Saturday, April 2, 2011

Breastfeeding Issue...

I was dragged to make this entry when i read my alam maya frens entry...Wina and Krsty. Beberapa hari lepas sungguh hangat di FB membicarakan seorang wanita Ro******@N*** yang menghina ibu2 yang tak dapat memberikan susu ibu kepada anak2 dengan memberi ibu2 ini gelaran CACAT. Many mommies yang bashing her, kesian juga ada sebenarnya dan N juga suda memohon maaf tapi itulah pepatah melayu berkata terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa...

I am one of the so called 'cacat' yang N*** claimed lah kalau macam tu coz saye pon tak dapat memberikan susu ibu sepenuhnya kepada anak. Betul cakap Wina, for those ibu2 yang tidak menghadapi sebarang masalah susu, rezeki mencurah2, mungkin mereka tak terasa dan menganggap kata2 wanita ini sekadar agak keterlaluan sajer. Mungkin menganggap kami yang keterlaluan, terasa lebey, emosi dan sebagainya pabila membalas kata2 N tersebut. Tapi bagi kami yang perlu melalui perjalanan sukar, kata2 N yg sebegitu bagai menghiris-hiris hati...But, bila saye pikir2 balik betul kata Krsty, menyusukan anak ini sepatutnya bukan untuk me-riakkan diri apatah lagi mengikut trend. Perlu di ingat sentiasa, susu yang diberikan pada anak itu adalah anugerah Allah, nikmat Allah, rezeki Allah bagi..takut pabila ter-lalu riak bila-bila masa saja Allah boleh tarik kembali.

Jadikanlah pengalaman menyusu itu sebagai satu anugerah, nikmatilah anugerah itu sepuasnya, jangan mahu menghina dan mempersoalkan kemampuan orang lain. Jadikanlah pengalaman menyusu itu sebagai pendorong dan semangat kawan2 lain dengan cara yang paling tarbiah. Kata-kata anda yang anda anggap biasa2 saja mungkin amat mengguris hati orang lain apabila 'malas', 'tak cuba', 'tak sayang anak bagi susu formula' dan lain-lain. Ada juga yang bercakap, ape la bagi anak susu lembu, manusia bagila susu dari manusia, nanti anak bijak bagi susu ibu, IQ tinggi tapi saya juga ingin mengatakan yang saya hanya sempat merasa beberapa titis susu ibu kenapa saya juga boleh berjaya? Boleh sampai ke Universiti dan dapat kerjaya elok. Saya suka sekali kata2 Kak Hana Seman jangan sentuh pasal IQ apabila ingin membuat kempem susu ibu kepada public kerana ia perkara sensitif, tapi terangkanlah yang menyusui anak ini dapat mengelakkan kanser ovari dan kanser payudara, bina antibodi anak lebih kuat. Yer itu yang tepat sekali.


Memang tak dinafikan, susu ibu memang dapat merangsang IQ anak tapi perlu lah ingat perjalanan kita masih panjang bukan sekadar menyusukan sahaja. Tugas kita mendidik mereka menjadi anak yang soleh, jadi orang berguna, taat perintah agama, Sekolahkan mereka setinggi mampu yang boleh, bagailamana pula? Adakah didikan kita betul dan cukup buat mereka? Semua itu hasilnya hanya dapat dilihat berpuluh tahun lagi..Hasil didikan hanya dapat dilihat setelah anak melangkah keluar dari rumah dan membina hidup mereka sendiri..bukan dengan hanya 2tahun pengalaman menyusui saja..jadi Fikir-fikir ler sendiri...Sentiasalah bersyukur dengan apa yang ada...
~Watch Out Your Words...~


9 comments:

mummy fissa said...

unbelievable ada org boleh cakap begitu sekali. harap2 bukan sbb benyakit riak atau superiority complex. saya masih menyusu bdn dgn usia anak dah nak masuk 13bulan, alhamdulillah.. ada masanya rasa penat, leceh nak tinggal anak tp bg anak formulae dia pulak takmau sanggup x minum susu until i'm back. pasal IQ saya x rasa 100% bergantung susu ibu, cuma menyumbang perkembangan je. tgk juga environment, brought up macam mana, influences macam mana... hubby saya minum formulae tp dia excel well n dpt pg lse. ada anak pintar yg famous dulu Shukri Hadafi sampai jd anak angkat ungku aziz tp ended up jd pembuat roti canai kat stall je.

shilafaizz said...

Bestnye dpt BF smpi 13bulan..sy ni BF xlame pon ade citer kt entry2 sebelum ni.xpela bersyukur sekurangnye sy masih juga daoat berikan ank air susu sy biar pun xlame.alhamdulillah...

