Skip to main content

Brownies Lapis Cheese

Teringin sangat nak mencuba resipi nih! So semalam telah merajinkan diri membuatnya.
Sangat senang, dan tak yah bakar kukus jer. Well saye kalau resipi takyang bakar2 nih memang laju je okeh.

Tekstur atas tak rata kaedahnya adunan dah sampai penutup steamer..tapi tak menjejaskan rase..ihiks!
-
-
-
-
-
-
-
-
dan lagi...
-
-
-
-
-
Baru potong...kek ade comots sket sebab takde kertas minyak, daku pakai aluminium foil..tak kesah, janji sodap!


Bahan-bahan ( loyang 4segi 10" )


*500g campuran brownies kukus
*4 biji telur gred B
*75ml minyak masak (jadikan 85ml..sukahati)
*200ml air
*5g baking powder (1 sudu kecik)
*5g soda bikarbonat (sama)


**inti cream cheese**

250g cream cheese
60g gula castor (kurangkan jadi 50g ja)
1 biji telur gred A
25ml air (saya jadikan 50 ml biar banyak sket inti nye)

nota:premix brownies tu bule cari kat kdai baking supply.kalo tak jumpe,bule gune resepi brownies yg ade....jadik jugee....=)

Cara-cara

campurkan semua bahan bertanda * dalam mixer.pukul dgn kelajuan sederhana lebih kurang 5 minit


**untuk inti**

campur semua bahan bagi inti,kecuali telur.pukul sampai kembang

kemudian,masukkan telur..pukul lagi.(skejap aje..bg rata jek)


##cara lapis##

masukkan separuh adunan brownies kukus dalam loyang yg dah di alas dgn kertas minyak.kukus dengan api besar selama 15 minit (i dun have kertas minyak, pakai aluminium foil ja..ihiks)

masukkan pula inti..dan kukus selama 15 minit lg

masukkan baki brownies kukus,kukus selama 15-20 minit..

**Saye cuma ade loyang 8" ja tu pasal brownies tu nampak tebal. Kalau tak tipis sket hasilnya. Telur semua pakai gred B sebab tu jer yg ada.
** Jangan lupa tutup penutup steamer dengan kain yer. Selamat mencuba!




Comments

mazz said…
sedapnya!!
teringinlah pulak...
shilafaizz said…
kak mazz ape lagi..leh ler buat..mudah je bahan2 nye nih.hihii
shilafaizz said…
bawak ke opis, sekelip mate je licinnnns! siap ade yang nak order lagik..erkkk...akan dipikirkan nanti. hehe

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…