Wednesday, June 1, 2011

Mengidam Nasi Ambeng

Arini saya puasa..pose ganti...ade lagi 20hari kene ganti..hukhuk..kurus la mak cenggini...heheh. Tetiba kan di tengah senyap sunyi opis dikala orang2 lain keluar lunch...ku craving for Nasi Ambeng!! Erk..syaiton ni memang taww...saje jer...Nak nasi ambeng...nak nasi ambeng...Yang tak tau, nasi ambeng ni adalah makanan tradisi masyarakat Jawa...Yes, i am half-blood javanese...hehe. Camno rupenye nasi ambeng nih yer...Meh kita tengok.



-Ihsan pacik gugle-

Dulu-dulu kan bila ade kenduri jer selalu tunggu abah bawak balik 'berkat' dan kebiasaanye 'berkat' yang dibawa adalah nasi ambeng. Perghhh sedappp! Kalau di kenduri kendara di daerah Johor terutamanya dan sekitar kawasan Selangor seperti Tanjung Karang yang ramai masyarakat Jawa, hidangan nasi ambeng menjadi pilihan sebagai juadah untuk dijamu kepada tetamu bila ade kenduri. Nasi ambeng akan di susun seperti gambar diatas. Nasi akan diletakkan di dalam dulang dalam anggaran 4orang makan. Atas nasi dilapis daun pisang, dan atas daun pisang akan ade lauk-pauk macam ayam masak kicap, mee/bihun goreng, sayur kacang tumis goreng campur hati dan pedal ayam, sambal goreng jawa, ikan masin bulu ayam dan serunding kelapa. Yang paling special adalah serunding kelapa laa. Ni lah pembuka selera.

Yes, kalau kat kenduri kene makan dalam dulang 4 orang 1 dulang. Sape tak cukup korum untunglah sebab dapat portion lebih..ekekeke. Memang seronokla makan ramai2 dalam dulang nie kan..Nikmat sebab berebut2 ayam! (budak-budak ler kan..pakcik2 tak heran pon..) Tapi sekarang ni tak susah nak dapat nasi ambeng..kat pasar malam mesti ade, tapi nak dapat yang sedap tu susahhh sket. Meh kita jamu mata lagi.

ihsan Google

Perghhh Terliuqqq! Sedapnyeee..hopefully balik kg nanti ade la sesape buat kenduri ke kan, boleh la rase nasi ambeng kenduri..nasi ambeng kenduri ni lain sikit rasenye lagi sedap dari buat sendiri..heheh. Semua lauk-pauk nak buat nasi ambeng saye reti buat termasuklah sambal goreng jawa tu tapi nak buat serunding kelapa yang sedap tak lulus2 lagi..mak saye pon masih tak leh buat serunding kelapa yang marveles. Jiran saye memang pure jawa die punye serunding kelapa ngan sambal goreng, kaw-kaw punye sedappp. Isk..isk...kepingin nasi ambeng la pulak...

Ok lah citer pasal nasi ambeng buat makin lapar jer...Babai. Owh esok saye cuti yer sampaiiii la ahad. Will be going back to my hometown, Kota Tinggi...Jangan mare kalau tak singgah blog kamu...


Notakaki: 'Berkat' = Bungkusan makanan yang diberi tuan rumah kepada tetamu untuk dibawa pulang.




7 comments:

ramizah said...

shila, duduk setia alam kan...try jalan2 pergi meru ahad ni..petang ada pasar malam...ada jual nasi ambeng..hihi... pasar malam kat meru banyak nasi ambeng..

shilafaizz said...

hehe..shila memang selalu merayap ke pasar malam meru tu mizah...yang sedap kan ade 1 kedai tu jer setelah banyak kali nerai...nasi ambeng mak ngah tu pada shila biase2 jer..haa pecal kat situ pon sedapp.penah makan pecel tak??
wahhh lapar..lapar..hihi

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

wow, nasi ambeng.... mmg best! akak suka tau!
tiap kali kenduri, mesti nenek akak buat nasi ambeng!
kat tempat akak, ada pasak tau shila. kat situ ada jual nasi ambeng. kalau teringin mmg beli je kat pasar. nak buat, alahai.... renyah amat!

shilafaizz said...

aah nak buat semata-mata nak makan 1 family..memang renyah sket la..sbb banyak kan bahan die..sebab time kenduri jer dapat rase dulu2..but now, dah banyak jual kan sarapan pon jual nasi ambeng.dah senang tp nak jumpa yg betul2 sedap especially serunding die..emm payah sket.

