Friday, June 24, 2011

Sesekali Harus Berterima Kasih Juga

Alhamdulillah, hari jumaat yang mulia bertemu lagi...
Semalam akhirnya Employee Shares Option Scheme (ESOS) dari Maybank sudah di approve oleh Bank Negara Malaysia dan semua eligible staff sudah diberi surat samada untuk accept atau decline offer tersebut. Dan syukur kepada Allah, saya juga mendapat offer itu. Sebenarnye ketika berita ini diuar-uarkan saye langsung tidak menaruh harapan yang tinggi sebab katenye kene berkhidmat sekurangnya 5tahun. Saya ni baru 2tahun lebih berkhidmat. Tetapi semalam apabila mendapat email yang required saye untuk check Letter Offer ESOS dalam HR2U system, saya sangat happy...;)

Sekurangnya ada lah jugak rezeki kan, tak banyak tetapi at least ada...bolehla renovate rumah or cecantikkan rumah sikit2...hihi. Sesapa yang tak tahu ESOS tu apa, ia adalah seperti kita juga memegang share syarikat..kita adalah part of shareholders. Biasanya orang2 'besar' jer jadi shareholders kan, jadi sebagai 'hadiah' atas usaha staff2 berhempas pulas cari duit untuk Bank, Maybank memberi so called this 'Long Term Incentive Plan'. Dan shares itu akan dibiayai oleh Bank sendiri, kita tak perlu kuarkan modal sikit pon, cuma apabila rasa nak jual share tu bila harga share naik kami kene pulangkan dahulu financing Bank tadi dan balance yang ada dari hasil jualan barulah kami ambil. Sekarang market price RM8.82 satu unit, let say sy nak jual masa harga RM12.82, so dapatla untung RM4.00 seunit. Untuk 1st tranch sy dapatla 2500 unit, total ade 5 tranches atau batch, lagi 4 tranches tu berapa unit dapat depends pada performance sy 4tahun akan datang..Terima Kasih Maybank kerana susah2 jer bagi saya hadiah..harijadi saya kan lame lagi...ihiks


Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki anak...Betul kot orang cakap, insyaallah anak-anak tu akan mendatangkan kemurahan rezeki pada keluarganya...



8 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

ye ke? seronoknya, tahniah. kalau dah sampai boleh renovate rumah, uuuiiihhhh, byk tu. syok betul rezeki anak la tu, ibu tolong ambilkan. heheheh...

shilafaizz said...

bukan renovate rumah sgt pon kak...touch-up sikit2 je la..ganti gate skrg kepada auto-gate ke..sebab bnyk dh kes samun while org tgh nk bukak gate...isk seram.tp klu hrg naik bnyk syokla klu turun xdapat pape la..hehe

MommyAqil said...

Tahniah shila...anak2 pembawa rezeki utk keluarga kan..bleh la shopping utk myra bnyk2..hehe..

ummi auni&aufa :) said...

tahniah...wah..bestnya dia dapat ESOS tu...rezeki anak-anak kan...so, tambah la anak ye....insyaAllah lagi murah rezeki..myra pun dapat kawan...heheheehe

shilafaizz said...

aida: alhamdulillah..tapi beberapa tahun lg la baru leh tengok hasilnya..huhuu

ramizah:alhamdulillah mizah, rezeki myra..adik yer?kene tunggu mummy die jual share esos dulu la..heheheh

Ina Hashim said...

2500unit?banyak tuuuuuuuu...rezeki Myra :)

shilafaizz said...

alhamdulillah kak ina...tak sangka dapat.simpanan untuk myra juga nie..

Anonymous said...

Salam, klau nak exercise ESOS boleh hubungi saya di 019-2885706 Norshida Affin Investment.

Friday, June 24, 2011

Sesekali Harus Berterima Kasih Juga

Alhamdulillah, hari jumaat yang mulia bertemu lagi...
Semalam akhirnya Employee Shares Option Scheme (ESOS) dari Maybank sudah di approve oleh Bank Negara Malaysia dan semua eligible staff sudah diberi surat samada untuk accept atau decline offer tersebut. Dan syukur kepada Allah, saya juga mendapat offer itu. Sebenarnye ketika berita ini diuar-uarkan saye langsung tidak menaruh harapan yang tinggi sebab katenye kene berkhidmat sekurangnya 5tahun. Saya ni baru 2tahun lebih berkhidmat. Tetapi semalam apabila mendapat email yang required saye untuk check Letter Offer ESOS dalam HR2U system, saya sangat happy...;)

Sekurangnya ada lah jugak rezeki kan, tak banyak tetapi at least ada...bolehla renovate rumah or cecantikkan rumah sikit2...hihi. Sesapa yang tak tahu ESOS tu apa, ia adalah seperti kita juga memegang share syarikat..kita adalah part of shareholders. Biasanya orang2 'besar' jer jadi shareholders kan, jadi sebagai 'hadiah' atas usaha staff2 berhempas pulas cari duit untuk Bank, Maybank memberi so called this 'Long Term Incentive Plan'. Dan shares itu akan dibiayai oleh Bank sendiri, kita tak perlu kuarkan modal sikit pon, cuma apabila rasa nak jual share tu bila harga share naik kami kene pulangkan dahulu financing Bank tadi dan balance yang ada dari hasil jualan barulah kami ambil. Sekarang market price RM8.82 satu unit, let say sy nak jual masa harga RM12.82, so dapatla untung RM4.00 seunit. Untuk 1st tranch sy dapatla 2500 unit, total ade 5 tranches atau batch, lagi 4 tranches tu berapa unit dapat depends pada performance sy 4tahun akan datang..Terima Kasih Maybank kerana susah2 jer bagi saya hadiah..harijadi saya kan lame lagi...ihiks


Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki anak...Betul kot orang cakap, insyaallah anak-anak tu akan mendatangkan kemurahan rezeki pada keluarganya...



8 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

ye ke? seronoknya, tahniah. kalau dah sampai boleh renovate rumah, uuuiiihhhh, byk tu. syok betul rezeki anak la tu, ibu tolong ambilkan. heheheh...

shilafaizz said...

bukan renovate rumah sgt pon kak...touch-up sikit2 je la..ganti gate skrg kepada auto-gate ke..sebab bnyk dh kes samun while org tgh nk bukak gate...isk seram.tp klu hrg naik bnyk syokla klu turun xdapat pape la..hehe

MommyAqil said...

Tahniah shila...anak2 pembawa rezeki utk keluarga kan..bleh la shopping utk myra bnyk2..hehe..

ummi auni&aufa :) said...

tahniah...wah..bestnya dia dapat ESOS tu...rezeki anak-anak kan...so, tambah la anak ye....insyaAllah lagi murah rezeki..myra pun dapat kawan...heheheehe

shilafaizz said...

aida: alhamdulillah..tapi beberapa tahun lg la baru leh tengok hasilnya..huhuu

ramizah:alhamdulillah mizah, rezeki myra..adik yer?kene tunggu mummy die jual share esos dulu la..heheheh

Ina Hashim said...

2500unit?banyak tuuuuuuuu...rezeki Myra :)

shilafaizz said...

alhamdulillah kak ina...tak sangka dapat.simpanan untuk myra juga nie..

Anonymous said...

Salam, klau nak exercise ESOS boleh hubungi saya di 019-2885706 Norshida Affin Investment.