Skip to main content

Mengidam Nasi Ambeng

Arini saya puasa..pose ganti...ade lagi 20hari kene ganti..hukhuk..kurus la mak cenggini...heheh. Tetiba kan di tengah senyap sunyi opis dikala orang2 lain keluar lunch...ku craving for Nasi Ambeng!! Erk..syaiton ni memang taww...saje jer...Nak nasi ambeng...nak nasi ambeng...Yang tak tau, nasi ambeng ni adalah makanan tradisi masyarakat Jawa...Yes, i am half-blood javanese...hehe. Camno rupenye nasi ambeng nih yer...Meh kita tengok.



-Ihsan pacik gugle-

Dulu-dulu kan bila ade kenduri jer selalu tunggu abah bawak balik 'berkat' dan kebiasaanye 'berkat' yang dibawa adalah nasi ambeng. Perghhh sedappp! Kalau di kenduri kendara di daerah Johor terutamanya dan sekitar kawasan Selangor seperti Tanjung Karang yang ramai masyarakat Jawa, hidangan nasi ambeng menjadi pilihan sebagai juadah untuk dijamu kepada tetamu bila ade kenduri. Nasi ambeng akan di susun seperti gambar diatas. Nasi akan diletakkan di dalam dulang dalam anggaran 4orang makan. Atas nasi dilapis daun pisang, dan atas daun pisang akan ade lauk-pauk macam ayam masak kicap, mee/bihun goreng, sayur kacang tumis goreng campur hati dan pedal ayam, sambal goreng jawa, ikan masin bulu ayam dan serunding kelapa. Yang paling special adalah serunding kelapa laa. Ni lah pembuka selera.

Yes, kalau kat kenduri kene makan dalam dulang 4 orang 1 dulang. Sape tak cukup korum untunglah sebab dapat portion lebih..ekekeke. Memang seronokla makan ramai2 dalam dulang nie kan..Nikmat sebab berebut2 ayam! (budak-budak ler kan..pakcik2 tak heran pon..) Tapi sekarang ni tak susah nak dapat nasi ambeng..kat pasar malam mesti ade, tapi nak dapat yang sedap tu susahhh sket. Meh kita jamu mata lagi.

ihsan Google

Perghhh Terliuqqq! Sedapnyeee..hopefully balik kg nanti ade la sesape buat kenduri ke kan, boleh la rase nasi ambeng kenduri..nasi ambeng kenduri ni lain sikit rasenye lagi sedap dari buat sendiri..heheh. Semua lauk-pauk nak buat nasi ambeng saye reti buat termasuklah sambal goreng jawa tu tapi nak buat serunding kelapa yang sedap tak lulus2 lagi..mak saye pon masih tak leh buat serunding kelapa yang marveles. Jiran saye memang pure jawa die punye serunding kelapa ngan sambal goreng, kaw-kaw punye sedappp. Isk..isk...kepingin nasi ambeng la pulak...

Ok lah citer pasal nasi ambeng buat makin lapar jer...Babai. Owh esok saye cuti yer sampaiiii la ahad. Will be going back to my hometown, Kota Tinggi...Jangan mare kalau tak singgah blog kamu...


Notakaki: 'Berkat' = Bungkusan makanan yang diberi tuan rumah kepada tetamu untuk dibawa pulang.




Comments

ramizah said…
shila, duduk setia alam kan...try jalan2 pergi meru ahad ni..petang ada pasar malam...ada jual nasi ambeng..hihi... pasar malam kat meru banyak nasi ambeng..
shilafaizz said…
hehe..shila memang selalu merayap ke pasar malam meru tu mizah...yang sedap kan ade 1 kedai tu jer setelah banyak kali nerai...nasi ambeng mak ngah tu pada shila biase2 jer..haa pecal kat situ pon sedapp.penah makan pecel tak??
wahhh lapar..lapar..hihi
wow, nasi ambeng.... mmg best! akak suka tau!
tiap kali kenduri, mesti nenek akak buat nasi ambeng!
kat tempat akak, ada pasak tau shila. kat situ ada jual nasi ambeng. kalau teringin mmg beli je kat pasar. nak buat, alahai.... renyah amat!
shilafaizz said…
aah nak buat semata-mata nak makan 1 family..memang renyah sket la..sbb banyak kan bahan die..sebab time kenduri jer dapat rase dulu2..but now, dah banyak jual kan sarapan pon jual nasi ambeng.dah senang tp nak jumpa yg betul2 sedap especially serunding die..emm payah sket.
Wahida Shukeri said…
nanti dtg jalan2 kat perlis la shila!!
ashra said…
hik hik..mari lah sesama mengantikan posa..saya ada 17 hari kot.haha..slow2 gak ni..
ye saya suka bangaaaaatttt nasi ambang ni..tp kat KL ni,nasi ambangnya tak sama cam kat johor la.hehe
shilafaizz said…
wahida: FYI, aku mmg lom smpi ke perlis..hikhik.nnt cuti2 malaysia aku habaq kat hang yer..

kak ash: betul sesangat yg kt KL ni xsama kan mcm kt johor..aura tu kurang..huhu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…