Skip to main content

Chilled Caramel Cheese Cake

Okeh disebabkan ramai plak yang tanye resipi nak buat cis kek takyah bakar ni..so saye pon watla entry nih.sorry kepada sesape yang lame menunggu resipi nih coz im so busy, attend course 2days @ ParkRoyal, topup internet habes la memacam..So as im promised, ni resipinye ok...




BASE:


110g digestive biscuits, crushed into fine crumbs
60g butter, melted

FILLING:

250g cream cheese, soften at room temperature

60g caster sugar (i lessen it to 50gram only takut manis sangat)

135g non-fat plain yogurt

140 ml whipping cream

1 1/2 teaspoons gelatin powder (brand Nona ada tanda halal JAKIM..hati2 yer banyak yang non-halal)

4 tablespoon hot water

1 tbsp perahan lemon


Cara-caranya:


1. Untuk base, cookie crumbs tu digaulkan dengan melted butter. Pastu tekankan sampai padat dalam bekas. Sejukkan selama 30 minit sampai keras >> (gunakan loose based tin/spring foam)
2. Dalam mixer, pukul cream cheese sampai dia jadi creamy warna putih (dalam 2-3 minit), add sugar dan mix lagi sampai sebati (dalam 3-4 minit gak).

3. Pastu masukkan yogurt, dan continue mix (dalam seminit).

4. Larutkan gelatin dalam air panas (jangan berketul), pastu masukkan dalam mixer sekali dgn adunan tu.. Tambahkan sedikit perahan lemon untuk kurangkan muak. Masukkan whipping cream last sekali. Kaup balikkan sampai rata.

5. Tuangkan atas base. Sejukkan at least 4hours.

6. Untuk topping, spread kan ganache choc dan letakkan caramel topping. Boleh jugak letakkan filling2 pilihan macam strawberry atau blueberry di atas cis kek kalau tak suka ganache choc.

*Chocolate Ganache:
200 dark chocolate, melted with 1small box of fresh milk (tak ingat bape ml) + 50 gram butter. Cairkan guna kaedah double boiling then masukkan minyak jagung, kacau. Sejukkan dalam chiller.


*Caramel Topping:
1/2 cup brown sugar + 1 cup wipping cream + 1 tbsp butter. All cook together.

Comments

Lady of Leisure said…
sedapnya, dah lama teringin nak buat cheese cake yg tak yah bakar ni.. nanti boleh try this recipe.. :)
shilafaizz said…
try lady...jangan tak try...yg ni senang takyah bakar n tak de bawang..heheheh
hasnolleilla said…
nyummyy..best ye shila..

teringat masa kat uk,selalu buat cheese kek ni..sebab senang dan harga cheese sane sangat le murah..kat atas pulak ku taburkan strawberry..starwberry sane manis..so msm2 manis..nyum2..
ramizah said…
sedapnya...dari before bersalin lagi teringin nak buat...sampai sekrang tak buat2 lagi...sampaikan cream cheese pun tak digunakan dah expired dah...huhuhu...sedap tgk! heee
shilafaizz said…
hani, tah la ku x minat sangat cis ni buat untuk hasben for his birthday sebab die minat cis..sane memang murah kan cis sini mahei ler...heheh

ramizah; try ler senang jer tau..kejap je dah siap.untuk topping leh pelbagaikan, letak filling stawbery ke bluebery ke..dalam cis kek tu sendiri pon leh letak buah2 gak..nnt bile potong cantik jer nampak buah2 tu.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…