Monday, April 11, 2011

Brownies Lapis Cheese

Teringin sangat nak mencuba resipi nih! So semalam telah merajinkan diri membuatnya.
Sangat senang, dan tak yah bakar kukus jer. Well saye kalau resipi takyang bakar2 nih memang laju je okeh.

Tekstur atas tak rata kaedahnya adunan dah sampai penutup steamer..tapi tak menjejaskan rase..ihiks!
-
-
-
-
-
-
-
-
dan lagi...
-
-
-
-
-
Baru potong...kek ade comots sket sebab takde kertas minyak, daku pakai aluminium foil..tak kesah, janji sodap!


Bahan-bahan ( loyang 4segi 10" )


*500g campuran brownies kukus
*4 biji telur gred B
*75ml minyak masak (jadikan 85ml..sukahati)
*200ml air
*5g baking powder (1 sudu kecik)
*5g soda bikarbonat (sama)


**inti cream cheese**

250g cream cheese
60g gula castor (kurangkan jadi 50g ja)
1 biji telur gred A
25ml air (saya jadikan 50 ml biar banyak sket inti nye)

nota:premix brownies tu bule cari kat kdai baking supply.kalo tak jumpe,bule gune resepi brownies yg ade....jadik jugee....=)

Cara-cara

campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 5 minit


**untuk inti**

campur semua bahan bagi inti,kecuali telur.pukul sampai kembang

kemudian,masukkan telur..pukul lagi.(skejap aje..bg rata jek)


##cara lapis##

masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak.kukus dengan api besar selama 15 minit (i dun have kertas minyak, pakai aluminium foil ja..ihiks)

masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg

masukkan baki brownies kukus,kukus selama 15-20 minit..

**Saye cuma ade loyang 8" ja tu pasal brownies tu nampak tebal. Kalau tak tipis sket hasilnya. Telur semua pakai gred B sebab tu jer yg ada.
** Jangan lupa tutup penutup steamer dengan kain yer. Selamat mencuba!




3 comments:

mazz said...

sedapnya!!
teringinlah pulak...

shilafaizz said...

kak mazz ape lagi..leh ler buat..mudah je bahan2 nye nih.hihii

shilafaizz said...

bawak ke opis, sekelip mate je licinnnns! siap ade yang nak order lagik..erkkk...akan dipikirkan nanti. hehe

Monday, April 11, 2011

Brownies Lapis Cheese

Teringin sangat nak mencuba resipi nih! So semalam telah merajinkan diri membuatnya.
Sangat senang, dan tak yah bakar kukus jer. Well saye kalau resipi takyang bakar2 nih memang laju je okeh.

Tekstur atas tak rata kaedahnya adunan dah sampai penutup steamer..tapi tak menjejaskan rase..ihiks!
-
-
-
-
-
-
-
-
dan lagi...
-
-
-
-
-
Baru potong...kek ade comots sket sebab takde kertas minyak, daku pakai aluminium foil..tak kesah, janji sodap!


Bahan-bahan ( loyang 4segi 10" )


*500g campuran brownies kukus
*4 biji telur gred B
*75ml minyak masak (jadikan 85ml..sukahati)
*200ml air
*5g baking powder (1 sudu kecik)
*5g soda bikarbonat (sama)


**inti cream cheese**

250g cream cheese
60g gula castor (kurangkan jadi 50g ja)
1 biji telur gred A
25ml air (saya jadikan 50 ml biar banyak sket inti nye)

nota:premix brownies tu bule cari kat kdai baking supply.kalo tak jumpe,bule gune resepi brownies yg ade....jadik jugee....=)

Cara-cara

campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 5 minit


**untuk inti**

campur semua bahan bagi inti,kecuali telur.pukul sampai kembang

kemudian,masukkan telur..pukul lagi.(skejap aje..bg rata jek)


##cara lapis##

masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak.kukus dengan api besar selama 15 minit (i dun have kertas minyak, pakai aluminium foil ja..ihiks)

masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg

masukkan baki brownies kukus,kukus selama 15-20 minit..

**Saye cuma ade loyang 8" ja tu pasal brownies tu nampak tebal. Kalau tak tipis sket hasilnya. Telur semua pakai gred B sebab tu jer yg ada.
** Jangan lupa tutup penutup steamer dengan kain yer. Selamat mencuba!




3 comments:

mazz said...

sedapnya!!
teringinlah pulak...

shilafaizz said...

kak mazz ape lagi..leh ler buat..mudah je bahan2 nye nih.hihii

shilafaizz said...

bawak ke opis, sekelip mate je licinnnns! siap ade yang nak order lagik..erkkk...akan dipikirkan nanti. hehe