam Kumpulan Ibu2 Menyusukan (KIM) di Facebook tuh. Hati-hati yer...jangan gambar kita dengan asset hak cipta 'terpelihara' tuh jadi tatapan umum..memang KIM khas untuk perempuan tapi lelaki juga boleh bukak KIM tuh. Contohnye kalau suami saye sesaje login FB dengan ID saye die pon boleh bukak KIM. Atau sesiapa saje boleh view KIM tu. Jangan kerana niat yang baik tapi kita dapat dosa...Itulah yang dinamakan Niat Tidak Menghalalkan Cara...Fikir-fikir kan....'Selamat Beramal'  ^___^



12 comments:

Ina Hashim said...

betul tuh shila..akak bab NIP nih mmg sensitif sket...dah tau nak direct BF, tutuplah dgn shawl ke,kain lampin ke,selimut baby ke etc.or pakai je nursing blouse or guna nursing cover cam akak...akak sanggup turun masuk dalam keta untuk direct BF if terlupa nursing cover or mmg xde kain nak tutup2..dari dedah yg x sepatutnya kat public

shilafaizz said...

saye memang tak leh tengok kak..sensitip, malu..ms BF myra pon even dalam umah PIL, sy akan masuk bilik sebab hubby cakap klu ayah nampak kan tak elok..lagi lah klu kat public kan?susah sangat sapu tgn xde, shawl xde tutup dgn tudung tu ha..tapi klu dh nama bawak baby mesti ade sapu tangan which is brg wajib dibawa kemana2.

Sima said...

wah wah wah... nik mmg biasa NIP. tapiiii nik tak pernah guna nursing cover sbb nik akan pakai baju yg senang nak nursing. kalo pakai ala2 susah sket nik bawak shawl. la ni, nik da borong tudung size L. haha... khas utk NIP dan ke arah kebaikan. :)

ye.. kita nak NIP pon kene la jaga aurat ye. nik rasa dia jenis tak alert pasal ni. hmmm.... sepatutnya kat tmpt awam wajib la lagi berjaga2. tak pasal2 dpt dosa nak buat kebaikan dan tanggungjawab ibu. huhu....

NanieKhairani said...

Erk... nanie yang membaca ni pun rasa malu.. kalau nanie, lebih rela stop makan kejap then pegi nursing room untuk bf then baru sambung makan semula...

shilafaizz said...

hukhuk..saye sebagai muslim malu sebab org lelaki muslim dan non-muslim dok lalu lalang sekali terpandang mesti la toleh lagi 2,3 kali.ya allah rase nk tegur je akak tu tapi tanggungjwb jatuh lebih pd suami die kan,kang xpasal2kene bambu lak.huhuuu

nik, bagus2 nak safe pakai tudung besar sket ye dak?hihiii..tul tu niat tak menghalalkan cara..bukan darurat pon.

ramizah said...

ngeri pulak baca..nampak aerola...isk..kalau daku, pakai shawl...or pakai baju yang sesuai...malu la kalau ternampak...huhuhuhuuhu

shilafaizz said...

ramizah:yang nie die pakai baju T tapi tah la terselak lebih kot..

Sima said...

wahhh... pakai baju T pon nik pernah je NIP tapikan org tu bertudung ka? ihhh... malu la. huhu. en somi dok sebelah takle tlg cover ke? sabo je la. pakai la tummy tube ka kasi tutup apa patut.

hmmmm.... seram lak pk org dok tgk2. teringat time kene warded dulu. mak2 yg berpantang + jaga + bf bb kat ward tu dgn selamba badak tayang cik N diorg. siap pelik lak nape nik dok cover2 lebih. huhu... walhal para bapak ada gak kat situ. then para penonton kat tingkap ramaiiiii... bole lak diorg selambaaa ja. huhu... mlm2 mmg la pompuan aje. tapi doktor jejans pon ado. wajib den cover.

hasnolleilla said...

shila,agak2 masa tu die perasan tak yg aerola die tu nampak?

hani mmg xpakai nursing cover pun.cover ngan tudung je,lagipun baju butang kan,sonang..boleh sangat cover ngan tudung tu..tu pun suami tolong cover2 kan jugak..

tp tu la..mcm shila ckp la..pikir2kan lah..biasanya suami lagi alert sebb isteri die kan,klau suami den sah2 kene marah..

shilafaizz said...