Aimmie Qistina said...

sabar ok.sy pun full bf smpi dayana 15 bulan aje..pastu campur sudah dutch lady 123...
kdg2 org ni over excited bercerita..dia lupe air susu tu dtg dr mana.

shilafaizz said...

aimmie, syukur lame lah tu awk BF..xpela rezeki masing2...die baru 4bulan jd ibu tu yg over excited tu kot..hopefully 2nd one nanti sy gigih BF jugak..

pB said...

anak pB sekarang baru berumur 3 bulan. Tapi dah terpaksa campur dengan susu formula. Sebabnya susu tak banyak. Dah cuba makan macam macam , tapi , tulah .. Allah nak bagi setakat tu sahaja. Kenalah redha

Jihan said...

eh, shila pun ikut citer pasal budak N*** tu ek? ntah apa2 la dia tu.. terlalu excited BF la tu agaknya. baru 4 bulan BF anak dah kata mcm tu. org lain BG smpai anak umur 4tahun pun x bising2 mcm dia.

mmg dia niat nak share, dorong ibu2 lain bagi BF pada anak2 tp the words yg dia guna mmg tak sesuaiii..tak kena langsung! mmg dia budak bijak tapi dari segi berckp dgn public, dia sangat ZERO. baca blog dia pun, ayat2 mcm bukan budak yg dpt 4 flat.;)

mummy fissa said...

ni sumer ketentuan Dia. masa bb baru lahir thn lepas, ekonomi kami x stable, my hubby was jobless at that time. Allah's willing kot, alhamdulillah, boleh BF. untungnya BF ni sgt jimat tp memenatkan jugak.

sikit punya cilok, saya baru start bg my son dutch lady kids 123 yg dlm kotak,perisa chocolate baru dia suka... ada yg ckp x bagus bg susu ada perisa, betul ke? saya nak tgk gak kat kedai bb if dah start boleh bg sustagen for 1 year toddler (dulu2 van dtg promo kat skool i ingat rasa dia sedaappp sangat!)

shilafaizz said...

mummy fisa,memang ade dengar gak jangan introduce baby suus yg ade perisa..sebenarnye sebab nanti anak tu taknak minum susu plain bila dah besar kot.tulah, we all trpaksa bagi enfalac A+ ni memang mahal tapi my hasben pon rase terkilan kot i xleh BF lame so he decided bagi susu formula 'trbaik' on his mind coz enfa pny kandungan DHA the highest.i keep suggesting tukar susu lain sebab mahal but he refused.klu i suggest certain brand tu dia akan tanye berapa DHA nye?hmm...

sustagen junior tu u dah boleh bagi dear sebab ur baby dah setahun kan..

shilafaizz said...

Jihan, yer lah..the word she used tak sesuai...moga jadi iktibar pada dia..

Saturday, April 2, 2011

Breastfeeding Issue...

I was dragged to make this entry when i read my alam maya frens entry...Wina and Krsty. Beberapa hari lepas sungguh hangat di FB membicarakan seorang wanita Ro******@N*** yang menghina ibu2 yang tak dapat memberikan susu ibu kepada anak2 dengan memberi ibu2 ini gelaran CACAT. Many mommies yang bashing her, kesian juga ada sebenarnya dan N juga suda memohon maaf tapi itulah pepatah melayu berkata terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa...

I am one of the so called 'cacat' yang N*** claimed lah kalau macam tu coz saye pon tak dapat memberikan susu ibu sepenuhnya kepada anak. Betul cakap Wina, for those ibu2 yang tidak menghadapi sebarang masalah susu, rezeki mencurah2, mungkin mereka tak terasa dan menganggap kata2 wanita ini sekadar agak keterlaluan sajer. Mungkin menganggap kami yang keterlaluan, terasa lebey, emosi dan sebagainya pabila membalas kata2 N tersebut. Tapi bagi kami yang perlu melalui perjalanan sukar, kata2 N yg sebegitu bagai menghiris-hiris hati...But, bila saye pikir2 balik betul kata Krsty, menyusukan anak ini sepatutnya bukan untuk me-riakkan diri apatah lagi mengikut trend. Perlu di ingat sentiasa, susu yang diberikan pada anak itu adalah anugerah Allah, nikmat Allah, rezeki Allah bagi..takut pabila ter-lalu riak bila-bila masa saja Allah boleh tarik kembali.

Jadikanlah pengalaman menyusu itu sebagai satu anugerah, nikmatilah anugerah itu sepuasnya, jangan mahu menghina dan mempersoalkan kemampuan orang lain. Jadikanlah pengalaman menyusu itu sebagai pendorong dan semangat kawan2 lain dengan cara yang paling tarbiah. Kata-kata anda yang anda anggap biasa2 saja mungkin amat mengguris hati orang lain apabila 'malas', 'tak cuba', 'tak sayang anak bagi susu formula' dan lain-lain. Ada juga yang bercakap, ape la bagi anak susu lembu, manusia bagila susu dari manusia, nanti anak bijak bagi susu ibu, IQ tinggi tapi saya juga ingin mengatakan yang saya hanya sempat merasa beberapa titis susu ibu kenapa saya juga boleh berjaya? Boleh sampai ke Universiti dan dapat kerjaya elok. Saya suka sekali kata2 Kak Hana Seman jangan sentuh pasal IQ apabila ingin membuat kempem susu ibu kepada public kerana ia perkara sensitif, tapi terangkanlah yang menyusui anak ini dapat mengelakkan kanser ovari dan kanser payudara, bina antibodi anak lebih kuat. Yer itu yang tepat sekali.