Wahida Shukeri said...

nanti dtg jalan2 kat perlis la shila!!

ashra said...

hik hik..mari lah sesama mengantikan posa..saya ada 17 hari kot.haha..slow2 gak ni..
ye saya suka bangaaaaatttt nasi ambang ni..tp kat KL ni,nasi ambangnya tak sama cam kat johor la.hehe

shilafaizz said...

wahida: FYI, aku mmg lom smpi ke perlis..hikhik.nnt cuti2 malaysia aku habaq kat hang yer..

kak ash: betul sesangat yg kt KL ni xsama kan mcm kt johor..aura tu kurang..huhu

Wednesday, June 1, 2011

Mengidam Nasi Ambeng

Arini saya puasa..pose ganti...ade lagi 20hari kene ganti..hukhuk..kurus la mak cenggini...heheh. Tetiba kan di tengah senyap sunyi opis dikala orang2 lain keluar lunch...ku craving for Nasi Ambeng!! Erk..syaiton ni memang taww...saje jer...Nak nasi ambeng...nak nasi ambeng...Yang tak tau, nasi ambeng ni adalah makanan tradisi masyarakat Jawa...Yes, i am half-blood javanese...hehe. Camno rupenye nasi ambeng nih yer...Meh kita tengok.



-Ihsan pacik gugle-

Dulu-dulu kan bila ade kenduri jer selalu tunggu abah bawak balik 'berkat' dan kebiasaanye 'berkat' yang dibawa adalah nasi ambeng. Perghhh sedappp! Kalau di kenduri kendara di daerah Johor terutamanya dan sekitar kawasan Selangor seperti Tanjung Karang yang ramai masyarakat Jawa, hidangan nasi ambeng menjadi pilihan sebagai juadah untuk dijamu kepada tetamu bila ade kenduri. Nasi ambeng akan di susun seperti gambar diatas. Nasi akan diletakkan di dalam dulang dalam anggaran 4orang makan. Atas nasi dilapis daun pisang, dan atas daun pisang akan ade lauk-pauk macam ayam masak kicap, mee/bihun goreng, sayur kacang tumis goreng campur hati dan pedal ayam, sambal goreng jawa, ikan masin bulu ayam dan serunding kelapa. Yang paling special adalah serunding kelapa laa. Ni lah pembuka selera.

Yes, kalau kat kenduri kene makan dalam dulang 4 orang 1 dulang. Sape tak cukup korum untunglah sebab dapat portion lebih..ekekeke. Memang seronokla makan ramai2 dalam dulang nie kan..Nikmat sebab berebut2 ayam! (budak-budak ler kan..pakcik2 tak heran pon..) Tapi sekarang ni tak susah nak dapat nasi ambeng..kat pasar malam mesti ade, tapi nak dapat yang sedap tu susahhh sket. Meh kita jamu mata lagi.

ihsan Google

Perghhh Terliuqqq! Sedapnyeee..hopefully balik kg nanti ade la sesape buat kenduri ke kan, boleh la rase nasi ambeng kenduri..nasi ambeng kenduri ni lain sikit rasenye lagi sedap dari buat sendiri..heheh. Semua lauk-pauk nak buat nasi ambeng saye reti buat termasuklah sambal goreng jawa tu tapi nak buat serunding kelapa yang sedap tak lulus2 lagi..mak saye pon masih tak leh buat serunding kelapa yang marveles. Jiran saye memang pure jawa die punye serunding kelapa ngan sambal goreng, kaw-kaw punye sedappp. Isk..isk...kepingin nasi ambeng la pulak...

Ok lah citer pasal nasi ambeng buat makin lapar jer...Babai. Owh esok saye cuti yer sampaiiii la ahad. Will be going back to my hometown, Kota Tinggi...Jangan mare kalau tak singgah blog kamu...


Notakaki: 'Berkat' = Bungkusan makanan yang diberi tuan rumah kepada tetamu untuk dibawa pulang.




7 comments:

ramizah said...

shila, duduk setia alam kan...try jalan2 pergi meru ahad ni..petang ada pasar malam...ada jual nasi ambeng..hihi... pasar malam kat meru banyak nasi ambeng..

shilafaizz said...

hehe..shila memang selalu merayap ke pasar malam meru tu mizah...yang sedap kan ade 1 kedai tu jer setelah banyak kali nerai...nasi ambeng mak ngah tu pada shila biase2 jer..haa pecal kat situ pon sedapp.penah makan pecel tak??
wahhh lapar..lapar..hihi

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

wow, nasi ambeng.... mmg best! akak suka tau!
tiap kali kenduri, mesti nenek akak buat nasi ambeng!
kat tempat akak, ada pasak tau shila. kat situ ada jual nasi ambeng. kalau teringin mmg beli je kat pasar. nak buat, alahai.... renyah amat!

shilafaizz said...

aah nak buat semata-mata nak makan 1 family..memang renyah sket la..sbb banyak kan bahan die..sebab time kenduri jer dapat rase dulu2..but now, dah banyak jual kan sarapan pon jual nasi ambeng.dah senang tp nak jumpa yg betul2 sedap especially serunding die..emm payah sket.

Wahida Shukeri said...

nanti dtg jalan2 kat perlis la shila!!

ashra said...

hik hik..mari lah sesama mengantikan posa..saya ada 17 hari kot.haha..slow2 gak ni..
ye saya suka bangaaaaatttt nasi ambang ni..tp kat KL ni,nasi ambangnya tak sama cam kat johor la.hehe

shilafaizz said...

wahida: FYI, aku mmg lom smpi ke perlis..hikhik.nnt cuti2 malaysia aku habaq kat hang yer..

kak ash: betul sesangat yg kt KL ni xsama kan mcm kt johor..aura tu kurang..huhu