Thursday, April 14, 2011

Chilled Caramel Cheese Cake

Okeh disebabkan ramai plak yang tanye resipi nak buat cis kek takyah bakar ni..so saye pon watla entry nih.sorry kepada sesape yang lame menunggu resipi nih coz im so busy, attend course 2days @ ParkRoyal, topup internet habes la memacam..So as im promised, ni resipinye ok...




BASE:


110g digestive biscuits, crushed into fine crumbs
60g butter, melted

FILLING:

250g cream cheese, soften at room temperature

60g caster sugar (i lessen it to 50gram only takut manis sangat)

135g non-fat plain yogurt

140 ml whipping cream

1 1/2 teaspoons gelatin powder (brand Nona ada tanda halal JAKIM..hati2 yer banyak yang non-halal)

4 tablespoon hot water

1 tbsp perahan lemon


Cara-caranya:


1. Untuk base, cookie crumbs tu digaulkan dengan melted butter. Pastu tekankan sampai padat dalam bekas. Sejukkan selama 30 minit sampai keras >> (gunakan loose based tin/spring foam)
2. Dalam mixer, pukul cream cheese sampai dia jadi creamy warna putih (dalam 2-3 minit), add sugar dan mix lagi sampai sebati (dalam 3-4 minit gak).

3. Pastu masukkan yogurt, dan continue mix (dalam seminit).

4. Larutkan gelatin dalam air panas (jangan berketul), pastu masukkan dalam mixer sekali dgn adunan tu.. Tambahkan sedikit perahan lemon untuk kurangkan muak. Masukkan whipping cream last sekali. Kaup balikkan sampai rata.

5. Tuangkan atas base. Sejukkan at least 4hours.

6. Untuk topping, spread kan ganache choc dan letakkan caramel topping. Boleh jugak letakkan filling2 pilihan macam strawberry atau blueberry di atas cis kek kalau tak suka ganache choc.

*Chocolate Ganache:
200 dark chocolate, melted with 1small box of fresh milk (tak ingat bape ml) + 50 gram butter. Cairkan guna kaedah double boiling then masukkan minyak jagung, kacau. Sejukkan dalam chiller.


*Caramel Topping:
1/2 cup brown sugar + 1 cup wipping cream + 1 tbsp butter. All cook together.

5 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya, dah lama teringin nak buat cheese cake yg tak yah bakar ni.. nanti boleh try this recipe.. :)

shilafaizz said...

try lady...jangan tak try...yg ni senang takyah bakar n tak de bawang..heheheh

hasnolleilla said...

nyummyy..best ye shila..

teringat masa kat uk,selalu buat cheese kek ni..sebab senang dan harga cheese sane sangat le murah..kat atas pulak ku taburkan strawberry..starwberry sane manis..so msm2 manis..nyum2..

ramizah said...

sedapnya...dari before bersalin lagi teringin nak buat...sampai sekrang tak buat2 lagi...sampaikan cream cheese pun tak digunakan dah expired dah...huhuhu...sedap tgk! heee

shilafaizz said...

hani, tah la ku x minat sangat cis ni buat untuk hasben for his birthday sebab die minat cis..sane memang murah kan cis sini mahei ler...heheh

ramizah; try ler senang jer tau..kejap je dah siap.untuk topping leh pelbagaikan, letak filling stawbery ke bluebery ke..dalam cis kek tu sendiri pon leh letak buah2 gak..nnt bile potong cantik jer nampak buah2 tu.

Thursday, April 14, 2011

Chilled Caramel Cheese Cake

Okeh disebabkan ramai plak yang tanye resipi nak buat cis kek takyah bakar ni..so saye pon watla entry nih.sorry kepada sesape yang lame menunggu resipi nih coz im so busy, attend course 2days @ ParkRoyal, topup internet habes la memacam..So as im promised, ni resipinye ok...




BASE:


110g digestive biscuits, crushed into fine crumbs
60g butter, melted

FILLING:

250g cream cheese, soften at room temperature

60g caster sugar (i lessen it to 50gram only takut manis sangat)

135g non-fat plain yogurt

140 ml whipping cream

1 1/2 teaspoons gelatin powder (brand Nona ada tanda halal JAKIM..hati2 yer banyak yang non-halal)

4 tablespoon hot water

1 tbsp perahan lemon


Cara-caranya:


1. Untuk base, cookie crumbs tu digaulkan dengan melted butter. Pastu tekankan sampai padat dalam bekas. Sejukkan selama 30 minit sampai keras >> (gunakan loose based tin/spring foam)
2. Dalam mixer, pukul cream cheese sampai dia jadi creamy warna putih (dalam 2-3 minit), add sugar dan mix lagi sampai sebati (dalam 3-4 minit gak).

3. Pastu masukkan yogurt, dan continue mix (dalam seminit).

4. Larutkan gelatin dalam air panas (jangan berketul), pastu masukkan dalam mixer sekali dgn adunan tu.. Tambahkan sedikit perahan lemon untuk kurangkan muak. Masukkan whipping cream last sekali. Kaup balikkan sampai rata.

5. Tuangkan atas base. Sejukkan at least 4hours.

6. Untuk topping, spread kan ganache choc dan letakkan caramel topping. Boleh jugak letakkan filling2 pilihan macam strawberry atau blueberry di atas cis kek kalau tak suka ganache choc.

*Chocolate Ganache:
200 dark chocolate, melted with 1small box of fresh milk (tak ingat bape ml) + 50 gram butter. Cairkan guna kaedah double boiling then masukkan minyak jagung, kacau. Sejukkan dalam chiller.


*Caramel Topping:
1/2 cup brown sugar + 1 cup wipping cream + 1 tbsp butter. All cook together.

5 comments:

Lady of Leisure said...

sedapnya, dah lama teringin nak buat cheese cake yg tak yah bakar ni.. nanti boleh try this recipe.. :)

shilafaizz said...

try lady...jangan tak try...yg ni senang takyah bakar n tak de bawang..heheheh

hasnolleilla said...

nyummyy..best ye shila..

teringat masa kat uk,selalu buat cheese kek ni..sebab senang dan harga cheese sane sangat le murah..kat atas pulak ku taburkan strawberry..starwberry sane manis..so msm2 manis..nyum2..

ramizah said...

sedapnya...dari before bersalin lagi teringin nak buat...sampai sekrang tak buat2 lagi...sampaikan cream cheese pun tak digunakan dah expired dah...huhuhu...sedap tgk! heee

shilafaizz said...

hani, tah la ku x minat sangat cis ni buat untuk hasben for his birthday sebab die minat cis..sane memang murah kan cis sini mahei ler...heheh

ramizah; try ler senang jer tau..kejap je dah siap.untuk topping leh pelbagaikan, letak filling stawbery ke bluebery ke..dalam cis kek tu sendiri pon leh letak buah2 gak..nnt bile potong cantik jer nampak buah2 tu.