Skip to main content

Chilled Caramel Cheese Cake

Okeh disebabkan ramai plak yang tanye resipi nak buat cis kek takyah bakar ni..so saye pon watla entry nih.sorry kepada sesape yang lame menunggu resipi nih coz im so busy, attend course 2days @ ParkRoyal, topup internet habes la memacam..So as im promised, ni resipinye ok...




BASE:


110g digestive biscuits, crushed into fine crumbs
60g butter, melted

FILLING:

250g cream cheese, soften at room temperature

60g caster sugar (i lessen it to 50gram only takut manis sangat)

135g non-fat plain yogurt

140 ml whipping cream

1 1/2 teaspoons gelatin powder (brand Nona ada tanda halal JAKIM..hati2 yer banyak yang non-halal)

4 tablespoon hot water

1 tbsp perahan lemon


Cara-caranya:


1. Untuk base, cookie crumbs tu digaulkan dengan melted butter. Pastu tekankan sampai padat dalam bekas. Sejukkan selama 30 minit sampai keras >> (gunakan loose based tin/spring foam)
2. Dalam mixer, pukul cream cheese sampai dia jadi creamy warna putih (dalam 2-3 minit), add sugar dan mix lagi sampai sebati (dalam 3-4 minit gak).

3. Pastu masukkan yogurt, dan continue mix (dalam seminit).

4. Larutkan gelatin dalam air panas (jangan berketul), pastu masukkan dalam mixer sekali dgn adunan tu.. Tambahkan sedikit perahan lemon untuk kurangkan muak. Masukkan whipping cream last sekali. Kaup balikkan sampai rata.

5. Tuangkan atas base. Sejukkan at least 4hours.

6. Untuk topping, spread kan ganache choc dan letakkan caramel topping. Boleh jugak letakkan filling2 pilihan macam strawberry atau blueberry di atas cis kek kalau tak suka ganache choc.

*Chocolate Ganache:
200 dark chocolate, melted with 1small box of fresh milk (tak ingat bape ml) + 50 gram butter. Cairkan guna kaedah double boiling then masukkan minyak jagung, kacau. Sejukkan dalam chiller.


*Caramel Topping:
1/2 cup brown sugar + 1 cup wipping cream + 1 tbsp butter. All cook together.

Comments

Lady of Leisure said…
sedapnya, dah lama teringin nak buat cheese cake yg tak yah bakar ni.. nanti boleh try this recipe.. :)
shilafaizz said…
try lady...jangan tak try...yg ni senang takyah bakar n tak de bawang..heheheh
Hannyy said…
nyummyy..best ye shila..

teringat masa kat uk,selalu buat cheese kek ni..sebab senang dan harga cheese sane sangat le murah..kat atas pulak ku taburkan strawberry..starwberry sane manis..so msm2 manis..nyum2..
mizah said…
sedapnya...dari before bersalin lagi teringin nak buat...sampai sekrang tak buat2 lagi...sampaikan cream cheese pun tak digunakan dah expired dah...huhuhu...sedap tgk! heee
shilafaizz said…
hani, tah la ku x minat sangat cis ni buat untuk hasben for his birthday sebab die minat cis..sane memang murah kan cis sini mahei ler...heheh

ramizah; try ler senang jer tau..kejap je dah siap.untuk topping leh pelbagaikan, letak filling stawbery ke bluebery ke..dalam cis kek tu sendiri pon leh letak buah2 gak..nnt bile potong cantik jer nampak buah2 tu.

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku