Skip to main content

Sesekali Harus Berterima Kasih Juga

Alhamdulillah, hari jumaat yang mulia bertemu lagi...
Semalam akhirnya Employee Shares Option Scheme (ESOS) dari Maybank sudah di approve oleh Bank Negara Malaysia dan semua eligible staff sudah diberi surat samada untuk accept atau decline offer tersebut. Dan syukur kepada Allah, saya juga mendapat offer itu. Sebenarnye ketika berita ini diuar-uarkan saye langsung tidak menaruh harapan yang tinggi sebab katenye kene berkhidmat sekurangnya 5tahun. Saya ni baru 2tahun lebih berkhidmat. Tetapi semalam apabila mendapat email yang required saye untuk check Letter Offer ESOS dalam HR2U system, saya sangat happy...;)

Sekurangnya ada lah jugak rezeki kan, tak banyak tetapi at least ada...bolehla renovate rumah or cecantikkan rumah sikit2...hihi. Sesapa yang tak tahu ESOS tu apa, ia adalah seperti kita juga memegang share syarikat..kita adalah part of shareholders. Biasanya orang2 'besar' jer jadi shareholders kan, jadi sebagai 'hadiah' atas usaha staff2 berhempas pulas cari duit untuk Bank, Maybank memberi so called this 'Long Term Incentive Plan'. Dan shares itu akan dibiayai oleh Bank sendiri, kita tak perlu kuarkan modal sikit pon, cuma apabila rasa nak jual share tu bila harga share naik kami kene pulangkan dahulu financing Bank tadi dan balance yang ada dari hasil jualan barulah kami ambil. Sekarang market price RM8.82 satu unit, let say sy nak jual masa harga RM12.82, so dapatla untung RM4.00 seunit. Untuk 1st tranch sy dapatla 2500 unit, total ade 5 tranches atau batch, lagi 4 tranches tu berapa unit dapat depends pada performance sy 4tahun akan datang..Terima Kasih Maybank kerana susah2 jer bagi saya hadiah..harijadi saya kan lame lagi...ihiks


Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki anak...Betul kot orang cakap, insyaallah anak-anak tu akan mendatangkan kemurahan rezeki pada keluarganya...



Comments

ye ke? seronoknya, tahniah. kalau dah sampai boleh renovate rumah, uuuiiihhhh, byk tu. syok betul rezeki anak la tu, ibu tolong ambilkan. heheheh...
shilafaizz said…
bukan renovate rumah sgt pon kak...touch-up sikit2 je la..ganti gate skrg kepada auto-gate ke..sebab bnyk dh kes samun while org tgh nk bukak gate...isk seram.tp klu hrg naik bnyk syokla klu turun xdapat pape la..hehe
MommyAqil said…
Tahniah shila...anak2 pembawa rezeki utk keluarga kan..bleh la shopping utk myra bnyk2..hehe..
tahniah...wah..bestnya dia dapat ESOS tu...rezeki anak-anak kan...so, tambah la anak ye....insyaAllah lagi murah rezeki..myra pun dapat kawan...heheheehe
shilafaizz said…
aida: alhamdulillah..tapi beberapa tahun lg la baru leh tengok hasilnya..huhuu

ramizah:alhamdulillah mizah, rezeki myra..adik yer?kene tunggu mummy die jual share esos dulu la..heheheh
Ina Hashim said…
2500unit?banyak tuuuuuuuu...rezeki Myra :)
shilafaizz said…
alhamdulillah kak ina...tak sangka dapat.simpanan untuk myra juga nie..
Anonymous said…
Salam, klau nak exercise ESOS boleh hubungi saya di 019-2885706 Norshida Affin Investment.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…