hani, samo lah dengan suami den..even kat rumah mak sendirik, mak pak mertua daku akan masuk ke bilik utk NIP.berjaga2 kan..en somi pon suruh masuk bilik je tak yah nak cover2.kalau di luar time BF myra ke nursing room ja.hani, time tuh tak sure lah die perasan ke x badan die terlindung dek meja tapi part aerola tu nampak ler tak banyak tapi tetap nampak.aishhh maluuu!

nik,tulah wajib cover woo...perempuan ngan perempuan ok lah tak trmasuk lam aurat tapi dokter jejans ado, pak jejans pon ado kan.hiiii

* Mawar Nafastari * said...

hm, tak tahu nak komen byk2... husnuzon je la, mgkin dia tak sedar.. atau kita boleh slow2 pegi tegur dia ckp ternmpk sikit... jd dia pun akan sedar..

baya mmg NIP cuma akan cari port yg tertutup or jauh dr org skit.. dan selalunya encik suami yg akan coverkan utk sy.. tapi skg....

apa pun, i still BF cuma akan seboleh2nya cr tempat yg sesuai...

shilafaizz said...

baya, keep on BF okeh..klu trlebih stok meh hantar kasi myra sket...hukhukhuk

dear, sabar ok..

mase tuh coz hasben die ade, so mcm tak sedap nak tegur..next time if happen again sy akan tegur for the sake of nak tolong.

Friday, April 8, 2011

Adab Nursing In Progress (NIP)

Pertama-tama kalinye saya ingin memohon maaf jika entry ini a bit controversial...Ini cuma pandangan saya sebagai seorang wanita dan ibu...Ini berkenaan adab NIP atau pun menyusukan bayi/anak di kawasan public...Begini alkisahnya, semalam saya pergi ke Mid Valley bersama beberapa rakan. Rasa-rasa lapar kami ke Food Court di tingkat atas dekat Cinema tuh. Sedang mencari-cari tempat duduk, saya terpandang seorang wanita Melayu bertudung, berbaju tutup aurat lengkap tapi tetiba saya terpandang breast dan aerola nye yg gelap kerana die sedang menyusukan anak. Suaminya pula duduk disebelahnya. Pada saya sangatlah tak manis sekali pemandangan itu. Seperti saya pulak yang malu.

Niat sudah baik, untuk menyusukan anak tapi kalau breast sudah jadi tatapan umum dengan ramai orang di Food Court tu ape ceritanya? Tak malu ke dok tayang breast nampak plak aerola...No excuse tak perasan sebab dah name pon nursing kat public tutuplah dada paling senang dengan tudung, atau pun banyak nursing cover jual kan. Orang pon faham tengah makan tak boleh ke nursing room tapi banyak lagi alternatif lain. Paling tak boleh terima chinese lady dalam 30-an duduk sebelah saya juga sedang menyusukan anaknya tapi die tutup dengan shawl ! Suami si Malay lady pula takkan lah tak perasan awak tu dok kat sebelah, kalau laki aku dah tentu aku kene laser awal2 dah. Pakai tudung tapi tunjuk breast molek ke? Molek ??

Seperti juga beberapa rakan yang tayang gamba NIP dalam Kumpulan Ibu2 Menyusukan (KIM) di Facebook tuh. Hati-hati yer...jangan gambar kita dengan asset hak cipta 'terpelihara' tuh jadi tatapan umum..memang KIM khas untuk perempuan tapi lelaki juga boleh bukak KIM tuh. Contohnye kalau suami saye sesaje login FB dengan ID saye die pon boleh bukak KIM. Atau sesiapa saje boleh view KIM tu. Jangan kerana niat yang baik tapi kita dapat dosa...Itulah yang dinamakan Niat Tidak Menghalalkan Cara...Fikir-fikir kan....'Selamat Beramal'  ^___^



12 comments:

Ina Hashim said...

betul tuh shila..akak bab NIP nih mmg sensitif sket...dah tau nak direct BF, tutuplah dgn shawl ke,kain lampin ke,selimut baby ke etc.or pakai je nursing blouse or guna nursing cover cam akak...akak sanggup turun masuk dalam keta untuk direct BF if terlupa nursing cover or mmg xde kain nak tutup2..dari dedah yg x sepatutnya kat public

shilafaizz said...

saye memang tak leh tengok kak..sensitip, malu..ms BF myra pon even dalam umah PIL, sy akan masuk bilik sebab hubby cakap klu ayah nampak kan tak elok..lagi lah klu kat public kan?susah sangat sapu tgn xde, shawl xde tutup dgn tudung tu ha..tapi klu dh nama bawak baby mesti ade sapu tangan which is brg wajib dibawa kemana2.