Memang tak dinafikan, susu ibu memang dapat merangsang IQ anak tapi perlu lah ingat perjalanan kita masih panjang bukan sekadar menyusukan sahaja. Tugas kita mendidik mereka menjadi anak yang soleh, jadi orang berguna, taat perintah agama, Sekolahkan mereka setinggi mampu yang boleh, bagailamana pula? Adakah didikan kita betul dan cukup buat mereka? Semua itu hasilnya hanya dapat dilihat berpuluh tahun lagi..Hasil didikan hanya dapat dilihat setelah anak melangkah keluar dari rumah dan membina hidup mereka sendiri..bukan dengan hanya 2tahun pengalaman menyusui saja..jadi Fikir-fikir ler sendiri...Sentiasalah bersyukur dengan apa yang ada...
~Watch Out Your Words...~


9 comments:

mummy fissa said...

unbelievable ada org boleh cakap begitu sekali. harap2 bukan sbb benyakit riak atau superiority complex. saya masih menyusu bdn dgn usia anak dah nak masuk 13bulan, alhamdulillah.. ada masanya rasa penat, leceh nak tinggal anak tp bg anak formulae dia pulak takmau sanggup x minum susu until i'm back. pasal IQ saya x rasa 100% bergantung susu ibu, cuma menyumbang perkembangan je. tgk juga environment, brought up macam mana, influences macam mana... hubby saya minum formulae tp dia excel well n dpt pg lse. ada anak pintar yg famous dulu Shukri Hadafi sampai jd anak angkat ungku aziz tp ended up jd pembuat roti canai kat stall je.

shilafaizz said...

Bestnye dpt BF smpi 13bulan..sy ni BF xlame pon ade citer kt entry2 sebelum ni.xpela bersyukur sekurangnye sy masih juga daoat berikan ank air susu sy biar pun xlame.alhamdulillah...

Aimmie Qistina said...

sabar ok.sy pun full bf smpi dayana 15 bulan aje..pastu campur sudah dutch lady 123...
kdg2 org ni over excited bercerita..dia lupe air susu tu dtg dr mana.

shilafaizz said...

aimmie, syukur lame lah tu awk BF..xpela rezeki masing2...die baru 4bulan jd ibu tu yg over excited tu kot..hopefully 2nd one nanti sy gigih BF jugak..

pB said...

anak pB sekarang baru berumur 3 bulan. Tapi dah terpaksa campur dengan susu formula. Sebabnya susu tak banyak. Dah cuba makan macam macam , tapi , tulah .. Allah nak bagi setakat tu sahaja. Kenalah redha

Jihan said...

eh, shila pun ikut citer pasal budak N*** tu ek? ntah apa2 la dia tu.. terlalu excited BF la tu agaknya. baru 4 bulan BF anak dah kata mcm tu. org lain BG smpai anak umur 4tahun pun x bising2 mcm dia.

mmg dia niat nak share, dorong ibu2 lain bagi BF pada anak2 tp the words yg dia guna mmg tak sesuaiii..tak kena langsung! mmg dia budak bijak tapi dari segi berckp dgn public, dia sangat ZERO. baca blog dia pun, ayat2 mcm bukan budak yg dpt 4 flat.;)

mummy fissa said...

ni sumer ketentuan Dia. masa bb baru lahir thn lepas, ekonomi kami x stable, my hubby was jobless at that time. Allah's willing kot, alhamdulillah, boleh BF. untungnya BF ni sgt jimat tp memenatkan jugak.

sikit punya cilok, saya baru start bg my son dutch lady kids 123 yg dlm kotak,perisa chocolate baru dia suka... ada yg ckp x bagus bg susu ada perisa, betul ke? saya nak tgk gak kat kedai bb if dah start boleh bg sustagen for 1 year toddler (dulu2 van dtg promo kat skool i ingat rasa dia sedaappp sangat!)

shilafaizz said...

mummy fisa,memang ade dengar gak jangan introduce baby suus yg ade perisa..sebenarnye sebab nanti anak tu taknak minum susu plain bila dah besar kot.tulah, we all trpaksa bagi enfalac A+ ni memang mahal tapi my hasben pon rase terkilan kot i xleh BF lame so he decided bagi susu formula 'trbaik' on his mind coz enfa pny kandungan DHA the highest.i keep suggesting tukar susu lain sebab mahal but he refused.klu i suggest certain brand tu dia akan tanye berapa DHA nye?hmm...

sustagen junior tu u dah boleh bagi dear sebab ur baby dah setahun kan..

shilafaizz said...

Jihan, yer lah..the word she used tak sesuai...moga jadi iktibar pada dia..