Sima said...

wah wah wah... nik mmg biasa NIP. tapiiii nik tak pernah guna nursing cover sbb nik akan pakai baju yg senang nak nursing. kalo pakai ala2 susah sket nik bawak shawl. la ni, nik da borong tudung size L. haha... khas utk NIP dan ke arah kebaikan. :)

ye.. kita nak NIP pon kene la jaga aurat ye. nik rasa dia jenis tak alert pasal ni. hmmm.... sepatutnya kat tmpt awam wajib la lagi berjaga2. tak pasal2 dpt dosa nak buat kebaikan dan tanggungjawab ibu. huhu....

NanieKhairani said...

Erk... nanie yang membaca ni pun rasa malu.. kalau nanie, lebih rela stop makan kejap then pegi nursing room untuk bf then baru sambung makan semula...

shilafaizz said...

hukhuk..saye sebagai muslim malu sebab org lelaki muslim dan non-muslim dok lalu lalang sekali terpandang mesti la toleh lagi 2,3 kali.ya allah rase nk tegur je akak tu tapi tanggungjwb jatuh lebih pd suami die kan,kang xpasal2kene bambu lak.huhuuu

nik, bagus2 nak safe pakai tudung besar sket ye dak?hihiii..tul tu niat tak menghalalkan cara..bukan darurat pon.

ramizah said...

ngeri pulak baca..nampak aerola...isk..kalau daku, pakai shawl...or pakai baju yang sesuai...malu la kalau ternampak...huhuhuhuuhu

shilafaizz said...

ramizah:yang nie die pakai baju T tapi tah la terselak lebih kot..

Sima said...

wahhh... pakai baju T pon nik pernah je NIP tapikan org tu bertudung ka? ihhh... malu la. huhu. en somi dok sebelah takle tlg cover ke? sabo je la. pakai la tummy tube ka kasi tutup apa patut.

hmmmm.... seram lak pk org dok tgk2. teringat time kene warded dulu. mak2 yg berpantang + jaga + bf bb kat ward tu dgn selamba badak tayang cik N diorg. siap pelik lak nape nik dok cover2 lebih. huhu... walhal para bapak ada gak kat situ. then para penonton kat tingkap ramaiiiii... bole lak diorg selambaaa ja. huhu... mlm2 mmg la pompuan aje. tapi doktor jejans pon ado. wajib den cover.

hasnolleilla said...

shila,agak2 masa tu die perasan tak yg aerola die tu nampak?

hani mmg xpakai nursing cover pun.cover ngan tudung je,lagipun baju butang kan,sonang..boleh sangat cover ngan tudung tu..tu pun suami tolong cover2 kan jugak..

tp tu la..mcm shila ckp la..pikir2kan lah..biasanya suami lagi alert sebb isteri die kan,klau suami den sah2 kene marah..

shilafaizz said...

hani, samo lah dengan suami den..even kat rumah mak sendirik, mak pak mertua daku akan masuk ke bilik utk NIP.berjaga2 kan..en somi pon suruh masuk bilik je tak yah nak cover2.kalau di luar time BF myra ke nursing room ja.hani, time tuh tak sure lah die perasan ke x badan die terlindung dek meja tapi part aerola tu nampak ler tak banyak tapi tetap nampak.aishhh maluuu!

nik,tulah wajib cover woo...perempuan ngan perempuan ok lah tak trmasuk lam aurat tapi dokter jejans ado, pak jejans pon ado kan.hiiii

* Mawar Nafastari * said...

hm, tak tahu nak komen byk2... husnuzon je la, mgkin dia tak sedar.. atau kita boleh slow2 pegi tegur dia ckp ternmpk sikit... jd dia pun akan sedar..

baya mmg NIP cuma akan cari port yg tertutup or jauh dr org skit.. dan selalunya encik suami yg akan coverkan utk sy.. tapi skg....

apa pun, i still BF cuma akan seboleh2nya cr tempat yg sesuai...

shilafaizz said...

baya, keep on BF okeh..klu trlebih stok meh hantar kasi myra sket...hukhukhuk

dear, sabar ok..

mase tuh coz hasben die ade, so mcm tak sedap nak tegur..next time if happen again sy akan tegur for the sake of nak tolong.